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Grants and the Ohio Ethics Law 
The Ohio Ethics Law assures that government decisions and public expenditures, whether at the 
state or local level, are objective and serve the public’s interest. This fact sheet outlines how that 
protection extends to public grants. 

 

Are public grants subject to the Ohio Ethics Law?  

Yes! Public grants, such as federal or state stimulus funds, constitute “public contracts” and 
therefore subject to protections under the Ohio Ethics Law. Advisory Opinion 2009-06 

 

What are public contracts? 

A public contract exists any time a public agency buys or receives goods or services, such as 
grants, computers, office supplies, vehicles, construction, or hiring consultants, court reporters, 
or insurance policies. This is true even if there is no formal, written contract and regardless of the 
amount spent. 

 

What are the restrictions under the Ethics Law as they pertain to grants? 

The Ohio Ethics Law protects the public by prohibiting public officials and employees from 
using their office to get a public contract where they, their family member, or their business 
associate has an interest. Directly using a public position to authorize a public contract – or 
otherwise influencing the process – to favor oneself, a family member or outside business 
associate, is illegal. In fact, this can be a fourth-degree felony under the Ethics Law. 

 

Can public employee/officials’ family members or business associates apply for grants from 
that public agency? 

The Ethics Law does not prohibit family members or outside business associates of public 
officials from receiving benefits from a grant program offered by the officials’ own public 
agency. However, the applicant should meet the specified requirements to participate in the 
program and should not benefit from the program in a manner that is not available to other 
individuals. Furthermore, public officials are prohibited from authorizing or soliciting any funds, 
or any other kind of benefit related to grant program, for their family members or business 
associates; complete recusal is required. Informal Opinion 2010-INF-0427-1 

https://ethics.ohio.gov/
https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/2009-06.pdf
https://ethics.ohio.gov/advice/informal/2010-INF-0427-1.pdf


As a result, when a public employee or official’s family member or business associate wishes to 
take advantage of these stimulus funds, he or she must completely recuse himself or herself from 
the process. That does not merely mean the final decision-making process, but also any 
discussion, reviewing, recommendations or any other action. Advisory Opinion 89-006 

 

What is meant by “recusal?” 

The Ohio Ethics Law, specifically R.C. 2921.42(A)(1) and R.C. 102.03(D) and (E), prohibits 
public officials and employees from authorizing, or using their positions to secure the 
authorization of, a public contract for their family members and business associates. As a result, 
the public employee/official would be prohibited from: 

• participating in the review or consideration of the application or of any applications 
directly competing for allocations of the same funds 

• lobbying for, recommending, or otherwise using a public position and the authority and 
influence inherent in it to secure the funds 

• discussing, making recommendations, or reviewing the application, or taking any other 
formal or informal action, within the scope of public authority regarding the application 

• using the public position to secure quicker or more favorable consideration of the 
application for funding 

• processing the application or taking any action to more favorably position the family 
member or business associate to receive the funds. 
 

 

Example 

Daniel is an employee at the Regional Planning Department, the agency that 
administers federal HUD money for a lead abatement program. His brother has 
applied for funding. 

• Daniel’s brother must meet the specific grant requirements and cannot 
benefit from the program differently from other grant recipients 

• Daniel cannot participate in discussing, reviewing, considering, processing 
his brother’s application OR other applications competing for the same 
funds 

• Daniel cannot recommend or lobby in any way on behalf of his brother in 
the grant process or use his authority to influence the decisions or actions 
of other public officials or employees on behalf of his brother 

• Daniel cannot use his public job, time, or equipment to secure quicker or 
more favorable funding consideration for his brother  

In summary, Daniel must completely recuse from any action – formal or 
informal – on behalf of his brother in the grant process. 

https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/89-006.pdf


Are there restrictions after the grant is awarded? 

Absolutely. If a public official’s family member or business associate applies for a grant from the 
official’s own agency and the official abstains from all action as outlined above, there are still 
restrictions the official must observe. 

In the example above, Daniel would be prohibited from participating in matters that would affect 
the continuation, implementation, or terms and conditions of the grant funding his brother 
received. This would include Daniel’s abstention from the authorization or approval of payments 
of the funding or the renewal, modification, termination, or renegotiation of the funding terms. 

For example, Daniel would be prohibited from discussing, reviewing, assessing, or otherwise 
evaluating his brother’s use of the grant funds to determine whether funding guidelines have 
been complied with or if his brother is qualified for additional funds. 

 

Would it matter if the grant request is minimal? 

No, the dollar amount of a grant request is irrelevant. Any public expenditure is a “public 
contract” under the Ohio Ethics Law. Public employees or officials who use their positions to 
obtain grant money for themselves, their family members, or their personal business could be 
subject to a fourth-degree felony. 

 

Can public employees/officials apply for grants from their own agencies? 

In general, the Ethics Law prohibits public employees/official from having an “interest” in a 
public contract awarded by their own agencies, including grants. Therefore, public 
employees/officials would generally be prohibited from applying for or receiving grants 
administered by their own public entities. 

However, there is an exception under R.C. 2921.42(C).  

A public official doesn’t have an “interest” in a grant if: 
 

1. It is necessary supply or service (The Ethics Commission has determined that some 
grants are “necessary” such as publicly funded Community Development Block Grants) 

2. The grant is unobtainable elsewhere for the same/lower cost or is a continuous course of 
dealing established before the public official’s association with the public entity (The 
Ethics Commission has determined this can be met if all qualified applicants who are not 
public officials or employees have been served and funds are still available). 

3. The same “treatment” is given to all who apply for the grant funding 
4. An “arm’s length transaction” was observed (See above description of recusal. The 

public entity administering the grant money must have full knowledge of the 
official/employee’ participation and that the grant process must be fair and objective 
with no preference given to public officials or employees). 

 

Note: This exception would not apply if the public employee/official plays a role in the 
grant process or serves on a public body that approves grant money. In those 
circumstances, the public employee/official cannot seek or obtain grants from his or her 
own public agency. 

https://codes.ohio.gov/ohio-revised-code/section-2921.42


 

Does recusal protect members of a board that approves/distributes grants? 

No. If a public body authorizes or approves the decision on the distribution of funds, R.C. 
2921.42(A)(3) prohibits the board member during public service and one year after, from 
profiting from the grant money, even if he or she recused and abstained on the process while 
serving on the board.  

 

Can a public employee/official apply for a job with a grantee? 

The Ethics Law does not absolutely prohibit a current or former public employees from seeking 
or accepting employment from a grantee of his or her former public agency. However, for a 
period of one year after leaving public service, the former employee is prohibited from accepting 
employment in any position where he or she would profit from contracts that he or she 
authorized as a public employee. Profiting from the public contract would include: 

• Establishment of the organization is dependent upon the grant 
• Creation or continuation of the position is dependent on the grant 
• Grant money would be used to fund the salary of the position.  

Example 

Sandy is an elected city council member who also owns a small apartment 
complex. Sandy has applied for a Community Development Block Grant from 
funds provided to the city and then distributed by the city.  

• If the city council approves grant money, even with recusal, Sandy can’t 
receive the grant per R.C. 2921.42 (A)(3) (cannot profit from a public 
contract) 

• If the city council plays no role in the grant approval, Sandy still can’t 
receive a grant under R.C. 2921.42 (A)(4) (having an “interest” in the 
grant) unless the exceptions under R.C. 2921.42(C) are met. Even if those 
exceptions are met, Sandy cannot participate in the review of the 
application. 

 

 

 

Example 

Jordan reviews grant proposals and recommends approvals to the agency 
Director. Jordan is now seeking a job from a nonprofit organization that received 
grant money from the agency during Jordan’s time as an Assistant Director. 

 

 

https://codes.ohio.gov/ohio-revised-code/section-2921.42
https://codes.ohio.gov/ohio-revised-code/section-2921.42


 

 

 

Would there be any restrictions after the former employee is working at the entity that received 
from public grants from his/her former agency? 

Yes. For twelve months after leaving public service, the Ohio Ethics Law prohibits most former 
employees/officials from representing a new employer before any public agency on a matter in 
which the former employee personally participated, including grant processes. (Note: there is a 
two-year prohibition for former PUCO board members and attorney examiners, former Casino 
Control Commission staff and board, and those who exercised discretion for solid and hazardous 
waste. For all other former officials/employees, the prohibition is for one year). Advisory 
Opinion 87-004 

 

Can I serve on a non-profit board that may request grant money from my agency?  

While a public official/employee is not automatically prohibited from serving on a nonprofit 
board, there are many opportunities for conflicts of interest, even if the public employee is not 
compensated for serving on the nonprofit board. He or she has a fiduciary responsibility and 
relationship with the board and therefore must completely withdraw from any involvement in 
issues at her agency that affect the nonprofit organization. As previously discussed, the Ethics 
Law prohibits public servants from securing public contracts – including grants – for their 
outside business associates, such as nonprofit boards on which they serve. 

Although the nonprofit can apply for the grant, the public employee/official may play no role in 
reviewing, discussing, recommending, lobbying, etc. with agency personnel regarding the 
nonprofit’s grant application. Even if the public employee/official abstains from all 
communication and action with agency personnel regarding the grant process, he or she may not 

The Ethics Law does not absolutely prohibit a current or former public employee 
from seeking or accepting employment from a grantee of his or her former public 
agency. However, for a period of one year after leaving public service, the former 
employee is prohibited from accepting employment in any position where he or 
she would profit from contracts that he or she authorized as a public employee.  
Profiting from the public contract would include: 

• Establishment of the nonprofit organization is dependent upon the grant 
• Creation or continuation of Jordan’s position at the nonprofit is dependent 

on the grant 
• Grant money would be used to pay Jordan at the nonprofit 

If Jordan’s involvement was necessary for the grant to be awarded (even if the 
grant was ultimately approved by the agency Director), there is a twelve-month 
prohibition from Jordan accepting employment with the nonprofit if Jordan profit 
as outlined above. 

 

 

 

https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/87-004.pdf
https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/87-004.pdf


be able to continue to serve on the board if the nonprofit is awarded the grant from the 
employee/official’s public agency. Advisory Opinion 87-003  

 

How does subcontracting pertain to public officials and grants? 

As previously noted, a grant administered by or through a public agency is a public contract and 
that public employees and officials cannot participate in the authorization of any contracts, 
including grants, in which they, their family members, or their outside business associates have 
an interest. 
  
A subcontract under a public contract is also subject to the Ethics Law. As a result, public 
employees and officials must equally recuse from grant processes in which they, their family, or 
business associates would obtain a subcontract under the grant funds. 
 

 
 
Isn’t there an exception for home improvements?  

Yes. There is a narrow exception that allows public employees/officials who did not participate 
in the grant process to secure housing program funding for their personal residence in similar 
fashion as other citizens. Advisory Opinion 95-007 

 

Need additional information? 

This fact sheet provides an overview on how the Ohio Ethics Law pertains to public grants, 
though it does not provide legal advice. We encourage you to review the Ethics Commission’s 
website for additional advisory opinions that may be helpful. You may also visit the website to 
request written guidance specific to your facts and circumstances. 

Example 

The City of Anywhere, Ohio has applied for a $10 million state grant to revitalize 
its downtown space by rehabilitating several historic buildings. The city’s grant 
application identifies the general contractor that would undertake the construction 
as well as the subcontractors that have been retain should the grant bid be 
successful. The plumbing company that is lined up to subcontract for the project 
is owned by the sister of a department chief at the state agency administering the 
grant.  

The department chief mayor is prohibited from participating in any part of the 
grant discussion and decision-making, even if the sister’s plumbing company is a 
subcontractor and the general contractor of the proposed project. 

 

 

https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/87-003.pdf
https://ethics.ohio.gov/advice/opinions/95-007.pdf
https://ethics.ohio.gov/advice/request.html
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