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Syllabus by the Commission: 

(1) Division (E) of Section 102.09 of the Revised Code requires that every public agency 
or appointing authority provide a copy of the Ohio Ethics Law to every public official 
and employee who serves the public agency within fifteen days after she begins the 
performance of her official duties;  

(2) A teacher, instructor, professor, or other kind of educator employed by a school 
district is not a "public official or employee," as defined in Division (B) of Section 
102.01 of the Revised Code, unless her position involves the performance of, or authority 
to perform, administrative or supervisory functions;  

(3) A teacher, instructor, professor, or other kind of educator employed by a school 
district is subject to the restrictions of Division (C) of Section 102.04, and Sections 
2921.42 and 2921.43, of the Revised Code, regardless of whether her position involves 
the performance of, or authority to perform, administrative or supervisory functions.  

* * * * * * 

You have asked to which types of school personnel your school district is required, by 
Division (E) of Section 102.09 of the Revised Code, to provide Ethics Law information. 
Specifically, you have asked whether the school district is required to provide ethics information 
to teachers or other educators.  

R.C. 102.09 (E) provides that, within fifteen days after a "public official or employee" 
begins the performance of her official duties, the public agency she serves or the appointing 
authority must provide her with a copy of Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised 
Code. In addition, R.C. 102.09 (E) requires that the official or employee shall acknowledge her 
receipt of the material in writing.  

The term "Public official or employee" is defined in R.C. 102.01(B) to include any 
person who is elected or appointed to an office of, or is an employee of, any public agency, 
except that: 

"Public official or employee" does not include a person who is a teacher, instructor, 
professor, or any other kind of educator whose position does not involve the performance 
of, or ' authority to perform, administrative or supervisory functions.  
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The term "public agency" includes any school district in the state. See R.C. 102.01 (C); 
Ohio Ethics Commission Advisory Op. No. 91-006.  

Any teacher or other kind of educator whose position involves the performance of, or 
authority to perform, any duties that involve managing or directing the activities of the school 
district or other school employees, or supervising other school employees, is a "public official or 
employee" for purposes of R.C. 102.01 (B). See The New Lexicon Webster's Dictionary of the 
English Language, 11 and 994. For example, an educator who is the head of an academic 
department and establishes the curriculum, teaching activities, or other matters for the 
department is a teacher whose position involves the performance of administrative duties. In 
another example, an instructor who also acts as an athletic coach, and supervises the activities of 
assistant coaches, is an educator whose position involves the performance of supervisory duties. 
See generally Advisory Op. No. 91-006.  

It should be noted that the Ethics Commission is relying on a common usage definition of 
the terms administrative and "supervisory." These definitions may not be the same definitions 
used for employment or other purposes. The Commission cannot, of course, determine whether a 
particular employee is a "supervisor" or "administrator" for purposes of employee benefits, 
salary, promotion, collective bargaining, or any other matters.  

Therefore, with the exception of teachers, instructors, professors, or other kinds of 
educators whose positions do not involve the performance of, or authority to perform, 
administrative or supervisory functions, every official and employee of every school district in 
the state is considered a "public official or employee" as defined in R.C. 102.01 (B). See 
generally Advisory Op. No. 77-005. Thus, R.C. 102.09 (E) requires the school district to provide 
all of these "public officials and employees" with a copy of the Ohio Ethics Law within fifteen 
days after they begin their public service, and the officials and employees must sign a form 
acknowledging that they have received the information.  

While the school district is not required, by R.C. 102.09 (E), to provide a copy of the 
Ethics Law to teachers or other educators whose positions do not involve the performance of, or 
authority to perform, administrative or supervisory functions, it may elect to provide ethics 
materials to the employees.  

Finally, you should be aware that, although some teachers and other educators do not fall 
within the definition of "public official or employee" under R.C. 102.01 (B), many of the 
substantive prohibitions of the Ethics Law and related statutes do apply to them. The prohibition 
of R.C. 102.04 (C) applies to any "person who is . . . employed by..... [a] governmental entity." 
Teachers and other instructors employed by school districts are persons employed by a 
governmental entity, regardless of their duties. See generally Advisory Ops. No. 75-015, 75-027, 
and 77-005. Therefore, the prohibition of R.C. 102.04 (C) applies to all teachers and instructors 
employed by school districts.  

The prohibitions of R.C. 2921.42 apply to "public officials" and the prohibitions of R.C. 
2921.43 apply to "public servants." The term "public official" is defined to include "any elected 
or appointed officer, or employee, or agent of . . .any political subdivision." A teacher or other 
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instructor, appointed or employed by a school district, is an employee of a political subdivision, 
regardless of her duties, and is therefore a "public official." The term "Public servant" is defined 
to include "public officials." Therefore, every teacher or instructor employed by a school district 
is a "public official" and a "public servant," and is subject to the prohibitions of R.C. 2921.42 
and 2921.43.  

Thus, since teachers and other instructors are subject to many of the provisions of the 
Ohio Ethics Law and related statutes, regardless of whether the teachers and instructors perform 
administrative or supervisory duties, it would be helpful for the school district to provide a copy 
of the Ohio Ethics Law to these individuals. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport 
to interpret other laws or rules.  

Therefore, it is opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: (1) 
Division (E) of Section 102.09 of the Revised Code requires that every public agency or 
appointing authority provide a copy of the Ohio Ethics Law to every public official and 
employee who serves the public agency within fifteen days after she begins the performance of 
her official duties; (2) A teacher, instructor, professor, or-other kind of educator employed by a 
school district is not a "public official or employee," as defined in Division (B) of Section 102.01 
of the Revised Code, unless her position involves the performance of, or authority to perform, 
administrative or supervisory functions; and (3) A teacher, instructor, professor, or other kind of 
educator employed by a school district is subject to the restrictions of Division (C) of Section 
102.04, and Sections 2921.42 and 2921.43, of the Revised Code, regardless of whether her 
position involves the performance of, or authority to perform, administrative or supervisory 
functions. 

 

 

 


