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Note from the Ohio Ethics Commission: 

 
Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 74-009 - Determination that a member of a municipal 
planning commission is not prohibited from receiving a distributive share of partnership profits for services 
rendered by a business partner in a matter before the commission. 

Overruled by  Adv. Op. No. 89-016, which explains that the enactment of R.C. 102.03(E) in 1986 prohibits 
a public official from accepting a distributive share of fees paid by clients for services rendered by business 
partners on matters before his public agency. 

For more information on Overruled and Obsolete Formal Advisory Opinions please see Formal Advisory 
Opinions - OEC (ohio.gov). 

THIS COVER SHEET IS PROVIDED FOR INFORMATION PURPOSES. IT IS NOT AN ETHICS 
COMMISSION ADVISORY OPINION. ADVISORY OPINION NO. 74-009 IS ATTACHED. 

  

https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/89-016.pdf
https://ethics.ohio.gov/advice/formal.html
https://ethics.ohio.gov/advice/formal.html


 
 

 
 
 

 

    
 

 

    
 

 
  

 
    

 
 
 

  
   

  

   
  

 

   
    

  
   

 
   
  

OH 10 ETHICS COMMISSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion 
No. 74-009 

November 4, 1974 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

(1) A member of a municipal planning commission is not in violation of Section 102.04 
(B) of the Revised Code when he receives a partnership distributive share of fees for 
services rendered by a partner in a case, proceeding, application or other matter which is 
before the commission on which he serves. 

(2) A member of a municipal planning commission is not in violation of Section 102.04 
(B) of the Revised Code when he receives a partnership distributive share of fees for 
services rendered by a partner in any case, proceeding, application or other matter which 
is before any agency, department, board, bureau, commission or other instrumentality, 
excluding the courts, of the entity of which he, the member, is an officer. 

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks two questions. The first is whether Section 
102.04 (B) of the Revised Code prohibits a member of a municipal planning commission, who is 
a lawyer, from receiving a partnership share from his law firm when some of the partnership 
revenue results from other members of his firm representing clients in matters which are before 
the municipal planning commission. The second question is whether Section 102.04 (B) of the 
Revised Code prohibits a member of a municipal planning commission, who is a lawyer, from 
receiving a partnership share from his law firm when some of the partnership revenue results 
from members of his law firm representing clients in matters which are before other agencies of 
the same municipality. 

You state, by way of history, that you are a lawyer who practices in a partnership with 
other attorneys and you also serve as a member of a municipal planning commission created 
pursuant to Section 713.01 et seq. of the Revised Code.  

The question you have directed to the Ohio Ethics Commission falls within the purview 
of Section 102.04 (B) of the Revised Code. Pertinent portions read as follows: 

"No person who is elected or appointed to an office of or employed by a . . . municipal 
corporation . . . shall receive . . . compensation other than from the agency with which he 
serves for any service rendered . . . by him personally in any case, proceeding, 
application, or other matter which is before any agency . . . excluding the courts, of the 
entity of which he is an officer or employee." 
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The Ohio Revised Code does not define the term "office." A general definition gleaned 
from various cases is that one who holds an office is an "individual who takes an oath of office 
and becomes responsible to the public for his own official acts and those of his subordinates." 
Theobald v. State, 10 O.C.C. (n.s.) 175 (1907). "Where an individual has been appointed or 
elected in a manner prescribed by law or has a title given him by law, and exercises functions of 
government concerning the public, assigned to him" he holds a "public office." State v. Brennan, 
49 Ohio St. 33 (1892). "The tenure must be defined, affixed and certain and not arising out of a 
mere contract of employment." Muskingum County Democratic Committee v. Burrier, 31 Ohio 
Op. 570 (1945). 

The indiciam above are conditions of an office. No one condition is necessarily 
determinant of a public office. However, a combination of certain of the elements would indicate 
that a commission member is appointed to an office, and therefore falls within the prohibition set 
forth in Section 102.04 (B) of the Revised Code. 

You related in a telephone conversation with the Executive Secretary of the Ohio Ethics 
Commission that, as a member of a municipal planning commission, you are (1) appointed, (2) 
have a title, (3) exercise functions of the city government concerning the public, and (4) have no 
contract of employment. The Ohio Ethics Commission determines that you are, therefore, 
appointed to an "office" for purposes of Section 102.04 (B) of the Revised Code. 

As such, you are prohibited from receiving or agreeing to receive, directly or indirectly, 
compensation, other than from the agency with which you serve, for any service rendered or to 
be rendered by you personally in any case, proceeding, application or other matter which is 
before any agency, department, board, bureau, commission or other instrumentality, excluding 
the courts, of the entity of which you are an officer. 

If the conditions of the prohibition contained in Section 102.04 (B) of the Revised Code 
were to be listed they would appear as follows: 

That persons elected, appointed or employed by a governmental entity must not: 
(1) receive or agree to receive, directly or indirectly, compensation, other than from the 
agency with which he serves, 
(2) the compensation must be for services rendered or to be rendered personally, 
(3) the services rendered personally must be in a case, proceeding, application, or other 
matter, 
(4) the case, proceeding, application or other matter must be before any agency, and 
(5) the agency which the case, proceeding, application or other matter is before must be 
an agency of the same entity of which the person is an officer or employee. 

The pertinent condition in your questions concerns the rendering of services personally. 
Personally is defined in the Second College Edition of Websters New World Dictionary of 
American Language, the World Publishing Company, 1972, as something "done in person or by 
ones self without the use of another person or outside agency." Thus, the person in question, may 
receive, through partnership distribution, compensation for services not rendered by him 
personally but rather rendered by a partner personally, without violating the section, which 
prohibits the receipt of compensation for services personally rendered. 
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Since one of the conditions of Section 102.04 (B) of the Revised Code is not met, that is, 
you are not rendering the services personally, your partners are, the prohibition does not become 
operative. There is, therefore, nothing in Section 102.04 (B) of the Revised Code to prohibit the 
conduct described in both of your questions.  

In the first question, as long as a member of the municipal planning commission does not 
render services personally for the client his partner is representing, there is no prohibition against 
the member receiving partnership revenue. Although the member may receive compensation 
from the municipal planning commission for serving on the commission, he is permitted to 
receive such compensation by virtue of the exclusion contained in Section 102.04 (B) of the 
Revised Code. That exclusion states that he may receive compensation "from the agency with 
which he serves." 

In the second question, the same theory as in the first applies. If the services are rendered 
personally by a partner, and not by the member of the Commission, there is no prohibition on the 
receipt of compensation in the form of partnership revenues by the member of the municipal 
planning commission.  

None of the above should be interpreted to prohibit the activities which are specifically 
exempted from the prohibitions, i.e., Section 102.04 (C) of the Revised Code which reads as 
follows: 

"This section shall not be construed to prohibit the performance of ministerial functions 
including, but not limited to, the filing, or amendment of tax returns, applications for 
permits and licenses, incorporation papers, and other documents." 

Nothing in this opinion should be construed to give an imprimatur to activity which by 
virtue of any other provision of Chapter 102 or' any other code of conduct, professional or 
otherwise, would be in violation of that code. 

It is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised that as a member 
of a municipal planning commission, you are not in violation of Section 102.04 (B) of the 
Revised Code when you receive a partnership distributive share of fees for services rendered by 
a partner in a case, proceeding, application, or other matter which is before the commission on 
which you serve. Further, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so 
advised, that as a member of a municipal planning commission, you are not in violation of 
Section 102.04 (B) of the Revised Code when you receive a partnership distributive share of fees 
for services rendered by a partner, and not by you, in any case, proceeding, application, or other 
matter which is before any agency, department, board, bureau, commission or other 
instrumentality, excluding the courts, of the entity of which you are an officer. 




