
OHIO ETHICS COMMISSION 
THE ATLAS BUILDING 

8 EAST LONG STREET, SUITE 1200 
COLUMBUS, OHIO 43215-2940 

(614) 466-7090 

September 28, 1994 

Paul H. Jones 
Re resentatives 

Dear Mr. Jones: 

You have asked whether the Ohio Ethics Laws and related 
statutes prohibit an attorney who is a member of county board of 
elections from being a partner in a law firm which has a contract 
with the county commissioners of the county with which he serves. 
Particularly, you have inquired whether an exemption in the law is 
met for the county board of elections member under the 
circumstances presented. 

Based upon the circumstances presented, and as is discussed in 
detail below, the public contract between the county and the law 
firm of a member of the county board of elections does meet one of 

_four criteria contained in the exemption under the law. However, 
the other three criteria contained in the exemption must also be 
present for the contract to be exempted from the prohibition and 
the member of the board of elections to continue to serve. 

By way of history, you have stated that on February 13, 1992, 
the board of county commissioners approved a contract with a law 
firm under which the law firm agreed to provide legal services to 
the county on matters related to labor contract negotiations. On 
February 19, 1992, you have stated that an attorney who is a 
partner in the law firm was sworn into office as a member of the 
county board of elections. The attorney who is the subject of your 
opinion request states that he took the oath of office on March 2, 
1992 and attended his first board meeting on March 4, 1992. 

In addition, documents show that the county commissioners 
first solicited a request for proposals for legal services with a 
deadline of November 4, 1991. The commissioners were sent a 
proposal from the law firm in question by the county prosecutor on 
November 1, 1991, and approved a resolution to contract with the 
law firm November 26, 1991. on February 11, 1992, the county 
prosecutor issued an opinion that the contract in question met the 
exemption under the law and the board of elections member could 
serve on the board while his law firm held the contract. 

The Ohio Ethics Commission has previously held that a board of 
election member is prohibited by Division (A} (4) of Section 2921.42 
of the Revised Code from having an "interest in the profits of 
benefits of a public contract entered into by or for the use of" 
the county with which he serves. See R.C. 2921.01 (A). See Ohio 
Ethics Commission Advisory Ops. No. 87-002, 92-006, and 93-004. 
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In the circumstances you have described, the board of election 
member would be considered to have an "interest" in the contract 
between the board of county commissioners and the law firm in which 
he is a partner since he has a financial ownership interest in the 
company. See Advisory Ops. No. 81-008 and 92-06. 

The term "public contract" is defined for purposes of R.c. 
2921.42 to include the purchase or acquisition, or a contract for 
the purchase or acquisition, of property or services by or for the 
use of a political subdivision. R.C. 2921.42 (G) (1). Therefore, 
the purchase of a law firm's services by a political subdivision is 
a public contract for purposes of R.C. 2921.42. See Advisory Op. 
No. 84-002. As a result, unless one of the possible exemptions to 
the prohibition imposed by R.C. 2921.42 (A) (4) applies, R.C. 
2921.42 (A}(4) would prohibit the board of election member from 
being a partner in a law firm which has a contract with the board 
of county commissioners of the county with which he serves. 

Within R.C. 2921.42, Division (C} sets forth an exemption for 
a contract that would otherwise be prohibited by R.C. 2921.42 
(A) (4). Division (C) establishes four requirements, and the board 
of election member must demonstrate compliance with all of those 
requirements in order not to be in violation of R.C. 2921.42 
(A) (4). Of those four, you have requested that we focus upon the 
second criteria contained in Division (C) (2). This criteria 
requires that the board of election member show that the supplies 
or services that his law firm offered to the board of county 
commissioners are "unavailable elsewhere for the same or lower cost 
or are being furnished to [the county] as part of a continuing 
course of dealing established prior to the [the attorney] becoming 
associated with [the county.] 11 (Emphasis added.) See Advisory 
Ops. No. 84-011 and 88-008. 

You have specifically asked that the "unobtainable elsewhere 
for the same or lower cost" portion of this criteria be addressed. 
However, it is important to note that this is only one of two 
separate conditions enumerated in R.C 2921.42 (C) (2). The Ethics 
Commission, in interpreting statutes promulgated by the General 
Assembly, has consistently followed the rule of statutory 
construction also embodied in statute that words used in a statute 
must be construed according to rules of grammar and common usage. 
See R.C. 1.42. See also Advisory Ops. No. 75-004, 75-006, 75-014, 
75-036, 76-008, 76-012, 87-002, and 89-001. As the Supreme Court 
has held, the word "or," in its usual sense and meaning, connotes 
the alternative, that is, one or the other of the designated 
things. See In re Marrs, 158 Ohio st. 95, 99 (1952). The word 
"or" as used in R.C. 2921.42 (C) (2) which sets out one of the four 
criterion necessary to meet the exemption to the prohibition of 
R.C. 2921.42 (A) (4), is used in the same sense as the Supreme Court 
noted in Marrs. The use of "or" is in the disjunctive, presenting 
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alternative conditions, not the conjunctive, which would require 
that both conditions must exist for the criterion to operate. 
Therefore, under the language enacted by the General Assembly as a 
part of the exemption, it is unnecessary for a public contract 
which is part of a "continuing course of dealing" established prior 
to the time a public official became associated with his political 
subdivision to also be "unobtainable elsewhere for the same or 
lower cost." 

The "continuing course of dealing" exception applies to the 
contract in this situation because it is undisputed that the 
contract was entered into between the county commissioners and the 
law firm prior to the attorney becoming a member of the board of 
elections. The Ethics Commission has held that if a public 
contract exists between a firm in which an indivictual has an 
ownership interest and a political subdivision prior to the time 
the indivictual becomes associated with the political subdivision as 
an officer or employee, then the requirement of Division (C) (2) is 
met by a showing of a "continuing course of dealing" and the 
performance of the contract may be completed if it otherwise meets 
the remaining criteria of the exemption. See Advisory Ops. No. 
82-007 and 88-008. Therefore, an individual who owns an interest 
in a firm which held a public contract with the county, and who 
subsequently becomes associated with the county, would be exempt 
from the prohibition imposed by R.C. 2921.42 (A) (4), so long as he 
also met the other requirements of R.C. 2921.42 (C). 

You should note, however, that the "continuing course of 
dealing" exemption in R.C. 2921.42 (C) (2) applies only to contracts 
as they were entered into prior to the time the board of election 
member took office. The Ethics Commission has held that a material 
change in the contract made after the public official takes office 
is not within the Division (C) (2) exemption since such change 
alters the original understanding of the contracting parties. See 
Advisory Ops. No. 82-007 and 88-008. 

As stated above, the board of election member must also show 
compliance with the other three provisions of R.C. 2921.42 (C). 
R.C. 2921.42 (C) (4) requires that the transaction be at arm's 
length, with full knowledge of the political subdivision of the 
public servant's interest, and that the public servant take no part 
in the deliberations and decision of the political subdivision with 
respect to the contract. See also R.C. 2921.42(A)(l) and R.C. 
102. 03 (D) (discussed below). Division (C) ( 1) requires that the 
county reasonably and objectively demonstrate that the law firm's 
services are necessary for the county. Division (C) (3) requires 
that the treatment accorded the county by the law firm is 
preferential to, or the same as, that accorded to other parties to 
which the law firm provides services. These are factual 
determinations that must be demonstrated by the county official. 
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R.C. 2921.42(A) (1) prohibits a public official from 
authorizing, or using the authority or influence of his office to 
secure authorization of, a public contract in which he, a family 
member, or business associate has an interest. In this instance, 
the board of county commissioners authorized the contract prior to 
the time the attorney took office as a member of the county board 
of elections. However, the prohibition of R.C. 2921.42(A) (1) 
extends beyond the initial award of the contract, and prohibits a 
public official from participating in any matter or decision which 
would affect the continuation, implementation, or terms and 
conditions of the contract, even if the prohibitions of R.C. 
2921. 42 (A) (1) were inapplicable at the time the contract was 
awarded. Advisory Op. No. 92-012. Accordingly, R.C. 2921.42(A) (1) 
would prohibit the attorney from using, formally or informally, the 
authority or influence which is inherent in the position and 
prestige of his office, to modify, or renegotiate the contract 
between his law firm and the board of county commissioners. 

The board of election member is also subject to Division (D) 
of Section 102.03 of the Revised Code, which prohibits a public 
official or employee from using the authority or influence of his 
position to secure anything of value that is of an improper and 
substantial character. R.C. 102.03(0) would also prohibit the 
board of election member from using his official authority or 
influence in any manner to secure any benefit for the law firm. It 
is apparent that he could not have used any of the authority or 
influence of his office to secure the present contract since he did 
not hold any public office when the board of county commissioners 
and the law firm entered into the contract. However, R. C. 
2921.42(A) (1) and R.C. 102.03(0) would require the board of 
election member to completely abstain from any formal or informal 
participation in matters affecting the contract, such as disputes, 
modifications, or renegotiates. 

In the circumstances presented, it is noted that the county 
commissioners entered into the contract with the law firm only 
after the office of the county prosecutor issued a legal opinion to 
the board of county commissioners on February 11, 1992 on this 
issue. The opinion from the office of the county prosecutor 
correctly constructed the prohibition imposed against a public 
official having an interest in a public contract with his own 
political subdivision, the criteria contained within the exemption 
to this prohibition provided by R.C. 2921.42 (C) (2), and the Ethics 
Commission's precedent construing the statute. 
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This informal advisory opinion was approved by the Ethics 
Commission at its meeting on August 19, 1994. The opinion is based 
on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code 
and does not purport to interpret other laws or rules. 

Please call me if you have any questions, or wish to request 
a formal opinion from the Commission. 

Very truly yours, 

~~ 
David E. Freel 
Executive Director 




