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In a letter received by the Ohio Ethics Commission on August 10, 2000, you have asked 
whether any staff or board members of Ohio community schools are required to file annual 
:financial disclosure statements with the Ohio Ethics Commission. 

As explained more fully below, staff and board members of Ohio community schools are 
not required to file annual financial disclosure statements with the Ohio Ethics Commission. 

Financial Disclosure Requirements of School Officials and Employees-R.C. 102.02(A) 

In order to address your question~ it is necessary to examine R.C. 102.02(A), which 
provides, in pertinent part, that: 

[E]very business manager, treasurer, or superintendent of a city, local, exempted 
village, joint vocational, or cooperative education school district or an educational 
service center [and] every person who is elected to or is a candidate for the office 
of member of a board of education of a city, local, exempted village, joint 
vocational, or cooperative education school district or of a governing board of an 
educational service center that has a total student count of twelve thousand or . 
more as most recently determined· by the department of education pursuant to 
section 3317.03 of the Revised Code ... shall file [a financial disclosure 
statement] with the appropriate ethics commission. 

The "appropriate ethics commission" for school officials and employees is the Ohio Ethics 
Commission. See R.C. 102.0l(F). 

As you correctly note in your letter to the Commission, R.C. 3314.03(A)(ll)(e) provides 

that contracts entered into between a sponsor and the governing authority of a community school 
shall specify that "the school shall comply with Chapter 102 of the Revised Code." While 

provisions dealing with the filing of financial disclosure statements by public officials and 

employees are contained in Chapter 102 of the Revised Code, with which a community school 
must comply, the question remains whether these financial disclosure provisions require 

comm.unity school staff or bo~d members to file financial disclosure statements. 
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Members of the board and key management employees of specified public school 
districts are required to file financial disclosure statements with the Ohio Ethics Commission. 
R.C. 102.02(A) provides a list of the management employees and the types of school districts for 
which filing is required. In particular, business managers, treasurers and superintendents· of a 
city, local, exempted village, joint vocational, or cooperative education school district · or an 
educational service center are required · to file a financial disclosure statement In addition, 
persons who are elected to or are candidates for the office of member of a board of education of 
a city, local, exempted village, joint vocational, or cooperative education school district or of a 
governing board of an educational service center that has a total student count of twelve 
thousand or more are required to file a financial disclosure statement. 

R.C. 102.02(A) does not expressly provide that any officials or employees of community 
schools are required to file financial disclosure statements. When the language of a statute is 
plain and unambiguous, there is generally no need to resort to further interpretation. Sears v. 
Weimer, 143 Ohio St. 312, 55 N.E.2d 413 (1944). Since 102.02(A) lists plainly those school 
board members and management employees who are required to file, and there is no express 
provision pertaining to superintendents, treasurers, business managers, or board members of 
community schools, it must.be presumed that the silence of R.C. 102.02(A) in this regard is 
deliberate. See generally State ex rel. Alden E. Stilson & Assoc. v. Ferguson, 154 Ohio St. 139, 
145-6, 93 N.E.2d 688, 691 (1950) (it is a well-recognized rule of statutory construction "that the 
specification of one thing implies the exclusion of another''). Therefore, based on the plain and 
unambiguous wording of the pertinent provisions of R.C. 102.02(A), officials and employees of 
community schools are not required to file financial disclosure statements. 

Conclusion 

As explained above, staff and board members of Ohio community schools are not 
required to file annual fmancial disclosure statements with the Ohio Ethics Commission. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
January 26, 2001. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code and does 
not purport to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional 
information, please contact this Office again. 

Sincerely, 

~/~ 
Timothy L. Gates 
Staff Attorney 




