
 
 

 
 

 

 
  

  
  

 

  

 
 

  
   

  
   

   

  

 
  

  

 
  

  
 

  
    

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 88-007 
September 1, 1988 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a 
board of education from authorizing, voting, deliberating, participating in discussions, or 
otherwise using her authority or influence, formally or informally, to secure 
authorization, modification, or renewal of a contract between the board of education and 
her spouse’s law firm; 

(2) Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a person 
from serving as a member of a board of education, where her spouse is a partner in a law 
firm which has entered into a contract with the board of education, unless the person 
would derive some direct interest or benefit from the board's employment of her spouse’s 
law firm. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes would prohibit an 
individual from serving as a member of a board of education if her spouse is a partner in a law 
firm which has been hired as legal counsel to the board of education. You have stated, by way of 
history, that the individuals spouse is not a member of the firm's "schools division" and is not 
involved, directly or indirectly, in giving legal advice or participating in litigation with regard to 
school issues.  

Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code reads as follows: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest. 

The term "public official" is defined in R.C. 2921.01(A) for purposes of R.C. 2921.42 to 
include any elected or appointed officer of any political subdivision. Therefore, a member of a 
board of education is subject to the prohibitions of R.C. 2921.4.2. See Ohio Ethics Commission 
Advisory Opinions No. 80-003 and 82-003. 

The term "Public contract" is defined for purposes of R.C. 2921.42 in Division (E) of that 
section to include the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, of 
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property or services by or for the use of a political subdivision. A contract between the board of 
education and a law firm for the law firm's services falls within the definition of a "public 
contract" under R.C. 2921.42. See Advisory Opinion No. 86-004. 

Division (A)(1) of Section 2921.42 prohibits a member of a board of education from 
authorizing, or using her authority or influence to secure authorization of, a public contract in 
which a member of her family has an interest. A family member includes a spouse under R.C. 
292 1.42. See Advisory Opinions No. 80-001 and 85-015. An "interest" which is prohibited 
under R.C. 2921.42 must be definite and direct, and may be either pecuniary or fiduciary in 
nature. See Advisory Opinion No. 81-008. 

You have indicated that the board member's spouse is a partner in the law firm which has 
contracted with the board. As a partner, the spouse receives a distributive share of the firm's 
earnings, and would be entitled to a percentage of the moneys paid by the board of education to 
the law firm for its services, regardless of whether he personally performed any work for the 
board. The board member's spouse would, therefore, have a definite and direct, pecuniary 
interest in the public contract between the board and his law firm. Division (A)(1) of Section 
2921.42 would prohibit the member of the board of education from authorizing, voting, 
deliberating, participating in discussions, or otherwise using her authority or influence as a 
member of the board, either formally or informally, to secure authorization, including 
modification or renewal, of a contract between the board and her spouse's law firm. See 
Advisory Opinions No. 82-003 and 86-004. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 reads as follows: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: . . . 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

As noted above, an "interest" which is prohibited under R.C. 2921.42 must be definite 
and direct in nature. Even though a public official may have an indirect interest in a contract 
from which her spouse will ' profit or benefit, a public official is not generally considered to have 
a direct interest in a contract with her political subdivision merely because her spouse has an 
interest in such contract, absent additional facts indicating otherwise. See Advisory Opinion No. 
85-003. Division (A)(4) does not per se prohibit the spouse of a board member from having an 
interest in a contract entered into by the board. However, if the facts indicate that the board 
member would derive a direct, pecuniary or fiduciary benefit as a result of her spouse’s interest 
in a contract with the board, then R.C. 2921.42(A)(4) would prohibit the spouse from having an 
interest in the contract with the board. See, e.g., Advisory Opinion No. 85-003 (concluding that 
R.C. 2921.42(A)(4) would prohibit the spouse of the county engineer from being employed by 
the county where the county engineer, as a result of his spouse’s employment, would receive 
health insurance coverage that is not otherwise available to him as county engineer). See also 
R.C. 2921.42(A)(3) (a public official may not profit from the prosecution of a public contract 
authorized by him or by a board of which he was a member at the time of authorization, and not 
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let by competitive bidding or let by competitive bidding in which his is not the lowest and best 
bid).  

Therefore, Division (A)(4) of Section 292 1.42 would not, per se prohibit a person from 
serving as a member of a board of education where her spouse is a partner in a law firm which 
provides legal services to the board, unless the board member would derive some direct interest 
or benefit from the board's employment of her spouse’s law firm. R.C. 2921.42(A)(1) would, 
however, prohibit the board member from voting, discussing, or otherwise using her official 
authority or influence, to secure authorization, renewal, or modification of a contract between the 
board and her spouse’s law firm.  

Although a public official is not generally deemed to have a definite and direct pecuniary 
interest in a public contract with the political subdivision which she serves for purposes of R.C. 
2921.42, merely because her spouse has an interest in a contract with the political subdivision, 
school board members are also subject to R.C. 3313.33. This section prohibits a member of a 
board of education from having a direct or indirect pecuniary interest in any contract of the 
board. The Ethics Commission does not render advisory opinions with respect to R.C. 3313.33, 
and you may wish to contact the board of education's legal counsel concerning interpretation of 
this provision, since a school board member may be considered to have an indirect interest in a 
contract with the board where her spouse has an interest in a contract entered into by the board. 

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, (1) 
Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a board of 
education from authorizing, voting, deliberating, participating in discussions, or otherwise using 
her authority or influence, formally or informally, to secure authorization, modification, or 
renewal of a contract between the board of education and her spouse’s law firm; and (2) Division 
(A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a person from serving as a 
member of a board of education, where her spouse is a partner in a law firm which has entered 
into a contract with the board of education, unless the person would derive some direct interest 
or benefit from the board's employment of her spouse’s law firm. 


