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Franklin County Board of Elections 

Dear Director Reece: 

In a letter received by the Ethics Com.mission on March 22, 1999, you have asked about 
the application of the Ethics Law to your situation. Specifically, you have asked whether the law 
prohibits you, as Director of the Franklin County Board of Elections, from publishing election 
notices in a newspaper owned by a company where you and your spouse have invested in -a note 
issued by the company. 

As explained more fully below, a creditor of a business can be considered to have an 
interest in the contracts of that business. The applicable public contract statute, R.C. 
2921.42(A)(4), generally prohibits a county employee from having an interest in a contract for 
the sale of goods or services to any division of the county he serves. However, R.C. 2921.42(8) 
provides an exemption to this prohibition where the official's interest is limited to that of a 
creditor who is owed less than five per cent of the outstanding debt of the company. It appears 
that you meet the exemption described in R.C. 2921.42(8). In addition, R.C. 2921.42(A)(l) does 
not prohibit you from participating in matters that affect the newspaper because the newspaper is 
not your business associate. 

The conflict of interest provision contained in R.C. 102.03(D) also does not prohibit you 
from participating in matters that affect a newspaper of which you are a creditor, where you are 
owed less than five per cent of the company's outstanding debt and you do not receive a definite 
and direct substantial benefit from the county's contracts with the newspaper. However, fo order 
to avoid any actual or appearance of conflict of interest, you should continue to remove yourself 
from matters involving the newspaper. Those matters have been assigned to the Deputy 
Director, who should report to the Board, rather than to you, on the matters. 
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Facts 

You have explained that you are the Director of the Franklin County Board of Elections 
(Board). In that role, the Board requires you to place official notices in newspapers of general 
circulation in the election jurisdiction. 

In your letter, you stated that you and your spouse invested in a note issued by a company 
that owns a local newspap~r. In a subsequent telephone conversation with Commission staff, 
you have explained that your interest is limited to being essentially a creditor of the company, 
and that you are likely owed less than five per cent of the outstanding debt of the company. You 
have stated that the newspaper has been used to publish election notices in the past, and may be 
used to publish such notices in the future. 

Public Official Selling to Public Agency-R.C. 2921.42(A)(4) 

Your question raises issues under R.C. 2921.42(A)(4), which provides that no public 
official shall: 

Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for 
the use of the poiitical subdivision or governmental agency or instrumentality with 
which he is connected. 

A "public official," for purposes of R.C. 2921.42, is defined to _include any person who is "an 
employee ... of the state or any political subdivision" and would include the director of a county 
board of elections. See generally Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 87-002. The 
term "public contract" is defined to include any purchase or acquisition of property or services 
by or for the use of a public agency. R.C. 2921.42(0)(1). The purchase of newspaper notices by 
the county board of elections would fall within this definition of public contract. 

A public official is prohibited from having an interest in contracts entered into by the 
political subdivision "with which he is connected." Although Section 2921.42 of the Revised Code 
does not define "connected," as used in the statute, the Commission has stated that common usage 
indicates that to be "connected" with something is to be related to, or associated with, that entity. 
Adv. Op. No. 87-002. An employee of the county board of elections is "connected with" not only 
the board of elections, but with all county agencies. Therefore, an employee of the county board of 
elections is prohibited from having an interest in a public contract entered into by the board of 
elections, or any other board, commission, bureau, division, or agency of the county. 

R.C. 2921.42(A)(4) prohibits a county employee, including a director of the board of 
elections, from having an "interest" in the profits or benefits of public contracts entered into by any 
agency of the county. For purposes of R.C. 2921.42, the Commission has stated that a prohibited 
"interest" must be definite and direct, and may be either pecuniary or fiduciary in nature. Adv. Op. 
No. 88-008. A creditor of a company has an "interest in the contracts of the debtor company for 
purposes of Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code. Adv. Op. No. 89-011. If the 
county board of elections pays to place notices in the newspaper, then you would have an interest in 
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a public contract entered into by the county with which you are connected. RC. 2921.42(A)(4) 
prohibits you from having an interest as a creditor in the newspaper if the county places notices in 
the newspaper. 

Exemption Based on Limited Creditor Interest-R.C. 2921.42(B) 

However, Division (B) of Section 2921.42 of the Revised Code provides that, in the 
absence of bribery or fraud, a public servant shall not be considered to have an "interest" in a 
public contract with his own political subdivision when: (1) the public servant's interest is 
limited to being a creditor of a corporation which is doing business with his political subdivision; 
(2) the amount due the public servant does not exceed five per cent of the total indebtedness of 
the corporation; and (3) the public servant files with the political subdivision an affidavit giving 
his exact status in connection with the corporation. Adv. Ops. No. 78-001 and 78-002. 

The term "creditor" is not defined for purposes of RC. Section 2921.42. A primary rule 
of statutory construction is that words used in a statute must be construed according to rules of 
grammar and common usage. See RC. 1.42. Furthermore, statutes "must be construed in light 
of the mischief they are designed to combat." City of Mentor v. Giordano, 9 Ohio St. 2d 140, 
144 (1967). Random House Webster's Unabridged Dictionary (2d ed. 1987) defines the term 
"creditor" as a "person or firm to whom money is due." 

In the instant situation, you have entered into a promissory note, whereby the company is 
obligated to pay you and your wife $5,000.00, with stated interest. As such, you are a creditor of 
the company as that term is commonly used. You have stated that you believe that the amount of 
money you are owed by the company is less than five per cent of the company's total 
indebtedness. The criteria necessary to meet an exemption to the prohibition imposed by RC. 
2921.42 are strictly applied against the public official, and the burden is on the official to 
demonstrate that he is in compliance with the exemption. See Adv. Op. No. 87-003 (addressing 
the exemption provided by R.C. 292 l.42(C)). 

Ifyou are able to meet the requirements in R.C. 2921.42(B), you and your wife would not 
be considered to have an interest in any contract between the county and ·the newspaper. 
However, prior to the time that the parties enter into a contract, you must file the affidavit 
required in R.C. 2921.42(B)(3) with the county. _If this exemption to the prohibition of RC. 
2921.42(B) cannot be met, and the county enters into a contract with the newspaper, then you 
would, as a creditor of the newspaper, be deemed to have an "interest" in a public contract with 
the county with which you are connected. See Adv. Op. No. 89-011. R.C. 2921.42(A)(4) would 
prohibit you from having an interest in any contract between the county and the newspaper. 

Assuming that the exemption in RC. 2921.42(B) can be established, so that you would 
not be considered to have an interest in a contract with the county, you are subject to other 
provisions of the Ohio Ethics Law and related statutes. 
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Authorization of a Public Contract-R.C. 2921.42(A)(l) 

Your attention is next directed to Division (A)( 1) of Section 2921.42 of the . Revised 
Code, which provides that no public official shall knowingly: 

Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his family, or any 
ofhis business associates has an interest. 

As discussed above, as a creditor of the newspaper, you have an interest in the contracts 
of the newspaper for purposes of R.C. 2921.42. See Adv. Ops. No. 90-005 and 93-001. 
However, if you are owed less than five per cent of the outstanding debt of the company, and 
assuming you meet the other requirements of R.C. 2921.42(B), you would not be considered to 
have an interest in the contracts of the newspaper. The prohibition in R.C. 2921.42(A)(l), 
however, applies not only where the public official himself has an interest, but also where his 
business associates and family members have an interest. 

The issue thus becomes whether the newspaper is your "business associate" for purposes 
of R.C. 2921.42(A)(l). See Adv. Op. No. 93-001. The term "business associate" is not 
statutorily defined for purposes of R.C. 2921.42(A)(l). However, the Ethics Commission has 
held that a business association exists whenever parties act together to pursue a common 
business purpose. See Adv. Ops. No. 86-002 and 89-015. In Advisory Opinion No. 93-001, the 
Ethics Commission found that a stockholder of a company, who owns a de minimis amount of 
stock, is not considered to be a business associate of the company. By the same measure, as a 
creditor of the company in question, who is owed less than five per cent of the company's 
outstanding debt, you are not acting with the company to pursue a common business purpose. 

Therefore, in your situation, the newspaper is not your "business associate" for purposes 
of R.C. 2921.42(A)(l). If you meet the exemption to the prohibition, previously discussed and 
contained in R.C. 2921.42(A)(4), against having an interest in the proposed contract, and if you 
have no further business association with parties who have an interest in the contract, R.C. 
2921.42(A)(l) would not prohibit you from participating in the county's decision-making 
process with respect to contracts with the newspaper. However, another provision of the Ethics 
Law, R.C. 102.03(D), may further restrict your official actions in this matter. This opinion will 
now turn to a discussion ofR.C. 102.03(D). 

Conflict of Interest Prohibition-R.C. 102.03(D) 

Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code provides as follows: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of office or employment to secure anything of value or the promise or 
offer of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 
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A "public official or employee" is defined, for purposes of R.C. 102.03, to include any 
person who is elected or appointed to an office or is an employee of any public agency. R.C. 
102.0l(B). R.C. 102.0l(C) defines "public agency" to include a county. Therefore, the Director 
of a County Board of Elections is a public official or employee, for purposes of R.C. 102.03(D). 

The term "anything of value" is defined, for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03, to 
include money and every other thing of value. See R.C. 102.0l(G). A pecuniary interest in a 
private business, and the impact of a contract to that business, is a thing of value under R.C. 
102.03(D). See Adv. Ops. No. 86-007 and 87-006. 

R.C. 102.03(D) prohibits a public official or employee from taking any action, formally 
or informally, to secure a thing of value if the thing of value could manifest a substantial and 
improper influence upon the public official or employee with respect to that person's duties. See 
Adv. Ops. No. 88-004 and 91-004. The Ethics Commission has held that a determination of 
whether a thing of value could manifest a substantial and improper influence upon a public 
official or employee with respect to that person's duties is dependent upon the facts and 
circumstances of each individual situation. See Adv. Ops. No. 87-008, 88-004, and 91-004. 

If the fact that you and your wife are creditors of the newspaper could impair your 
objectivity and independence of judgment, and thus manifest a substantial and improper 
influence upon you with regard to matters affecting the newspaper, then R.C. 102.03(D) would 
prohibit you from participating in the county's contracts with the newspaper. See Adv. Ops. No. 
88-004 and 91-004. 

A matter that affects the personal financial interests of a public official or employee 
would generally be of such a character as to manifest an improper influence upon him with 
respect to his duties. See Adv. Ops. No. 88-004 and 90-003. However, in order for R.C. 
102.03(D) to prohibit a public official or employee from participating in a matter that would 
secure a thing of value for himself, the thing of value must also be of a "substantial" nature. See 
Adv. Ops. No. 86-011 and 92-014. The word "substantial" means "of or having substance, real, 
actual, true; not imaginary; of considerable worth or value; important." Adv. Op. No. 89-014 
(quoting Adv. Ops. No. 75-014 and 76-005). While R.C. 102.03(D), unlike R.C. 2921.42(B), 
does not provide a definite amount under which a public official or employee who is a creditor of 
a corporation would not be subject to its prohibitiqns, the Ethics Commission has explained that 
the prohibition ofR.C. 102.03(D) will not apply in instances where the thing of value is nominal 
or de minimis in value. See Adv. Op. No. 92-014. 

Your relationship with the newspaper, as a creditor, would manifest a "substantial and 
improper influence" for purposes of R.C. 102.03(D) if the facts and circumstances establish that 
you would realize a significant financial return from a contract between the newspaper and the 
county, or where the facts would otherwise indicate that the interest of a creditor is of an 
improper and substantial character. If the interest of a creditor is such that you would be 
impaired in your ability to make decisions about the newspaper that is your debtor, R.C. 
102.03(D) would prohibit you from participating in any matter with respect to contracts with the 
newspaper. 
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As discussed above, you have stated that you have entered into a promissory note, 
whereby the company is obligated to pay you and your wife $5,000.00, with stated interest. As 
such, you are a creditor of the company as that term is commonly used. You have stated that you 
believe that the amount of money you are owed by the company is less than five per cent of the 
company's total indebtedness. As a creditor of the newspaper, you may benefit from the overall 
financial health of the company. For example, the company may be able to repay the obligation 
in a more expeditious manner. However, where you are owed less than five per cent of the 
outstanding debt of the company, at the financial level you have stated in your facts, it cannot be 
said that any benefit you may receive would result from the placement of county ads with the 
newspaper. In the situation you have set forth, any benefit that may accrue to you cannot be 
considered definite, direct, or · substantial and R.C. 102.03(D) does not prohibit you from 
participating in matters that affect a newspaper of which you are a creditor. If, however, there 
were other factors that suggest that you would receive a definite and direct substantial benefit 
from county contracts with the newspaper, R.C. 102.03(D) would prohibit you from participating 
in those matters. 

It µiust be emphasized that a public official's or employee's participation in any matter 
that would secure a thing of value for a company of which he is a creditor can create the 
appearance of impropriety even if it is not prohibited by R.C. 102.03(D) or other provisions of 
the Ethics Laws. See Adv. Op. No. 86-003. You have stated that as soon as y.ou realized the 
potential for a conflict, you removed yourself from the decisions affecting the newspaper. You 
have also stated that you will not be a part of the decision-making process with respect to the 
newspaper until your interest is removed, and that responsibility for the newspaper has been 
assigned to the Deputy Director. The Commission recognizes your desire to avoid any 
appearance of impropriety and, as long as the Deputy Director continues to handle matters that 
affect the newspaper, and reports to the Board of Elections, rather than to you, on those matters, 
you will avoid a situation that may present an actual conflict, or the appearance of a conflict. 

Conclusion 

As explained above, a creditor of a business can be considered to have an interest in the 
contracts of that business. The applicable public contract statute, R.C. 2921.42(A)(4), generally 
prohibits a county employee from having an interest in a contract for the sale of goods or 
services to any division of the county he serves. However, R.C. 2921.42(B) provides an 
exemption to this prohibition where the official's interest is limited to that of a_ creditor who is 
owed less than five per cent of the outstanding debt of the company. It appears that you meet the 
exemption described in R.C. 2921.42(B). R.C. 2921.42(A)(l) does not prohibit you from 
participating in matters that affect the newspaper because the newspaper is not your business 
associate. In addition, R.C. 102.03(D) does not prohibit you from participating in matters that 
affect a newspaper of which you are a creditor, where you_ are owed less than five per cent of the 
company's outstanding debt and you do not receive a definite and direct substantial benefit from 
the county's contracts with the newspaper. However, in order to avoid any actual or appearance 
of conflict of interest, you should continue to remove yourself from matters involving the 
newspaper. Those matters have been assigned to the Deputy Director, who should report to the 
Board, rather than to you, on the matters. 
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This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting on 
August 6, 1999. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. 

Ifyou have any questions, please feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 




