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In your letter to the Ethics Commission dated November 10, 1999, you ask about the Ohio 
Ethics Law prohibitions imposed upon a member of the Board of Commissioners of Cuyahoga 
County. Specifically, you ask whether prohibitions imposed on the county commissioner by the 
Ohio Ethics Law and related statutes preclude the commissioner's spouse from being employed as 
General Manager of the Greater Cleveland Regional Transit Authority (Authority). 

As explained below, the Ethics Law and related statutes do not preclude the Authority's 
Board of Trustees from hiring the commissioner's spouse. The commissioner, however, is 
prohibited from exercising the power and influence inherent in the position of commissioner to 
affect the decisions of 11\embers of the Authority's Board of Trustees regarding the initial 
employment of his or her spouse. The county commissioner is also prohibited from using the 
commissioner's position to affect the terms and conditions of his or her spouse's employment, 
such as the amount of compensation and benefits paid to the spouse, after he or she is hired by 
the Authority. The commissioner is not prohibited from participating in county appropriations to 
the Authority that are for the general operation of the Authority. 

You state that the Authority's Board of Trustees engaged a search firm to fill the vacant 
position of General Manager for the Authority. One of the candidates being considered is the 
spouse of a county commissioner. The Authority operates within Cuyahoga County, but it is an 
independent political subdivision with the authority to perform all functions inherent in the 
operation of a transit system. The Board of County Commissioners, however, appoints three of the 
ten members of the Authority's Board of Trustees. The General Manager for the Authority would 
be hired by, and responsible to, the Authority's Board of Trustees. 
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Prohibition Against Securing Public Employment for a Family Member-R.C.2921.42(A)(l) 

Division (A)(l) of Section 2921.42 of the Revised Code reads as follows: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(1) Authorize, or employ the authority or influence ofhis office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his 
family, or any ofhis business associates has an interest. 

The term "public official" is defined in R.C. 2921.0l(A) for purposes of R.C. 2921.42 to include an 
elected or appointed officer of a political subdivision of the state. A county commissioner is an 
elected officer of the county and subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinion No. 88-003. 

The term "public contract" is defined in 2921.42(G)(l)(a), to include the employment of an 
individual by a political subdivision, or any of its agencies or instrumentalities. Thus, the 
employment of a General Manager by the Authority's Board of Trustees is a "public contract'' for 
purposes ofR.C. 2921.42. 

R.C. 2921.42(A)(l) limits the actions a public official can take with regard to securing 
public employment for a member of his family. Adv. Ops. No. 82-003, 86-010, and 90-010. 
For purposes of R.C. 2921.42, a family member includes a spouse, children, whether dependent or 
not, parents, grandparents, grandchildren, and siblings. Adv. Ops. No. 80-001 and 85-015. 
The term also includes other persons related to the official by blood or marriage and residing in the 
same household with the official. Id. 

In Advisory Opinion No. 90-010, the Ethics Commission explained the prohibition imposed 
by R.C. 2921.42(A)(l) with regard to a public official securing public employment for a member of 
his family: 

R.C. 2921.42(A)(l) is not a "no relatives policy" which determines eligibility for 
employment with a political subdivision on the basis of family relationships. . . . 
R.C. 2921.42(A)(l) does not prohibit a family member of a public official from 
being employed by the same political subdivision which the official serves; rather it 
prohibits the public official from taking any action to secure employment for his 
family member. The purpose ofR.C. 2921.42(A)(l) is to prevent the possibility that 
a public official may show favoritism in the exercise of his discretionary, decision­
making authority in authorizing a contract for public employment. (Emphasis in 
original). 

R.C. 2921.42(A)(l) prohibits a public official from "authorizing" the employment of a family 
member or employing the "authority or influence of his office" to secure authorization of the public 
employment of a family member. See Adv. Ops. No. 85-015 and 90-010. See also Adv. Op. No. 
91-007. 
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The Ethics Corn.mission has held that a public official will be deemed to have "authorized" a 
public contract for purposes of R.C. 2921.42 where the contract could not have been awarded 
without the approval of the official or the position the official holds. See Adv. Op. No. 89-004 
(2921.42(A)(1) prohibits a member of a board of county commissioners from authorizing, or using 
the authority or influence of his office to secure authorization of, a public contract in which he, a 
member of his family, or any of his business associates has an interest, where the public contract is 
entered into by a regional transit authority which the board of county commissioners participated in 
creating and which includes the county). See also Adv. Ops. No. 87-004, 88-008, and 92-008. · 
Accordingly, R.C. 2921.42(A)(l) prohibits a public official from voting or participating in any way 
in the public agency's decision-making process authorizing or approving employment for a member 
of the official's family. Adv. Ops. No. 82-003, 89-005, and 90-010. 

In the instant situation. the hiring of a General Manager of the Authority is a prerogative of 
the Board of Trustees of the Authority-not the Cuyahoga County Commissioners. See R.C. 
306.34 (a regional transit authority's board of trustees is statutorily authorized to select its president, 
vice-president, secretary-treasurer, and other officers and employees, and determine their titles, 
terms of office, compensation, duties, number, and qualifications). The official approval of the 
Board of Commissioners of Cuyahoga County is not necessary for the Authority to hire a General 
Manager. Therefore, the prohibition imposed upon the county commissioner by R.C. 
2921.42(A)(l) against "authorizing" the employment of a family member would not be implicated 
by the Board of Trustees of the Authority hiring the commissioner's spouse as the Authority's 
General Manager. 

It must be noted, however, that R.C. 2921.42(A)(l) also prohibits a public official from 
employing the "authority or influence of his office" to secure authorization of any public contract in 
which a family member has an interest. The words "authority or influence" are not defined for 
purposes of R.C. 2921.42. A primary rule of statutory construction requires that words used in a 
statute which are not defined must be construed according to rules of grammar and common usage. 
R.C. 1.42. The word "authority" is defined in Webster's New World Dictionary of the American 
Language as "power or influence resulting from knowledge, prestige, etc." Webster's New World 
Dictionary of the American Language 94 (2d College ed. 1970). The word "influence" is defined as 
"the power ofpersons ... to affect others, seen only in its effects" and ''the ability of a person ... to 
produce effects indirectly by means of power based on ... high position." Webster's New World 
Dictionary of the American Language 722 (2d College ed. 1970). Adv. Op. No. 94-002. 

The General Assembly's use of the words "authority or influence" in R.C. 2921.42(A)(l) 
specifically characterize a broader range of activity than that described by the word "authorize." 
See Dougherty v. Torrence, 2 Ohio St. 3d 69, 70 (1982) (effect must be given to words used in a 
statute); Dungan v. Kline, 81 Ohio St. 371, 380-81 (the presumption is that every word in a 
statute is designed to have effect); Adv. Op. No. 74-001 ("it is to be assumed that the Legislature 
used the language contained in a statute advisedly and intelligently and expressed its intent by 
the use of the words found in the statute"). 
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Therefore, the prohibition against a public official employing the "authority or influence 
of his office" to secure a public contract in which a family member has an interest bars the 
commissioner from exercising the power and influence inherent in the position of commissioner 
to affect the decisions of members of Authority's Board of Trustees to appoint his or her spouse 
General Manager of the Authority. This prohibition includes, but is not limited to, discussing, 
recommending, or otherwise using the authority or influence of the position of commissioner, 
either formally or informally, in order to persuade members of the Authority's Board of Trustees 
to appoint his or her spouse to be General Manager. See also R.C. 102.03(0) (set forth below). 

Securing a Thing of Value for a Family Member-RC.102.03(D) 

Your attention is also directed to R.C. 102.03(0), which provides: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence ofoffice or employment to secure anything ofvalue or the promise or offer of 
anything of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon the public official or employee with respect to that person's duties. 

The term "public official or employee" is defined for pwposes ofR.C. 102.03(0) to include 
any person who is elected or appointed to an office of any instrumentality of a county. R.C. 102.01 
(B) and (C). A county commissioner is a "public official or employee" as defined for purposes of 
R.C. 102.03, and is, therefore, subject to the prohibitions of that section. Adv. Op. No. 88-003. 

The term "anything ofvalue" is defined for pwposes ofR.C. 102.03 in R.C. 1.03 to include 
money, a promise of future employment, and every other thing of value. R.C. 102.0l(G). 
The employment of the commissioner's spouse as General Manager of the Authority and the 
compensation received therefor fall within the definition of "anything of value." 

The Ethics Commission explained in Advisory Opinion No. 92-010 that R.C. 102.03(D) 
prohibits a public official from participating, formally or informally, in any matter that directly 
affects the private pecuniary interests ofthe official's family member where the official's objectivity 
and independence of judgment could be impaired. See also Adv. Ops. No. 90-004, 91-004, and 
92-012. As explained above, the Authority is an independent political subdivision of the state and 
the Board of Commissioners of Cuyahoga County does not exercise oversight regarding the 
personnel decisions of the Board of Trustees of the Authority. However, because R.C. 102.03(D) 
uses the words "the authority or influence of office" in defining the prohibition, it has relevance to 
the instant situation. 

R.C. 102.03(0) prohibits the commissioner from using the authority or influence of the 
commissioner's position with regard to any matter that would provide a definite and direct 
pecuniary benefit to his or her spouse. The Ethics Commission has recognized that a public official 
or employee will develop working relationships with other public officials and employees while 
performing his or her official duties. This would be especially true in this situation because 
Cuyahoga County is a member of the Authority and, as part of the conditions of membership, the 
Board of Commissioners of Cuyahoga County appoints three out of ten members of the Authority's 
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Board ofTrustees. R.C. 102.03(D) prohibits a public official or employee from using relationships 
developed while performing his public duties to secure a favorable decision or action by another 
public official or employee regarding his private financial interests or those ofa family member. 

As a person holding a county elected office in a county that appoints three out of ten 
members of the Authority's Board of Trustees, the commissioner has unique access to, and 
relationship with, the members of the Authority's Board of Trustees. R.C. 102.03(D) prohibits the 
commissioner from using this unique access to, and relationship with, the members of the 
Authority's Board of Trustees to affect its decision to hire his or her spouse to be the Authority's 
General Manager, or its setting of his or her compensation and expenses. The commissioner is 
prohibited from formally and informally lobbying for his or her spouse, and from taking any other 
formal or informal action to persuade members of the Authority's Board of Trustees to select his or 
her spouse to be General Manager of the Authority. For example, the commissioner is obviously 
prohibited from stating that the reappointment of the members appointed by the county 
commissioners will be based upon whether his or her spouse was hired as the Authority's General 
Manager. 

Participation in County Appropriations to the Authority 

The issue becomes whether the Ethics Law and related statutes would prohibit the 
commissioner from participating in county appropriations to the Authority if the commissioner's 
spouse was employed as the Authority's General Manager. R.C. 306.47 statutorily authorizes a 
board ofcommissioners ofa county that is included within a regional transit authority to appropriate 
funds for a portion of the authority's expenses as provided for in the resolution that made the county 
a member of the authority. You have not stated whether, or to what extent, the county appropriates 
funds for the Authority. In this opinion, the Ethics Commission will provide guidance to the county 
in the event that it does appropriate funds to the Authority. 

The Ethics Commission has held that R.C. 102.03(0) does not prohibit a public official 
from participating in a general budget appropriation which includes money that ultimately funds 
a family member's compensation and benefits where either of two sets of facts are present. 
First, the Commission has held that R.C. 102.03(D) does not prohibit a public official from 
participating in a general budget appropriation provided that the amount of the family member's 
compensation and benefits has been established by an action separate from the appropriation and 
the appropriation measure does not provide the official with the authority or discretion to alter 
the compensation and benefits that would be received by the official's family member. Adv. 
Ops. No. 92-012 and 98-004. See generally Adv. Ops. No. 90-004 and 91-004. Second, the 
Commission has held that R.C. 102.03(D) does not prohibit a public official from participating in 
a general budget appropriation provided that the family member's compensation and benefits are 
identical to and in common with the entire class of employees who are not subject to a collective 
bargaining agreement. See Adv. Ops. No. 92-010, 92-012, and 98-004. 
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In this situation, as stated above, the Authority is statutorily authorized by R.C. 306.34 to 
establish rules and regulations providing for the selection of its officers and employees, and 
establishing their compensation. Therefore, the first provision applies-the amowit of the spouse's 
compensation and benefits would be established by an action separate from the appropriation and 
the appropriation measure does not provide the Board of Commissioners of Cuyahoga Cowity with 
the authority or discretion to alter the compensation and benefits established by the Authority. 

Therefore, R.C. 102.03(0) does not prohibit the commissioner from participating in 
cowity appropriations to the Authority if his or her spouse were employed as the Authority's 
General Manager. Once again, it must be stressed that the commissioner is prohibited from 
exercising the power and influence inherent in the commissioner's position to affect any 
decisions of members of the Authority's Board of Trustees regarding the appointment of the 
commissioner's spouse as General Manager of the Authority, including the establishment of the 
amowit of the General Manager's compensation and benefits. 

The Ethics Commission has held that R.C. 102.03(0) prohibits a public official from 
participating in matters where the public official's family member would receive a definite and 
direct, private pecuniary benefit. See Adv. Ops. No. 90-004 and 98-004. The Commission has held 
that, while an employee's workload may be eased and the :functioning of his job expedited by 
general budget appropriations for such items as accommodations, personnel, and supplies, 
appropriations for the use of a public agency generally will not provide a definite and direct, 
personal pecuniary benefit to an individual employee of the agency. Id. Accordingly, the Ethics 
Commission has held that R.C. 102.03(0) does not prohibit a public official from participating in 
general budget appropriations to the department which employs a family member of the official 
provided that the appropriations are for the department's general accommodations, supplies, and 
operating expenses and do not provide a definite and particular personal benefit to the family 
member. See Adv. Ops. No. 92-012 and 98-004. Therefore, R.C. 102.03(0) does not prohibit the 
commissioner from participating in general budget appropriations to the Authority provided that the 
appropriations are for the Authority's general operating expenses and do not provide a definite and 
particular personal benefit to the commissioner's spouse. 

Conclusion 

As explained above, the Ethics Law and related statutes do not preclude the Authority's 
Board of Trustees from hiring the commissioner's spouse. The commissioner, however, is 
prohibited from exercising the power and influence inherent in the position of commissioner to 
affect the decisions of members of the Authority's Board of Trustees regarding the initial 
employment of his or her spouse. The cowity commissioner is also prohibited from using the 
commissioner's position to affect the terms and conditions of his or her spouse's employment, 
such as the amowit of compensation and benefits paid to the spouse, after he or she is hired by 
the Authority. The commissioner is not prohibited from participating in cowity appropriations to 
the Authority that are for the general operation of the Authority. 
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It should be noted that the Ethics Commission assumes that Authority officials who are 
participating in the hiring process will give no undue preference to the spouse of the county 
commissioner, and that the hiring process will be fair and open to all qualified candidates who 
seek to serve the Authority. If the commissioner's spouse is the candidate selected as a result of 
the Authority's selection process, it should be clear that the process was open and fair, and that 
the commissioner's spouse is the best and most-qualified person, among the candidates who 
responded, for the public service position of General Manager. 

The Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
December 17, 1999. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions 
arising under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code 
and does not purport to interpret other laws or rules. If you have any further questions, please 
feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

µ~ 
JohnRawski. 
Staff Attorney 




