
OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUi:..OING 

8 EAST LONG STREET, Si:.JITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

March 29, 1994 

Jonathan W. Marshall, Secretary 
The Supreme Court of Ohio 
Board of Commissioners on Grievances and Discipline 

Dear Mr. Marshall: 

You have asked whether a member of the Board of Commissioners 
on Grievances and Discipline of the Supreme Court (Board) who has 
completed his term of office but continues to perform official 
duties for the Board and receives compensation must continue to 
file a financial disclosure statement with the Ohio Ethics 
Commission. 

The Board consists of twenty-eight members. Gov. Bar R. V 
(1) (A). The Board is empowered with the exclusive jurisdiction to 
make findings in grievances involving alleged misconduct by 
justices, judges, and attorneys and other matters regarding the 
practice of law within the State. See generally Gov. Bar R. V (2) 
(A) and (B). A Board member serves a three-year term which begins 
on the first day of January next following the member's 
appointment. Gov. Bar R. V (1) (C). However, a former Board member 
may continue to serve in order to conclude an uncompleted 
assignment. Id. In such an instance, the successor member shall 
take no part in the Board's proceedings concerning the uncompleted 
assignment. Id. 

·The Ethics Commission is empowered to administer, interpret, 
and help enforce Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of 
the Revised Code. See R.C. 102.02, 102.06, and 102.08. These 
provisions include prohibitions against public officials and 
employees misusing their official position for their own personal 
benefit or the benefit of their family members or business 
associates, as well as Ohio's financial disclosure law. 

R.C. 102.02 (A) mandates that members of the Board of 
Commissioners on Grievances and Discipline file an annual financial 
disclosure statement with the Ohio Ethics commission. You have 
asked whether a former Board member who continues to serve, in 
accordance with Rule V Section 1 (C) of the Supreme Court Rules for 
the Government of the Bar of Ohio for the purpose of concluding an 
uncompleted assignment, is subject to the same requirement imposed 
by R.C. 102.02 (A) upon a Board member who has not completed his 
three-year term. 
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At first glance, it appears that a Board member, upon 
completion of his three-year term, is no longer subject to the 
mandate of R.C. 102.02 (A); however, the fact cannot be overlooked 
that a former Board member who continues to serve, in accordance 
with Rule V Section 1 (C) of the Supreme Court Rules for the 
Government of the Bar of Ohio, for the purpose of concluding an 
uncompleted assignment, is performing an official duty as a Board 
member. The Ethics Commission has consistently examined the duties 
which a person performs in his public capacity in order to 
determine whether the person is subject to the provisions of the 
Ethics Law. For example, in Advisory Opinion No. 77-004, the 
Ethics Commission held that a part-time village engineer is subject 
to the Ethics Law even though he is engaged as an independent 
contractor. r·n that opinion, the Ethics Commission explained: 

Whether a person is a public official subject to the 
Ethics Law depends on the amount and kinds of authority 
and discretion he exercises, and not on the 
arrangement under which he serves. 

The Commission held in Advisory Opinion No. 77-004 that the 
essential criterion for determining whether a person is subject to 
the Ohio Ethics Law is whether the person exercises "sovereign 
power," holding: 

Sovereign power includes the exercise of a duty entrusted 
to one by virtue of statute or some other public 
authority, a duty that is not merely clerical, but that 
involves discretionary, decision-making qualities. 

The Commission explained "sovereign power" in Advisory Opinion No. 
75-004: 

The poncept of sovereign power originates with the idea 
that the office is created by public authority, be it 
executive order, the Constitution or some statute. 
Furthermore, it has been held that "if a man is placed in 
a position which is continuous and permanent and has 
certain powers which, under the law, only he can 
exercise; then he has sovereign power delegated to him." 
Shaw v. Jones, 40 O.N.P. 372 (1897). 

See also Ohio Ethics Commission Advisory Ops. No. 85-005, 92-001, 
and 92-011. The Commission has held that combinations of other 
factors may also be considered in determining whether an individual 
is subject to the provisions of the Ethics Law and related 
statutes, such as whether the person: (1) is appointed; (2) has a 
title; ( 3) exercises a function of government concerning the 
public; and (4) is not subject to a contract of employment. See 
Advisory Op. No. 92-011. See also Advisory Ops. No. 74-007, 
75-004, 77-004, 85-005, 92-001, and 93-005. 
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As explained above, the Board is created by the Supreme Court 
Rules for the Government of the Bar of Ohio and is vested with 
exclusive jurisdiction to make findings concerning grievances 
involving alleged misconduct by justices, judges, and attorneys and 
other matters regarding the practice of law within the State .• 
Thus, it is apparent that a former Board member who continues to 
serve, in accordance with Rule V Section 1 (C) of the Supreme Court 
Rules for the Government -of the Bar of Ohio, for the purpose of 
concluding an uncompleted assignment, exercises the sovereign power 
of the State since he serves in a position which involves 
discretionary, decision-making qualities which, under the law, only 
the Board can exercise. Also, it is apparent that, a former Board 
who continues to serve exercises a function of government 
concerning the public and is not subject to a contract of 
employment. 

The Ethics Commission has recognized that statutes, "must be 
construed in light of the mischief they are designed to combat." 
City of Mentor v. Giordano, 9 Ohio st. 2d 140, 144 (1967). In 
Advisory Opinion No. 89-001, the Commission explained: 

R.C. 102.02, the financial disclosure law, is part of 
Chapter 102., the Ohio Ethics Law, which governs the 
conduct of all public officials and employees and 
prohibits them from using their official position to 
benefit their private interests or the interests of 
others with whom they hold certain, personal 
relationships. The financial disclosure requirement of 
R.C. 102.02 reminds public officials and employees of 
their responsibility to avoid conflicts of interest and 
assists the public and the Ethics Commission in 
monitoring areas of potential conflict of interest. 

The intent and purpose of the financial disclosure law may well be 
circumvented if a former Board member did not file a financial 
disclosure statement and continued to perform the same 
discretionary, decision-making duties as Board members who had not 
completed their three-year term. See R.C. 1.49 (in interpreting a 
statute, the consequences of a particular construction may be 
considered); R.C. 1.47 (in enacting a statute, it is presumed that 
a just and reasonable result is intended). 

Therefore, a former member of the Board of Commissioners on 
Grievances and Discipline of the Supreme Court who continues to 
serve, in accordance with Rule V Section 1 (C) of the Supreme Court 
Rules for the Government of the Bar of Ohio, for the purpose of 
concluding an uncompleted assignment, is subject to the same 
requirement imposed by R.C. 102.02 (A) upon a Board member who has 
not completed his three-year term and must file a financial 



Jonathan w. Marshall 
March 29, 1994 
Page 4 

disclosure statement with the Ohio Ethics Commission. A Board 
member who has completed his three-year term and has no uncompleted 
assignments to conclude is not subject to this requirement. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics 
Commission at its meeting on March 29, 1994. The opinion is based 
on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code 
and does not purport to interpret other laws or rules. If you have 
any further questions, please feel free to contact this Office 
again. 

Very truly yours, 

~~~ ra:n Rawski 
staff Attorney 




