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Dear Attorney Sgueglia: 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET. SUITE 1200 
COLUMBUS. OHIO 43215-2940 

(614) 466- 7090 

September 1, 1988 

In your letter to the Ethics Commission, you ask whether the Ohio Ethics Law and 
related statutes prohibit the firm of Bricker and Eckler (hereinafter Law Firm) from 
serving as legal counsel to an investment banking firm {hereinafter Underwriter) which 
seeks to underwrite bonds to be issued by the Franklin County Convention Facilities 
Authority (hereinafter Convention Authority) when a partner with the Law Firm also 
serves as Chairman and a member of the Board of Directors of the Convention Authority. 

You state, by way of history, that no contract or other legal relationship presently 
exists or is anticipated between the Law Firm and the Convention Authority. The 
Convention Authority anticipates the issuance of bonds for a public improvement and will 
retain separate legal counsel to serve as bond counsel in this issue. The Underwriter will 
bid to underwrite the bond issue, and is purchasing the Law Firm1s services as counsel for 
their own use. If the Underwriter is selected by the Convention Authority, the Law Firm 
will provide continuing legal services to the Underwriter throughout the course of the 
contract between the Underwriter and the Convention Authority. You have also 
indicated that the Law Firm's fee will be paid entirely by the Underwriter; however, the 
fee will be calculated into the discount quoted by the Underwriter in its response to the 
Convention Authority's request for proposals, and in the discount agreed upon by the 
Convention Authority and Underwriter, if the Underwriter is the successful bidder. 

You also state that the Underwriter will be asked to designate its legal counsel 
prior to the submission of its proposal to the Convention Authority and that the 
Convention Authority will know the identity of the Underwriter's counsel at the time the 
proposals are reviewed and selected. You state that this disclosure of Underw-riter1s 
counsel is not a condition of the bid but is merely informational, and that the Convention 
Authority does not require the Underwriter to retain legal counsel and will not partici­
pate in the Underwriter's selection of legal counsel. You further state that it is likely, 
but not certain, that the contract will be awarded by the Convention Authority to the 
lowest bidder unless there are other criteria in the request for proposals that the lowest 
bidder does not meet such as minority participation goals, or requirements to favor local 
and Ohio-based companies. 

Finally, you state that the partner of the Law Firm who is also the Chairman and 
a director of the Convention Authority will not perform any work in connection with the 
Law Firm's representation of the Underwriter. In addition, you state that this partner 
will not participate in any Convention Authority deliberations, discussions, voting, and 
other considerations regarding the Underwriter. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 (?rovides: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 
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(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision or govern­
mental agency or instrumentality with which he is connected. 

R.C .. 2921.42 defines the term "public official" to include any elected or appointed 
officer or employee of a political subdivision. See R.C. 2921.0l(A). The Franklin County 
Convention Facilities Authority is a body corporate and politic created pursuant to 
Section 351.02 of the Revised Code, see R.C. 351.01, and is governed by a board of 
directors. See R.C. 351.04. A member of the board of directors of the Franklin County 
Convention Facilities Authority is a public official as defined in Division (A) of Section 
2921.01 of the Revised Code since she is an appointed officer of a political subdivision. 

R.C. 292 l.42(E)(l) defines a "public contract" for purposes of that section to 
include "(t]he purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition of 
property or services by or for the use of the state or any of its political subdivisions, or 
any agency or instrumentality of either." In addition, a subcontract under a public 
contract is also considered a "public contract" as defined in R.C. 2921.42(E)(l) of the 
Revised Code. See Advisory Opinions No. 82-007 and 85-002. Under the facts presented, 
if the Underwriter is selected by the Convention Authority, the proposed contract 
between the Convention Authority and the Underwriter is a "public contract" as defined 
in R.C. 292 l.42(E)(l) since the Convention Authority is purchasing the Underwriter's 
services to underwrite bonds to be issued by the Convention Authority. However, the 
contract between the Underwriter and the Law Firm is not a "subcontract" under the 
principal public contract to underwrite bonds for the Convention Authority, since the 
Law Firm is not being engaged to perform the underwriting services in whole or part for 
the investment banking firm. See Advisory Opinion No. 85-002. 

In order to be prohibited under R.C. 2921.42, the interest of the public official 
must be a definite and direct interest, and may be either pecuniary or fiduciary in 
nature. See Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 78-005, 81-003, 81-008, and 
86-002. Thus, the issue is whether the Law Firm, and therefore, the partners in the Law 
Firm who share in a distributive share of the Firm's earnings, have a definite and direct 
interest in the public contract between the Convention Authority and the Underwriter. 

Under the facts presented, the contract to underwrite bonds is between the Con-· 
vention Authority and the Underwriter; neither the law partner who is Convention 
Authority Chairman and a director nor her Law Firm is a party to that contract. The 
furnishing of legal services to the Underwriter may aid the Underwriter in fulfilling its 
contractual duties and thus be important to the issuance of bonds; however, the Law 
Firm, by selling legal services to the Underwriter which contracts with the Convention 
Authority, would benefit only indirectly from the public contract and would not have a 
definite and direct interest. See Advisory Opinion No. 85-002. In Advisory Opinion No. 
78-005, the Ethics Commission held that a partner in an accounting firm did not have a 
sufficiently definite and direct interest under R.C. 2921.42 in the issuance of industrial 
revenue bonds to a company (a public contract) where his sole interest in the issuance 
was a distributive share of the fees earned by his accounting firm for services rendered 
to the company seeking the bonds. The opinion notes that an accountant is not 
considered to have an "interest" in the business dealings of his client merely because he 
receives a fee for professional services rendered for his client. As the Ethics 
Commission further stated in Advisory Opinion No. 86-002: "It would be unreasonable to 
hold that lawyers, accountants, insurance agents, and other i;irofessionals have an interest 
in the contracts of their business clients. In general, such i;irofessionals are not deemed 
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to be interested in the business dealings of a .client, merely because they receive fees for 
professional services." Therefore, under the facts presented, the Law Firm does not 
have a definite and direct interest in a public contract, and R.C. 2921.42(A)(4) would not 
prohibit the Law Firm from serving as legal counsel to the Underwriter who has 
contracted with the Convention Authority on the grounds that a partner with the Law 
Firm also serves as a member of the Convention Authority. 

Division (A)(3) of Section 2921.42 of_ the Revised Code provides that no public 
official shall knowingly: 

During his term of office or within one year thereafter, occupy any position 
of profit in the prosecution of a public contract authorized by him or by 
a legislative body, commission, or board of which he was a member at the 
time of authorization, and not let by competitive bidding or let by competi­
tive bidding in which his is not the lowest and best bid. 

You have stated that the Underwriter will be determined by competitive bidding, and it 
is assumed that the bidding will be conducted in a lawful and objective fashion and that 
the contract will be awarded to the lowest and best bidder. Under those circumstances, 
the requirements of R.C. 292 l.42(A)(3) would be satisfied. 

Your attention is also directed to Division (C) of Section 102.04 of the Revised 
Code, which provides, in pertinent part: 

Except as provided in Division (D) of this Section, no person who is elected 
or appointed to an office of or employed by a county, township, municipal 
corporation, or any other governmental entity, excluding the courts, shall 
receive or agree to receive directly or indirectly compensation other than 
from the agency with which he serves for any service rendered or to be 
rendered by him personally in any case, proceeding, application, or other 
matter which is before any agency, department, board, bureau, commission, 
or other instrumentality, excluding the courts, of the entity of which he is 
an officer or employee. 

R.C. 102.0 l(B) defines a "public official or employee" for purposes of R.C. Chapter 102. 
as "any person who is elected or appointed to an office." A member of the Convention 
Authodty is a person appointed to an office of a governmental entity. Thus, Division (C) 
of Section 102.04 of the Revised Code would prohibit a member of the board of directors 
of the Convention Authority who is a partner in the Law Firm from receiving compensa­
tion from a private client for personal services rendered on a matter, including the 
Underwriter's contract, before the Convention Authority, the governmental entity with 
which she serves. However, it would not prohibit her from receiving a distributive share 
of partnership profits generated by the personal services of other members of the firm 
representing clients before the Convention Authority, provided that she does not 
personally render the legal services. See Advisory Opinions No. 7 4-009 and 86-004,, 

Also, R.C. 102.03(B) provides: 

No present or former public official or employee shall disclose or use, 
without appropriate authorization, any information acquired by him in the 
course of his official duties which is confidential because of statutory 
provisions, or which has been clearly designated to him as confidential 
when such confidential designation is warranted because of the status of 
the proceedings or the circumstances under which the information was 
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received and preserving its confidentiality is necessary to the proper 
conduct of government business. 

The Chairman of the Convention Authority is thus prohibited from disclosing confidential 
information to the Law Firm or to the Underwriter or any other party, or using such 
confidential information without authorization. It is important to note that no time limit 
exists for this prohibition and it is effective while the partner serves as a director of the 
Convention Authority and after leaving office. 

You have stated that the Chairman who is a partner in the Law Firm will not 
participate as a member of the board of directors of the Convention Authority in any 
deliberations, discussions, voting, and other considerations of the Underwriter's contract 
with the Convention Authority, and also that she will not participate or perform any 
work in connection with the Law Firm's representation of the Underwriter. If the 
Chairman does vote, or participate in formal or informal deliberations or discussions of 
matters involving the Underwriter's contract, she would be in violation of other 
provisions of the Ohio Ethics Law. See Advisory Opinion No. 86-004. 

In conclusion, the Ohio Ethics Law does not prohibit Bricker & Eckler from serving 
as counsel to the investment firm which has contracted with the Convention Authority to 
act as Underwriter, on the basis that a partner with the Law Firm is the Chairman and a 
director of the Authority. This conclusion is specifically based on your representation 
that the Chairman will not participate in any manner in matters involving the Under­
writer's contract; that the Authority will engage in a lawful and fair selection process to 
choose the Underwriter who submits the lowest and best bid; and that employment of a 
law firm by the Underwriter is not a requirement of the public contract. If the Law Firm 
and the Convention Authority wish to enter into a contractual relationship in the future, 
or if the Law Firm's services provided to the Underwriter expand, perhaps due to future 
developments in the contractural relationship between the Convention Authority and the 
Underwriter, you should contact this office again, since there are other [Jrovisions within 
the Ethics Law which may either prohibit or restrict the actions and activities of the 
partner who is serving as a Convention Authority Chairman. 

The situation you have described may also be a matter with which the Board of 
Commissioners on Grievance and Discipline of the Bar, and possibly your local bar 
association, may be concerned under the Code of Professional Responsibility, even in 
light of the fact that there is compliance with the Ohio Ethics Law. Thus, you, or the 
interested parties, may want to contact those organizations with regard to this issue. 

This informal staff advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its 
meeting on September 1, 1988, based on the facts presented, and is limited to questions 
arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. This 
informal opinion is based on an interpretation of the Ethics Law and related statutes and 
does not purport to interpret other laws or rules. If you have any questions, or wish to 
request a formal advisory opinion from the Commission, please contact me. 

MW/pg 

Very truly yours, 

Melissa A. Warheit 
Executive Director 




