
 
 

Advisory Opinion Number 93-012 
July 16, 1993 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a public official 
or employee from disclosing information which is a "public record" as defined in 
Division (A)(1) of Section 149.43 of the Revised Code;  

(2) Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a public official or 
employee from disclosing information which is not a "public record" as defined in 
Division (A)(1) of Section 149.43 of the Revised Code only if a statute affirmatively 
makes the information confidential or if the information has been clearly designated as 
confidential when such designation is warranted and necessary for the proper conduct of 
government business;  

(3) An organization which has entered into a public contract with a city and holds 
information to which a public official or employee is privy due to the official's or 
employee's service with the organization in his official capacity may not impose the 
prohibitions of Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code upon the official or 
employee with regard to that information by designating, in the interests of the 
organization, the information as confidential.  

* * * * * * 

In your letter to the Ethics Commission, you have asked several questions concerning the 
application of the Ohio Ethics Law and related statutes to issues arising out of a contractual 
relationship between a city and a hospital which is a non-profit corporation.  

You state that in 1949, the city entered into an "agreement" with the hospital under which 
the city provided $900,000 to the hospital for the construction of facilities. In consideration for 
providing this money, the hospital granted the city a permanent interest in the hospital and its 
management. The 1949 agreement requires the hospital to furnish an annual financial report to 
the city. In May of 1975, the hospital issued revenue bonds with the assistance of the city as 
issuer. As a result of this financing, the hospital's real property was deeded to the city and leased 
back to the hospital. On January 1, 1992, the city conveyed the hospital property back to the 
hospital as part of a bond refinancing. Presently, the hospital leases this property to the city and 
the city sub-leases it back to the hospital.  

The hospital is managed by a board of directors. Under the terms of the 1949 agreement, 
the mayor and president of council serve on the board of directors "by virtue of their office." The 
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terms of the mayor and president of council on the board of directors coincide with the terms of 
their respective city offices. The other board members serve terms which have been determined 
by the board of directors. The board of directors nominates replacement members; however, 
pursuant to the 1949 agreement, city council must ratify and approve the nominees.  

Your first question is whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit city 
officials from serving on the hospital's board of directors.  

A mayor and president of council are prohibited by Division (A)(4) of Section 2921.42 of 
the Revised Code from having an "interest in the profits or benefits of a public contract entered 
into by or for the use of" the city with which they serve. See R.C. 2921.01(A). See Ohio Ethics 
Commission Advisory Ops. No. 85-002 and 91-002. A member of a board of directors of a non-
profit corporation has a definite and direct fiduciary interest in the contracts of the corporation. 
See Advisory Op. No. 81-008.  

The term "public contract" is defined for purposes of R.C. 2921.42 in Division (F)(1) of 
that Section to include the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, 
of property or services by or for the use of a political subdivision. The Ethics Commission has 
held that a public contract exists whenever a political subdivision purchases property or services 
with money flowing from the political subdivision to the provider of the property or services or 
whenever the political subdivision acquires services as part of the contractor's responsibilities 
under the contract. See Advisory Ops. No. 91-011 and 93-009. In the instant situation, the 
agreement between the city and the hospital is a "public contract" for purposes of R.C. 2921.42 
since, by initially providing $900,000 to the hospital in exchange for a permanent interest in the 
hospital and its management, serving as issuer of the hospital's bonds, and sub-leasing property 
to the hospital, the city is purchasing or acquiring hospital services for the benefit of its residents. 
See Advisory Ops. No. 91-011 and 93-009.  

Therefore, initially, it appears that the mayor and president of council have a prohibited 
interest in a public contract with the city for purposes of R.C. 2921.42 (A)(4) since they serve on 
the hospital's board of directors. However, the Ethics Commission has held that the prohibition 
of R.C. 2921.42 (A)(4) does not apply whenever a public official of a political subdivision that 
has entered into a public contract with a non-profit corporation, serves on the board of directors 
of the non-profit corporation in his "official capacity" as a representative of his political 
subdivision in order to represent its interests. See Advisory Ops. No. 82-004, 83-010, and 84-
001. See also Advisory Op. No. 92-002. In such an instance, the Commission has explained that 
"there would not be a dual interest in which private considerations would distract from [the 
public official] serving the public interest." Advisory Op. No. 84-001. Also, in Advisory Opinion 
No. 84-001, the Ethics Commission set forth four criteria which must be met in order for a public 
to be deemed to serve in his official capacity:  

(1) the governmental entity must create or be a participant in the non-profit corporation; 
(2) any public official or employee connected with the jurisdiction . . . may be designated 
to serve on the non-profit corporation, but the elected legislative authority or the 
appointing governing body must formally designate the office or position to represent the 
governmental entity; (3) the public official or employee must be formally instructed to 
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represent the governmental entity and its interests; and (4) there must be no other conflict 
of interest on the part of the designated representative.  

As explained above, in 1949, the city provided $900,000 to the hospital in consideration 
for a permanent interest in the hospital and its management. Therefore, R.C. 2921.42 (A)(4) does 
not prohibit the mayor and president of council from serving on the hospital's board of directors 
in their "official capacity" to represent the city's interest in the hospital and its management.  

You have also asked whether R.C. 102.03 (B) prohibits the mayor and president of 
council from disclosing information to which they are privy due to their service on the hospital's 
board of directors and which the legal counsel for the hospital board of directors has designated 
as "confidential." You state that the hospital desires to terminate the city's permanent interest in 
the hospital and affiliate with another hospital. You state that a group of city residents has 
formed an organization in order to oppose the termination of the city's interest in the hospital and 
has requested that the mayor and president of council furnish them with the hospital's monthly 
financial statements. As stated above, the agreement between the city and hospital requires the 
hospital to furnish the city with an annual financial report; however, there is no provision in the 
agreement that requires the hospital to furnish the city with a monthly report.  

Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code reads:  

No present or former public official or employee shall disclose or use, without 
appropriate authorization, any information acquired by him in the course of his official 
duties which is confidential because of statutory provisions, or which has been clearly 
designated to him as confidential when such confidential designation is warranted 
because of the status of the proceedings or the circumstances under which the 
information was received and preserving its confidentiality is necessary to the proper 
conduct of government business. (Emphasis added).  

The mayor and president of council are "public official[s] or employee[s]" for purposes 
of R.C. 102.03 (B) and are subject to the statute's prohibitions. See generally Advisory Op. No. 
89-008. Thus, R.C. 102.03 (B) prohibits them from disclosing or using, without proper 
authorization, information acquired by them in the course of their official duties that either is 
confidential by statutory provision or has been clearly designated to them as confidential when 
such designation is warranted and necessary for the proper conduct of government business.  

Since the mayor and president of council serve on the hospital's board of directors in their 
official capacity to represent the city's interest in the hospital and its management, the monthly 
reports are information which has been "acquired by [them] in the course of [their] official 
duties." However, the issue remains whether the monthly reports are considered "confidential" 
for purposes of R.C. 102.03 (B).  

You state that the city law director advised the mayor and council president that hospital 
records are subject to disclosure under R.C. 149.43, the Public Records Act. You also state that 
the hospital's legal counsel has advised the mayor and president of council that: (1) the hospital's 
monthly financial statements are confidential; (2) the disclosure of the monthly statements would 
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breach their oath as hospital directors and subject them to personal liability; and (3) the monthly 
statements are not "public records" required to be disclosed under the Public Records Act.  

R.C. 149.43 (B) provides, in part, that "[a]" public records shall be promptly prepared 
and made available for inspection to any person at all reasonable times during regular business 
hours." R.C. 149.43 (A)(1) defines "public record" as "any record that is kept by any public 
office, including, but not limited to, state, county, city, village, township, and school district units 
. . . ." However, R.C. 149.43 (A)(1) also enumerates six specific categories of information which 
are not considered to be "public records." For example, medical records and records the release 
of which is prohibited by state or federal law are not considered public records. See generally 
State, ex rel. Fostoria Daily Review Co. v. Fostoria Hosp. Assn., 40 Ohio St. 3d 10 (1988) 
(holding that a public hospital that renders a public service to residents and is supported by 
public taxation is required to disclose its public records).  

The Ethics Commission's advisory authority is limited to interpreting Chapter 102. and 
Sections 2921.42 and 2931.43 of the Revised Code; it cannot determine whether the hospital's 
monthly statements are "public records" for purposes of R.C 149.43. See R.C. 102.08. As stated 
above, the hospital's legal counsel and the city law director have provided conflicting advice to 
the mayor and president of council on the issue whether the monthly reports are public records 
subject to disclosure under R.C. 149.43. A judicial decision may be required to ultimately 
determine this issue.  

If the hospital's monthly reports are found to be public records, then R.C. 102.03 (B) 
would not prohibit the mayor and president of council from disclosing the hospital's monthly 
financial statements since such records would be required to be made available to the public 
pursuant to R.C. 149.43, and could not be considered "confidential" for purposes of R.C. 102.03 
(B). However, the issue remains whether R.C. 102.03 (B) prohibits the mayor and president of 
council from disclosing information to which they are privy due to their service, in their official 
capacity, on the hospital's board of directors, if the monthly reports are not public records. If the 
monthly reports are not public records, then R.C. 102.03 (B) would prohibit the mayor and 
president of council from disclosing the hospital's monthly financial statements only if a statute 
affirmatively makes them confidential or if the monthly reports have been clearly designated to 
the city's officials as confidential when such designation is warranted and necessary for the 
proper conduct of government business. The issue thus becomes whether one of the elements for 
establishing confidentiality under Division (B) has been met in this instance.  

Whenever a state or federal statute mandates that certain information is confidential, the 
terms of that statute control the circumstances under which public officials and employees may 
release information to which they have been entrusted. See Op. Att'y Gen. No 90-007. There are 
statutory provisions found throughout the Revised Code that forbid the disclosure of certain 
information by a public agency. See also R.C. 149.43 (medical records are one exception to the 
Public Records Act). It is assumed that the monthly reports are not confidential due to statutory 
provisions. Therefore, the issue becomes whether the monthly reports have been clearly 
designated to the mayor and president of council as confidential and such designation is 
warranted and necessary for the proper conduct of government business.  
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R.C. 102.03 (B) does not state who must designate the information as "confidential." In 
this instance, the hospital's legal counsel has designated the monthly reports as confidential. 
However, as stated above, the hospital's legal counsel based his determination that the reports 
were confidential partially on the fact that the mayor and president of council, as members of the 
hospital board of directors, have a fiduciary relationship to the hospital and would breach their 
oath of office as directors if they released the information. It is true that the mayor and president 
of council, as directors, have a fiduciary relationship to the hospital and this relationship may be 
considered by the hospital's legal counsel in advice which he provides to them; however, such 
advice does not impose the prohibition of R.C. 102.03 (B). R.C. 102.03 (B) requires that a 
confidential designation be applied to information only in circumstances where "preserving its 
confidentiality is necessary to the proper conduct of government business."  

While the hospital's legal counsel may determine that preserving the confidentiality of the 
monthly reports is in the best interests of the hospital, such a determination does not establish 
that preserving the confidentiality of the reports is necessary for the proper conduct of 
government business. An organization which has entered into a public contract with a city and 
holds information to which a public official is privy due to his service with the organization in 
his official capacity may not impose the prohibitions of R.C. 102.03 (B) upon the official with 
regard to that information by designating, in the interests of the organization, the information as 
"confidential."  

It is apparent that in this instance, the city may designate information as confidential 
where such designation is warranted and necessary for the proper conduct of government 
business, and thus bind its public officials and employees to the prohibition imposed by R.C. 
102.03 (B). In this instance, the issue has been made one for the determination of the city law 
director. The law director must follow the standard of R.C. 102.03 (B) in making a determination 
of confidentiality for purposes of that section. Again, it must be stressed that a determination of 
confidentiality for purposes of R.C. 102.03 (B) needs to be made only if the information is found 
not to be a public record as defined in R.C. 149.43.  

Accordingly, the designation of the monthly reports as "confidential" by the hospital's 
legal counsel does not in this instance bind the mayor and council president to the prohibition 
imposed by R.C. 102.03 (B). However, even if the law director determines that the monthly 
reports are not "confidential" for purposes of R.C. 102.03 (B), there is nothing in R.C. 102.03 
(B) which would require the officials to release the reports.  

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code does not prohibit a public official or 
employee from disclosing information which is a "public record" as defined in Division (A)(1) of 
Section 149.43 of the Revised Code; (2) Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code 
prohibits a public official or employee from disclosing information which is not a "public 
record" as defined in Division (A)(1) of Section 149.43 of the Revised Code only if a statute 
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affirmatively makes the information confidential or if the information has been clearly 
designated as confidential when such designation is warranted and necessary for the proper 
conduct of government business; and (3) An organization which has entered into a public 
contract with a city and holds information to which a public official or employee is privy due to 
the official's or employee's service with the organization in his official capacity may not impose 
the prohibitions of Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code upon the official or 
employee with regard to that information by designating, in the interests of the organization, the 
information as confidential.  

 

 

 

 


