
 
 

 
 

 

 
 

  

 

  

 
 

    

 
  

 
   

  
   

   
  

 
 

  

  

 
 

  

  
 

 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. : 81-008 
November 19, 1981 

Syllabus by the Commission: 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city council member 
from serving on the board of a non-profit corporation that contracts to sell goods or 
services to the city. 

* * * * * * 

You asked whether Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city council member 
from serving on the board of a non-profit corporation that contracts to sell goods or services to 
the city. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from 
knowingly having an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for 
the use of the governmental entity with which he serves. A city council member is a "public 
official" for purposes of this Section. The term "public contract" is defined in Division (E) of 
Section 2921.42 of the Revised Code to include the purchase or acquisition of goods or services 
by or for the use of the city. 

Ohio Ethics Commission Advisory Opinions have defined the term "interest" as a 
definite, direct interest (opinion No. 78-005), which may be either pecuniary or fiduciary 
(opinion No. 81-003). In addition, the Commission has held that an officer or board member of a 
corporation has an interest in the contracts of the corporation (See: Advisory Opinion No. 81-
003; see also: Advisory Opinions No. 79-004, 80-003, 80-006, and 81-005). A city council 
member who serves on the board of a non-profit corporation that contracts with the city has an 
"interest" in a contract between the corporation and the city, and thus is precluded by Division 
(A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code from serving on the board of the non-profit 
corporation. As observed by the legislative committee which enacted Section 2921.42, this dual 
interest creates a situation "in which there is a risk that private considerations may detract from 
serving the public interests." 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a city council 
member from serving on the board of a non-profit corporation, unless that non-profit corporation 
contracts with the city. 

The exemption of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code is applicable to 
transactions which involve city purchase of goods or services that are: 1) otherwise unobtainable; 
2) unavailable elsewhere for the same or a lower cost; or 3) furnished as part of a continuing 
course of dealing that existed prior to the council member's election.  
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The conclusions of this opinion are based on the facts presented, and are rendered only with 
regard to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that Division 
(A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city council member from serving on 
the board of a non-profit corporation that contracts to sell goods or services to the city. 


