
John D. Borrows 

Dear Mr. Borrows: 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

February 23, 1989 

You have asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit you 
from serving as a part-time employee with the National Regulatory Research Institute 
(NRRI) at the Ohio State University. You are the Director of the Utilities Department 
of the Public Utilities Commission of Ohio (PUCO), where you advise the PUCO and 
develop and execute policy as to utility regulatory issues and questions. The PUCO 
enters into contracts with NRRI whereby NRRI agrees to provide research services to 
the PUCO. You have indicated that you would not perform any work under the contracts 
as an employee of NRRI and that you do not participate in any way in the consideration 
of the NRRI contracts or work performed thereunder as an employee of the PUCO. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code reads as follows: 

(A) No public official shall lrnowingly do any of the following: 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision or 
governmental agency or ~nstrumentality with which he is connected. 

The term "public official" is defined for purposes of R.C. 2921.42 in R.C. 2921.0l(A) to 
include any elected officer or employee of the state. The PUCO is a statutorily created 
commission within state government. See R.C. 4901.02. As an employee of the PUCO, 
you are, therefore, a "public official" who is subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. 
See generally R. C. 4901.19. 

Division (E)(l) of Section 2921. 42 defines a "public contract" for purposes of that 
section to include the "purchase or acquisition, or a contract for the purchase or 
acquisition of property or services by or for the use of the state." In this instance, the 
contracts between the PUCO and NRRI for research services are "public contracts" for 
purposes of R.C. 2921.42. 

R.C. 292 l.42(A)(4) would prohibit you from having an "interest" in a public 
contract entered into by any department or division of the PUCO. See Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinion No. 84-008. An interest which is prohibited under R.C. 
2921.42 must be definite and direct, and may be either pecuniary or fiduciary in nature. 
See Advisory Opinion No. 81-008. The issue is, therefore, whether you would have an 
"interest" in the PUCO's contracts with NRRI by virtue of your employment with NRRI. 
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The Ethics Commission has held that an employee of an agency does not neces­
sarily have an "interest" in a public contract entered into by his employer. See Advisory 
Opinion No. 78-006. However, an employee who has an ownership in, orwho is a 
director, trustee, or officer of his employing agency is deemed to have an interest in his 
employer's contracts. See Advisory Opinions No. 78-006, 81-001, and 85-005. Further­
more, an employee is considered to have an interest in his employer's contracts if the 
employee takes part in the contract negotiations, if his salary is based on the proceeds of 
the contract, if he receives a share of the contract's proceeds in the form of a 
commission or fee, or is his employment responsibilities include participation in the 
administration or execution of the contract. See Advisory Opinions No. 78-006, 82-003, 
and 85-005. Also, an employee may be deemed to have an interest in a contract of his 
employer where the employee's tenure is dependent upon his employer receiving the 
award of such contract. 

In this instance, it _is my understanding that you did not negotiate the current 
contracts between the PUCO and NRRI or participate in the decision to enter the 
contracts, that you would perform no work for NRRI under the contracts, that your 
tenure or compensation with NRRI is not based or dependent upon the contracts and that 
you receive no financial benefit under the contracts. Therefore, you would not, as an 
employee of NRRI, have an "interest" in NRRI's contracts with the PUCO, and R.C. 
292 l.42(A)(4) would not prohibit you from being employed by NRRI. 

You· are, however, also subject to the prohibitions of Division (A)(l) of Section 
2921.42, which provides: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(I) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his 
family, or any of his business associates has an interest. 

A public official's employer is considered to be his "business associate" for purposes of 
R.C. 2921.42(A}(l). See Advisory Opinions No. 78-006 and 81-001. You would be 
prohibited by R.C. 2921.42 from authorizing the PUCO's contracts with NRRI, and from 
discussing, deliberating, or otherwise using your authority or influence as a PUCO 
official, either formally or informally, to secure for OSU or NRRI any contracts with the 
PUCO. You are prohibited from participating in any manner as an official of the PUCO 
in current or prospective contracts between the PUCO and NRRI so long as you are 
employed by NRRI. It has been indicated that employees under your supervision 
participate in assessing whether the PUCO should engage NRRI for specific research 
projects. R.C. 292 l.42(A)(l) would prohibit you from participating as a PUCO official in 
any manner in the decision to contract with NRRI if you are employed by NRRI, and to 
the extent that your subordinates are involved in this process, they must report directly 
to the commissioners of the PUCO. See Advisory Opinion No. 85-002. 

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office or employment to secure anything 
of value or the promise or offer of anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon 
him with respect to is duties. 
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(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of 
value that is of such a character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 
102.0l(B) and (C) to include any person who is appointed to an office or is an employee of 
any commission of the state. You are, therefore, subject to the prohibitions of R.C. 
102.03. See Advisory Opinion No. 77-003. 

The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03 to 
include money, the promise of future employment, and every other thing of value. See 
R.C. 102.03(G). Employment with an agency and the compensation attendant thereto, 
fall within the definition of "anything of value." See Advisory Opinions No. 77-003, 
77-006, 82-002, 87-006, and 88-002. -

Division (D) of Section 102.03 would prohibit you from using your authority or 
influence as a PUCO official to secure employment with NRRI in light of the contractual 
relationship between the PUCO and NRRI. See generally Advisory Opinions No. 77-003, 
77-006, 82-002, and 87-008. Furthermore, Division (E) would prohibit you from soliciting 
or accepting anything of value that is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon you with respect to your duties at the PUCO. Division (E) of 
Section 102.03 has been interpreted as generally prohibiting a public official from 
soliciting or accepting anything of value, including employment, from a party that is 
regulated by, interested in matters before, or doing or seeking to do business with, the 
agency with which the official or employee serves. See Advisory Opinions No. 86-011, 
87-006, and 88-002. Also, a public official is prohibited by R.C. 102.03 from accepting 
employment where such employment would subject the public official to divided loyal­
ties, or impair his objectivity or independence of judgment as a public official. See 
Advisory Opinions No. 87-006, 87-008, and 88-002. 

The application of the prohibitions of R.C. 102.03(D) and (E) is dependent upon the 
facts and circumstances of each individual case. See Advisory Opinions No. 77-003, 
77-006, and 87-008. You have stated that you have no official responsibilities as a ?UCO 
employee with regard to any matter involving OSU or NRRI, the contracts between the 
PUCO and NRRI, or the work performed thereunder. Further, you would not, as an 
employee of NRRI, perform any work under the contracts between NRRI and the 
PUCO. You would not, therefore, have an inherent conflict of interest between your 
duties as a PUCO official and an employee of NRRI, such that you would be prohibited 
from serving as an employee of NRRI. Although NRRI and the PUCO do business, there 
is no indication in this instance that the acceptance of employment with NRRI would be 
of such character as to manifest a substantial and improper influence upon you with 
respect to your duties at the PUCO. 

Although you are not prohibited by Division (E) of Section 102.03 from accepting 
employment with NRRI, Division (D) does condition or restrict your conduct. As noted 
above, you are prohibited by R.C. 102.03(D) from using your authority or influence as a 
PUCO official to secure employment with NRRI or OSU, and you are prohibited from 
using your official position with the PUCO to secure anything of value for NRRI or 
OSU. See Advisory Opinions No. 82-002, 87-004, and 88-005. Furthermore, you are 
prohibited from: (1) using PUCO time, facilities, or resources to perform work for NRRI; 
(2) receiving compensation for services rendered on projects you have recommended in 
your official capacity with the PUCO; (3) rendering services for compensation that are 
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your duty to provide as an employee with the PUCO; (4) refraining from rendering any 
service or otherwise performing your duties with the PUCO in order to secure the 
position with NRRI; (5) receiving compensation for services renderd by NRRI to the 
PUCO; and (6) recommending NRRI's services to the PUCO. See Advisory Opinions No. 
84-012 and 84-013. See also R.C. 2921.43 (prohibiting a publicservant from soliciting or 
accepting any compensation or supplement to perform his official duties). 

Your attention is also drawn to Divisions (A) and (B) of Section 102.04, which read: 

(A) Except as provided in division (D) of this section, no person elected or 
appointed to an office of or employed by the general assembly or any 
department, division, institution, instrumentality, board, commission, 
or bureau of the state, excluding the courts, shall receiving or agree 
to receive directly or indirectly compensation other than from the 
agency with which he serves for any service rendered or to be 
rendered by him personally in any case, proceeding, application, or 
other matter that is before the general assembly or any department, 
division, institution, instrumentality, board, commission, or bureau of 
the state, excluding the courts. 

(B) Execpt as provided in division (D) of this section, no person elected or 
appointed to an office of or employed by the general assembly or any 
department, division, institution, instrumentality, board, commission, 
or bureau of the state, excluding the courts, shall sell or agree to sell, 
except through competitive bidding, any goods or services to the 
general assembly or any depatment, division, institution, instru­
mentality, board, commission, or bureau of the state, excluding the 
courts. 

Division (B) of Section 102.04 prohibits you from selling, except through competitive 
bidding, any services to any instrumentality of the state, which would include OSU. 
Division (A) prohibits you from receiving compensation from OSU for personally 
rendering any service in any case, proceeding, application, or other matter that is before 
the PUCO or any other department, agency, or entity of the state. Division (D) of 
Section 102.04 provides an exception to the prohibitions of Division (A) and (B) and is 
available to nonelected officials and public employees. Both of the following criteria 
must be met before the exception will apply: 

(D) A public official who is appointed to a nonelective office or a public 
employee shall be exempted from division (A), (B), or (C) of this 
section is both of the following apply: • 

(1) The agency to which the official or employee wants to sell the goods 
or services, or before which the matter that involves the rendering of 
his services is pending, is an agency other than the one with which he 
serves; 

(2) Prior to rendering the personal services or selling or agreeing to sell 
the goods or services, he files a sttement with the appropriate ethics 
commission, with the public agency with which he serves, and with 
the public agency before which the matter is pending or that is 
purchasing or has agreed to purchase goods or services. 
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Division (D) specifies the information which must be contained in the statement filed 
pursuant to that provision, including a declaration that the official or employee 
disqualifies himself for two years from participating in any matter involving any public 
official or employee of the agency before which the matter is pending or to which goods 
or services are to be sold. Division (E) emphasizes this disqualification, as follows: 

(E) No public official or employee who files a statement or is required to 
file a statement under division (D) of this section shall knowingly fail 
to disqualify himself from any participation as a public official or 
employee of the agency with which he serves in any matter involving 
any official or employee of an agency before which a matter for 
which he rendered personal serices was pending or of a public agency 
that purchased or agreed to purchase goods or services. 

You are also subject to Divisions (A) and (B) of Section 102.03. Division (A) 
prohibits a public official or employee from representing any person, including his 
employer, before any public agency on any matter in which he personally participated as 
a public official or employee. This prohibition remains in effect while the official is in 
public service and for one year after he leaves public service. You are, therefore, 
prohibited by R.C. 102.03(A) from representing OSU, NRRI, or any other person before 
the PUCO or any other public agency on any matter in which you personally participated 
as an employee of the PUCO. 

Division (B) of Section 102.03 reads: 

No present or form er public official or employee shall disclose or use, 
without appropriate authorization, any information acquired by him in the 
course f his official duties which is confidential because of statutory 
provisions, or which has been clearly designated to him as confidential 
when such confidential designation is warranted because of the status of 
the proceedings or the circumstances under which the information was 
received and preserving its confidentiality is necessary to the proper 
conduct of government business. 

You are prohibited from disclosing confidential PUCO information to OSU, NRRI, or any 
other party, or using such confidential information, without appropriate authorization. 
No time limitation exists for this prohibition, and it is effective during your service and 
after you leave the PUCO. 

This informal staff opinion was approved by the participating members of the Ohio 
Ethics Commission at its meeting on February 23, 1989. This opinion is based on the 
facts presented, and is limited to questions arising under Chapter 102. and Sections 
2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport to interpret other laws or 
rules. If you have any questions, please contact me. 

Sincerely, 

Melissa A. Warheit 
Executive Director 
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