
 
 

Advisory Opinion Number 89-007 
June 15, 1989 

Syllabus by the Commission: 

A county treasurer is required by R.C. 102.02(A) to file a financial disclosure statement 
on or before April 15th of the year following his election, even though his term of office 
does not begin until the first Monday of September of the year following his election.  

* * * * * * 

You have stated that you were elected to your first term as county treasurer in November, 
1988. Section 321.01 of the Revised Code states that a county treasurer "shall hold his office for 
four years from the first Monday of September next after his election." Although you were 
elected in November, 1988, therefore, you will not assume office until September, 1989. In 
contrast, most other county elected officers begin their terms in January after their election. See 
R.C. 305.01, 309.01, 311.01, 313.01, 315.01, and 317.01. But cf., R.C. 319.01 (county auditor 
commences holding office on the second Monday in March after his election). Because you do 
not begin to serve as county treasurer until September, 1989, you have asked what is the 
appropriate date to file your first financial disclosure statement in that position.  

You have stated that when you were a candidate for county treasurer, you filed a financial 
disclosure statement more than thirty days before the first election at which your candidacy was 
voted upon, as is required by R.C. 102.02. You have further stated with regard to filing as a duly 
elected county treasurer that you should not be subject to the April 15, 1989 deadline since you 
will not begin to serve until September, 1989.  

Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code states that every person who is 
elected to or is a candidate for a county office, and every person who is appointed to fill a 
vacancy for an unexpired term in a county elective office is required to file a financial disclosure 
statement. County treasurers are county officers who are elected to office. See R.C. 319.01. You 
were elected to the office of county treasurer in November, 1988, for a four-year term beginning 
on September 4, 1989. You have stated that there was no demand for a recount or other issue 
raised as to your election and that you have received a certificate of election. See R.C. 3505.38. 
As a person who is elected to a county office, you are, therefore, required to file a financial 
disclosure statement pursuant to the express language of Section 102.02(A).  

R.C. 102.02 specifies the time within which financial disclosure statements must be filed, 
as follows: 

A person who is a candidate for elective office shall file his statement no later than the 
thirtieth day before the primary, special, or general election at which such candidacy is to 
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be voted on, whichever election occurs sooner, except a person who is a write-in 
candidate shall file his statement no later than the twentieth day before the earliest 
election at which such candidacy is to be voted on. A person who holds elective office 
shall file his statement on or before the fifteenth day of April of each year unless he is a 
candidate for of f ice. A person who is appointed to fill a vacancy for an unexpired term 
in an elective office shall file his statement within fifteen days after he qualifies for 
office. Other persons shall file an annual statement on or before the fifteenth day of April, 
or if appointed or employed after such date, within ninety days after appointment or 
employment. No person shall be required to file more than one statement for any one 
calendar year with the appropriate ethics commission. (Emphasis added.)  

R.C. 102.02(A) provides, as set forth above, that "a person who holds elective office shall 
file his statement on or before the fifteenth day of April of each year." Although you have been 
elected as county treasurer, you do not "hold" elective office at this time. See R.C. 321.01 (a 
county treasurer "shall hold his office for four years from the first Monday of September next 
after his election.") (Emphasis added.) Your term does not begin until September, 1989 and you 
have no right to exercise the power or authority of your office until that time. At present, it is the 
incumbent county treasurer, rather than you, as the treasurer-elect, who "holds" that office. See 
generally State ex rel. Attorney General v. Tool, 4 Ohio St. 553 (1855); State ex rel Peters v. 
McCollister, 11 Ohio 46 (1841); 1969 Op. Att’y Gen. No. 69-052. This provision does not, 
therefore, apply to you.  

Section 102.02 also provides that persons who are "appointed or employed" after April 
15th must file within ninety days after "appointment or employment." Although you will take 
office after April 15th, you will not be "appointed or employed" at that time. Rather you are a 
public officer who was elected to office and who will begin his term of office in September. You 
will not be "appointed" to office, nor may it be said that you will be "employed" by the county 
when you take office. See Advisory Opinions No. 75-022 and 76-010 (distinguishing among 
elected officers, appointed officers, and public employees). The language of R.C. 102.02 
referring to candidates and persons who are appointed to fill unexpired vacancies in elective 
offices are clearly inapplicable to the issue you have posed. Therefore, you fall within the 
requirement of R.C. 102.02 that "other persons shall file an annual statement on or before the 
fifteenth day of April." 

This advisory opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Commission, and you are so advised, that a county 
treasurer is required by R.C. 102.02(A) to file a financial disclosure statement on or before April 
15th of the year following his election, even though his term of office does not begin until the 
first Monday of September of the year following his election. 

 


