
 
 

 

 

  
   

 

 
  

  
    
  

  

     
 

  
  

  
    

 
   

  
 

 

 
 

    

 

 
 

OH 10 ETHICS COM MI SSION 

150 EAST BROAD S T REET 

COLUMBUS 43215 

(614) 466-7 090 

Advisory Opinion No. 75-011 
June 10, 1975 

Syllabus by the Ohio Ethics Commission: 

A member of the Ohio Board of Building Appeals is not prohibited by Section 102.04 
(A) of the Revised Code from receiving compensation from other state agencies for 
services rendered or to be rendered by him. 

* * * * * * 

Your request for an advisory opinion asks whether a member of the Ohio Board of 
Building Appeals who also is engaged by the State of Ohio in the planning of a new educational 
facility violates Section 102.04 (A) of the Revised Code. You state by way of history that you 
represent no private client interests before any board, department, commission or agency of the 
State of Ohio and that you are an appointed member of a three member board, the Ohio Board of 
Building Appeals which hears matters related to building code violations. 

The first issue is whether you as a member of the Ohio Board of Building Appeals, are a 
person who has been "appointed to an office of . . . any . . . board . . . of the state, . . ." and thus 
fall within the purview of Section 102.04 (A) of the Revised Code. The Board of Building 
Appeals is created under Section 3781.19 of the Revised Code. 

"There is hereby established in the department of industrial relations a board of building 
appeals consisting of three members who shall be appointed by the governor with the 
advice and consent of the senate. Terms of office shall be for four-year terms,. . . One 
member shall be an attorney-at-law, admitted to the bar of this state and of the remaining 
members, one shall be a registered architect and one shall be a professional engineer, 
each of whom shall be duly licensed to practice their respective professions in this state. . 
. . Each member shall be paid an amount fixed pursuant to section 143.09 of the Revised 
Code per them. . . . The board may adopt its own rules of procedure not inconsistent with 
sections 3781.06 to 3781.18, and 3791.04 of the Revised Code, and may change them in 
its discretion. A full and complete record of all proceedings of the board shall be kept and 
be open to public inspection.  

In the enforcement by any department of the state or any political subdivision of Chapters 
3781., 3791., and sections 4101.083 [4101.08.3], 4101.084, [4101.08.4], 4104.02, 
4104.06, 4105.011, [4105.01.1], and 4105.11 of the Revised Code and any rule or 
regulation made thereunder, such department is the agency referred to in sections 119.07, 
119.08, and 119.10 of the Revised Code. The board of building appeals is the agency 
within the meaning of sections 119.09 to 119.13 of the Revised Code, which shall 
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conduct the adjudication hearing referred to in such sections and required by section 
3781.031 [3781.03.1] of the Revised Code. 

In addition to the provisions of Chapter 119. of the Revised Code, the board of building 
appeals, as the agency conducting the adjudication hearing, may reverse or modify the 
order of the enforcing agency if it finds that the order is contrary to, or to a fair 
interpretation or application of, Chapters 3781., 3791., and 4104. and sections 4101.083 
[4101.08.3], 4101.084 [4101.08.4], 4105.011 [4105.01.1], and 4105.11 of the Revised 
Code and any rule or regulation made thereunder, or that a variance from the provisions 
of such laws or any rule or regulation made thereunder, in the specific case, will not be 
contary (sic) to the public interest where a literal enforcement of such provisions will 
result in unnecessary hardship." (Emphasis added) 

The Ohio Ethics Commission in Advisory Opinion No. 74-007, applied certain tests to 
determine if a member of a board is "appointed to an office." They were: (1) was he appointed; 
(2) does he have a title; (3) does exercise functions of government concerning the public; and, 
(4) is he not subject to a contract of employment. From the enabling legislation cited above, it is 
evident that a member of the Board of Building Appeals is (1) appointed, (2) does have the title 
of member of the Board of Building Appeals, (3) does exercise functions of government 
concerning the public, and (4) is not subject to a contract of employment. The Ohio Ethics 
Commission in Advisory Opinion No. 75-004 established the additional test of the exercise of 
sovereign power. It is therefore necessary to review the duties of the Board of Building Appeals 
to determine whether a person, appointed to that Board, exercises sovereign power and thus 
holds a public office. The pertinent language of the above cited statute is: 

"The board of building appeals is the agency within the meaning of sections 119.09 to 
119.13 of the Revised Code which shall conduct adjudication hearings referred to in 
sections and required by section 3781.031 of the Revised Code." 

The Board of Building Appeals thus conducts adjudicatory hearings and may also reverse 
the decision of other enforcing agencies. Making decisions in an adjudicatory hearing and 
reversing or modifying an order of an enforcing agency is exercising administrative discretion, 
and thus constitutes the exercise of sovereign power. Therefore, a member of the Board of 
Building Appeals is a person who is "appointed to an office of . . . any . . . board of the state" for 
purposes of the prohibitions against receipt of compensation for services rendered by him 
personally, in any case, proceeding, application or other matter which is before the General 
Assembly or any department, division, institution, instrumentality, board, commission or bureau 
of the state, excluding the courts. 

The issue, therefore, is whether a member of the Board of Building Appeals can receive 
compensation as an architect engaged in the planning of an educational facility either under 
separate contract with or as an employee of a state agency. If you are indeed, an independent 
contractor for a state agency you do not fall within the prohibitions of Section 102.04 (A) of the 
Revised Code. The Ohio Ethics Commission has determined that the phrase "employed by," as 
used in that section, does not include independent contractors. 
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Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 75-010 concluded that the phrase "other 
than from the agency with which he serves" allows the receipt of compensation for services 
personally rendered for a state agency by an architect who was also a member of a state board. 
The rationale was that "agency" as used in that phrase may be read in the plural. Therefore, 
compensation received from more than one state agency is not prohibited. 

Therefore, it is not a violation of Section 102.04 (A) of the Revised Code, for a member 
of the Ohio Board of Building Appeals to receive compensation as an architect engaged in the 
planning of an educational facility either as an independent contractor for a state agency, or as an 
employee of a state agency. 

Section 102.03 of the Revised Code places some additional restrictions on the activities of state 
and public officials and employees and your attention is directed to this section: 

"(A) No state official or employee shall represent a client before the public agency by 
which he is or within the preceding twelve months was employed or on which he serves 
or within the preceding twelve months had served on any matter with which the person is 
or was directly concerned and in which he personally participated during his employment 
or service by a substantial and material exercise of administrative discretion. As used in 
this division, "matter" does not include the proposal, consideration, or enactment of 
statutes, rules, regulations, ordinances, resolutions, or charter or constitutional 
amendments. 

(B) During the period of his employment or service and for two years thereafter, no 
public official or employee shall disclose or use for his personal profit, without 
appropriate authorization, any information acquired by him in the course of his official 
duties which has been clearly designated to him as confidential when such confidential 
designation is warranted because of the status of the proceedings or the circumstances 
under which the information was received and preserving its confidentiality is necessary 
to the proper conduct of government business. No public official or employee shall 
disclose or use, without appropriate authorization, any information acquired by him in the 
course of his official duties which is confidential because of statutory provisions. 

(C) No public official or employee shall participate by a substantial and material exercise 
of administrative discretion in any license or rate-making proceeding which directly 
affects the license or rates of any person to whom the official or employee or his 
immediate family, or a partnership, trust, business trust, corporation or association of 
which he or his family owns or controls more than five per cent, has sold goods or 
services totaling more than one thousand dollars during the preceding year, unless the 
official or employee has filed a written statement acknowledging such sale with the clerk 
or secretary of the state agency and the statement is entered in any public record of the 
agency's proceedings. This division shall not be construed to require the disclosure of 
clients of attorneys or patients of persons certified under section 4731.14 of the Revised 
Code which would be otherwise confidential. 
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(D) No public official or employee shall use or attempt to use his official position to 
secure any valuable thing or valuable benefit for himself that would not ordinarily accrue 
to him in the performance of his official duties, which thing or benefit is of such 
character as to manifest a substantial and improper influence upon him with respect to his 
duties." 

The Office of the Attorney General offers opinions on the comparability of public 
officials or employees holding multiple public positions. Nothing contained in the Ethics 
Commission Advisory Opinions should be construed to contravene these comparability 
determinations. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission and you are so advised that a 
member of the Ohio Board of Building Appeals is not prohibited by Section 102.04 (A) of the 
Revised Code from receiving compensation from other state agencies for services rendered or to 
be rendered by him. 
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