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Chief Elections Counsel' 
Office of the Secretary of state 

Dear Mr. Bender: 

You have asked whether Section 2921.42 of the Revised Code 
prohibits a county board of elections from employing a family 
member of a member of the board as a precinct election official or 
as an election-day temporary employee. 

You have stated, by way of history, that Section 3501.22 of 
the Revised Code requires a county board of elections to appoint 
six precinct election officials for each precinct to administer 
elections on election day. You have stated that there are over 
13,000 precincts in Ohio, and that it is difficult, if not 
impossible, to find qualified electors willing to serve in all 
precincts. You have stated that many boards of elections are left 
with few, if any, alternatives to employing a family member of a 
board member to serve as a precinct election official. You have 
stated that these individuals are often willing to serve without 
compensation, but you believe that counties are not permitted to 
waive compensation even if requested. See R.C. 3501.28; 1933 Ohio 
Attorney General Opinion No. 1602, p. 1457; 1931 Ohio Attorney 
General Opinion No. 3010, p. 330. 

As you note, Section 3501.22 of the Revi~ed Code requires a 
county board of elections, by majority vote, to appoint for each 
election precinct six competent electors, who are residents of the 
county, as judges "after careful examination and investigation as 
to their qualifications." These electors constitute the election 
officers of the precinct. Id. The term of the election officers 
shall be for one year. Id. See also R.C. 3501.27 (qualifications 
and training of precinct election officials); R.C. 3501.28 
(compensation of election officers). A board of elections also has 
the authority to appoint and compensate employees. See R.C. 
3501.ll(D); R.C. 3501.14. R.C. 3501.14 states that the board may 
employ additional employees, when necessary, for part time only at 
the prevailing rate of pay for such services. 

·section 2921.42(A) (1) of the Revised Code prohibits a public 
official from authorizing, or using the authority or influence of 
his position to secure authorization of, a public contract in which 
a member of his family has an interest. A member of a county board 
of elections is a public official who is subject to the 
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prohibitions of Section 2921.42. See R.C. 2921.0l(A); Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinions No. 87-002 and 92-006. 

A "public contract" is defined for purposes of Section 2921. 42 
in Division (E) of that Section to include the purchase or 
acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, of 
goods or services by or for the use of the State or a political 
subdivision thereof. The Ethics Commission has held that the 
employment of, or purchase of services from, an individual by the 
State or a political subdivision, or a contract for his employment 
or for his services, constitutes a "public contract" for purposes 
of Section 2921.42, since the State or political subdivision is 
acquiring or purchasing the services of the individual. See 
Advisory Opinions No. 80-001, 81-004, 85-002, 85-015, 88-001, 90-
010, and 92-012. The Ethics Commission has held, therefore, that 
R.C. 2921.42(A) (1) prohibits a public official from authorizing, or 
using the authority or influence of his position to secure, the 
employment of, or purchase of services from, a member of his 
family, or a contract for the employment of, or purchase of 
services from, a member of his family. See Advisory Opinions No. 
80-001, 81-004, 85-002, 85-015, 90-005, 90-010, and 92-012. As the 
Commission held in Advisory Opinion No. 90-010, R.C. 2921.42 does 
not limit its prohibitions or definition of public contract to a 
specific manner or means by which a political subdivision acquires 
or purchases the services. "An employment contract could be for 
full-time, part-time, temporary, or permanent employment, in the 
classified or unclassified civil service, or non-civil service in 
nature. 11 Id. Therefore, the prohibitions of Division (A) (1) apply 
to a board member, regardless of whether his family member would 
serve in a temporary or permanent capacity with the board. 

Also, Section 102.03(D) of the Revised Code prohibits· a public 
official or employee from using the authority or influence of his 
office or employment to secure anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper ~nfluence upon 
him with respect to his official duties. A member of a county 
board of elections is also subject to R.C. 102.03(D). See R.C. 
102.0l(B) and (C); Advisory Opinion No. 92-006. The Ethics 
Commission has interpreted R.C. 102.03(D) as prohibiting a public 
official from participating in any matter which would provide a 
definite pecuniary benefit for a member of his family where the 
official's objectivity and independence of judgment in the 
performance of his duties could be impaired. See Advisory 
Opinions No. 89-008, 90-004, 92-010, and 92-012. R. C. 102. 03 (D) 
prohibits a public official from using the authority or influence 
of his office, formally or informally, to secure the employment of 
a member of his family, or the purchase of services from a member 
of his family. See generally Advisory Opinions No. 90-004 and 
92-012. 
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The Ethics Law does not absolutely prohibit the family members 
of board members from being employed by the board. In Advisory 
Opinion No. 90-010, the Ethics Commission explained the 
the prohibition of Section 2921.42(A) (1) as follows: 

nature of 

R.C. 2921.42(A) (1) is not a "no relatives policy" which 
determines eligibility for employment with a political 
subdivision on the basis of family relationships .... 
R.C. 2921.42(A) (1) does not prohibit a family member of 
a public official from being employed by the same 
political subdivision which the official serves; rather 
it prohibits the public official from taking any action 
to secure employment for his family member. The purpose 
of R.C. 2921.42(A) (1) is to prevent the possibility that 
a public official may show favoritism in the exercise of 
his discretionary, decision-making authority in 
authorizing a contract for public employment. 

R.C. 2921.42(A) (1) does not per se prohibit a member of an 
official's family from being employed or hired by that official's 
public agency. Rather, R.C. 2921.42(A) (1) prohibits the public 
official from participating to authorize or secure the 
authorization of his family member's employment. Similarly, R.C. 
102.03(0) does not absolutely prohibit the employment of a public 
official's family member by a public agency, but does prohibit the 
official from using the authority or influence of his office to 
secure the employment or hire. 

It is my understanding that there is a belief that board 
members may hire their family members as election officers and 
election-day employees since the compensation which may be provided 
to the family members as election officers and temporary election­
day employees is prescribed by statute, and the board exercises 
little discretion in setting such compensation. See R.C. 3501.28 
(each election officer shall be 1 paid at the same hourly rate, which 
shall not be less than that set by the Fair Labor Standards Act, 
provided that no election official shall be paid more than fifty­
five dollars per day) and R.C. 3501.14 (part-time employees shall 
be employed "only at the prevailing rate of pay for such 
services"). Even though the statutes limit (but do not abrogate) 
the board's discretion in establishing the compensation for 
election officers and temporary employees, the board still 
exercises discretion and authority in deciding who will serve as 
officers and employees. If a member of a board member's family is 
appointed or employed, he will be entitled to the compensation set 
by the board within the statutory limitations, and will financially 
benefit from his employment, even though other election officers 
and employees may benefit to the same extent. Therefore, a board 
member is prohibited from exercising his authority or influence to 
secure any position with the board for a member of his family, 
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regardless of the scope of the board's · discretion in setting 
compensation for election officers and temporary employees. See 
generally Advisory Opinion No. 90-010 (R.C. 2921.42(A) (1) prohibits 
a city service and safety director from authorizing or using his 
authority or influence to secure the employment of his son by the 
city fire department even where the son would be hired pursuant to 
civil service qualifications and requirements). 

Therefore, the family members of the members of the county 
board of elections are not prohibited from being employed by the 
county board. However, R.C. 2921.42(A) (1) and R.C. 102.03(0) 
prohibit a board member from formally participating in the 
authorization or approval of the county board's hire of his family 
members. R.C. 2921.42(A) (1) and R.C. 102.03(0) also prohibit a 
county board member from recommending, discussing, deliberating, or 
otherwise using the authority or influence or the power and 
prestige of his position, formally or informally, to secure the 
hire of a member of his family. See Advisory opinion No. 92-012. 
He is prohibited from exerting his authority or influence over 
other board officials and board employees to secure the hire. Id. 
R.C. 2921.42 and 102.03(0) would prohibit the board members from 
misusing their positions in any way to secure the hire of their 
family members. For example, board members would be prohibited 
from entering into any arrangement whereby they agree to hire the 
family members of other board members in exchange for the hire of 
their own family members. See City of Parma v. Schroeder, 26 Ohio 
Op. 2d 119, 122 (C.P. Cuyahoga County 1963) (a public official 
cannot do indirectly that which he cannot lawfully do directly). 
The qualifications of family members must be considered in the same 
manner as those of other applicants for the positions, and the 
decision to hire a member of a board official's family must be made 
objectively and without favoritism. See also R.C. 3501.22 (a board 
of elections must give "careful examination and investigation as to 

. [the] qualifications" of election officers); R.C. 3501.27 
(qualifiqations of election officers). 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics 
Commission at its meeting on October 9, 1992. It is based on the 
facts presented, and is limited to questions arising under Chapter 
102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. If you 
have questions, or wish to request a formal opinion from the 
Commission, please contact me. 

Sincerely, 

'{t)JV-k'o--, a uJ,itidL 
Melissa A. Warheit 
Executive Director 




