
 
 

 
 

 

  
  

  

 
   

   
 

   
   

   
 

 
 

  
  

   
  

 
  

 

  
 

    
  

  
 
 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 4321.5-2940 

(614) 466-7090 

Advisory Opinion Number 93-013 
September 10, 1993 

Syllabus by the Commission: 

(1) A person who sells insurance consultation services to a county and performs 
government functions pursuant to an independent contract is a "public servant" for 
purposes of Section 2921.43 of the Revised Code; 

(2) Division (A)(1) of Section 2921.43 of the Revised Code prohibits an independent 
contractor who is a public servant from receiving money from any party, other than the 
public entity he serves, for performing any tasks or duties he is responsible for 
performing pursuant to his contract with the public entity. 

* * * * * * 

You have asked if the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit an insurance 
consultant to a board of county commissioners from receiving both his consulting fee from the 
county and fees from an insurance provider or broker for consulting and administration services 
on the insurance plan purchased by the Commissioners. 

By way of history, you have explained that the county commissioners have entered into a 
contract with an individual to provide insurance consulting services. The consulting contract sets 
forth the consultant's duties, which include: (1) advising the county about cost containment 
trends in the insurance industry; (2) advising the county commissioners about the availability and 
costs of new or different coverage; (3) making cost and feature comparisons between the 
county's current plan and other plans; (4) preparing specifications of the county's insurance plan 
for insurance company bids; and (5) procuring bids for insurance companies meeting the 
specifications for the county's insurance. In return for these services, the county commissioners 
pay the consultant $600.00 each month. 

You have asked if the consultant is prohibited, by the Ohio Ethics Law, from also 
receiving fees from an insurance provider or broker for providing consulting and administration 
services on the insurance plan purchased by the commissioners.  

In Advisory Opinion No. 75-012, the Ethics Commission set forth the factors considered 
to distinguish an independent contractor from an employee. See also Ohio Ethics Commission 
Advisory Ops. No. 75-028 and 77-008; Gillum v. Industrial Comm., 141 Ohio St. 373, 381-382 
(1943). Some of the factors considered include the extent of control the employer exercises over 
the details of the work, whether or not the individual is engaged in a distinct occupation or 
business, the skills required in the particular occupation, the length of time the individual is 



 
 

 
  

 

    
 

 
  

 
  

 
  

  
   

  

  
  

 
  

   
 

  
 

 
  

 
   

  

  
    

  

 

   
  

  
   

  
   

Advisory Opinion Number 93-013 
Page 2 

engaged, the method of payment (by job or by time), and whether or not the parties believe they 
are creating a relationship of employer and employee. Advisory Op. No. 75-012. The 
Commission further stated that the primary test is whether one is engaged in a distinct 
occupation or business, but that the other tests must be examined. Advisory Ops. No. 75-028 and 
77-008. The terms of the contract between the county and the consultant indicate that the 
consultant is an independent contractor. 

Ethics restrictions are found in Revised Code Sections 102.03, 102.04, 2921.42, and 
2921.43. The prohibitions of R.C. 102.03 apply to any "public official or employee." An 
independent contractor is not generally a public official or public employee, as that term is 
defined for purposes of R.C. 102.03 of the Revised Code. See R.C. 102.01 (B) and Advisory 
Ops. No. 77-004 and 89-003. The prohibition of R.C. 102.04 (C) applies to "person[s] elected or 
appointed to an office of or employed by" counties and other political entities. An independent 
contractor is not elected or appointed to an office of or employed by the county, and, 
accordingly, is not subject to the limitations in R.C. 102.04 (C). See Advisory Opinion No. 75-
012. Therefore, the consultant in your question is not subject to the prohibitions in Chapter 102. 

However, as stated above, the Ethics Law also includes Sections 2921.42 and 2921.43 of 
the Revised Code. The prohibitions in Section 2921.42 of the Revised Code apply to any "public 
official." The term "public official" is defined in R.C. 2921.01 (A) as "any elected or appointed 
officer, or employee, or agent of the state or any political subdivision, whether in a temporary or 
permanent capacity." As stated above, a consultant who serves subject to an independent contract 
is not elected or appointed to an office or an employee of the county. However, in order to 
ascertain whether a consultant is a "public official" as that term is defined in R.C. 2921.01 (A), it 
must be determined whether the consultant is an "agent" of the county. 

In Advisory Opinion No. 92-001, the Ethics Commission determined that a person is an 
"agent" of a public entity for purposes of R.C. 2921.42 if all three of the following apply: (1) the 
individual has the authority to enter into contracts with others and thus has the authority to act on 
the public entity's behalf and bind the public entity; (2) the public entity exercises the right of 
control over the individual; and (3) the individual's contractually prescribed actions are directed 
toward the attainment of an objective sought by the public entity. 

A review of the materials you provided indicates that the individual consultant in your 
question does not have the authority to enter into contracts on behalf of, or otherwise bind, the 
county. Accordingly, the individual in your question is not an officer, an employee, or an agent 
of the county, and therefore, is not a "public official" for purposes of the prohibitions of R.C. 
2921.42. 

The Ethics Law also includes the restrictions set forth in R.C. 2921.43. These 
prohibitions apply to "public servants." R.C. 2921.01 (B) defines the term "public servant" as: 
(1) any public official; (2) "[a]ny person performing ad hoc a governmental function, including 
without limitation a juror, member of a temporary commission, master, arbitrator, advisor, or 
consultant"; and (3) a candidate for public office. As explained above, the individual you have 
described is not a "public official" as that term is defined in R.C. 2921.01 (A). However, he is a 
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"consultant." The question, then, is whether the consultant in your question is performing ad hoc 
a governmental function. 

The term "ad hoc" is defined as "for this special purpose." Black's Law Dictionary 39 
(1979). The consultant in your case is acting for the purpose of procuring and providing 
insurance benefit plans by the county for the employees of the county. This is clearly a 
governmental function. For example, as set forth above, the consultant, acting on behalf of the 
county, prepares specifications of the county's insurance plan for insurance company bids and 
procures bids from insurance companies meeting the specifications for the county's insurance. 
Therefore, the consultant falls within the definition of "public servant" for purposes of R.C. 
2921.43. 

Division (A) of Section 2921.43 of the Revised Code provides, in pertinent part, as follows: 

(A) No public servant shall knowingly solicit or accept and no person shall knowingly 
promise or give to a public servant either of the following: 

(1) Any compensation, other than as allowed by divisions (G), (H), and (I) of section 
102.03 of the Revised Code or other provisions of law, to perform his official duties, to 
perform any other act or service in the public servant's public capacity, for the general 
performance of the duties of the public servant's public office or public employment, or 
as a supplement to the public servant's public compensation. 

R.C. 2921.43 prohibits a public servant from accepting "any compensation," other than as 
allowed by R.C. 102.03 (G) through (I) or other provisions of law for: (1) performing any duty, 
act, or service required in his official capacity as a public servant; (2) the general performance of 
his duties; or (3) as a supplement to his public compensation. See Advisory Opinions No. 92-014 
and 92-015. The exceptions set forth in R.C. 102.03 (G) to (I) do not apply to the situation you 
have described. 

The payment the consultant receives from the county, pursuant to the contract between 
the consultant and the county, is "compensation" as allowed by law. However, the individual in 
your question also wishes to receive payment for services from an insurance company. Payment 
received by an individual from an insurance provider for consulting and administration services 
would also be "compensation," but is not allowed by provisions of law. See Advisory Opinions 
No. 92-014 and 92-015. The question, then, is whether the public servant in your question would 
receive compensation from the insurance company for performing any duty, act, or service 
required in his official capacity as a public servant, or for the general performance of his duties, 
or as a supplement to his public compensation. 

A public servant is prohibited from receiving compensation, other than that provided by 
law, for performing those duties he is responsible for in his official capacity. See Advisory 
Opinion No. 92-015; Ohio Op. Att'y Gen. No. 84-019. R.C. 2921.43 (A) is clearly intended to 
prevent situations where a public servant is answering to both a public and a private master in the 
performance of his public duties. 
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An independent contractor who is a public servant, and therefore subject to the 
prohibitions of R.C. 2921.43, is prohibited from receiving money from any party, other than the 
public entity he serves, for performing any tasks or duties he is responsible for performing 
pursuant to his contract. In the situation you have described, the public servant has contracted to 
provide basic insurance consultation services to the county. The contract states that the public 
servant's duties include, but are not limited to, advising the county as to the availability and costs 
of insurance coverage afforded by the employee benefit plan, meeting with the county to review 
loss ratios of the insurance program and procure any necessary actuarial studies, and 
communicating with county employees to promote additional participation in the plan. 

The consultant states that his responsibilities to the plan provider would amount to 
"administration" of the employee benefit plan. An examination of the contract between the 
county and the consultant reveals that the consultant provides services to the county on that same 
employee benefit plan. Whether the duties performed by the consultant for the county are the 
same as the duties he would perform for the insurance company is a factual determination, and 
this office has been given no facts upon which to make that determination. However, R.C. 
2921.43 (A) specifically prohibits a public servant from accepting compensation from a private 
source for performing the same services for which he is being compensated by the county. In the 
situation you have described, therefore, R.C. 2921.43 (A) prohibits the consultant, who is a 
public servant, from receiving compensation from the insurance company, in addition to his 
compensation from the county, if he is performing the same services for the insurance company 
that he is being compensated for in his official capacity as a public servant. 

A public servant owes his first duty of responsibility to the public entity he serves, over 
any other person or entity. If an independent contractor were a "public official or employee," and 
therefore subject to R.C. 102.03, there is no question but that he would be prohibited from 
receiving money from a private source for performing any services on any matter where there is 
a conflict of interest. See generally Advisory Op. No. 89-006. In the situation you have 
described, for example, the insurance consultant could be in a position where he is assessing the 
insurance losses for the county, and also making decisions about insurance coverage for county 
employees under the same plan. The consultant is required to prepare specifications and procure 
bids from insurance companies for the county's insurance and may also be in a position where he 
submits a response to the bid specifications he drafted. If the consultant were a "public official or 
employee," dual activities of this type would be clearly prohibited by R.C. 102.03. See also R.C. 
2921.42 (prohibiting a person subject to its restrictions from using his authority or influence to 
secure a public contract for himself or a business associate, and from having an interest in a 
public contract entered into by his political subdivision). 

However, the prohibitions of R.C. 2921.43 (A) are somewhat more limited. R.C. 2921.43 
(A) does not prohibit the individual in your question from receiving money from a private source 
for performing administrative services on the county insurance plan if those services are different 
from the services he is performing for the county, even though there may be conflicting interests 
between the county and insurance company. In addition, the public servant is not prohibited from 
providing services identical to the ones he provides to the county to other entities on other plans. 
See generally Advisory Opinion No. 93-002. However, R.C. 2921.43 (A) does prohibit the 
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public servant from receiving compensation from both the county and the insurance company, if 
he is providing the same services on the same county employee benefit plan to both entities. 

The subject of privatization of public services creates new areas of conflicts of interest 
for public entities. It is in the best interest of a public entity to ensure that its public servants, 
regardless of whether they are public officials and employees, are not subject to divided loyalties 
in the performance of their public duties. R.C. 2921.43 (A) prohibits public servants from 
receiving additional private compensation for performing duties in their public capacity. The 
public entity can, of course, go beyond R.C. 2921.43, and include, within its contracts, 
provisions that otherwise limit the outside business opportunities of independent contractors 
which may create a conflict of interest. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules. 

Therefore, it is opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) 
A person who sells insurance consultation services to a county and performs government 
functions pursuant to an independent contract is a "public servant" for purposes of Section 
2921.43 of the Revised Code; and (2) Division (A)(1) of Section 2921.43 of the Revised Code 
prohibits an independent contractor who is a public servant from receiving money from any 
party, other than the public entity he serves, for performing any tasks or duties he is responsible 
for performing pursuant to his contract with the public entity. 


