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You have asked for a clarification of an advisory opinion issued by the Ohio Ethics 
Commission on March 26, 1999. Specifically, you have asked whether county public service 
employees can meet the exception to Revised Code Section 2921.42(A)(4), set forth in R.C. 
2921.42(C), so that the employees can provide instruction under a contract between the Ohio 
Department of Human Services (Department) and the Institute for Human Services (IHS). 

Previous Opinion 

In July of 1998, the Department requested that the Ethics Commission address whether 
the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit employees of county social service agencies 
from working with a private vendor who has a contract with the Department to provide training 
services to county employees. In an opinion issued on March 26, 1999, the Commission 
concluded that RC. 2921.42(A)(4) prohibits employees of county agencies with official 
responsibilities for the delivery of social services in the county, under the monitoring and 
administration of the Department, from working with a private vendor who has a contract with 
the Department to provide teaching services to county employees, unless the employees are able 
to meet the exception set forth in R.C. 2921.42(C). 

Your question is limited to an interpretation of whether county employees can meet the 
exception in R.C. 2921.42(C) under the criteria set forth in a letter that you forwarded. The 
letter, written by Ronald C. Hughes, Director of IHS, and state coordinator for the IHS Ohio 
Child Welfare Training Program, was attached to the request submitted by the Department. 

Exception to the Prohibition-R.C. 2921.42(C) 

The exception to the prohibition in R.C. 2921.42(A)(4), set forth in R.C. 2921.42(C), states: 

(C) This section does not apply to a public contract in which a public official, 
member of his family, or one of his business associates has an interest, 
when all of the following apply: 
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(1) The subject of the public contract is necessary supplies or services for the 
political subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(2) The supplies or services are unobtainable elsewhere for the same or lower 
cost, or are being furnished to the political subdivision or governmental 
agency or instrumentality as part of a continuing course of dealing 
established prior to the public official's becoming associated with the 
political subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(3) The treatment accorded the political subdivision or governmental agency 
or instrumentality is either preferential to or the same as that accorded 
other customers or clients in similar transactions; 

(4) The entire transaction is conducted at arm's length, with full knowledge 
by the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
involved, of the interest of the public official, member of his family, or 
business associate, and the public official takes no part in the deliberations 
or decision of the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality with respect to the public contract. 

Each of the criteria of Division (C) is a question of fact which, when applied to the 
circumstances of an individual case, will determine whether a particular transaction fits within 
the exception. Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No . . 80-003 and 82-007. The 
criteria of Division (C) are strictly construed against the public official, and the burden is on the 
official to demonstrate that he is in compliance with the exception. Adv. Ops. No. 83-004 and 
84-011. This opinion will now examine the criteria presented by IHS, in Mr. Hughes's letter, to 
determine whether county employees can meet the requirements in the exception under those 
criteria. 

Necessary Supplies or Services-Division (C)(l) 

The first requirement is that the services provided under the contract are necessary. In 
this instance, the subject of the contract is training for county employees who provide child 
welfare services. IHS has stated that its Individual Training Needs Assessment data, and opinion 
and data from county and state employees, establish that the delivery of child welfare services is 
very complicated. IHS further states that county child welfare staff have historically been 
inadequately educated and inadequately trained to provide necessary services to Ohio families 
and children. Finally, IHS states that it identifies high priority training needs for child welfare 
staff on a continual basis. It appears, based on the facts that have been presented by Mr. Hughes, 
on behalf of IHS, that the requirement that the services are necessary is met. 

Unobtainable for the Same or Lower Cost-Division (C)(2) 

Division (C)(2) requires that the supplies and services be unobtainable elsewhere for the 
same or lower cost. In order to meet the requirement of Division (C)(2), the employees must be 
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able to demonstrate, by some objective standard, that the training services they supply are 
unobtainable elsewhere for the same or lower cost. One indication that this requirement has been 
met would be if the vendor utilized an open and fair competitive process, open to all qualified 
candidates, to select trainers. In Mr. Hughes's letter, he has stated that IHS uses an objective and 
rigorous standardized process to select all trainers. 

In addition, the former Director of the Department has stated that IHS believes that 
current and former county social services employees would provide a high quality of training 
because these employees possess practical knowledge and experience in these areas. In previous 
advisory opinions, the Commission has stated that there may be instances where an employee of 
the public agency is uniquely qualified to provide services to that agency. Adv. Op. No. 88-001. 
In those instances, the public agency must be able to objectively justify the validity of 
considering the employee's unique qualifications as part of the selection process. In addition, as 
stated above, the vendor must conduct an open and fair selection process that is available to all 
interested and qualified individuals, and not limit its solicitations to employees of county social 
services agencies. 

In this case, it appears that a justified objective of providing practical knowledge and 
experience is a valid and proper consideration in choosing trainers. Where an employee of a 
county social services agency possesses the required practical knowledge and experience, and is 
selected by IHS to provide training through an open and fair selection process that incorporates 
competitive performance assessment, the requirement of Division (C)(2) is met. 

Same or Better Treatment-Division (C)(3) 

R.C. 2921.42(C)(3) requires that the public employees provide the same or better services 
for the Department than they would for any other client in similar transactions. Mr. Hughes has 
stated that the !HS Child Welfare Training Program is the only transaction of this kind. This 
assertion does not demonstrate compliance with the requirement in R.C. 2921.42(C)(3). 

However, the Commission understands that the IHS uses an advisory committee of state 
and county employees to recruit trainers for the vendor and to select vendor-qualified trainers for 
the program. Further, Mr. Hughes has stated that the vendor and committee employ a objective 
and rigorous selection process to select the trainers. Mr. Hughes also stated that performance of 
each instructor is assessed by a competitive performance selection process, based on consumer 
survey scores, and that only the best trainers, based on the objective criteria, are maintained in 
the pool of trainers. This performance assessment process can demonstrate that the selected 
county employees are the best to provide the training services and that the trainers provide the 
same or better training services as those they would provide to any other party. It appears, based 
on the facts that have been presented by Mr. Hughes, that this re_quirement is met. 

Arm's Length Transaction, Full Knowledge, No Participation-Division (C)(4) 

The final provision, in Division (C)(4), requires that the entire transaction be conducted 
at arm's length, with full knowledge by the Department of its employees' interests, and that the 
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employees take no part in the deliberations or decisions of the Department with respect to the 
contract. Mr. Hughes has stated that no individual who had any responsibility related to 
developing, overseeing, supervising, or evaluating the IHS Child Welfare Training Program 
would be hired as a training instructor. This would include members of the RFP selection 
committee and members of the ad hoc evaluation committees. Once again, the Department and 
vendor must use an open and fair selection process that is available to all interested and qualified 
individuals, and not limit their solicitations to employees of county social services agencies. 
Based on the facts Mr. Hughes has presented, and assuming that the selection process is open, 
fair, and at arm's length, it appears that this requirement is met. 

Conclusion 

As described in the Commission's March 26, 1999 advisory opinion, R.C. 2921.42(A)(4) 
generally prohibits a county employee who participates in the delivery of social services from 
providing training under a Department contract. However, a county employee who participates 
in the delivery of social services can provide training services under a Department contract if the 
employee can demonstrate that he meets the exception provided by R.C. 2921.42(C). As set 
forth above, it appears that the methods used by IHS demonstrate that the county employees 
selected as trainers by IHS meet the requirements of the exception in R.C. 2921.42(C). The 
burden of demonstrating compliance with R.C. 2921.42(C) rests on the county employees 
involved. 

The Commission understands that IHS has determined that it will not use, as trainers 
under the Department contract, any county employee who may be expected to provide training as 
part of his official duties. This determination is consistent with the restrictions set forth in R.C. 
292 l .43(A), as discussed by the Commission in its March 26, 1999 advisory opinion. The 
Commission also understands that IHS, to the extent practicable, has agreed not to. use an 
employee of any county as a trainer for other employees in the same county. The conclusions in 
this opinion are based, in part, on these understandings. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting on 
June 29, 1999. It represents the views of the undersigned, based on the facts presented. It is limited 
to questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the 
Revised Code, and does not purport to interpret other laws or rules: If you have any further 
questions or desire additional information, please feel free to contact this Office again. 

Chief Advisory Attorney 

Enclosure: March 26, 1999 opinion to Jacqueline R6mer-Sensky 

~ay/4A
Jennifer . Hardin 




