
 
 

Advisory Opinion Number 88-009 
December 16, 1988 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit the former 
director of a private, non-profit agency which has entered into a contract with a joint-
county community mental health board from serving as a board member of the mental 
health district even though he signed the existing contract between the agency and the 
mental health board in his capacity as director of the contract agency;  

(2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a board member of a 
joint-county community mental health district from voting upon, or discussing, 
deliberating or taking any action regarding a contract existing between the mental health 
board and a private, non-profit agency he formerly served as director, where he signed 
the contract in his capacity as director of the agency; 

(3) Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a board member of a 
joint-county community mental health district from disclosing or using, without 
appropriate authorization, confidential information acquired in his official capacity as a 
board member for the joint-county community mental health district. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit the former 
director of a private non-profit agency which provides contract services to a joint-county 
community mental health district from serving on the board of that district.  

You state, by way of history, that the joint-county community mental health district 
(hereinafter District) receives funds from federal, state, and local sources and uses those moneys 
to contract with other agencies for the supply of mental health services. You state that recently 
the director of a private non-profit agency which provides, pursuant to contract, drug abuse 
services to the District resigned from the nonprofit agency to accept other employment, and was 
then appointed to the board of the mental health district (hereinafter Board) by the county 
commissioners. You also state that the Board member, while serving as director of the private 
contract agency, signed the current contract between his agency and the District, and that the 
contract will remain in effect until June 30, 1989. You also state that, as a Board member, the 
former director has the power to vote upon and approve contracts, payments under those 
contracts, and act in other matters in which the agency he formerly served as director is 
interested. You further state that the Board member will abstain from voting on issues relating to 
his previous employer until the current contract expires.  
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Your request for an advisory opinion specifically asks for an application of R.C. Section 
102.03(A), the "Revolving Door" provision, to the instant situation.  

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code provides, in pertinent part:  

No present or former public official or employee shall, during his public employment or 
service or for twelve months thereafter, represent a client or act in a representative 
capacity for any person on any matter in which he personally participated as a public 
official or employee through decision, approval, disapproval, recommendation, the 
rendering of advice, investigation, or other substantial exercise of administrative 
discretion......  

Nothing contained in this division shall prohibit, during such period, a former public 
official or employee from being retained or employed to represent, assist, or act in a 
representative capacity for the public agency by which be was employed or on which he served. 
This division shall not be construed to prohibit the performance of ministerial functions, 
including, but not limited to, the filing or amendment of tax returns, applications for permits and 
licenses, incorporation papers and other similar documents. (Emphasis added.)  

R.C. 102.01(B) defines a "public official or employee" for purposes of R.C. 102.03 as 
any person who is appointed to an office of any public agency. R. C. 102.01(C) defines the term 
"public agency" to include any governmental entity. A joint-county community mental health 
service district is a statutorily created, multi-county district responsible for providing community 
services for mentally ill and emotionally disturbed persons. See R.C. 340.01. The governing 
board of the district is created pursuant to R.C. 340.02, and the members of the board are 
appointed under this section. The board is charged with serving as the community mental health 
planning agency for the counties under its jurisdiction, see R.C. 340.03. A joint-county board has 
the authority to levy taxes, see R.C. 5705.01, 5705.03, and to enter into contracts with public and 
private agencies for the provision of mental health services and facilities, see R.C. 340.03(G). 
The board of a joint-county community mental health service district is a governmental entity 
and, as an appointed officer of a governmental entity, a member of the board is a "public official 
or employee" who is subject to the prohibitions of Section 102.03 of the Revised Code. Division 
(A) of Section 102.03 prohibits a board member while he serves on the board and for one year 
after leaving his public position from representing any person before the joint-county community 
mental health board, or any other public agency, on any matter in which he personally 
participated through the exercise of administrative discretion while a board member.  

The language used in R.C. 102.03(A) clearly applies only to a "present or former public 
official or employee," and is designed to prevent a present or former public official or employee 
from using inside knowledge or exerting undue influence upon public agencies on matters in 
which he had personally participated while in public service. See generally, State v. Nipps, 66 
Ohio App. 2d 49 (Franklin County 1979). Division (A) of Section 102.03 does not prohibit 
individuals who have done business with, appeared before, or otherwise been involved with, a 
public agency from later serving with that agency. See Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinion No. 78-002. Therefore, the former director of a private non-profit contract agency is not 
prohibited by R.C. 102.03(A) from serving as a Board member of the joint-county community 
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mental health district, even though he signed the present contract between the agency and the 
District in his capacity as director. The former director would not be a public official or 
employee and would not be affected by the prohibitions of R.C. 102.03(A) until he assumes the 
position as a Board member. See Advisory Opinion No. 78-002.  

Your attention is also directed to Division (D) of Section 102.03 which reads as follows:  

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or influence 
of his office or employment to secure anything of value or the promise or offer of 
anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon him with respect to his duties.  

R.C. 1.03 defines "anything of value" for the purposes of R.C. 102.03 to include money 
and every other thing of value. See R.C. 102.01(G). A definite pecuniary benefit is considered to 
be a thing of value under R.C. 102.03(D). See Advisory Opinions No. 79-008, 80-003, 85-006, 
85-011, and 86-007. Therefore, payments made by the mental health board to a private contract 
agency for the provision of drug abuse services, or other board action that would benefit the 
private contract agency, would fall within the definition of "anything of value."  

The issue is whether contract payments or other benefits authorized by the Board to a 
private contract agency with which a Board member formerly served as director, would be of 
such character as to manifest a substantial and improper influence upon the Board member with 
respect to his duties. The Ethics Commission has consistently held that Division (D) of Section 
102.03 of the Revised Code prohibits a public official or employee from acting in any situation 
where the public official or employee would have an inherent conflict of interest such that his 
independence and objectivity of judgment with regard to his official decisions and 
responsibilities could be impaired. See Advisory Opinions No. 84-009 and 85-006.  

In previous advisory opinions, the Ethics Commission has held that R.C. 102.03(D) 
prohibits a public official from reviewing, in his official capacity, work he has performed in his 
private capacity. See Advisory Opinions No. 78-004, 79-007, 82-001, 83-001, and 84-004. The 
rationale of these opinions is that the public officials personal pecuniary interest in fees earned in 
his private capacity could impair his independence of judgment when reviewing work he has 
prepared. See Advisory Opinions No. 82-001 and 83-001. See also Advisory Opinion No. 84-
013.  

When these opinions were rendered, R.C. 102.03(D) prohibited a public official or 
employee from using his official position to secure anything of value "for himself" if the thing of 
value were of such character as to manifest a substantial and improper influence upon him with 
respect to his duties. Am. Sub. H.B. 300, 116th Gen. A. (1986) (eff. September 17, 1986) deleted 
the requirement that the thing of value be for the public official or employee himself thereby 
broadening the scope of the prohibition. See Advisory Opinions No. 87-004 and 88-004. 
Therefore, the fact that contract payments or other benefits would be for a contract agency that 
the Board member had formerly served as director rather than for the Board member himself, 
does not necessarily indicate that R.C. 102.03(D) would be inapplicable. See Advisory Opinion 
No. 88-004.  



Advisory Opinion Number 88-009 
Page 4 

In the instant situation, the Board member, while serving as director of the private 
contract agency, signed the current contract with the joint-county community mental health 
district on behalf of the contract agency. The Board member now holds a public position in 
which he has the capacity to review and act upon work which he had undertaken in his private 
capacity. It is apparent that the objectivity and independence of judgment of the Board member 
could be impaired if he were to review or take other action with regard to a contract he signed or 
other work he performed while with the private contract agency. This situation is analogous to 
the above-mentioned opinions which prohibit a public official from reviewing work he 
performed in his private capacity. Because there is no longer a requirement that the benefit 
accrue to the public official or employee himself, it is immaterial that the contract agency, rather 
than the Board member, would benefit from the Board member's actions with regard to his own 
work. Therefore, the Board member is prohibited by R.C. 102.03(D) from reviewing or acting 
upon the current contract which he signed as director of the contract agency, since the Board 
member would have an inherent conflict of interest such that his independence and objectivity of 
judgment with regard to his official decisions and responsibilities could be impaired. The Board 
member is prohibited by Division (D) of R.C. 102.03 from voting upon, or discussing, 
deliberating, or taking any action regarding the current contract or other work he performed 
while director of the private agency.  

The Board member is not, however, prohibited by R.C. 102.03(D) from participating in 
the discussions or vote to enter into a new contract with his former agency when the current 
contract expires in June, 1989. It is apparent that a Board member would have an inherent 
conflict of interest in reviewing or otherwise acting upon a contract which he had prepared or 
signed while director of the contract agency. The possibility that a Board member would have a 
conflict of interest as to new matters affecting his former agency, which arose after he left the 
agency is much more remote. Therefore, the Board member is not prohibited by R.C. 102.03(D) 
from participating in matters affecting his former agency where those matters arose after he 
resigned from the agency. This conclusion is conditioned on the assumption that there is no on-
going relationship between the agency and the Board member, and there is no understanding that 
the Board member will, at some time in the future, rejoin the agency.  

Also, Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code provides as follows:  

No present or former public official or employee shall disclose or use, without 
appropriate authorization, any information acquired by him in the course of his official 
duties which is confidential because of statutory provisions, or which has been clearly 
designated to him as confidential when such confidential designation is warranted 
because of the status of the proceedings or the circumstances under which the 
information was received and preserving its confidentiality is necessary to the proper 
conduct of government business.  

Therefore, the Board member is prohibited by R.C. 102.03(B) from using or disclosing to 
his former agency, without appropriate authorization, confidential information acquired in his 
official capacity as a Board member. It is important to note that no time limit exists for this 
prohibition and it is effective while the Board member serves and after he leaves office. See 
Advisory Opinions No. 81-002 and 88-003.  
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As a final matter, you state that the Board member now holds a position with a school 
system. If a contract exists between the Board member's employing school board and the mental 
health district, R.C. 2921.42, which prohibits a public official or employee from having an 
interest in the contracts of the public agency with which he is connected, would be implicated. 
Also, R.C. 340.02 prohibits a member of a community mental health board from being an 
employee of any agency with which the community mental health board has entered into a 
contract for the provision of services or facilities. See Attorney General Opinion No. 81-101 
(holding that pursuant to R.C. 340.02 a school principal may not serve on a community mental 
health board when his employing school board has contracted with the mental health board). The 
Ethics Commission has no authority to render advisory opinions interpreting R.C. 340.02, and 
the Board's legal counsel should be consulted regarding R.C. 340.02, as well as for a 
determination whether the positions of Board member and school district employee are 
"compatible."  

This advisory opinion is based on the facts presented, and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit the former director of a 
private, non-profit agency which has entered into a contract with a joint-county community 
mental health board from serving as a board member of the mental health district even though he 
signed the existing contract between the agency and the mental health board in his capacity as 
director of the contract agency; (2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits 
a board member of a joint-county community mental health district from voting upon, or 
discussing, deliberating or taking any action regarding a contract existing between the mental 
health board and a private, nonprofit agency he formerly served as director, where he signed the 
contract in his capacity as director of the agency; and (3) Division (B) of Section 102.03 of the 
Revised Code prohibits a board member of a joint-county community mental health district from 
disclosing or using, without appropriate authorization, confidential information acquired in his 
official capacity as a board member for the joint-county community mental health district. 

 


