
 
 

Advisory Opinion Number 86-002 
February 26, 1986 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (D) of Section 102.03 and Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised 
Code prohibit a city council member, who is an officer and shareholder in an insurance 
agency, from authorizing, voting, or otherwise using his official position or the authority 
or influence of his office to secure approval of a public contract in which his firm 
provides a bid or performance bond or has some other interest. 

(2) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a city council 
member, who is an officer and shareholder of an insurance agency, from having an 
interest in the profits or benefits of a public contract with the city with which he serves, 
unless the criteria of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code are satisfied. 

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law or related statutes would prohibit a member of 
city council, who is an officer and shareholder in an insurance agency, from voting to approve 
contracts between the city and a business client, or from selling insurance, including bid or 
performance bonds, to firms under contract with the city.  

You stated, by way of history, that a member of city council is an officer and shareholder 
of an insurance agency which has business clients, including construction firms, that seek to do 
business with the city. You stated further that the professional insurance services provided to 
bidders range from property and liability insurance to bid and performance bonds. You indicated 
that city contracts, including construction contracts, usually are approved by city council on the 
basis of competitive bidding, and that the city charter prohibits abstentions from votes without 
authorization by a vote of city council. Finally, you stated that the insurance company is not 
shown as a proposed subcontractor on the forms attached to the construction bid proposal.  

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code provides:  

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties.  

A city council member is a "public official or employee" as defined in Division (B) of 
Section 102.01 of the Revised Code, since he is elected to an office of the city (See: Ohio Ethics 



Advisory Opinion Number 86-002 
Page 2 

Commission Advisory Opinion No. 76-005). A commission or fee generated from the sale of 
insurance to a business client is within the definition of "anything of value" in Section 1.03 of the 
Revised Code.' Such commissions or fees would not ordinarily accrue to a city council member 
in the performance of his official duties. Many insurance products sold to a construction firm or 
other business client are not specifically connected with a particular contract or transaction. In 
other words, the insurance is provided to the client regardless of whether it receives the particular 
contract authorized by city council. However, a bid or performance bond is contract specific. If a 
city council member knows or has reason to know that his insurance agency will write the bond 
on a city contract, the prospect of additional commissions or fees would be of such character as 
to manifest a substantial and improper influence on the performance of his official duties. Thus, 
Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a city council member, who is an 
officer and shareholder of an insurance agency, from authorizing, voting, or otherwise using his 
official position to secure approval of a city contract in which his firm provides a bid or 
performance bond or has some other direct interest.  

Division (A) of Section 2921.42 of the Revised Code provides, in pertinent part:  

(A) No public official shall knowingly do any of the following:  

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest;  

. . .  

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected.  

A city council member is a "public official" as defined in Division (A) of Section 
2921.01 of the Revised Code, since he is an elected officer of a political subdivision of the state 
(See: Advisory Opinion No. 78-001). The purchase or acquisition of goods or services, including 
insurance services, by or for the use of the city is a "public contract" as defined in Division 
(E)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code. In addition, a contract for the construction of a 
public property is a "public contract" as defined in Division (E)(2) of Section 2921.42 of the 
Revised Code (See: Advisory Opinion No. 80-001). An officer and major shareholder of a 
corporation is deemed to be interested in contracts with his firm (See: Advisory Opinions No. 
78-002, 79-005, and 85-009).  

In the instant case, the insurance agency is not selling property or services directly to the 
city, but to a private firm doing business with the city. In Advisory Opinion No. 82-007, the 
Commission held that a subcontract under a prime contract with a governmental entity is deemed 
to be a "public contract" However, in the instant case, the insurance agency is not a subcontractor 
under the construction contract, since it is providing only insurance services and not undertaking 
to perform all or part of the work (See: Advisory Opinion No. 85-002). Thus, the issue is 
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whether a council member who is an insurance provider is deemed to have an "interest in the 
profits or benefits" of a contract between the city and his business client.  

For purposes of Section 2921.42 of the Revised Code, an "interest" in a public contract 
must be definite and direct, and may be either fiduciary or pecuniary (See: Advisory Opinions 
No. 78-005, 81-003, and 81-007). A business that sells property or services to a business client 
that contracts with governmental entities would benefit indirectly from the public contracts, but 
would not have a definite and direct interest in the transactions. It would be unreasonable to hold 
that lawyers, accountants, insurance agents, and other professionals have an interest in the 
contracts of their business clients. In general, such professionals are not deemed to be interested 
in the business dealings of a client, merely because they receive fees for professional services 
(See: Advisory Opinion No. 78-005).  

Nevertheless, as described above, some services are sold in conjunction with a particular 
transaction. For example, a bid or performance bond on a particular construction contract with 
the city is directly related to that transaction. Since the profits from the sale of such a bid or 
performance bond are a "benefit" of the public contract, a city council member who is an officer 
and shareholder of an insurance agency that provides the bond would have an interest in the 
construction contract. Therefore, Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code 
prohibits a city council member from authorizing, voting, or otherwise using the authority or 
influence of his office to secure approval of a construction contract in which his insurance 
agency provides a bid or performance bond or has some other direct interest. Also, Division 
(A)(4) of Section 2921-42 of the Revised Code prohibits him from selling a bid or performance 
bond on a construction contract with the city with which he serves as a council member.  

Assuming the insurance agency does not sell a bid or performance bond on the city 
contract, the issue remains whether a business client of an insurance agency is a "business 
associate" for purposes of the prohibition of Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised 
Code. This term is not defined in the Ohio Revised Code. However, the Commission has held 
that an employer is the business associate of an employee or consultant (See: Advisory Opinions 
No. 78-006, 79-005, 81-001, and 84-009). In addition, a firm is a business associate of an agent 
or representative (See: Advisory Opinion No. 84-013). Finally, law partners and other business 
partners are business associates (See: Advisory Opinions No. 79-001 and 85-004). In all of these 
situations, the business associates are acting together to pursue a common business purpose (See: 
Advisory Opinion No. 85-004). Indeed, the general meaning of the term "associate" is as 
follows:  

In ordinary nomenclature it signifies, to connect closely or join with others in a common 
purpose, activity, or responsibility, to partake or share in a common design. It implies 
participation by each of the individuals, so united, in the achievement of a common purpose. In 
its general and ordinary sense it is said to signify confederacy or union for a particular purpose . . 
. . Weir v. United States, 92 F.2d 634,638 (7th Cir. 1937).  
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Another definition of "associate" is:  

To join often, in a loose relationship as a partner, fellow worker, colleague, friend, 
companion or ally. DiMarco v. Greene, 385 F.2d 556,561 (6th Cir. 1967).  

If such associates are conducting a common business enterprise, the prohibition of 
Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code would apply.  

Under the facts presented, the contractor is a client or customer of the insurance agency. 
Thus, the transaction is one of the purchase and sale of insurance services, as opposed to a 
general business relationship or association to conduct a common business enterprise. While it 
may be argued that an insurance agency and its clients often have an established business 
relationship, it would be inaccurate to characterize that relationship as a business association, 
since they are not engaged in a common business enterprise. Therefore, Division (A)(1) of 
Section 2921.42 of the Revised Code would not prohibit a city council member who is an officer 
and major shareholder of an insurance agency from authorizing, voting, or otherwise using the 
authority or influence of his office to secure approval of a public contract with a firm that is a 
client or customer of the agency. However, it would create the appearance of impropriety 
because of their business relationship.  

Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code provides an exemption from the 
prohibitions of Division (A) if all the following criteria are met: (1) the subject of the contract is 
necessary supplies or services; (2) the services are unobtainable elsewhere f or the same or lower 
cost, or are furnished as a part of a continuing course of dealing established prior to the public 
servant's association with the governmental entity; (3) the treatment accorded the governmental 
entity is either preferential to or the same as that accorded to other customers or clients in similar 
transactions; and (4) the entire transaction is conducted at arm's length with full knowledge by 
the governmental entity of the interest of the public servant, and the public servant takes no part 
in the deliberations or decision with respect to the contract.  

In Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 83-004, the Commission held the 
following:  

These criteria are strictly applied, and the burden is on the public official claiming the 
exemption to demonstrate compliance. It is particularly important that the requirement that the 
goods or services are "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" be demonstrated by 
some objective standard.  

The use of competitive bidding would indicate that the goods are "unobtainable 
elsewhere for the same or lower cost," but it is not determinative. The Commission held that 
such factors as the availability and adequacy of notice to potential competitors, the openness and 
fairness of the bidding process, and the conditions of the market must also be considered in 
determining whether the exemption applies. In addition, all other criteria must be met, including 
the requirement that the public official refrain from participation in the deliberations and 
decision on the contract.  



Advisory Opinion Number 86-002 
Page 5 

The requirement of a criminal statute that a public official refrain from participating in 
discussions and abstain from voting on an issue would override any charter provision prohibiting 
abstentions without the approval of council (See: Advisory Opinion No. 83-004).  

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (D) of Section 102.03 and Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code 
prohibit a city council member, who is an officer and shareholder in an insurance agency, from 
authorizing, voting, or otherwise using his official position or the authority or influence of his 
office to secure approval of a public contract in which his firm provides a bid or performance 
bond or has some other interest; and (2) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code 
prohibits a city council member, who is an officer and shareholder of an insurance agency, from 
having an interest in the profits or benefits of a public contract with the city with which he 
serves, unless the criteria of Division (C) of Section 2921.42 of the Revised Code are satisfied. 

 


