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In your letter to the Ethics Commission, you ask whether the Ohio Ethics Law and related 
statutes prohibit an Ohio Environmental Protection Agency (EPA) official from acquiring 
a waste facility, as defined in R.C. 3734.01, immediately after he resigns from the EPA. 

The Ethics Law and related statutes do not prohibit the EPA official from acquiring 
a waste facility immediately after he resigns from the EPA. However, the EPA official 
is prohibited, for twenty-four months after he leaves the EPA, from representing himself, as 
the owner or operator of the facility or as an applicant for a permit or license for the facility, 
before any public agency on any matter in which he personally participated as an EPA official. 
He is not prohibited from representing himself before a public agency on new matters or matters 
in which he did not participate as an EPA official, or from performing ministerial functions that 
are incidental to the operation of the facility, such as the filing of applications for permits and 
licenses. The term "matter,, is •further defined in the opinion. 

The Commission notes that, although it has determined that the Ohio Ethics law does not 
prohibit a former EPA official from acquiring a solid or hazardous waste facility, the . 
Commission is troubled about the possible appearance of impropriety, given the highly regulated 
nature of the waste facility industry, if such a purchase should take place. The Commission also 
notes that, because of the statutory language, adopted, and previously amended, by the General 
Assembly, it is constrained to reach this decision in spite of profound concerns expressed by 
members of the Commission. The Ethics Commission cautions that this opinion does not reach 
the issue of the appearance or advisability of the proposed purchase. 

You state that the official desires to resign from the EPA and acquire an ownership 
interest, either as a sole proprietor or sole shareholder, of a waste facility as defined in R.C. 
3734.01. You state that the EPA official has personally participated in matters involving the 
exercise of administrative discretion under R.C. Chapter 3734., but not within the past two years. 
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Environmental Post-employment Restrictions-R.C. 102.03(A)(3) 

R.C. 102.03(A)(3) imposes special post-employment restrictions upon former public 
officials and employees who have participated in certain environmental matters. R.C. 102.03(A) 
reads in pertinent part: 

For twenty-four months after the conclusion of employment or service, no former 
public official or employee who personally participated as a public official or 
employee through decision, approval, disapproval, recommendation, the 
rendering of advice, the development or adoption of solid waste management 
plans, investigation, inspection, or other substantial exercise of administrative 
discretion under Chapter 343. or 3734. of the Revised Code shall represent a 
person who is the owner or operator of a facility, as defined in section 3734.01 of 
the Revised Code, or who is an applicant for a permit or license for a facility 
under that chapter, on any matter in which the public official or employee 
personally participated as a public official or employee. (Emphasis added.) 

R.C. 3734.0l(N) defines the term "facility" for purposes ofR.C. 102.03(A)(2), and reads: 

"Facility" means any site, location, tract of land, installation, or building used for 
incineration, composting, sanitary landfilling, or other methods of disposal of 
solid wastes or, if the solid wastes consist of scrap tires, for the collection, 
storage, or processing of the solid wastes; for the transfer of solid wastes; for the 
treatment of infectious wastes; or for the storage, treatment, or disposal of 
hazardous waste. 

You have stated that the EPA official exercised administrative discretion under R.C. Chapter 
3734., although not for the last two years. The prohibition in R.C. 102.03(A)(3) commences at 
the "conclusion" of the official's public employment, rather than from when he ended his 
participation with respect to matters arising under R.C. 3734. Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinion No. 89-003. Accordingly, R.C. 102.03(A)(3) prohibits him, for two years after he 
leaves his position at the EPA, from representing a person who is the owner or operator of 
a facility on matters in which he personally participated. 

The question becomes whether the prohibition imposed by R.C. 102.03(A)(3) precludes 
the EPA official from representing himself or a facility of which he is the sole proprietor or sole 
shareholder during that twenty-four month period. 

In Advisory Opinion No. 89-009, the Ethics Commission held that R.C. 102.03(A) does 
not prohibit a company that employs a former public official or employee from doing business 
with or seeking to do business with his former public agency. The opinion stated: 



Paul L. Wallace 
November 19, 1999 
Page3 

The language used in R.C. 102.03(A) clearly applies only to a "present or former 
public official or employee." , See Advisory Opinion No. 88-009. R.C. 102.03(A) 
does not impose a restriction upon the former public official's or employee's 
current employer, but rather- restricts the actions the former public official or 
employee may take on behalf of his employer . . . following his public 
employment. (Emphasis in original.) 

Also, in Advisory Opinion No. 91-009, the Commission held that because the prohibition 
imposed by R.C. 102.03(A) is a personal prohibition placed upon the former official or_ 
employee, a law firm that employs a former chief deputy administrator for a board of county 
commissioners is not prohibited from representing clients before the county on matters in which 
the former chief deputy administrator personally participated. 

The instant situation differs from Advisory Opinions No. 89-009 and 91-009 in that the 
former public official or employee is neither employed by a party that does business with, nor is 
retained to represent clients, before his former public agency. Rather, the former public 
employee would own, either as a sole proprietor or sole shareholder, a facility that his former 
public agency regulates. Your question is whether the prohibition against representation, set 
forth in R.C. 102.03(A)(3), prohibits the EPA official, after he resigns, from owning a regulated 
facility. 

Representation 

The statutory language of R.C. 102.03(A)(3) clearly describes the action it prohibits-­
representing a person who owns or operates a facility or who has applied for a permit or license 
for a facility. For purposes of R.C. 102.03(A), the term person includes government agencies, 
individuals, corporations, partnerships, associations, or other similar entities. See R.C. 1.59 and 
Adv. Ops. No. 82-002, 89-003, and 96-001. In this instance, the former EPA official, and the 
facility that he would acquire, are "persons" for purposes ofR.C. 102.03(A). 

The Ethics Commission has consistently adhered to the well-established rule of statutory 
interpretation that it is to be assumed that the legislature has used the language contained in a 
statute advisedly and intelligently and expressed its intent by the use of the words found in the 
statute. Adv. Ops. No. 74-001, 89-003, and 92-007. Furthermore, words not used in a statute 
may not be inserted in construing that statute. Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. 3d 69 (1982). 
In interpreting a statute, reference is made to the fact that if the legislature intended a particular 
meaning, it could easily have found apt words or phrases to express its meaning. Shafer v. 
Streicher, 105 Ohio St. 528 (1922). 

In the instant situation, it is obvious from the language of R.C. 102.03(A)(3) that the 
legislature has expressed, in clear and unambiguous terms, its intent to prohibit the specified 
former officials and employees from representing a person who owns or operates a facility or 
who has applied for a permit or license for a facility on matters in which the official or employee 
personally participated. The term "represent" is defined, in R.C. l 02.03(A)(5), to include any 
formal or informal appearance before, or written or oral communication with, any public agency, 
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on behalf of any person. However, the clear language in R.C. 102.03(A)(3), which prohibits 
representation, cannot be interpreted to prohibit a public official or employee from entering the 
class of individuals who are regulated by his public agency. The Franklin County Court of 
Appeals considered the Revolving Door Law in State v. Nipps, 66 Ohio App. 2d 17 (1979). 
In that case, the Court stated: 

The [Revolving Door] statute does not impose a complete prohibition but seeks to 
control situations where the General Assembly has determined that the danger of 
abuse is the greatest. ... Under this ethics law, a public official or employee may 
enter private employment in an area related to his public employment or service, 
but, must conform his conduct to the restrictive language utilized in the statute. 

State v. Nipps, 66 Ohio App. 2d 17, 21 (1979). 

In the specific case that you have presented, the language of the statute cannot be 
interpreted to prohibit a former EPA official from owning or operating a facility that will be 
regulated by the EPA, although it does limit the activities of the individual with respect to 
matters in which he personally participated. 

If the former official or employee owns or operates the facility or is an applicant for 
a permit or license, then he may not represent either himself or his facility on matters in which 
he personally participated as an EPA official within twenty-four months after leaving public 
service. It would contravene the intent of the Revolving Door Prohibition to hold that R.C. 
102.03{A)(3) applies to a former official or employee who is employed or retained !2y a facility 
owner but does not apply to a former official or employee who is a facility owner. 

This section prohibits the EPA official from advocating the interests ofhis facility before 
the EPA, or any other public agency, with respect to matters in which he personally participated 
at any time during his service as an EPA official. The term "matter" is defined as any case, 
proceeding, application, determination, issue, or question. Adv. Op. No. 99-001. A "matter" 
includes, but is not limited to, a specific occurrence or problem requiring discussion, decision, 
research, or investigation, a lawsuit or legal proceedings, an oral or written application, 
a settlement ofa dispute or question, a dispute of special or public importance, and a controversy · 
submitted for consideration. Id. This restriction applies to the EPA official during the remainder 
ofhis public employment, and for two years after he leaves the EPA. 

Therefore, R.C. 102.03(A)(3) does not prohibit an EPA official from acquiring a solid 
waste facility, as defined in R.C. 3734.01, provided that he adheres to the additional restrictions 
described below, immediately after he resigns from the EPA. However, R.C. 102.03(A)(3) 
restricts his personal conduct in the operation of the facility for twenty-four months after he 
leaves the EPA. Specifically, he is prohibited from representing himself, either as the owner or 
operator of the facility or as an applicant for a permit or license for the facility, before any public 
agency on any matter in which he personally participated as an EPA official. He is not 
prohibited from representing himself before a public agency on new matters or matters in which 
he did not participate as an EPA official. 
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Your attention is also directed to R.C. 102.03(A)(7), which reads in pertinent part: 

Division (A) of this section shall not be construed to prohibit the performance 
ofministerial functions, including, but not limited to, the filing or amendment of 
tax returns, applications for permits and licenses, incorporation papers, and other 
similar documents. (Emphasis added.) 

The EPA official is not prohibited from performing ministerial functions incidental to the 
operation of the facility such as the filing or amendment of tax returns, applications for permits 
and licenses, incorporation papers, and other similar documents. 

Other Issues 

You state that you have carefully reviewed the Ohio Ethics Commission's advisory 
opinions and have limited your question to whether the prohibition imposed by R.C. 
102.03(A)(3) precludes the former EPA official from acquiring an ownership interest of 
a facility, either as a sole proprietor or sole shareholder. A memorandum explaining the 
post-employment restrictions of the Ohio Ethics Law has been enclosed for your reference to 
guide you in applying the prohibition of R.C. 102.03(A)(3) and other post-employment 
restrictions to the EPA official. Also enclosed is Advisory Opinion No. 96-004, which deals 
with outside employment for public officials and employees. 

Of particular note in the opinion and memorandum are the restrictions imposed by R.C. 
102.03(0) and (E). These sections generally prohibit a public official or employee from seeking 
private business opportunities from parties that are regulated by the public agency he serves, 
unless he is able to fully withdraw from the regulation of that party. Adv. Op. No. 96-004. 
The official's withdrawal must not interfere with his ability to perform his job duties, and must 
be approved by his public employer. Id. 

You have stated that your client is currently employed by the EPA, '\1/hich regulates the 
waste facility industry. Your client is prohibited from participating in any matters, as an EPA 
employee, that affect the interests of any of the parties involved in the purchase of the facility, 
including the facility's current owners and the facility itself. Your client will also be prohibited, 
during his service to EPA, from participating in .any matters that affect other individuals or 
entities which may also be interested in purchasing this waste facility. See generally Adv. Op. 
No. 90-002. While you have not raised these issues in your request letter, it is important that you 
advise your client about these limitations. Please do not hesitate to contact this office if you have 
any additional questions about the restrictions imposed by R.C. 102.03(D) and (E) or other 
provisions of the Ethics law. 

Conclusion 

As explained above, the EPA official is not prohibited from acquiring a solid waste 
facility, as defined in R.C. 3734.01, immediately after he resigns from the EPA. He is 
prohibited, for twenty-four months after he leaves the EPA, from representing himself, as the 
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owner or operator of the facility or as an applicant for a permit or license for the facility, before 
any public agency on any matter in which he personally participated as ari EPA official_. He is 
not prohibited from representing himself before a public agency on new matters or matters in 
which he did not participate as an EPA official, or from performing ministerial· functions that are 
incidental to the operation of the facility, such as the filing of applications for permits and 
licenses. 

It should be noted that, although the law does not absolutely prohibit the former EPA 
official from purchasing a solid or hazardous waste facility, so long as he does not participate in 
representing the facility on matters in which he personally participated as an EPA official, 
the purchase may create the appearance of impropriety. ·In· rendering this opinion, the Ethics 
Commission is not ~pining as to the appearance or advisability of the proposed purchase. 

This informal advisory opinion was approved by the Ethics Commission at its meeting on 
November. 19, 1999. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions 
arising under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code 
and does not purport to interpret other laws or rules. If you have any further questions, please 
feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

ennifer A. Hardin 
Chief Advisory Attorney 

Enclosure: Post-employment Memorandum 




