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Dear Ms. Forni: 

OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

April 21, 1994 

You have asked if the Ohio Ethics Law and related statutes 
prohibit you from being employed by the same county that your 
spouse serves as a County Commissioner. 

By way of history, you have explained that your husband is a 
County Commissioner in Monroe County. You have also explained that 
you would like to take the position of Public Health Nurse for the 
Monroe County Health Department. 

Based on the facts you have described, you are not prohibited 
from applying for and being hired as a Public Health Nurse for the 
Monroe County Health Department. However, as explained in the 
following analysis, the Ethics Law and related statutes will 
restrict and condition your spouse's conduct with respect to your 
hire and during your employment. 

Division (A)(l) of Section 2921.42 provides that no public 
official shall authorize, or employ the authority or influence of 
his office to secure authorization of any public contract in which 
a member of his family has an interest. The Ethics Commission has 
determined that the term "a member of [a public official's] family" 
includes a spouse. See Ohio Ethics Commission Advisory Op. No. 
89-008. The term "public official" includes an elected offiQer of 
any political subdivision, including a county. R.C. 2921.01 (A). 
A county commissioner is a "public official" for purposes of R.C. 
2921. 42 (A) . 

The term "public contract," for purposes of R.C. i921.42, is 
defined to include the public employment. See R.C. 2921.42 (F). 
The Ethics Commission has held that any public employment, whether 
full-time, part-time, temporary, or permanent, . falls within the 
definition of a public contract since the state or a political 
subdivision is purchasing or acquiring the employee's services. 
See Advisory Ops. No. 82-003, 85-105, 86-010, 89-005, 90-010, and 
92-012. 

R.C. 2921.42 (A){l) prohibits a public official from 
"authorizing" the employment of a family member, or employing the 
"authority or influence of his office" to secure authorization of 
the employment of a family member. See Advisory Ops. No. 85-015, 
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86-010, 90-010, and 92-012. See also Advisory Op. No. 91-007. A 
public official will be deemed to have "authorized" the employment 
of a family member for purposes of R.C. 2921.42 where the 
individual could not have been hired without the approval of the 
official. See Advisory Ops. No. 87-004, 88-008, 90-010, 91-007, 
92-008, and 92-012. Accordingly, R.C. 2921.42 (A) (1) prohibits a 
public official from voting or participating in any decision-making 
process authorizing or approving the employment of a member of his 
family. See Advisory Ops. No. 82-003, 89-005, 90-010, and 92-012. 
See also In re Removal of Steed, Case No. 1909 (Lawrence County 
July 27, 1989) and Walsh v. Bellas, 82 Ohio App. 3d 588 (Lake 
County 1992). 

Also, R.C. 2921.42 (A)(l) prohibits a public official from 
using his "authority or influence" to secure the authorization of 
a public contract in which a member of his family has an interest. 
See Advisory Ops. No. 91-007 and 92-012. The Commission has 
explained that, even if a public official abstains from 
participating and voting in official proceedings, R. c. 2921. 42 
(A) (1) still prohibits the official from discussing, deliberating, 
recommending, or otherwise using the authority or influence which 
is inherent in the. position and prestige of his office, including 
any power over other public officers or employees, to affect the 
decision-making process regarding a family member's employment. 
See Advisory Op. No. 92-012. 

The prohibition against a public official authorizing or using 
the authority or influence of his office to secure authorization of 
the employment of his spouse extends beyond the initial hiring 
process and prohibits a public official from participating in any 
matter or decision which would affect the continuation, 
implementation, or terms and conditions of a family member's 
employment. See Advisory Ops. No. 82-003, 89-005, and 92-012. 
These matters and decisions include, but are not limited to, the 
authorization or approval of payments to the family member for 
services rendered, and the renewal, modification, termination, or 
renegotiation of the family member's public employment. See 
Advisory Op. No. 92-012. 

Therefore, in the situation you have described, R.C. 2921.42 
(A) (1) prohibits your spouse from voting, discussing, deliberating, 
recommending, formally or informally lobbying other commission 
members or any county employees, or otherwise using his position as 
a county commissioner, in any way, to secure your employment as a 
county public health nurse. However, R.C. 2921.42 (A) (1) does not 
prohibit you from being employed by the county health department 
unless your spouse is the sole hiring authority for the county 
department of health. As the Ethics Commission explained in 
Advisory Opinion No. 90-010: 
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R.C. 2921.42 (A) (1) is not a "no relatives policy" which 
determines eligibility for employment with a political 
subdivision on the basis of family relationships •••• 
R.C. 2921.42 (A) (1) does not prohibit a family member of 
a public official from being employed by the same 
political subdivision which the official serves; rather 
it prohibits the public official from taking any action 
to secure employment for his family member. The purpose 
of R.C. 2921.42 (A) (1) is to prevent the possibility that 
a public official may show favoritism in the exercise of 
his discretionary, decision-making authority in 
authorizing a contract for public employment. (Emphasis 
in original). 

In addition to the prohibitions of R.C. 2921.42 (A) (1), your 
husband should be aware of R.C. 102.03 (D), which provides that no 
public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office to secure anything of value or 
the promise or offer of anything of value that is of such a · 
character as to manifest a substantial and improper influence upon 
him with respect to his duties. A county commissioner is a "public 
official" for purposes of R.C. 102.03 (D). R.C. 102.01 (B) and (C). 
The term "anything of value" is defined to include money and the 
promise of future employment. R.C. 102.01 (G); 1.03. The Ethics 
Commission has stated that "anything of value" includes payment for 
empl(?yment and other employment related benefits. Advisory Op. No. 
92-012. 

The Ethics Commission has also held that R. c. 102. 03 (D) 
prohibits a public official or employee from participating, 
formally or informally, in any matter that directly affects the 
private pecuniary interests of his spouse. See Advisory Op. No. 
92-012. · More specifically, R.C. 102.03 (D) prohibits a public 
official or employee from using his authority or influence, 
formally or informally, with respect to matters affecting his 
spouse's public employment. Id. These matters include, but are 
not limited to, changes in compensation or benefits determined by 
individual working conditions, the assignment of duties, 
evaluations, promotions, disciplinary actions, lay-offs, and 
removal. Id. Furthermore, R.C. 102.03 (D) prohibits a public 
official or employee from using the authority or influence of his 
office, formally or informally, to influence the decisions or 
actions of other officials or employees in matters which would 
affect the interests of his spouse's individual employment 
relationship with the county. 
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Therefore, in the situation you have described, R.C. 102.03 
(D) prohibits your spouse from participating, as a county 
commissioner, in any matter that would affect your individual 
compensation, employee benefits, job duties, assignments, or any 
other matters directly related to your individual employment as a 
county public health nurse. 

You should note, however, that the Ethics Commission has held 
that R.C. 2921.42 (A)(l) and 102.03 (D) do not prohibit a publ~c 
official from participating in selected matters involving his 
family member. A member of a legislative authority of a political 
subdivision whose family member is an employee who is not subject 
to a collective bargaining agreement may vote or · otherwise 
participate to secure enactment of an ordinance or resolution to 
fix the salaries and compensation of the entire class of employees 
of the political subdivision who are not subject to collective 
bargaining, provided that the ordinance or resolution does not: (a) 
establish the salaries and compensation on some basis other than, 
or in addition to, membership in the class of employees who are · not 
subject to collective bargaining; (b) differentially affect the 
compensation or salary which the official's family member receives; 
or (c) secure, renew, modify, or renegotiate the terms of his 
family member's individual public employment. See Advisory Op. No. 
92-012. 

In addition, a public official who is a member of a 
legislative authority is not prohibited from voting on or 
participating in the ratification of a master contract between a 
labor organization and his political subdivision where his family 
member belongs to the employee labor organization and is employed 
by the political subdivision pursuant to a collective bargaining 
agreement, unless the family member serves the labor organization 
as an officer, board member, or member of the negotiating team. 
See Advisory Opinion No. 89-005. But see Advisory Op. No. 92-017 
(if a public official will benefit from health insurance provided 
to his spouse pursuant to her public employment under a collective 
bargaining agreement, he is prohibited, by R.C. 102.03 (D), from 
participating as a public official, in any way, formally or 
informally, in the approval of · the collective bargaining 
agreement). 

With respect to budgetary appropriations, R.C. 102.03 (D) 
does not prohibit a public official from participating in a general 
appropriation which includes money to fund a family member's 
compensation and benefits provided that the amount of the family 
member's compensation and benefits have been decided independently 
of the appropriation and the appropriation measure does not provide 
the official or employee with the authority or discretion to alter 
the compensation and benefits, QI: provided that the family member's 
compensation and benefits are identical to and in common with all 
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employees who are not subject to collective bargaining, as 
discussed above. Id. See also Advisory Op. No. 90-004 (a public 
official is not prohibited from participating in appropriations, 
for accommodations, supplies, and operating expenses, to a 
department which employs a family member provided that the 
appropriations do not provide a definite and particular personal 
benefit to his family member). 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics 
Commission at its meeting on March 29, 1994. It represents the 
views of the undersigned, based on the facts presented. It is 
limited to questions arising under Chapter 102. and Sections 
2921.42 and 2921.43 of the Revised Code, and does not purport to 
interpret other laws or rules. 

If you have any questions, or wish to request a formal 
advisory opinion, please feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

~ /· )
--cr77'lf ~/4~

Jennifer A. Hardin 
Staff Attorney 

Enclosures: Advisory Opinions No. 92-012 and 92-017 
Memorandum on Family Member Hires 




