
 
 

 
 

 

   
 

   
  

  

  

 
  

   
  

  
  

  
   

 
 

   
   
  

  

  
 

 
    

     
   

OHIO ETHICS COMMISSION 
8 East Long Street, Suite 1200 
Columbus, Ohio 43215-2940 
Telephone: (614) 466-7090 

Fax: (614)466-8368 

Advisory Opinion Number 96-005 
November 15, 1996 

Syllabus by the Commission: 

(1) Provisions of Ohio’s Ethics Law and related statutes contained in Division (A)(4) of 
Section 2921.42 and Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code do not prohibit 
an employee of a county board of mental retardation and developmental disabilities from 
serving as the executive officer of a non-profit corporation, which was created for the 
purpose of serving clients of the county board pursuant to an agreement between the 
county board and the non-profit corporation, if the employee is serving in his official 
capacity; 

(2) A county board of mental retardation and developmental disabilities employee is 
serving in his official capacity while acting as the executive officer of a non-profit 
corporation, which was created for the purpose of serving clients of the county board 
pursuant to an agreement between the county board and the non-profit corporation, if the 
county board: (a) creates or is a participant in the non-profit corporation; (b) formally 
designates an officer or employee connected with the county board to represent the 
county board while serving as the executive officer of the non-profit corporation; (c) 
formally instructs the designated officer or employee to represent the board and its 
interests; and if, (d) there are no other conflicts of interest on the part of the designated 
representative. 

* * * * * * 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a management 
employee of a county board of mental retardation and developmental disabilities (Board) from 
serving as an executive officer of a non-profit corporation (Corporation), which was created for 
the purpose of serving Board clients pursuant to an agreement between the Board and the 
Corporation. 

You state that the Corporation was created several years ago pursuant to state law 
regarding the incorporation of non-profit corporations. The purpose of the Corporation is to 
employ Board clients and the Corporation does not employ any other persons. The board 
members of the Corporation are either appointed by the Board or their appointment is subject to 
the approval of a majority of the Board’s members. The Board employee would receive all of his 
compensation from the Board, and no compensation from the Corporation. 



 
 

   
  

 

 
  

 
 

 
 

  
 
 

  

 
  

 

   
 

  
 

 

 
 

 

  
   

 

    
 

  
 

 
  

 
   

 

Advisory Opinion Number 96-005 
Page 2 

You have also indicated that you initially submitted this issue to the Attorney General’s 
Office for guidance. Accordingly, in March 1996, the Attorney General issued OAG Opinion 
No. 96-007 regarding the facts of this situation. The syllabus of that opinion states that: 

1. R.C. 5126.03(C) does not prohibit an employee of a county board of mental retardation 
and developmental disabilities (county MR/DD board), in his official capacity, from 
serving as an executive officer of a nonprofit corporation created pursuant to R.C. 
Chapter 1702 that has entered into a contract with the county MR/DD board. 

2. In the case of a nonprofit corporation established pursuant to R.C. Chapter 1702, and 
provided that there is no violation of a statutory provision subject to interpretation 
by the Ohio Ethics Commission pursuant to R.C. 102.08, an employee of a county 
MR/DD board, in his official capacity, may serve as an executive officer of the nonprofit 
corporation if: (1) the county MR/DD board has participated in the nonprofit corporation; 
(2) the county MR/DD board formally designates the position in question to represent the 
county MR/DD board; (3) the county MR/DD board employee is formally instructed to 
represent the county MR/DD board and its interests; and (4) there is no other conflict of 
interest on the part of the particular county MR/DD board employee. (1991 Op. Att’y 
Gen. No. 91-007, approved and followed.) (Emphasis added.) 

The Attorney General does not render advisory opinions interpreting the Ohio Ethics Law 
and related statutes. Ohio Op. Att’y Gen. Nos. 87-025 and 92-039. Thus, the issue for the Ohio 
Ethics Commission remaining from your question is whether the Ethics Law and related statutes 
would prohibit the Board employee from serving, in his official capacity, as an executive officer 
of the Corporation. 

Your attention is initially directed to Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised 
Code, which reads: 

(A) No public official shall knowingly: 

(4) Have an interest in the profits of benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

The term "public official" is defined in R.C. 2921.01(A) to include "any elected or 
appointed officer, or employee, or agent of . . . any political subdivision" of the state. An 
employee of a county department or board, including an MR/DD board, is considered a "public 
official" within this definition. R.C. 5126.02(A) and (C). Advisory Op. No. 87-006. 

A "public contract" is defined in R.C. 2921.42(E) to include the "purchase or acquisition, 
or a contract for the purchase or acquisition of property or services by or for the use of the state 
or any of its political subdivisions." The contractual relationship between the Board and the 
Corporation, which was established for the purpose of providing employment services for Board 
clients, is the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, of services by 
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a political subdivision of the state, and is, therefore, a public contract. Additional support for this 
conclusion is found at R.C. 5126.05(D), which states: 

Any county board may enter into contracts with other such boards and with public or 
private, nonprofit, or profit-making agencies or organizations of the same or another county, to 
provide the facilities, programs, and services authorized or required, upon such terms as may be 
agreeable, and in accordance with this chapter and Chapter 3323. of the Revised Code and rules 
adopted thereunder and in accordance with sections 307.86 and 5126.071 of the Revised Code. 

The Ethics Commission has held that an interest prohibited by R.C. 2921.42(A)(4) must 
be both definite and direct, and may be either pecuniary or fiduciary. Advisory Op. No. 81-008. 
In Advisory Opinion No. 81-003, the Commission held that a board member of a private agency 
had a fiduciary or pecuniary interest in the contracts of the agency, so that he was prohibited 
from also serving as a member of a county board of mental retardation and developmental 
disabilities where the private agency and county board had contractual relationships. An officer 
or chief administrative official of a corporation also has a fiduciary interest in the contracts of the 
corporation, and may have a pecuniary interest as well. Advisory Op. Nos. 81-008, 85-009, and 
86-005. Therefore, the executive director of a corporation, whether a for-profit or not-for-profit 
corporation, that provides services to, or for the use of, a county board, or has a contract with the 
board to provide services, is generally prohibited from serving as a member of the county board. 

Based upon the information that you submitted, a Board employee who served as an 
executive officer of the Corporation would have a direct, fiduciary interest in the contracts of the 
Corporation. (It is unnecessary to consider whether the Board employee would have any 
pecuniary interest in the contract, because you have stated that the Board employee would be 
compensated solely by the Board for his duties and responsibilities to the Corporation.) It would 
appear, then, that the Board employee would have a prohibited interest, pursuant to R.C. 
2921.42(A)(4), in a public contract with the Corporation if he served as the Corporation’s 
executive officer. However, the Ethics Commission has held that the prohibition of R.C. 
2921.42(A)(4) is inapplicable to a public official of a political subdivision who serves on the 
board of directors of a non-profit agency that contracts with the political subdivision, if he serves 
on the board in his "official capacity," as a representative of the political subdivision and in order 
to represent the political subdivision’s interests. Advisory Op. Nos. 82-004, 83-010, and 84-001. 

The Ethics Commission has explained that whenever a public official serves on the board 
of directors of a non-profit corporation in his official capacity, he continues to pursue the 
interests of his public entity and, therefore, "there would not be a dual interest in which private 
considerations would distract from his serving the public interest." Advisory Op. No. 84-001. In 
Advisory Opinion No. 84-001, the Ethics Commission set out four criteria that must be met in 
order for a public official to be deemed to serve with a non-profit corporation in his official 
capacity. The criteria are as follows: 

1. The governmental entity must create or be a participant in the non-profit corporation; 

2. Any public official or employee connected with the jurisdiction, including a council 
member, may be designated to serve on the non-profit corporation, but the elected 
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legislative authority or the appointing governing body must formally designate the office 
or position to represent the governmental entity; 

3. The public official or employee must be formally instructed to represent the 
governmental entity and its interests; and 

4. There must be no other conflict of interest on the part of the designated representative. 

Advisory Op. No. 84-001. See also Advisory Op. Nos. 82-004, 83-010, and 88-005. 

In the instant situation, you have stated that the Corporation’s board members are either 
appointed by the Board or their appointment is subject to a majority-vote approval by the Board. 
You have also stated that the Corporation’s management staff is subject to the approval of the 
Board’s Superintendent. These factors would meet the first of the above requirements. 

You have also stated that the Board employee would serve as executive officer of the 
Corporation pursuant to the contract executed between the two entities. According to OAG 96-
007, the Board will designate the employee to serve in his official capacity as an executive 
officer of the Corporation. Supplementing this is the fact that the employee will receive no 
compensation from the Corporation, but instead will remain an employee of the Board, receiving 
all of his compensation from the Board while working as an executive officer of the Corporation. 
These factors would meet the second of the above requirements. 

Based upon the information that you submitted, it would appear that the Board employee 
would be instructed to represent the Board and its interests while acting as the Corporation’s 
executive officer, and that the Board employee has no other conflicts of interest. These are the 
final two factors that must be met for the Board employee to be acting in his official capacity 
while serving as the Corporation’s executive officer. Therefore, in the situation you have 
described, it appears that the necessary criteria for determining that the Board employee is acting 
in his official capacity, when he serves as executive officer of the Corporation, have been met. If 
the criteria have been met, the Board employee will not be considered to have a prohibited 
interest in a public contract if he also serves as executive officer of the Corporation. Advisory 
Op. No. 88-005. 

Your attention is also brought to R.C. 102.03(D), which states that: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or influence 
of office or employment to secure anything of value or the promise or offer of anything 
of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper influence 
upon the public official or employee with respect to that person’s duties. 

R.C. 102.03(D) would generally prohibit a county board employee from discussing or 
participating in any matter that would benefit a corporation of which he is an executive officer, 
since the benefit accruing to the Corporation would be of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon him with respect to his duties. In Advisory Opinion No. 
88-005, however, the Commission adopted the four criteria set forth in Advisory Opinion 84-
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001, which had been previously applied to the prohibition of R.C. 2921.42(A)(4), as the 
requirements that must also be met before a public official may be considered to serve on the 
board of a private agency in his official capacity without violating R.C. 102.03(D). 

In this instance, the board employee is serving as the corporation’s executive officer in 
his official capacity, and is representing the interests of the Board as executive officer. Any 
benefit accruing to the Corporation from the Board, such as a modification of the existing 
contract or a new contract, would not be of such a character as to manifest a substantial and 
improper influence upon the Board employee with respect to his official duties, since he is 
serving as the Corporation’s executive officer as a part of his official duties. Benefits accruing to 
the Corporation as a result of the Board employee’s service as executive officer would not accrue 
to the Board employee’s personal benefit or to the benefit of any party with which the Board 
employee is connected in his personal capacity. Instead, the benefit would accrue to an agency 
that the Board employee had been charged to serve as part of his official responsibilities. 
Therefore, the benefit accruing to the Corporation would not be of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon the Board employee with respect to his 
public duties. R.C. 102.03(D) would not prohibit the Board employee from participating as the 
Corporation’s executive officer in decisions regarding the contract between the Board and the 
Corporation. This conclusion is based on the assumption that the Board has properly designated 
the employee to serve in his official capacity as executive officer of the Corporation. 

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
(1) Provisions of Ohio’s Ethics Law and related statutes contained in Division (A)(4) of Section 
2921.42 and Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code do not prohibit an employee of 
a county board of mental retardation and developmental disabilities from serving as the 
executive officer of a non-profit corporation, which was created for the purpose of serving 
clients of the county board pursuant to an agreement between the county board and the non-
profit corporation, if the employee is serving in his official capacity; and (2) A county board of 
mental retardation and developmental disabilities employee is serving in his official capacity 
while acting as the executive officer of a non-profit corporation, which was created for the 
purpose of serving clients of the county board pursuant to an agreement between the county 
board and the non-profit corporation, if the county board: (a) creates or is a participant in the 
non-profit corporation; (b) formally designates an officer or employee connected with the county 
board to represent the county board while serving as the executive officer of the non-profit 
corporation; (c) formally instructs the designated officer or employee to represent the board and 
its interests; and if, (d) there are no other conflicts of interest on the part of the designated 
representative. 


