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In a letter to the Ethics Commission, you asked two questions about the prosecuting 
attorney in the county where you live. First, you ask whether the Ohio Ethics Law and related 
statutes prohibit a full-time county prosecutor, who has chosen not to engage in the private 
practice of law, from retaining his partnership with the assistant county prosecutor. Second, you 
ask whether the county prosecutor and assistant county prosecutor can continue to share office 
space. You have stated that the assistant county prosecutor will continue to operate his private 
practice. You also note that the prosecutor will be paid by the county to use the building that he 
and the assistant county prosecutor own, rather than the county providing office space for the 
county prosecutor. 

It must be noted at the outset that your question involves a person other than yourself. 
The purpose of an Ethics Commission advisory opinion is to provide guidance to a public 
official or employee before he or she engages in an action. For that reason, the Commission 
generally will not provide advisory opinions in response to questions that concern the future 
actions of someone other than the requester. While the Commission cannot provide you ·with an 
advisory opinion about another individual, the Commission can give you some general . 
information about the issues that you have raised in your question. 

In addition, your question may involve actions that have already taken place. The 
Commission has stated that it will render an advisory opinion only in response to a hypothetical 
question or a question that involves prospective conduct. Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinions No. 75-037 and 94-002. The Commission has explained that its function in rendering an 
advisory opinion is not a fact-finding process and it cannot, in an advisory opinion, determine 
whether a public official or employee has violated a criminal law. Id. 
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An advisory opinion explains the prohibitions imposed by the Ethics Law and related 
statutes, and sets forth the standards that a public official or employee must observe to avoid 
violating these laws in a given set of circumstances. Adv. Ops. No. 75-037, 90-013, 92-003, and 
92-015. If a question is raised with regard to activity that has already occurred, the Ethics 
Commission can only act through its confidential investigative authority to determine whether the 
facts indicate that the Ethics Law may have been violated and to refer the matter for prosecution 
Adv. Ops. No. 92-003 and 94-002. Therefore, the Commission will not provide an advisory 
opinion with respect to any questions that concern past conduct. However, once again, this Office 
can provide general information about the questions that you have posed. 

Prosecuting Attorney Retaining Partnership with Assistant Prosecuting Attorney 

In your first question, you have asked whether the county prosecutor and the assistant 
county prosecutor are prohibited from continuing to retain their partnership while also acting as 
prosecutor and assistant prosecutor. However, you have also stated that the county prosecutor 
has elected to be a full-time prosecutor. The Commission has been advised that the county 
prosecuting attorney will not be pursuing a private practice, and has not continued the 
partnership with the assistant county prosecuting attorney. Because the county prosecuting 
attorney will not be pursuing a private practice, and has not maintained a private practice with 
the assistant county prosecuting attorney, there is no need to consider this question. See R.C. 
325.1 ll(B)(l) and (2). 

However, to provide you with general guidance on your question, the Commission notes 
R.C. 309.06(B), which provides: 

Subject to section 2921.421 [2921.42.1] of the Revised Code, a prosecuting 
attorney may appoint, as an assistant prosecuting attorney, clerk, stenographer, or 
other employee, a person who is an associate or partner of, or who is employed 
by, the prosecuting attorney or an assistant prosecuting attorney in the private 
practice of law in a partnership, professional association, or other law business 
arrangement. (Emphasis added.) 

R.C. 2921.421 sets forth certain requirements that a county prosecuting attorney must · 
meet in order to appoint his business associate to the position of assistant prosecuting attorney. 
Pursuant to R.C. 2921.421(B), a county prosecuting attorney may appoint a business associate to 
the position of assistant prosecuting attorney if all of the following apply: 

(1) The services to be furnished by the appointee or employee are necessary 
services for the political subdivision or are authorized by the legislative 
authority, governing board, or other contracting authority of the political 
subdivision. 

(2) The treatment accorded the political subdivision is either preferential to or 
the same as that accorded other clients or customers of the appointee or 
employee in similar transactions, or the legislative authority, governing 
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board, or other contracting authority of the political subdivision, in its sole 
discretion, determines that the compensation · · and -other terms of 
appointment or employment of the appointee or employee are fair and 
reasonable to the political subdivision. 

(3) The appointment or employment is made after .prior written disclosure to 
the legislative authority, governing board, or other contracting authority of 
the political subdivision of the business relationship between the 
prosecuting attorney, the chief legal officer or official designated as 
prosecutor in a municipal corporation, or the township -law director and the 
appointee or employee thereof. In the case of a municipal corporation, the 
disclosure may be made or ~videnced in an ordinance, resolution, or other 
document that does either or both of the following: 

(a) Authorizes the furnishing of services as required under division (B)(l) of 
this section; 

(b) Determines that the compensation and other terms of appointment or 
employment of the appointee or employee are fair and reasonable to the 
political subdivision as required under division (B)(2) of this section. 

(4) The prosecuting attorney, the elected chief legal officer, or the township 
law director does not receive any distributive share or other portion, in 
whole or in part, of the earnings of the business associate, partner, or 
employee paid by the political subdivision to the business associate, 
partner, or employee for services rendered for the political subdivision. 

R.C. 102.03(K) and R.C. 2921.42(F) provide that, so long as the requirements in R.C. 2921.421 
are met, it is not a violation of the conflict of interest law (R.C. 102.03) or the public contract 
law (R.C. 2921.42) for a county prosecuting attorney to hire his business associate as an assistant 
prosecuting attorney. 

By the language it used in R.C. 309.06(B), 102.03(K), and 2921.42(F), the General 
Assembly has clearly indicated its intent that county prosecuting attorneys are not prohibited, by 
the Ethics Law or any other provision of the Ohio Revised Code, from employing their law 
partners or associates in private practice to be assistant county prosecuting attorneys. However, 
the General Assembly has also recognized significant public policy concerns that exist when a 
county prosecuting attorney hires his business associates. For this reason, the General Assembly 
has required that a county prosecuting attorney demonstrate compliance with the provisions of 
R.C. 2921.421, including disclosure to the public entity and a showing that the entity either 
agrees to the arrangement or is well served by the arrangement, before he hires his business 
associate. 
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There is nothing in R.C. 309.06(B), or R.C. 2921.421, that indicates that a county 
prosecuting attorney must discontinue his law partnership with any person whom he appoints as 
an assistant prosecuting attorney. In fact, R.C. 2921.42l(B)(4), which states that the county 
prosecuting attorney cannot receive any part of the money earned by his business associates for 
services rendered to the county, indicates that the General Assembly presumed that the business 
association between the county prosecuting attorney and his partner could continue after the 
prosecuting attorney hired his partner as an assistant. Once again, although this issue is not 
present in the situation you raise, you may wish to review R.C. 309.06(B) and 2921.421. 

Prosecuting and Assistant Prosecuting Attorneys Providing Office Space to County 

In your second question, you have asked whether the county prosecuting attorney and 
assistant prosecuting attorney may continue to share office space. You note that the prosecuting 
attorney and assistant prosecuting attorney own a building jointly, and that the county will pay 
them for the use of that building, rather than the county providing office space. 

This question would generally be governed by restrictions contained m R.C. 
2921 .42(A)(l) and (A)(4), which provide that no public official shall knowingly: 

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his family, 
or any ofhis business associates has an interest; 

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into 
by or for the use of the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality with which he is connected; 

A county prosecutor, and an assistant county prosecutor, are both public officials, subject to the 
Ohio Ethics Law. The term "public contract" is defined in R.C. 2921.42(G)(l)(a) to include: 

The purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, of 
property or services by or for the use of ... any ... political subdivisions [ of the 
state]. (Emphasis added.) 

The Commission has specifically stated that the purchase or acquisition of the use ofproperty, by or 
for the use of a public agency, is a public contract for purposes ofR.C. 2921.42(A). Adv. Op. No. 
88-003. The Commission has also stated that the lease of publicly owned property, to a private 
individual, is a public contract. Adv. Op. No. 86-009. 

R.C. 2921.42(A)(4) prohibits a public official from having an interest in a public contract 
with any public agency with which he is connected. R.C. 2921.42(A)(l) prohibits a public official 
from authorizing, or using his position to secure authorization of, a public contract in which he or a 
business associate has an interest. 
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In Advisory Opinion No. 88-003, the Commission stated that R.C. 2921.42(A)(4) 
generally prohibits a county official from having any interest in a public contract by selling real 
property to the county. In Advisory Opinion No. 86-009, the Ethics Commission stated that R.C. 
2921.42(A)(4) prohibits a public official from having any interest in the lease of real property by 
the public agency to a private party. Generally, then, a public official is prohibited from having 
an interest in the sale or lease ofreal property by or to the public agency he serves. 

However, there is a limited exemption to the restriction in R.C. 292 l .42(A), set forth in 
R.C. 2921.42(C). The Commission described the exemption, as it applies to the acquisition of 
real prop~rty. in Advisory Opinion No. 88-003. R.C. 2921.42(C) provides that a public official 
is not considered to have an interest in a public contract if the official can demonstrate that the 
four requirements of the exemption are met. R.C. 2921.42(C) states: 

(C) This section does not apply to a public contract in which a public official, 
member of his family, or one of his business associates has an interest, 
when all of the following apply: 

(1) The subject of the public contract is necessary supplies or services for the 
political subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(2) The supplies or services are unobtainable elsewhere for the same or lower 
cost, or are being furnished to the political subdivision or governmental 
agency or instrumentality as part of a continuing course of dealing 
established prior to the public official's becoming associated with the 
political subdivision or governmental agency or instrumentality involved; 

(3) The treatment accorded the political subdivision or governmental agency 
or instrumentality is either preferential to or the same as that accorded 
other customers or clients in similar transactions; 

(4) The entire transaction is conducted at ann's length, with full knowledge 
by the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
involved, of the interest of the public official, member of his family, or 
business associate, and the public official takes no part in the deliberations 
or decision of the political subdivision or governmental agency or 
instrumentality with respect to the public contract. 

In its past opinions, the Commission has noted that one significant restriction in this requirement 
is that the goods or services are unobtainable elsewhere for the same or lower cost. As Advisory 
Opinion No. 84-011 states: 

[T]he application of the exemption (provided in Division (C) of Section 2921.42] 
must be consistent with the principle underlying Section 2921.42 of the Revised 
Code that a public official should not have an interest in a public contract with the 
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governmental entity with which he serves unless the contract is the best or only 
alternative available to the governmental entity. (Emphasis added.) 

In Advisory Opinion No. 88-003, when assessing a purchase of property by a county 
from a county official, the Commission concluded that the county commissioners have the 
discretion, within all pertinent constitutional and statutory restrictions, to purchase or appropriate 
such property which possesses those characteristics that will best meet the county's needs. 
Giesy v. Cincinnati, Wilmington & Zanesville Railroad Co., 4 Ohio St. 308, 327 (1854); Board 
of Education v. Holding Corp., 29 Ohio App. 2d 114, 123-125 (1971). 

In order to meet the requirements of Division (C)(2), the county commissioners must 
have some way to demonstrate that they have acted objectively and reasonably in determining 
that it wishes to obtain a particular piece ofproperty, so as not to favor the private interests of a 
county officer or employee. See generally Adv. Ops. No. 84-011 and 88-001. There must also 
be appropriate documentation to demonstrate that the property of the county official is either the 
least costly property for the county or is uniquely suited to meet the county's needs because of 
the property's location, size, or other characteristics. See generally Adv. Ops. No. 87-003 and 
88-001. If the public official can establish that the property he wishes to lease to the county for 
the purpose ofproviding office space is the most appropriate property for that purpose, meets the 
needs of the county, and that the county could not obtain a space that would be equally or more 
appropriate for the same or lower cost, this aspect of the exemption would be met. Adv. Op. No. 
88-003. The official must also be able to demonstrate compliance with sections (C)(l), (3), and 
(4) to rely on the exemption set forth. 

Assuming that the criteria ofDivision (C) can be established so that a county officer may 
properly convey real property to the county, the Commission has stated that the prohibitions of 
Division (A)(l) of R.C. 2921.42 must be observed. R.C. 2921.42(A){l) prohibits a public 
official from authorizing or employing the authority or influence of his office to secure 
authorization of a public contract in which he, a member of his family, or any of his business 
associates has an interest. 

In Advisory Opinion No. 88-003, the Commission concluded that R.C. 2921.42(A)(l) 
would prohibit a county official from voting, discussing, deliberating, or otherwise using his · 
official authority or influence, formally or informally, to secure the acquisition ofhis property by 
the county. See also R.C. 2921.42(C)(4) (set forth above), and R.C. 102.03(0) (which prohibits 
a public official from using his authority to secure anything ofvalue, if the thing of value would 
have a substantial and improper influence upon him with respect to his duties.) In Advisory 
Opinion No. 86-009, the Commission stated that a public official is prohibited, by R.C. 
2921.42(A)(l), from authorizing a lease agreement between the agency he serves and his 
employer, who is a business associate for purposes of the restriction. 

The Ethics Commission has held that a business association is created whenever 
individuals join together to pursue a common business purpose. Adv. Op. No. 86-002. The 
Commission has stated that attorneys in a partnership, as well as attorneys who share expenses 
in certain circumstances, are "business associates" for purposes of R.C. 2921.42(A)(l). Adv. 
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Op. No. 92-003. The Ethics Commission has also held, however, that, where a business 
relationship has been terminated, the existence of a past business relationship does not dictate 
that a public official must refrain from participating in matters affecting his former associate's 
interests. Adv. Op. No. 90-011. Therefore, where a partnership has been dissolved, and there is 
no other business connection between a public official and another party, the public official will 
not be prohibited from acting on matters that affect his former partner. 

However, as stated above, the Commission has determined that individuals engaged in a 
common business purpose are business associates. Adv. Ops. No. 85-004 and 90-008. While the 
Commission has not issued a specific opinion on the issue ofjoint property ownership, there may be 
some instances in which the joint ownership of property creates a business association among the 
owners. The joint ownership of property may constitute a business association where the property 
produces income via leases, contracts, rental payments, or a commercial enterprise operated by the 
owners. Where a public official and another person own property that produces income, the official 
and the other person may be considered to be engaged in a common business purpose, and, 
therefore, may be business associates. Once again, the Commission has not specifically opined on 
this issue. 

This letter was presented to the Ethics Commission at its meeting on November 19, 1999. 
The letter is limited to questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 
2921.43 of the Revised Code and does not purport to interpret other laws or rules. This letter does 
not reach any conclusions as to the specific facts in the situation that you have set forth. I apologize 
for the delay in providing you this information and regret any inconvenience that resulted from the 
delay. 

If you have any additional questions, please do not hesitate to contact this Office. 

Enclosure: Advisory Opinion No. 88-003 




