
 
 
           
           
            
 
 

   

 
  

  
   

 

 
 

    
   

  

   
  

 
    

   
    

 
    

  
 

  
  

  
  

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion 
No. 74-006 
October 22, 1974 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

Section 102.04 of the Revised Code does not prohibit an 
attorney, who serves as an advisor for a city police 
department, from representing clients before boards, 
commissions or agencies of the state of Ohio. 

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether Section 102.04 of the Revised 
Code precludes an attorney who serves in the capacity of advisor to a city police 
department from representing clients before "The Industrial Commission or other 
boards" of the state of Ohio. 

You state, by way of history, that you serve as advisor to a city police department and 
that the position is part-time and on a contractual basis. 

The question you have directed to the Ohio Ethics Commission falls within the 
purview of Section 102.04 of the Revised Code which reads as follows: 

"(A) No person elected or appointed to an office of or employed 
by the general assembly or any department, division, institution, 
instrumentality, board, commission, or bureau of the state, 
excluding the courts, shall receive or agree to receive directly or 
indirectly compensation other than from the agency with which he 
serves for any service rendered or to be rendered by him 
personally in any case, proceeding, application, or other matter 
which is before the general assembly or any department, division, 
institution, instrumentality, board, commission, or bureau of the 
state, excluding the courts. 

"(B) No person who is elected or appointed to an office of or 
employed by a county, township, municipal corporation, or any 
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other governmental entity, excluding the courts, shall receive or 
agree to receive directly or indirectly compensation other than 
from the agency with which he serves for any service rendered or 
to be rendered by him personally in any case, proceeding, 
application, or other matter which is before any agency, 
department, board, bureau, commission, or other instrumentality, 
excluding the courts, of the entity of which he is an officer or 
employee. 

"(C) This section shall not be construed to prohibit the 
performance of ministerial functions including, but not limited to, 
the filing, or amendment of tax returns, applications for permits 
and licenses, incorporation papers, and other documents." 

Your attention is also directed to Advisory Opinion No. 74-001, rendered by the Ohio 
Ethics Commission on September 28, 1974, wherein the above cited section is 
analyzed. A part of that analysis is as follows: 

"Section 102.04 of the Revised Code is thus divided into three 
divisions. Division (A) comprehends specifically a person elected 
or appointed to an office of or employed by the general assembly, 
any department, division, institution, instrumentality, board, 
commission, or bureau of the state, excluding the courts. That 
person may not receive or agree to receive directly or indirectly 
compensation, other than from the agency with which he serves, 
for any service which he personally renders or will render in any 
case, proceeding, application, or other matter which is before any 
agency of the state. 

"Section 102.04 (B) of the Revised Code prohibits any person 
who is elected or appointed to an office of or employed by a 
county, township, municipal corporation, or any other 
governmental entity, excluding the courts, from receiving or 
agreeing to receive compensation, other than from the agency 
with which he serves, for services rendered or to be rendered by 
him personally in any case, proceeding, application or other 
matter which is before an instrumentality, excluding the courts, of 
the governmental entity of which he is an officer or employee. 
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"Division (C) of Section 102.04 of the Revised Code excludes 
from the general prohibitions of (A) and (B) the performance of 
ministerial functions." 

Thus, in order to be prohibited from receiving compensation for services personally 
rendered in matters which are before agencies of the state, you must be a person who 
is elected or appointed to an office of or employed by an agency of the state. Nowhere 
in your request for an advisory opinion do you indicate that you are such an elected or 
appointed person, or are employed by an agency of the state, and therefore you are not 
prohibited from receiving or agreeing to receive compensation for services rendered 
by you personally in cases, proceedings, applications, or other matters which are 
before agencies of the state. 

The Ohio Ethics Commission found it unnecessary, in rendering this Advisory 
Opinion, to consider the implication of your alleged status as an independent 
contractor. 

It is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that Section 
102.04 of the Revised Code does not prohibit an attorney, who serves as advisor for a 
city police department, from representing clients before boards, commissions or 
agencies of the state of Ohio. 
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