
 
 

 
 

 

 
  

   
 

 
  

    
  

  
 

 
   

  
  

 
 

  
 

 

 
 

    
  

 
  

  
   

 
  

 
    

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 82-004 
June 2, 1982 

Syllabus by the Commission: 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a city 
administrator or council member from serving on the board of a nonprofit corporation 
that receives funds through the city under a state litter control grant if he serves in his 
official capacity as required under the terms of the grant. 

* * * * * * 

You asked whether Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city administrator or 
council member from serving in his official capacity as a representative of the city government 
on the board of a non-profit corporation that receives funds through the city under a grant 
provided by the state Office of Litter Control. 

You stated, by way of history, that the city has received a grant from the Office of Litter 
Control of the Ohio Department of Natural Resources. The funds have been transferred by the 
city as a subgrant to a non-profit corporation created for the sole purpose of promoting a clean 
community. (The corporation receives most of its funds from private charitable contributions; the 
Commission assumes that it receives no funds from the city other than under the state grant.) 
Under guidelines issued by the Office of Litter Control, the board of the non-profit corporation 
must include a city administrator or council member. You noted that Ohio Ethics Commission 
Advisory Opinion 81-008 held that Division (A)(4) of Section 2921.42 prohibits a city council 
member from serving on the board of a non-profit corporation that contracts to sell goods or 
services to the city. You asked specifically whether this opinion may be distinguished when the 
composition of the board is mandated by the governmental entity providing the funds.  

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a public official from 
knowingly having an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for 
the use of the governmental entity with which he serves. A city administrator or council member 
is a "public official" for purposes of this Section. The term "public contract" is defined in 
Division (E) of Section 2921.42 of the Revised Code to include the purchase or acquisition of 
goods or services by or for the use of the state or any of its political subdivisions. Although the 
transaction is termed a "grant," it is subject to certain restrictions when it passes through the city 
to a non-profit corporation created for the express purpose of promoting community cleanliness 
and litter control. Thus, it would be a public contract for the purchase of services "by or for the 
use of" the city. 

In Advisory Opinion No. 81-008, the Commission held that a city council member who 
serves on the board of a non-profit corporation that contracts with the city has a definite, direct, 
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fiduciary "interest" in a contract between the corporation and the city. This created a dual interest 
in which, as stated by the legislative committee that enacted Section 2921.42, "there is a risk that 
private considerations may detract from serving the public interest." Therefore, the council 
member was precluded by Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code from serving 
on the board of the non-profit corporation.  

However, in the instant case, the public official is required to serve on the board in his 
official capacity as a representative of the city. The presence of a city official is required, 
presumably to be certain that the funds from the grant are used in the public interest and within 
the guidelines of the Office of Litter Control. Therefore, this case is distinguishable from the 
facts in Advisory Opinion No. 81-008; the city administrator or council member would not have 
a prohibited "interest" in a public contract.  

The conclusions of this opinion are based on the facts presented, and are rendered only 
with regard to the questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised 
Code.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that 
Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a city administrator or 
council member from serving on the board of a non-profit corporation that receives funds 
through the city under a state litter control grant if he serves in his official capacity as required 
under the terms of the grant. 


