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In a letter to the Ethics Commission, you state that the Cancer Institute of the Medical 
College of Ohio (MCO) has created an MCO Cancer Institute External Advisory Board (Board). 
The Cancer Institute created the Board to advise it regarding developing programs and experimental 
therapies for its patients. The Board is comprised of individuals from the private sector who may be 
affiliated with private institutions that contract with MCO or its Cancer Institute to provide clinical 
trials with their drugs. The Board has no authority to either allocate MCO resources or make 
decisions on behalf of MCO and its Cancer Institute. 

You ask whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit MCO from providing an 
honorarium to the Board members. 

Brief Answer 

As explained below, as you describe the advisory role of the Board, members of the Board 
are not public officials and employees subject to either R.C. Chapter 102., or R.C. 2921.42. 
MCO is not prohibited, by provisions of Ohio's Ethics Law and related statutes, from providing an 
honorarium to the members of the Board. 

Definition of "Public Official" for Purposes of the Ethics Law and Related Statutes 

The critical issue you have raised is whether the Board members are subject to the Ohio 
Ethics Laws and related statutes. 

The Ethics Commission's jurisdiction is limited to Chapter 102. and Sections 2921.42, 
2921.421, and 2921.43 of the Revised Code. See R.C. 102.02, 102.06, and 102.08. These statutes 
contain definitions that determine whether an individual is subject to the prohibitions imposed by 
the Ethics Law and related statutes. See R.C. 102.0l(B) and (C), and 2921.0l(A), described below. 
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R.C. 102.0l(B) defines the term "public official or employee" for purposes of Chapter 102. 
of the Revised Code as "any person who is elected or appointed to an office or is an employee of 
any public agency." R.C. 102.0l(C) defines the term "public agency" as: 

[T]he general assembly, all courts, any department, division, institution, board, 
commission, authority, bureau or other instrumentality of the state, a county, city, 
village, township, and the five state retirement systems, or any other governmental 
entity. 

R.C. 2921.0l(A) defines the term "public official" for purposes of R.C. Chapter 2921. as 

[A]ny elected or appointed officer, or employee, or agent of the state or any political 
subdivision thereof, whether in a temporary or permanent capacity, and including 
without limitation legislators, judges and law enforcement officers. 

The MCO meets the definition of "public agency" for purposes of R.C. 102.0l(B) because it is an 
instrumentality established by statute within state government. R.C. 3350.01. Therefore, it is clear 
that officers and employees of MCO are within the definition of "public official or employee" for 
purposes of R.C. Chapter 102. However, the issue is whether the Board members fall within the 
definition of "public agency." 

As stated above, the Board was created by the Cancer Institute of MCO. Therefore, the 
Board is an instrumentality of the state. As also stated above, the Board functions exclusively for 
advisory purposes. The issue becomes whether a Board member is "appointed to an office ... of 
any public agency" for purposes of R.C. Chapter 102.01 or is an "appointed officer ... of the state" 
for purposes of R.C. 2921.42. 

Under Ohio law, a person who holds an "office" is an "officer." In the case of Muskingum 
County Democratic Executive Committee v. Burrier, 31 Ohio Op. 570 (Muskingum County 1945), 
the Court held: 

The terms "officer" and "office" are paronymous, and in their original and proper 
sense, are to be regarded as strictly correlative. 

See also Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 85-005. 

The Ethics Commission, in Advisory Opinion No. 74-007, reviewed existing case law and 
recognized factors which established a test to determine whether one is "appointed to an office." 
The factors are whether the person: (1) is appointed; (2) has a title; (3) exercises a function of 
government concerning the public; and (4) is not subject to a contract of employment. The Ethics 
Commission modified this test in Advisory Opinion No. 75-004 when it determined that whether 
the person exercises the "sovereign power" of government, as explained in case law, is an additional 
and essential criterion for determining whether one is "appointed to an office." 
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The Commission explained "sovereign power" in Advisory Opinion No. 75-004: 

The concept of sovereign power originates with the idea that the office is created by 
public authority, be it executive order, the Constitution or some statute. 
Furthermore, it has been held that "if a man is placed in a position which is 
continuous and permanent and has certain powers which, under the law, only he can 
exercise; then he has some sovereign power delegated to him." Shaw v. Jones, 
40 O.N.P. 372 (1897). 

In Advisory Opinion No. 77-004, the Commission held: 

Sovereign power includes the exercise of a duty entrusted to one by virtue of statute 
or some other public authority, a duty that is not merely clerical, but that involves 
discretionary, decision-making qualities. 

The Commission quoted from the Ohio Supreme Court case of State ex rel. Landis v. Butler, 
95 Ohio St. 157 (1917), in Advisory Opinion No. 85-005, as follows: 

If specific statutory and independent duties are imposed upon an appointee in 
relation to the exercise of the police powers of the state, if the appointee is invested 
with the independent power in the disposition of public property or with the power to 
incur financial obligations upon the part of the county or state, if he is empowered to 
act in those multitudinous cases involving business or political dealings between 
individuals and the public, wherein the latter must necessarily act through an official 
agency, then such functions are a part of the sovereignty of the state. 

The Commission emphasized that no one of the indicia controls and combinations of factors will 
determine whether a person is deemed to hold an office. See Adv. Op. No. 75-004. 

In Advisory Opinion No. 85-005, the Ethics Commission determined that the Technical 
Advisory Committee to the Coal Development Office of the Department of Development does not 
exercise sovereign power since its statutorily authorized function is exclusively to provide 
non-binding advice on research and development projects to the Coal Development Office and not 
to exercise final, discretionary decision-making authority. Accordingly, the Commission held that 
members of the Technical Advisory Committee are neither "officers" nor "appointed to an office" 
of the state and are not subject to the prohibitions of R.C. Chapter 102. or Section 2921.42. See 
Adv. Op. No. 85-005. 

The issue becomes whether the Board exercises "sovereign power." As explained above, 
a determination whether a public agency exercises "sovereign power" depends on whether the 
public agency has the power to exercise final, discretionary, decision-making authority. As you 
have described the Board, the Cancer Institute created the Board to advise it regarding developing 
programs and experimental therapies for the Cancer Institute's patients, and the Board has 
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no authority to either allocate MCO resources or make decisions on behalf of MCO and its Cancer 
Institute. 

Therefore, it is apparent that the Board provides non-binding advice to the Cancer Institute 
of MCO which is similar to the duty exercised by the Technical Advisory Committee which was 
examined by the Ethics Commission in Advisory Opinion No. 85-005. 

As explained above, one of the indicia of sovereign power is the statutory authority of the 
public agency to exercise the police powers of the state. See Adv. Op. No. 85-005. Another indicia 
of sovereign power is the power to act in cases involving business or political dealings between 
individuals and the public, wherein the public must necessarily act through an official agency. Id. 
In the instant situation, as stated above, the Board performs no function beyond that which may be 
characterized as advisory. Therefore, a member of the Board is neither "appointed to an office" for 
purposes of R.C. Chapter 102. nor an "officer ... of the state" for purposes of R.C. 2921.42. 

Furthermore, because the Board was empanelled to provide non-binding advice to the 
Cancer Institute, it is apparent that they do not serve pursuant to a contract of employment with the 
Cancer Institute or MCO. Therefore, a member of the Board is neither "an employee of a public 
agency" for purposes of R.C. Chapter 102. nor an "employee of the state" for purposes of R.C. 
2921.42. 

R.C. 2921.01 also includes "agents" of the state, as well as officers and employee, within the 
definition of "public official" for purposes of R.C. 2921.42. However, the Ethics Commission has 
held that a person or entity is an "agent" of the state if the state has empowered the individual or 
entity to act on the state's behalf and to bind the state. Adv. Op. No. 92-001. In the instant 
situation, as described above, the Board provides non-binding advice and has no authority to either 
allocate MCO resources or make decisions on behalf of MCO and its Cancer Institute. Therefore, a 
member of the Board is not an "agent" of the state who is subject to R.C. 2921.42. 

If, however, the functions or duties of the Board are changed in any way, and the Board is 
given the authority to act on behalf of MCO, or bind MCO by its decisions, the Board members 
may be "public officials" for purposes of the Ethics Law and related statutes. If the functions or 
duties of the Board are changed in the future, please contact the Ethics Commission for further 
guidance. 

Conclusion 

As explained above, as you describe the advisory role of the Board, members of the Board 
are not public officials and employees subject to either R.C. Chapter 102., or R.C. 2921.42. 
MCO is not prohibited, by provisions of Ohio's Ethics Law and related statutes, from providing an 
honorarium to the members of the Board. Whether MCO otherwise has the statutory authority to 
pay the honoraria described, or such a payment raises broader issues of appropriateness or 
appearances under other state, federal, or university rules is for MCO to decide. 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
July 27, 2001. The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code and does not purport 
to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
contact this Office again. 

i}trwD 
JohnRawski 
Staff Attorney 




