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OHIO ETHICS COMMISSION 

8 East Long Street, 10th Floor 
Columbus. Ohio 43215 

Telephone: (614) 466-7090 
Fax: (614)466-8368 

March 17, 1997 

David J. Randall, Deputy Director 
Ohio Department of Insurance 

Dear Mr. Randall: 

I am writing in response to your letter, received at the Ethics Commission on January 6, 
1997, in which you request a clarification of the financial disclosure requirements of the Ohio 
Ethics Law with regard to your income. You currently serve as a deputy director of the Ohio 
Department of Insurance. You stated that your spouse has a sole-proprietorship consulting 
business, which is known as Cortney Randall Consulting. She currently has two clients. You 
state that neither client is tied directly or indirectly to any entity regulated by, doing or seeking to 
do business with, or interested in matters before the Ohio Department of Insurance. You asked 
whether she must disclose both of her clients. Because your spouse is not a public official 
subject to financial disclosure, I will assume that you are asking whether you must disclose the 
clients of your spouse's business. 

In general, subject to the discussion below, the Ohio Ethics Law and related statutes do 
not require you to disclose the clients of your spouse's business on your annual financial 
disclosure statement. 

Under the financial disclosure provisions of the Ohio Ethics Law, specifically R.C. 
102.02(A), a deputy director of an administrative department of the state is required to file an 
annual financial disclosure statement (FDS) with the Ohio Ethics Commission. As a deputy 
director of the Ohio Department of Insurance, you are required to file an annual FDS. R.C. 
102.02(A). 

Revised Coqe 102.02(A)(l) requires the disclosure of "the name of the person filing the 
statement and each member of his immediate family and all names under which the person or 
members of his immediate family does business." "Immediate family'' is defined in R.C. 
102.0l(D) as a spouse residing in the person's household and any dependent child. Based upon 
the statutory language, you must disclose the names of your wife and child, as well as the name 
of your wife's business, Cortney Randall Consulting. 
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Revised Code 102.02(A)(2)(a) requires persons who are required to file financial 
disclosure statements to disclose: 

... every source of income, other than income from a legislative agent identified 
in division (A)(2)(b) of this section, received during the preceding calendar year, 
in his own name or by any other person for his use or benefit, by the person filing 
the statement, and a brief description of the nature of the services for which the 
income was received .... Division (A)(2)(a) of this section shall not be construed 
to require a person filing the statement who derives income from a business or 
profession to disclose the individual items of income that constitute the gross 
income of that business or individual profession, except for those individual items 
of income that are attributable to the person's or, if the income is shared with the 
person, the partner's, solicitation of services or goods or performance, 
arrangement, or facilitation of services or provision of goods on behalf of the 
business or profession of clients, including corporate clients, who are legislative 
agents as defined in section 101.70 of the Revised Code. A person who files the 
statement under this section shall disclose the identity of and the amount of 
income received from a person whom the public official or employee knows or 
has reason to know is doing or seeking to do business of any kind with the public 
official's or employee's agency. 

In 1975, the Ethics Commission was asked to interpret the financial disclosure 
requirements with regard to whether a city counciiwoman was required to disclose the sources of 
her husband's income on her annual FDS. In Advisory Opinion No. 75-036, the Commission 
stated that R.C. 102.02(A)(2) did not require the councilwoman to disclose the sources of her 
husband's income because a salary is commonly understood to be received by an employee, for 
the performance of a service for the employer. The Commission stated that the salary was not 
received by the husband/employee for the councilwoman's use or benefit, and that the husband's 
decision to use some or all of the income for the councilwoman's use or benefit was irrelevant. 
For your reference, I am enclosing a copy of Advisory Opinion No. 75-036. 

Based upon the information that you supplied, you are not required to disclose the sources 
of income to your wife's business, unless that income was received for your use or benefit. If, 
however, you perso9ally receive income from Cortney Randall Consulting, such as a distributive 
share of partnership assets or a stock dividend, then you must disclose the company as a source 
of income. 

Please note that you might be required to disclose Cortney Randall Consulting on your 
FDS for several other reasons. First, if you have invested more than $1000 in, or serve as an 
officer of, Cortney Randall Consulting, you must disclose the investment or fiduciary interest in 
response to the question on the form and pursuant to R.C. 102.02(A)(3). Second, if the company . . 
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owed you more than $1000 in 1996, you must disclose the company as a debtor under the 
appropriate question on the form and pursuant to R.C. 102.02(A)(6). Finally, if you owed the 
company more than $1000 in 1996, you must disclose the company as a creditor on the form, 
pursuant to R.C. 102.02(A)(5). 

In response to your questions, I have indicated what is required under the financial 
disclosure provisions of the law. In keeping with the spirit of financial disclosure, our office has 
always indicated that a public official who files a financial disclosure statement is free to provide 
additional information that he or she feels is relevant to their public duties, but which is not 
required to be disclosed by iaw. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting on 
March 14, 1997. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code, and does 
not purport to interpret other laws or rules. 

If you have any questions about the financial disclosure filing requirements, the information 
to be disclosed, or the process followed, please call our office. In addition, if you have any 
questions about the impact of your interests, or those of your family or business associates, upon 
your actions as a public official, or upon the business or regulation of your public agency, please do 
not hesitate to contact our office. 

Thank you for your continued compliance with this process. 

Sincerely,

~/p 
Sharon A. Mull 
Staff Attorney 

Encl: 75-036 




