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! '· / OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS. OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

June 7, 1991 

Denny T. Salisbury, P.E. 
Pike Count En ineer•s Office 

Dear Mr. Salisbury: 

You have asked if the Ohio Ethics Law and related statutes 
prohibit companies, in which your family members have a financial 
interest, from doing business with, or for the benefit of, the 
county with which you serve. 

By way of history, you have explained that you serve as the 
Pike County Engineer. You have explained that a highway 
construction business in Pike County, Dial Construction Company 
(Dial), is currently owned by your father, three of your uncles, 
your aunt, and your cousin. 

You have first asked under what circumstances Dial may perform 
contract work for the county highway department if the work is not 
competitively bid. Second, you have asked under what circumstances 
Dial may perform bid contracts for the county highway department, 
if those contracts are under the direct control and supervision of 
the County Engineer. Some of these contracts would involve the use 
of local county funds only, and some would involve the use of both 
local county funds and state funds. Third, you have asked under 
what circumstances Dial could perform contract work on highway or 
bridge projects located in Pike County, where the projects are 
supported by the County Engineer's Office, but are under the direct 
control of ODOT, and where the projects require competitive bidding 
and are funded by federal and local county funds. 

In a separate letter, the Ethics Commission staff has answered 
these questions with regard to Dial as the company presently 
exists. You have also asked if Dial is subject to the same 
prohibitions if your father relinquishes his interest in the 
company. If your father did relinquish his interest, the remaining 
stockholders would be your three uncles, one aunt, and one cousin. 

The first relevant section is R.C. 2921.42 (A) (1). 
section provides as follows: 

That 
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(A) No public official shall knowingly: 

(1) Authorize, or employ the authority or 
influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which 
he, a member of his family, or any of his 
bus~iness associates has an interest. 

A "public official" is defined, for purposes of R.C. 2921.42, in 
R.C. 2921.01 (A), to include any elected or appointed officer of 
the state or any subdivision of the state. Therefore, a county 
engineer is a "public official" for purposes of R.C. 2921.42. See 
Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 85-003. A "public 
contract" is defined for purposes of R.C. 2921.42 as "[t]he 
purchase or acquisition, or a contract for the purchase or 
acquisition of property or services by or for the use of the state 
or any of its political subdivisions, or any agency or 
instrumentality of either . [or a] contract for the design, 
construction, alteration, repair, or maintenance of any public 
property. 11 See R. C. 2921. 4 2 (E) . Contracts entered into by the 
county for goods or services or for the construction or maintenance 
of county property falls within this definition. See Advisory 
Opinion No. 90-003. These contracts would be considered to be 
"public contracts" entered into by the county, regardless of 
whether they are funded solely by county moneys or by state and 
county moneys. In addition, construction contracts entered into by 
ODOT or the federal government which are for the use of the county. 
and which are paid for by federal and county funds and supported by 
the county engineer's office fall within the definition of "public 
contract" for purposes of R.C. 2921.42. Id. 

Division (A) (1) of Section 2921.42 would prohibit you, as 
county engineer, from authorizing or using the authority or 
influence of your position, formally or informally, to secure 
authorization of, any public contract in which a member of your 
family has an interest. For purposes of this section, a member of 
a public official's family includes, but is not limited to: 1) 
grandparents; 2) parents; 3) spouse; 4) children, whether dependent 
or not; 5) grandchildren; 6) brothers and sisters; or 7) any person 
related by blood or marriage and residing in the same household. 
See Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 80-001. Your 
father is a family member for purposes of R. c. 2921. 42 (A) ( 1) . 
Your uncles, aunts, and cousins are also family members for 
purposes of the prohibition if they reside in the same household 
with you. 
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As stated in the earlier opinion, if your father is a 
stockholder in Dial Construction, then you are prohibited by R.C. 
2921.42 (A) (1) from voting, deliberating, discussing, or otherwise 
authorizing or employing the authority or influence of your office 
formally or informally, to secure authorization of the public 
contracts for Dial Construction. Id. In addition, you are 
prohibited from participating in the bid process involving Dial, 
securing or appoving contract payments for Dial, and from using 
your authority or influence over or with county, state, and federal 
officials and employees to secure a public contract for Dial. See 
Advisory Opinion No. 89-006. See also R.C. 2921.42 (C) (4). If 
your father relinquishes all of his interests in Dial Construction, 
R.C. 2921.42 (A) (1) would still prohibit you from acting to 
authorize or secure public contracts for Dial Construction if any 
one of your uncles, your cousin, or your aunt who owns stock in 
Dial resides in the same household with you. 

The issue remains, however, whether you are prohibited from 
acting where your father has no interest in the contract, and your 
uncles, your aunt, and your cousin do not reside in the same 
household with you. You are not prohibited, by R.C. 2921.42 
'(A) (1), from acting with regard to a contract involving Dial, if 
neither your father, nor any other individual who falls within the 
definition of "family member," as set forth in Advisory Opinion No. 
80-001, has a financial or fiduciary interest in Dial. 

You are, however, also bound by the provisions of R.C. 102.03 
(D). Division (D) of R.C. 102.03 states as follows: 

No public official or employee shall use or authorize the 
use of the authority or influence of his office or 
employment to secure anything of value or the promise or 
offer of anything of value that is of such character as 
to manifest a substantial or improper influence upon him 
with respect to his duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of 
R.C. 102.03 (D) to include any person who is elected or appointed 
to an office of a county. See R.C. 102.03 (B) and (C). A county 
engineer is a "public official or employee" for purposes of R.C. 
102.03 (D). See Advisory Opinions No. 83-001 and 85-003. 

The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 
102. 03 in R. c. 1. 03 to include money and every other thing of 
value. See R.C. 102.01 (G). A definite, pecuniary benefit is 
considered to be a thing of value under R.C. 102.03. See Advisory 
Opinions No. 79-008, 88-004, 89-002, and 90-004. Payments or any 
other benefit under a contract are wi.thin the definition of 
"anything of value" for purposes of R.C. 102.03 (D). 
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The Ethics Commission has held that a public official is 
prohibited by R.C. 102.03 (D) from using the authority or influence 
of his office to secure anything of value for himself, or for any 
other party if the relationship between the public official and the 
other party is such that the official's objectivity and 
independence of judgment could be impaired with regard to matters 
which affect the interests of that party. See Advisory Opinions 
No. 88-004, 88-005, 89-005, 89-008, and 90-004. The Commission has 
held that R.C. 102.03 (D) prohibits a public official from 
participating in a matter which would directly affect the private 
financial interest of the public official's family members. See 
Advisory Opinions No. 82-003, 88-004, 89-005, and 90-004. 
Specifically, you, as county engineer, are prohibited from using 
your position to secure any contracts for a business in which you 
family members have a financial interest, from securing payments 
for the business under any such contracts, and from reviewing any 
work which was performed by the business in which your family 
members have an interest. See Advisory Opinions No. 89-005 and 90-
008. 

The Ethics Commission has held that the application of R.C. 
102. 03 (D) is based upon the facts and circumstances of each 
particular case. See Advisory Opinion No. 86-011. The standard in 
judging whether a public official may participate in a matter is 
whether his objectivity, unbiased discretion, and independence of 
judgment could be impaired with regard to that matter. See 
Advisory Opinion No. 88-004. In the situation that you have 
described, five of your relatives would continue to hold stock in 
Dial, and indeed, would be the only stockholders in the 
corporation, even if your father severs his ties with the company. 
You have explained that the construction contracts would be under 

1the direct control and supervision of the county engineer's office 
or supported by the county engineer's office. It is apparent that 
your independence of judgment and objectivity as county engineer 
could be impaired with respect to matters involving Dial due to the 
direct financial interest in Dial held by five of your relatives. 
Therefore, R.C. 102.03 (D) prohibits you from discussing, 
deliberating, or otherwise participating or using your official 
position in any manner as county engineer with respect to any 
projects being performed by Dial Construction, even if your father 
relinquishes his ownership interest in the company. You are 
prohibited from taking any official action to secure any contracts, 
contract payments, or anything else of value for Dial Construction. 
Further, you are prohibited, by R. c. 102. 03 (D), from reviewing, in 
your official capacity, any work performed by Dial. See Advisory 
Opinions No. 89-005. The county engineer is statutorily required 
to· perform all inspections and surveys with regard to county 
projects. See R. C. 315. 10 and 315. 14. A county engineer is 
responsible for all actions taken by the engineer's office. Dial 
may not, therefore, enter into or perform contracts where the 
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county engineer would be required to review, supervise, inspect, or 
approve such contracts or the work performed thereunder, even in 
situations where the county engineer does not award the contract. 
See Advisory Opinion No. 90-010. See generally Advisory Opinion 
No. 90-007. 

This informal advisory opinion was approved by members of the 
Ethics Commission on June 6, 1991, and is based on the facts 
presented. It is rendered with respect to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, 
and does not purport to interpret other laws or rules. If you 
require additional information or wish to request a formal advisory 
opinion, please contact me. 

ret!:ly,• /)~ / ' 
t.-11.,, ,,~ • <d.L.,1l
fey A. Har n 

A torney 




