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OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUIL[;,ING 

8 EAST LONG STREET, SUFT:E ·,200 
COLUMBUS, OHIC 43215-'2940 

(614) 466-7090 

May 11, 1989 

Michael E. Kijowski, Executive Secretary 
State Board of Chiro ractic Examiners 

Dear· Mr. Kijowski: 

In your letter to the Ethics Commission, you ask whether the Ohio Ethics Law and 
related statutes prohibit a member of the State Board of Chiropractic Examiners 
(hereinafter Board) from receiving a per diem and travel, meal, and lodging expenses for 
Jl'l•~nitoring a continuing chiropractic education seminar from the organization which 

. ~;:msors the seminar. 

A chiropractor practicing in Ohio is required to be licensed, see R.C. 4734.05, 
4734.09, and must renew his license to practice each succeeding year. See R.C. 
4734.07. In order to meet the requirement for license renewal a practicing chiropractor 
must attend not less than one two-day education program conducted by the Ohio State 
Chiropractic Association, or an equivalent educational program which has received prior 
approval from the Board. See R.C. 4374.07. See also Ohio Admin. Code 4734-l-14(A) 
and (D). You state that there are currently three associations in Ohio which conduct 
Board-approved continuing chiropractic education seminars. A Board member, or an 
agent of the Board, is required by administrative rule to monitor the seminar and the 
recording of attendance. See Rule 4734-l-14(G). You state that, customarily, a Board 
member will monitor a seminar and that the Board will appoint an agent to act as a 
monitor only in rare instances, such as the illness of a Board member. The sponsor of the 
seminar is required by Rule 4734-l-14(H) to pay compensation to the Board member or 
the Board's agent who serves as monitor at least 60 days prior to the date of the seminar, 
and must pay the monitor's expenses within two weeks after the seminar. The sponsor 
must contract with the Board to make these payments as a condition to having its 
program approved by the Board. You have also stated that a sponsor of a seminar 
currently pays $10.99 per hour as a per diem, and travel, meal, and lodging expenses 
directly to the Board member or agent who serves as a monitor. A member of the Board 
is statutorily entitled to payment for days on which his services are required and 
necessary expenses. See R.C. 4734.04. Section 4734.04 provides that the rate of 
payment is that established pursuant to R.C. 124.15(J) and you have stated that $10.99 
per hour is the rate established under R.C. 124.15(J). ' 

Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code provide: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office or employment to secure anything 
of value or the promise or off er of anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence upon 
him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of 
value that is of such a character as to man if est a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 
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R.C. 102.0 l(B) defines a "public official or employee" for purposes of R.C. 102.03 as "any 
person who is elected or appointed to an office or is an employee of any public agency. 11 

R.C. 102.0 l(C) defines the term "public agency" to include any board of the state. 
Therefore, members of the State Board of Chiropractic Examiners and its employees are 
"public officials or employees" and subject to the provisions of Section 102.03 of the 
Revised Code. 

R.C. 1.03 defines "anything of value" for purposes of R.C. 102.03 to include 
money, and every other thing of value. See R.C. 102.0l(G). A definite pecuniary benefit 
is considered to be a thing of value under R.C. 102.03. See Ohio Ethics Commission 
Advisory Opinions No. 79-008, 85-006, 85-011, and 86-007. Therefore, the compensation 
and travel, meal and lodging expenses paid by a sponsor of a seminar to a Board member 
are things of value for purposes of Section 102.03. 

The Ethics Commission has held that a public official or employee is prohibited by 
R.C. 102.03(D) and (E) from accepting, soliciting, or using his position to secure anything 
of value from a party that is interested in matters before, regulated by, or doing or 
seeking to do business with, the agency with which the official or employee serves. See 
Advisory Opinions No. 79-002, 79-006, 80-004, 84-010 and 86-011. The Board must 
approve continuing chiropractic education seminars conducted for the purpose of meeting 
the license renewal requirements. See R.C. 4734.07. Therefore, an association sponsor­
ing a continuing chiropractic education seminar is a party that is regulated by or 
interested in matters before the Board. The prohibition against a public official or 
employee receiving anything of value from an improper source applies in instances where 
the thing of value is given directly to the public official or employee, even where it is 
given in connection with his official position and under circumstances that directly or 
indirectly benefit his public agency. See Advisory Opinion No. 89-002. For example, in 
Advisory Opinion No. 86-011, the Ohio Ethics Commission held that R.C. 102.03(E) 
prohibits a public official or employee from personally receiving travel, meal, and 
lodging expenses for official inspections or participation in ceremonial or educational 
functions, if such expenses are paid by a party that is interested in matters before, 
regulated by, or doing or seeking to do business with the agency which he serves. A 
member of the Board is, therefore, prohibited by R.C. 102.03 from accepting, soliciting, 
or using his position to secure compensation and expenses from a sponsor of a continuing 
education program approved by the Board. 

The application of R.C. 102.03(D) and (E) is dependent on the facts and circum­
stances of each individual situation, see Advisory Opinions No. 87-008 and 89-003, and 
the Ethics Commission has carved three limited exceptions to the general prohibition 
against a public official or employee receiving anything of value from a party that is 
interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business with his 
public agency. However, as described below, the facts you have presented do not fall 
within any of these exceptions. 

In Advisory Opinion No. 87-007, the Ethics Commission held that R.C. 102.03(D) 
and (E) do not prohibit an official or·· employee of the Ohio Lottery Commission from 
soliciting, accepting, or using the authority or influence of his office or employment to 
secure travel expenses from a party which is doing business with the Lottery Commission 
where the requirement that trips be provided by the party to officers or employees of the 
Lottery Commission for the purpose of conducting official business is included in the bid 
specifications, and ultimately in the contract executed between the successful vendor 
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and the Commission, and the Lottery Commission pays consideration to the vendor for 
the receipt of the travel expenses. The Ethics Commission held in Advisory Opinion No. 
87-007 that: 

It is apparent that parties, in submitting a bid to the [Lottery] Commission, 
will include the cost of the trips in their· proposals, and that such expenses 
are a cost included in the final contract prfce. Therefore, the travel 
expenses are a cost for which the Commission pays consideration. Ulti­
mately, it is the Commission which bears the cost of the trips. Under these 
circumstances, the travel expenses are not of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon a Lottery Commission 
officer or employee. (Emphasis added.) 

The facts and circumstances of the instant situation differ considerably from those 
described in Advisory Opinion No. 87-007. While the sponsor is required to enter into a 
contract with the Chiropractic Board to pay compensation and expenses to the Board 
member in order to have the program approved by the Board, the Board does not pay 
consideration to the sponsor in exchange for goods or services provided by the sponsor to 
the Board. Therefore, since the Board does not ultimately bear the cost of such 
expenses, the holding of Advisory Opinion No. 87-007 is inapplicable in this instance. 

In Advisory Opinion No. 89-002, the Ethics Commission held that R.C. 102.03(D) 
and (E) do not prohibit a public official or employee of the Industrial Commission from 
soliciting or receiving a donation of industrial and safety equipment from a party that is 
regulated by the Industrial Commission where the solicitation or acceptance of the 
donated equipment is on behalf of the Industrial Commission and the Commission official 
or employee will not benefit personally. The Commission held in Advisory Opinion No. 
89-002: 

In [previous] opinions, payment was prohibited where made to the public 
official or employee himself, rather than to the public agency he served, 
even though in some instances, the payment benefited the agency, or was 
related to the performance of the official's or employee's official responsi­
bilities. The direct payment or contribution of money or other items of 
value to a public official or employee from a party whose interests may 
depend upon the performance of that official's or employee's official 
responsibilities is of such character as to unduly influence or impair the ob­
jectivity of the official or employee, and thus is prohibited by R.C. 102.03. 

The donations are not accruing to the officials' or employees' personal 
benefit or to the benefit of anyone with whom they are connected in their 
personal capacities. The benefit is accruing to the agency which they serve 
in their official capacity and they are soliciting or receiving the donations 
as part of their official responsibilities. Therefore, the donations to the 
Industrial Commission would not be of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon the officials or employees with 
respect to their duties. (Emphasis in original.) 
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Again, the facts and circumstances in the instant situation differ from those described in 
Advisory Opinion No. 89-002. In the instant situation the payments made by the sponsors 
do not accrue to the Chiropractic Board, but rather are made directly to an individual 
Board member for his own benefit. 

In Advisory Opinion No. 87-005, the Commission addressed the issue of whether 
R.C. 102.03- would prohibit the Division of Consumer Finance from receiving travel, 
lodging and meal expenses from a regulated party where the Division was statutorily 
authorized to charge for the cost of inspecting or examining the party. The Commission 
held in Advisory Opinion No. 87-005: 

R.C. 1321.53 authorizes the Division of Consumer Finance to require 
second mortgage lenders to pay the Division expenses incurred in conduct­
ing investigations outside the state when it appears expenses will exceed 
two hundred dollars. Expenses are paid to the agency itself, rather than to 
a specific public official or employee. An itemized list of expenses must 
be provided by the Division to the lender. Presumably, such an itemization 
requires full disclosure of all expenses incurred by the Division for the 
lender1s review. R.C. 102.03(E) does not prohibit a public agency from 
soliciting or accepting travel, meal, and lodging expenses which may be 
charged to a regulated party pursuant to statute. (Emphasis added.) 

In the instant situation, the Board has no express statutory authority to require sponsors 
to pay Board members1 compensation and expenses. Rather, the Board has promulgated 
an administrative rule requiring a regulated party, the sponsor of a seminar, to make 
payments for a Board member1s monitoring services and his travel, meal and lodging 
expenses. The payments are made directly to an individual Board member rather than to 
the Board itself. A further distinction is that in the instant situation a full itemization 
and disclosure of all payments and expenses is not made for accountability purposes. 

In summary, the facts you have presented do not fall within any of the exceptions 
to the general prohibition against a public official or employee accepting, soliciting, or 
using his position to secure anything of value from a party that is regulated by or 
interested in matters before the official1s or employee1s agency. As noted above, the 
Board has promulgated a rule requiring sponsors to pay the per diem and expenses of 
monitors. An administrative agency may adopt rules which facilitate the execution of its 
statutory authority. See Carrol v. Department of Administrative Services 10 Ohio App. 
3d 108, 110 (Franklin County 1983). In the instant situation, the Board has the statutory 
authority to establish rules governing the practice of chiropractic. See R.C. 4374.03. 
The Ohio Ethics Laws and related statutes are general laws establishing a standard of 
conduct for all citizens who serve as public officials and employees. These provisions are 
part of the criminal code which operates uniformly throughout the state. See Advisory 
Opinion No. 83-004. As explained above, the Board1s administrative rule requiring 
regulated parties to pay a per diem and the travel, meal and lodging expenses of board 
members is in contravention of Divisions (D) and (E) of Section 102.03. The Supreme 
Court of Ohio has held that an administrative rule is invalid where it conflicts with the 
constitution and statutes of the state of Ohio. See State ex rel. Melvin v. Sweeny 154 
Ohio St. 223, 234-35 (1950). -

The Ethics Commission does not have the ,authority to invalidate an administrative 
rule of a state board; however, a Board member whose actions are made in reliance upon 
an administrative rule which contravenes the Ohio Ethics Law is not insulated from 
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actions which may be taken by the Ethics Commission pursuant to R.C. 102.06. The 
Ethics Commission has the authority, pursuant to R.C. 102.06, to investigate and conduct 
hearings upon allegatons of violations of Chapter 102., Section 2921.42, or Section 
2921.43 of the Revised Code. Any party may file a complaint in the form of an affidavit 
made upon personal knowledge that a public official has violated a provision of the Ohio 
Ethics Law and related statutes. Also, the Commission may initiate a complaint against 
a public official based upon reasonable cause to believe a violation has occurred. During 
an investigation, the Commission staff will attempt to discern all facts relevant to the 
alleged violation, and a hearing will be held where the facts so warrant. In hearing a 
case, the Commission receives evidence presented by the Commission staff and by the 
respondent, and if the Commission finds, by a preponderance of the evidence, that the 
facts alleged in the complaint are true and constitute a violation of the statutory 
prohibitions under its jurisdiction, it shall refer the matter to the appropriate prosecuting 
authority and the respondent's appointing authority. Also, prosecuting authorities have 
concurrent jurisdiction with the Ethics Commission over the Ethics Law and related 
statutes and are not precluded from prosecuting a Board member for a violation of R.C. 
102.03 even if no complaint has been made to the Ethics Commission or initiated by the 
Commission. 

Therefore, you are advised that R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a Board member 
from receiving a per diem and travel, meal, and lodging expenses from a sponsor of a 
continuing chiropractic education seminar, even though the Board has promulgated a rule 
authorizing such receipt. This is not to say that Board members are not permitted to 
receive a per diem and expenses for monitoring educational programs. Board members 
are entitled to receive these payments pursuant to R.C. 4734.04. However, such 
payments must be made by the Board, rather than the program sponsors. 

This informal advisory opinion was approved by the Ohio Ethics Commission at its 
meeting on May 11, 1989. The opinion is based upon the facts presented, and is limited 
to questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised 
Code, and does not purport to interpret other laws or rules. If you have questions, please 
contact me. 

Very truly yours, 

~_QW-

John Rawski 
Staff Attorney 

JR/pg 




