
 
 

 

 

  
  

  
  

 
   

 

   
 

 

 
  

  
 

 
  

 
  

  
 

    
    

  

   
 

    
 

  

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATL AS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 210 
COLUMBUS. OHIO 43215 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion No. 84-005 
March 15, 1984 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a former employee of a 
state department from representing his new employer before the department or any other 
public agency for a period of one year after his departure from state service on any matter 
in which he personally participated as a state employee. 

(2) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a former 
employee of a state department from representing his new employer before the 
department on a new matter that arose after his departure from state service. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes would prohibit an employee 
of the Department of Mental Retardation and Developmental Disabilities (hereinafter 
Department) from accepting a position with a firm that is interested in developing residential 
facilities for the mentally retarded in Ohio, but has not previously operated in the state.  

You stated, by way of history, that you have been a professional in the mental retardation 
field for twenty-three years, and have been employed by the Department for five years, most 
recently as Deputy Director and Chief of the Office of Residential Contracts. You are 
considering a position with a firm interested in developing residential opportunities for the 
mentally retarded and mentally ill in Ohio. You stated that the firm has not previously operated 
in Ohio, and has not previously had any relationship with the Department. 

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code, the "revolving door" prohibition of 
the Ohio Ethics Law, prohibits: (1) a present or former public official or employee; (2) from 
representing a client or acting in a representative capacity for any person (defined in Section 1.59 
of the Revised Code to include an individual, corporation, partnership, association, or other 
similar entity); (3) before any public agency; (4) on any matter in which he personally 
participated as a public official or employee; (5) during government service and for one year 
thereafter (See: Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 80-008, 81-002, and 82-002). 

For purposes of this prohibition, the term "represent" is defined to include "any formal or 
informal appearance before, or any written or oral communication with, any public agency on 
behalf of any person." The term "matter" includes "any case, proceeding, application, 
determination, issue or question, but does not include the proposal, consideration, or enactment 
of statutes, rules, ordinances, resolutions, or charter, or constitutional amendments." 
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Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a former public 
official or employee from: 1) representing private clients on new matters or matters in which he 
had not participated; 2) being retained or employed by the agency with which he served; and 3) 
performing ministerial functions, such as preparing tax returns and applications for permits or 
licenses. 

In the instant case, the firm with which you seek employment is not presently doing 
business in Ohio. Therefore, most "matters" before the Department regarding this firm would be 
new matters, which are not covered by the prohibition. However, you are prohibited from 
representing your new employer or a client before the Department or any other public agency on 
any matter in which you personally participated while employed by the Department.  

It should be noted that Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a 
public official or employee from seeking employment by sending resumes to firms that appear 
before or are regulated by his agency, unless the person withdraws himself from consideration of 
any matter involving any firm with which he has had contact regarding possible employment 
(See: Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 77-003). 

The conclusions of this opinion are based upon the facts presented, and are rendered only 
with regard to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a former employee of a state 
department from representing his new employer before the department or any other public 
agency for a period of one year after his departure from state service on any matter in which he 
personally participated as a state employee; and (2) Division (A) of Section 102.03 of the 
Revised Code does not prohibit a former employee of a state department from representing his 
new employer before the department on a new matter that arose after his departure from state 
service. 


