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Dear Mr. Jones: 

In your letter to the Ethics Commission, you ask whether the prohibition that the Ohio 
Ethics Law and related statutes impose upon you as a member of the board of trustees of 
Cleveland State University (CSU) precludes CSU from entering into a partnership with a 
biomedical start-up corporation in which you have an ownership and fiduciary interest to secure 
grants and engage in joint research. 

You state that you were appointed to the CSU board of trustees in 2001. You also state 
that you are the founder, chairman, CEO, and shareholder of BIOMEC, a biomedical start-up 
corporation. You state that BIOMEC has secured development grants from the National 
Aeronautics and Space Administration (NASA) and the State of Ohio Technology Action Fund 
(SOT AF) and, in the past two years, has secured over 25 Small Business Innovative Research 
Grants (SBIR) from the National Institutes of Health (NIH). You state that the SBIR grants have 
been in collaboration with not-for-profit institutions such as The Cleveland Clinic Foundation, 
Case Western Reserve University, and The University of Toledo. 

You state that since becoming a CSU trustee, you have urged CSU to enter into 
partnerships with small companies for the purpose of securing SBIR grants from NIH to increase 
outside-funded research. You state that you would like CSU to enter into a partnership with 
BIOMEC to secure SBIR grants and engage in joint medical research. You state that SBIR 
regulations would require BIOMEC to be the prime contractor and CSU to be a subcontractor. 
In addition, you state that if CSU were to secure SBIR grants and engage in joint research with 

BIOMEC, it would enhance the prestige of CSU and infuse revenue at a time when the state's 
educational budget is being reduced. 

Brief Answer 

As explained below, the prohibitions that R.C. 2921.42(A)(3) and R.C. 102.03(D) impose 
upon you as a member of the board of trustees of CSU precludes CSU from entering into a 

partnership with BIOMEC to secure grants and engage in joint research. However, the Ethics 

Law does not prohibit CSU from partnering with small businesses in which you have no 
ownership or fiduciary interests to pursue NIH grants as you have recommended. 
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R.C. 3345.14-Application of Exception for Entrepreneurship 

Before addressing your question, it is necessary to determine whether R.C. 3345.14, and 
the rules adopted by the CSU board of trustees pursuant to Division (D) of R.C. 3345.14, are 
applicable to your question. In 2000, the General Assembly amended R.C. 3345.14 to include a 
provision that boards of trustees of state universities can adopt rules to set forth circumstances 
under which an employee of the university may have a financial interest in discoveries or 
inventions made or created by that employee or in patents issued to that employee. R.C. 
3345.14(0). However, in R.C. 3345.14(E), the General Assembly has clearly indicated that such 
rules apply only to "employees" of the university and that, in implementing the rules, all 
members of the college or university board of trustees shall be governed by Chapter 102. and 
sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. R.C. 3345.14(D)(2)(c) and (E). Therefore, 
in order to answer your question, it is necessary to look to the Ohio Ethics Law and related 
statutes, rather than any rules adopted by CSU. 

R.C. 2921.42(A)(3)-Position of Profit in a Public Contract 

R.C. 2921.42(A)(3) reads: 

(A) No public official shall knowingly do any of the following: 

(3) During his term of office or within one year thereafter, occupy any position 
of profit in the prosecution of a public contract authorized by him or by a 
legislative body, commission, or board of which he was a member at the 
time of authorization, unless the contract was let by competitive bidding to 
the lowest and best bidder. 

The term "public official" is defined, for purposes of R.C. 2921.42 in R.C. 2921.0l(A), to include 
any appointed officer of the state. A state college or university is an instrumentality of the state. 
R.C. 3345.011 ("'state university' means a public institution of higher education which is a body 
politic and corporate"); Wolf v. Ohio State University Hosp., 170 Ohio St. 49 ( 1959). Therefore, as 
a member of the board of trustees of CSU, you are a "public official" for purposes of R.C. 
2921.42(A)(3). Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 95-004. 

The term "public contract" is defined for purposes of R.C. 2921.42 in Division (G)(l)(a) 
of that section and includes the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or 
acquisition, of property or services by or for the use of "the state or any of its political 
subdivisions, or any agency or instrumentality of either." R.C. 2921.42(G). The proposed 
partnership between CSU and BIOMEC to secure SBIR grants from NIH and engage in joint 
research falls within the definition of a "public contract" because CSU would be acquiring the 
services of BIOMEC to secure the grants and to perform medical research services. 
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The Ethics Commission has held that the position of profit which a public official 
occupies in the prosecution of a public contract for purposes of R.C. 2921.43(A)(3) must be 
definite and direct. Adv. Op. No. 92-013. A public official occupies a position of profit in a 
public contract when he will realize a pecuniary advantage, gain, or benefit, which is a definite 
and direct result of the public contract. Adv. Op. No. 92-017. 

In Advisory Opinion No. 92-013, the Ethics Commission explained that the word "profit" 
in R.C. 2921.42(A)(3) connotes a pecuniary gain or benefit. See also Adv. Op. No. 93-001. 
The Ethics Commission has held that, for purposes of R.C. 2921.42(A)(3), a public official is 
deemed to profit from a public contract where: (1) the establishment or operation of the 
company with which he serves is dependent upon the award of the public contract; (2) the 
creation or continuation of the public official's position with the company with which he serves 
is dependent upon the award of the contract; (3) the proceeds from the contract would be used by 
the company to compensate the official or serve as a basis for the official's compensation; or (4) 
he would otherwise profit from the contract. Adv. Ops. No. 87-004 and 88-008. 
The Commission has determined that under these criteria, a person with an ownership interest in 
a business occupies a position of profit in the contracts of the business for purposes of R.C. 
2921.42(A)(3). Adv. Op. No. 90-003. 

You have stated that you are the founder, chairman, CEO, and shareholder of BIOMEC. 
It is apparent that, as a result of the positions you hold in BIO:MEC, you occupy a position of 
profit in BIOMEC' s contracts for purposes of R.C. 2921.42(A)(3). 

A legislative body, commission, or board will be deemed to have authorized a public 
contract for purposes of R.C. 2921.42(A)(3) where the contract could not have been awarded 
without the board's approval. Adv. Op. No. 87-008. Accordingly, the statutory proscription applies 
to a public official who serves on a legislative body, commission, or board regardless of whether he 
participates in discussions or votes on the public contract as a member of the legislative body, 
commission, or board. Adv. Ops. No. 88-006, 88-008, and 91-005. 

A contract is considered to be "authorized" by a public official, employee, or entity when 
the contract could not have been awarded without the approval of the individual, the position the 
individual holds, or the board on which the individual serves. Adv. Op. No. 87-004. R.C. 
2921.42(A)(3) prohibits a university trustee from occupying a position of profit in the award of 
any university contracts, that are not competitively bid and awarded to the lowest and best 
bidder, if he authorized the contracts, or if they were authorized by the board of trustees, even if 
he abstained from the authorization. Adv. Op. No. 90-005. See also 1971 Op. Att'y Gen. No. 
71-020 (holding that a Youngstown State University trustee was prohibited, by the statute that 
preceded R.C. 2921.42, from having an interest in the lease of real property to the university, 
even if he abstained from the vote of the trustees on the transaction). 

R.C. 3344.03 provides that the board of trustees of CSU shall do all things necessary for 
the creation, proper maintenance, and successful and continuous operation of the university. 
Thus, in the instant situation, the CSU board of trustees would be required to decide whether to 
enter into partnerships with small companies for the purpose of securing SBIR grants from NIH 
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to increase outside-funded research. Because a partnership between CSU and BIOMEC cannot 
be entered into without the approval of the board of trustees of CSU, then R.C. 2921.42(A)(3) 
would preclude the formation of the proposed partnership unless the choice of selecting 
BIOMEC as a partner for securing SBIR. grants from NIH to engage in medical research was a 
result of competitive bidding and BIOMEC had made the lowest and best bid. 

It appears unlikely that the formation of the proposed partnership between CSU and small 
companies for the purpose of securing SBIR. grants from NIH is the type of relationship that 
readily lends itself to competitive bidding. Therefore, the prohibition that R.C. 2921.42(A)(3) 
imposes upon you as a member of the board of trustees of CSU precludes CSU from entering 
into a partnership with BIOMEC. 

Use of Position to Secure Anything of Value-R.C. 102.03(D) 

In addition to R.C. 2921.42(A)(3), your question also implicates R.C. 102.03(D), which 
reads as follows: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of office or employment to secure anything of value or the promise or 
offer of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 

The term "public official or employee" is defined for purposes of R.C. 102.03 to include 
any appointed official or employee of any "public agency." R.C. 102.0l(B). The term "public 
agency" is defined to include any institution or instrumentality of the state. R.C. 102.0l(C). 
A state university is a public agency as that term is defined in R.C. 102.0l(C). Adv. Op. No. 
77-005. Therefore, a member of the board of trustees of a state university is an appointed 
official of a public agency and subject to the prohibitions imposed by R.C. 102.03(D). 

The term "anything of value" is defined for purposes of R.C. 102.03 in R.C. 1.03 to 
include money and every other thing of value. RC. 102.0l(G). An ownership interest in a 
private business and the income that is derived from the operation of the business falls under the 
definition of "anything of value." Adv. Ops. No. 89-010, 90-003, and 92-009. Furthermore, any 
beneficial or detrimental economic impact that results from a decision of a public agency is a 
thing of value for purposes of R.C. 102.03(D) and (E). Adv. Op. No. 90-002. 

R.C. 102.03(D) prohibits a public official or employee from using the authority or 
influence of his office to secure anything of value for himself, or any person, business, or other 
entity, if the relationship between the official and that person or other entity is such that the 
official's objectivity or independence of judgment could be impaired with respect to matters that 
affect the interests of that party. Adv. Ops. No. 87-009, 89-008, and 90-012. The Ethics 
Commission has determined that a public official or employee is not absolutely prohibited from 
engaging in private business activity or holding private employment so long as no conflict of 
interest exists between the public official's or employee's public position and private financial 
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interests. Adv. Ops. No. 84-009, 85-006, 86-008, and 87-006. The Commission has explained 
that the limitations and restrictions on the conduct of a public official or employee who engages 
in a private business or who holds outside employment is dependent on the facts and 
circumstances of each individual situation. Adv. Ops. No. 77-003 and 89-003. 

In circumstances where a public official or employee is able to withdraw from 
consideration of matters that could pose a conflict of interest, the Ethics Commission has 
concluded that the public official or employee is not prohibited from engaging in a private 
business or holding outside employment. For example, in Advisory Opinion No. 86-007, the 
Commission held that a person who owns a private business that is licensed and regulated by the 
county board of health is not prohibited from serving as a member of the county board of health 
because he can abstain from participating in matters before the board that could affect his 
business or the financial interests of his competitors. See also Adv. Op. No. 89-006 
(Ohio Department of Mental Health officials and employees accepting employment from 
colleges or universities that receive grants from ODMH), and Adv. Op. No. 89-010 
(a Department of Agriculture employee selling services to a state institution which is regulated 
by the Department of Agriculture). However, the Ethics Commission has held that such a 
withdrawal: (1) may not interfere with the official's or employee's performance of his duties; 
and (2) must be approved by the appropriate officials at his public agency. Id. 

In circumstances where a public official's or employee's private financial interests create 
an insurmountable conflict of interest and divided loyalties between his public duties and private 
interests, and withdrawal is not possible, the Commission has concluded that R.C. 102.03(D) 
prohibits him from engaging in a certain private business or holding outside employment. Adv. 
Ops. No. 81-007 (an employee of a county recorder's office may not conduct private title 
searches), 83-007 (an employee of the Board of Cosmetology may not sell products to regulated 
parties), 88-002 (the President of the Controlling Board may not be employed by a state agency), 
and 92-008 (a township clerk may not be employed by a bank that receives township funds). 

In the instant situation, if CSU were to partner with BIOMEC, then R.C. 102.03(D) 
would prohibit you from voting, discussing, deliberating, formally or informally lobbying, or 
taking any other official action with respect to any matter concerning SBIR grants from NIH 
pending before the board of trustees of CSU that affect either your personal financial interests in 
BIOMEC or the interests of other small businesses that are competitors for partnership 
arrangements with CSU using SBIR grants from NIH to conduct biomedical research. 
In addition, you would be prohibited from participating in matters that directly affected CSU 
employees who were either engaged in research with BIOMEC or with another company that 
could compete with BIOMEC in conducting similar biomedical research. 

Thus, your withdrawing from all matters concerning SBIR grants from NIH could 
substantially interfere with the performance of your duties as a member of the board of trustees of 
CSU and thus, create an insurmountable conflict of interest and divided loyalties between your 
public duties and private financial interests to the extent that the prohibition that R.C. 102.03(D) 
imposes upon you precludes CSU from entering into a partnership with BIOMEC. 
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In addition, the Ethics Commission has explained that 102.03(D) prohibits an official or 
employee who engages in private outside employment or business activity from receiving fees for 
providing services rendered on projects that he has recommended in his official capacity. Adv. Op. 
No. 96-004. A public official or employee who advocates that his public agency proceed with a 
project is prohibited by R.C. 102.03(D) from receiving future compensation, employment, 
consulting fees, or any other thing of value from his public agency on the same project regardless of 
whether he resigns or retains his public position. Id. See also Adv. Ops. No. 84-012, 84-013, and 
85-013. In the instant situation, because you advocated that CSU proceed with creating partnership 
arrangements with small companies to engage in joint medical research using SBIR grants from 
NIH, R.C. 102.03(D) prohibits you from deriving a financial benefit that would result from CSU 
entering into a partnership with BIOMEC. 

Conclusion 

As explained above, the prohibitions that R.C. 2921.42(A)(3) and R.C. 102.03(D) impose 
upon you as a member of the board of trustees of CSU precludes CSU from entering into a 
partnership with BIOMEC to secure grants and engage in joint research. However, the Ethics 
Law does not prohibit CSU from partnering with small businesses in which you have no 
ownership or fiduciary interests to pursue NIH grants as you have recommended. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
December 14, 2001. The Commission commends you for requesting guidance before taking any 
actions that could be prohibited by the Ethics Law. 

The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional 
information, please contact this Office again. 

Sinceu 

t:Rawski 
Staff Attorney 




