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OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

December 14, 1989 

Ohio De artmeri.t of Human Services 

Dear Mr. Jager: 

You have indicated that the Ohio Department of Human Services (ODHS) and the 
Ohio Board of Regents have entered into an agreement whereby various two-year 
colleges will deliver staff training for county departments of human services (county 
departments). Under the agreement, the Regents will contract with Hocking Technical 
College to design the project, and Hocking Technical will subcontract with other colleges 
to provide the training. The agreement is monitored by ODHS. 

The colleges are interested in employing individuals with practical experience and 
expertise in the human services area to provide training under this arrangement. You 
have asked whether the Ethics Law and related statutes would prohibit employees of 
ODHS or the county departments of human services from accepting positions with the 
local colleges to provide training services under the interagency agreement to county 
boards of human services. 

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code reads as follows: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision or govern­
mental agency or instrumentality with which he is connected. 

The term "public official" is defined for purposes of R.C. 2921.42 in R.C. 2921.0l(A) to 
include any elected or appointed officer, or employee of the state or any political sub­
division thereof. Therefore, officials and employees of the Ohio Department of Human 
Services and the county departments of human services are "public officials11 who are 
subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. See R.C. 121.02(1), 329.01, 329.02, 5101.02, 
5101.05. 

The term "public contract" is defined in Division (E) of Section 2921.42 for 
purposes of that section to include "the purchase or acquisition, or a contract for the 
purchase or acquisition of property or services by or for the use of the state or any of its 
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political subdivisions, or any agency or instrumentality of either." Therefore, the agree­
ment between OOHS and the Board of Regents, the contract between the Regents and 
Hocking Technical College, the subcontracts between Hocking Technical and the other 
colleges, and the employment of instructors by the colleges are all "public contracts" for 
purposes of R.C. 2921.42, since they are entered into by the state or two-year colleges, 
which are political subdivisions, see R.C. 3354.03, 3357.04, 3358.0l(A), for the provision 
of training services for the use of the state and county departments of human services. 

An "interest" which is prohibited under R.C. 2921.42 must be definite and direct, 
and may be either pecuniary or fiduciary in nature. See Ohio Ethics Commission 
Advisory OpinioI?, No. 81-008. Individuals who received compensation for providing 
training services would have a definite and direct pecuniary interest in the contracts 
under which such services are provided. 

R.C. 292 l.42(A)(4) would, therefore, prohibit employees of OOHS from being 
employed by local colleges to provide training under the proposed arrangement since the 
compensation from such employment would constitute an interest in the profits or 
benefits of a public contract entered into by OOHS. R.C. 292 l.42(A)(4) would also 
prohibit an employee of a county department of human services from being employed by 
a local college to provide training services to employees of the same county department 
of human services since the compensation derived therefrom would constitute an interest 
in a public contract entered into for the use of the political subdivision and governmental 
agency with which he is connected. 

You have also asked whether an employee of a county department of human ser­
vices could provide training to employees of other county departments of human 
services. R.C. 292 l.42(A)(4) prohibits a public official from having an interest in a public 
contract entered into by "the political subdivision or governmental agency or instru­
mentality with which he is connected." The Ethics Commission has held that R.C. 
2921.42(A)(4) prohibits a public official from having an interest in the public contracts 
entered into by all of the political subdivisions, governmental agencies, and instrumen­
talities with which he is connected. See Advisory Opinion No. 89-004. It is clear that an 
employee of a county department of human services is "connected" with the county for 
purposes of R.C. 2921.42, and is prohibited from having an interest in a contract entered 
into by or for the use of the county. See R.C. 329.01, 329.02, 329.04. The issue remains, 
however, whether an employee of a county department of human services is "connected" 
to OOHS, such that he would be prohibited from having an interest in a contract entered 
into by OOHS. 

In Advisory Opinion No. 87-002, the Commission stated that, "common usage 
indicates that to be 'connected with' something is to be related to, or associated with, 
that entity." Although county employees are not, by virtue of such employment, 
generally connected with an agency of the state, county departments of human services 
do possess a unique relationship with OOHS. Generally, OOHS supervis~s, monitors, and 
acts as a financial conduit for several income assistance programs which are then 
administered on the local level by the county departments of human services. For 
example, R.C. 329.04 provides that the county department is the county administration 
for all purposes of the Aid to Dependent Children Program, which is overseen by OOHS, 
see R.C. Chapter 5107. R.C. 329.04 also provides that the county department must 
perform any duties assigned by OOHS regarding the provision of social services, including 
services authorized by the federal Social Security Act. The county boards must submit 
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an annual report of its work to ODHS. See 329.04(E). R.C. 329.05 states that a county 
department may assist in administering any other state public welfare activity. See also 
R.C. 329.04(H). The county departments also participate in the administration of the 
federal food stamp program and the state General Assistance Program, which are 
supervised by ODHS. See R.C. 329.042, 5101.54, 5113.05. R.C. 329.041 states that if 
ODHS finds that a county department is not properly complying with the AFDC or 
General Assistance Programs, it may exercise the county's powers and duties until 
satisfied that compliance will be secured. 

It is apparent that the county departments of human services are related to, or 
associated with, ODHS. Therefore, an employee of a county department is prohibited by 
R.C. 2921.42 from having an interest in a public contract entered into by ODHS, and 
would be prohibited, in this instance, from providing training services to employees of 
other county departments. 

Division (C) of Section 2921.42 does, however, provide an exception to the 
prohibition of Division (A)(4), and reads as follows: 

(C) This section does not apply to a public contract in which a public 
servant, member of his family, or one of his business associates has an 
interest, when all of the following apply: 

(1) The subject of the public contract is necessary supplies or services for 
the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
involved; 

(2) The supplies or services are unobtainable elsewhere for the same or 
lower cost, or are being furnished to the political subdivision or 
governmental agency or instrumentality as part of a continuing course 
of dealing established prior to the public servant's becoming 
associated with the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality involved; 

(3) The treatment accorded the political subdivision or governmental 
agency or instrumentality is either preferential to or the same as that 
accorded other customers or clients in similar transactions; 

(4) The entire transaction is conducted at arm's length with full 
knowledge by the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality involved, of the interest of the public servant, 
member of his family, or business associate, and the public servant 
takes no part in the deliberations or decision of the political 
subdivision or governmental agency or instrumentality with respect to 
the public contract. 

Each of the criteria of Division (C) is a question of fact which, when applied to the 
circumstances of an individual case, will determine whether a particular transaction fits 
within the exception of Division (C). See Advisory Opinions No. 80-003 and 82-007. The 
criteria of Division (C) are strictly construed against the public official, and the burden 
is on the official to demonstrate that he is in compliance with the exemption. See 
Advisory Opinions No. 83-004 and 84-011. -
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It is important that the requirement of Division (C)(2), that the goods or services 
are "unobtainable elsewhere for the same or lower cost" be objectively demonstrated. 
See Advisory Opinion No. 83-004. One indication that this requirement has been met 
would be where an open and fair competitive bidding process has been held, and the 
official has submitted the lowest bid. Id. 

You have indicated that the colleges will openly advertise for persons to fill the 
training positions, and are indeed required to do so by pertinent regulations and 
collective bargaining agreements. However, it is anticipated that the practical 
knowledge and expertise of the employees of OOHS and the county employees will make 
them desirable candidates for the positions. In Advisory Opinion No. 88-001, the 
Commission addressed the issue whether physicians, who were employed at develop­
mental centers operated by the Department of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities, were prohibited from entering into personal services contracts with the 
Department to provide on-call services during evenings, weekends, and holidays to the 
developmental centers at which they were regularly employed. The Department 
indicated that its employees were uniquely qualified to provide these services since they 
were already familiar with the developmental centers and the residents. In addressing 
this issue within the context of the requirements of Division (C)(2), the Commission 
stated: 

The Department must, of course, observe all pertinent statutory and 
administrative requirements governing its authority to contract, and the 
manner in which contracts must be competitively bid. However, the 
Department, to the extent it is not bound by statutory or adminstrative 
restrictions, must ensure that reasonable efforts are used to secure com­
petitive bids, and that a very broad opportunity to bid be given. While the 
Department has discretion, where there are no limiting statutes or regula­
tions, in determining what services are to be provided pursuant to contract, 
in formulating bid specifications, and in advertising the bids, it is clear that 
in order to meet the requirements of Division (C)(2), bids must be solicited 
on an open and fair basis, and not limited to solicitations from employees 
of the Department. The Department must make every reasonable effort to 
open the bidding process to all interested and qualified individuals outside 
of the Department and to award the work to the person or persons who will 
provide the necessary services at the lowest cost. 

The Department has stated that physicians who are regularly 
employed at developmental centers are uniquely qualified to provide on­
call servi·ces since they are already familiar with the developmental center 
facilities and with residents' individual habilitation plans, so as to be able 
to provide continuity of care. The Department must be able to justify 
objectively the validity of considering the ability to provide continuity of 
care in choosing physicians to provide on-call services, since such a specifi­
cation would give Department employees an inherent advantage in being 
awarded the contracts to perform these services. If, however, continuity 
of care can objectively be shown by the Department to be a valid and 
proper consideration, a physician's familiarity with a developmental center 
and the residents, coupled with an open competitive bidding process, may 
indicate that a physician who is regularly employed at a develomental 
center and who is awarded a contract through competitive bidding to 
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provide on-call services at the center where he is employed would be able 
to meet the requirements of Division (C)(2). 

Therefore, the colleges must conduct an open and fair selection process that is not 
limited to solicitations from ODHS and county department employees, and is available to 
au· interested and qualified individuals. If, however, it can be justified objectively that 
practical knowledge and experience is a valid and proper consideration in choosing the 
program's training instructors, then the experience of current state and county 
employees, coupled with an open and fair selection process, may indicate that an ODHS 
employee or employee of a county department of human services who is selected to 
provide training services may be able to meet the requirements of Division (C)(2). 

Assuming that all of the criteria of Division (C) of Section 2921.42 can be 
established, so that an ODHS or county department employee may properly contract 
with the local colleges to provide training services, the prohibitions of R.C. 2921.42(A)(l) 
must be observed. This provision prohibits a public official from authorizing or employ­
ing the authority or influence of his office to secure authorization of a public contract in 
which he has an interest. Therefore, R.C. 292 l.42(A)(l) would prohibit a state or county 
employee from using his authority or influence, formally or informally, to secure for 
himself a contract to provide training services under the program. This conduct would 
also be prohibited by R.C. 102.03(D), set forth below. See Advisory Opinion No. 89-006. 
See also R.C. 292 l.42(C)(4) (set forth above). -

R.C. 102.03(D) and (E) would also have application in this situation. These 
provisions read as follows: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office or employment to secure anything 
of value or the promise or offer of anything of value that is of such a 
character as to man if est a substantial and improper influence upon 
him with respect to his duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of 
value that is of such a character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties. 

R.C. 102.03 would prohibit an ODHS employee or county department employee who had 
official responsibility for developing, overseeing, supervising, evaluating, or performing 
other duties with regard to this program from receiving compensation from the colleges 
for providing training services. See Advisory Opinion No. 89-006. See also R.C. 
292 l.42(A)(3). You have indicated that no employees from the ODHS Office of Benefits 
Administration, which administers the agreement, will accept training positions. R.C. 
102.03 would also prohibit a state or county employee who may be expected to provide 
training as part of his official duties from receiving compensation under this program for 
providing such training. See Advisory Opinions No. 84-012 and 84-013. See also R.C. 
2921.43 (prohibiting a public servant from soliciting or accepting any compensation or 
supplement to perform his official duties). Also, a state or county employee would be 
prohibited from: (1) making recommendations or otherwise using his position, formally or 
informally, to secure anything of value for the college by which he was employed; (2) 
using official time, facilities, or resources to perform work for a college; (3) receiving 
compensation for services rendered on any project he has recommended in his official 
capacity; (4) refraining from rendering any service or otherwise performing his official 
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duties in order to secure a training position; and (5) recommending the college to ODHS, 
a county department, or Hocking Technical College as a contract recipient. See 
Advisory Opinion No. 89-006. 

You have also asked whether ODHS or a county department could assign 
employees to perform training duties at the local colleges as part of their official 
responsibilities. The employees would continue to receive their regular compensation 
from ODHS or the county, and ODHS or the county would be reimbursed as agreed upon 
by the various parties. There is nothing in the Ethics Law which would prohibit this 
arrangement among public agencies. An ODHS or county department employee who 
provided training services as part of his official responsibilities and who received only his 
state or county compensation for providing those services would not have an improper 
interest in a contract with his own governmental agency for purposes of R.C. 2921.42. 
Furthermore, there would be no outside compensation which would be of such character 
as to manifest a substantial and improper influence upon the ODHS or county department 
employees with respect to their duties. It should be noted, however, that the Ethics 
Commission has no authority to determine whether the public agencies involved would 
have the statutory or administrative authority to agree to such an arrangement, and you 
should contact legal counsel with regard to these issues. You may also wish to contact 
the Department of Administrative Services with respect to the Employee Exchange 
Program established by R.C. 124.389. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its 
meeting on December 14, 1989, and is based on the facts presented. It is rendered with 
respect to questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the 
Revised Code, and does not purport to interpret other laws or rules. If you have further 
questions or require additional information, please contact me. 

Sincerely, 

Melissa A. Warheit 
Executive Director 
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