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Informal Opinion 2001-INF-1214-2 

OHIO ETHICS COMMISSION 

Merom Brachman 8 East Long Street, 10th Floor 
Commission Chair Columbus, Ohio  43215 

Telephone: (614) 466-7090 
David E. Freel Fax: (614) 466-8368 
Executive Director Website: http://www.ethics.state.oh.us 

December 14, 2001 

Margaret Anne Cannon, Esq.   
Director of Law 
The City of Shaker Heights 

Dear Ms. Cannon: 

In a letter received by the Ohio Ethics Commission on October 22, 2001, you asked 
whether the Ethics Law and related statutes prohibit an employee of the City of Shaker Heights 
(City) from accepting a bequest from the estate of an elderly resident that she had, as part of her 
duties, assisted for a period of years.  You also ask, if the Ethics Law and related statutes prohibit 
the employee from accepting the bequest, whether the employee may instruct the administrator 
of the estate to give the bequest to her favorite charity.   

Brief Answer 

As explained below, absent evidence of the existence of a longstanding personal 
friendship with the elderly resident that predates the employee’s performance of her public duties 
of rendering assistance, R.C. 2921.43(A)(1) prohibits the City employee from accepting a 
bequest from the estate of an elderly resident that she had, as part of her public duties, assisted 
for a period of years. If the City employee were to instruct the administrator of the estate to give 
the bequest to the employee’s favorite charity, then the employee would be exercising ownership 
rights over the bequest in violation of R.C. 2921.43(A)(1).  

Facts 

You state that the employee has worked in the City’s Senior Adult Office for twenty-two 
years as a social worker/ombudsman. In this capacity, the employee aids the City’s elderly 
residents in a variety of matters to help them in their day-to-day lives. You state that about five 
years ago, the employee aided an elderly resident by keeping her gas service from being 
terminated and, afterwards, ensured that she was doing well.   
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You state that in July 2001, an attorney informed the City employee that the elderly 
resident had died and, in her will, had named the employee as a beneficiary of a five thousand 
dollar bequest. You state that you believe that the employee neither used her public position to 
secure the bequest nor treated the deceased person differently than any other elderly resident 
under her purview. You state that you believe that the bequest was “an expression of gratitude 
and not a payment for services rendered.” 

Precedent Established by Advisory Opinion No. 86-003 

You state that you have examined the precedent of the Ohio Ethics Commission and the 
prohibition imposed by R.C. 102.03(D) and determined that because the City resident who is the 
source of the thing of value is deceased, the bequest cannot be of such a character as to manifest 
a substantial and improper influence on the City employee in the performance of her official 
duties with respect to her future duties involving the source of the thing of value. You have 
based your determination on Advisory Opinion No. 86-003, in which the Ethics Commission 
determined that R.C. 102.03(D) prohibits an employee of the Ohio Veterans Home from: 
(1) using his official position to secure his designation as an executor, administrator, or 
beneficiary of a resident's estate or any other thing of value from a resident and, (2) from 
soliciting or receiving gifts, gratuities, loans, or any other thing of value from a resident. 

At the time Advisory Opinion No. 86-003 was rendered, R.C. 102.03(D) prohibited a 
public official or employee from using or attempting to use his official position to secure a thing 
of value that is of such a character as to manifest a substantial and improper influence upon him 
with respect to his duties that “would not ordinarily accrue to him in the performance of his 
official duties.” The Ethics Commission addressed the issue of a Veteran’s Home employee 
being a beneficiary in a resident’s will, stating: 

In the case of the designation of an employee as an executor, administrator, or 
beneficiary under a resident's will, the value accrues in the future. Also, the 
employee may not have sought the appointment or bequest and may be unaware 
that he has been included in the will. Under such circumstances, the appointment 
or bequest would not have a substantial and improper influence on the employee 
in the performance of his official duties. (Emphasis added). 

Because the Commission was unable to determine that it was illegal for the employee to receive 
the bequest under such circumstances, it further advised in Advisory Opinion No. 86-003: 

Nevertheless, it would create the appearance of impropriety, since the employees 
of the Veterans Home may appear to have undue influence upon a resident who 
makes such decisions concerning a will. Thus, an employee of the Veterans 
Home should decline designation as an executor, administrator, or beneficiary of 
a resident's estate, or the receipt of the proceeds of the estate. 
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You state a concern that, in the instant situation, the receipt of compensation by the City 
employee will also create a similar appearance of impropriety. Further, after Advisory Opinion 
No. 86-003 was issued, the General Assembly enacted R.C. 102.03(E), which prohibits a public 
official from soliciting or accepting anything of value that is of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence on the official with respect to the performance of her duties, 
even if she did not use her position to secure the thing. While there is no suggestion that this has 
occurred in the instant situation, it is possible that a public employee may treat a citizen with 
whom the employee has dealings in a more favorable manner, in violation of R.C. 102.03(D) and 
(E), if the employee believes that the resident has the resources to leave the employee a bequest 
in his or her will. However, as explained below, R.C. 2921.43(A)(1) prohibits the City employee 
from accepting the bequest. Therefore, it is unnecessary for the Commission to further examine 
R.C. 102.03(D) and (E). 

Prohibition Imposed by R.C. 2921.43(A)(1)—Supplemental Compensation 

In 1986, subsequent to the adoption of Advisory Opinion No. 86-003, the General 
Assembly authorized the Ethics Commission to issue advisory opinions interpreting R.C. 
2921.43. 

R.C. 2921.43(A) reads: 

(A) No public servant shall knowingly solicit or accept and no person 
shall knowingly promise or give to a public servant either of the 
following: 

(1) Any compensation, other than as allowed by divisions (G), (H), and (I) of 
section 102.03 of the Revised Code or other provisions of law, to perform 
his official duties, to perform any other act or service in the public 
servant's public capacity, for the general performance of the duties of the 
public servant's public office or public employment, or as a supplement to 
the public servant's public compensation; 

(2) Additional or greater fees or costs than are allowed by law to perform his 
official duties. 

The term "public servant" is defined, for purposes of this section, to include any public official. 
R.C. 2921.01(A). “Public official” means any elected or appointed officer, or employee, or 
agent of the state or any political subdivision, whether in a temporary or permanent capacity. 
R.C. 2921.01(A). Thus, a city employee is a "public servant" who is subject to the prohibitions 
of R.C. 2921.43. Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 92-015. 

R.C. 2921.43(A)(1) prohibits a public servant from soliciting or accepting 
"compensation," other than as allowed by R.C. 102.03(G)-(I) or other provision of law, for: 
(1) performing any duty, act, or service required in his official capacity as a public servant; 
(2) the general performance of his duties; or (3) as a supplement to his public compensation. 
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See Adv. Ops. No. 89-012 (supplemental payment for legal services required to be performed by 
a law director); 91-010 ("frequent flyer" benefits earned through travel on state business); and 
92-015 (a retail discount provided to members of a city police department as a community 
service acknowledgement and recognition for the performance of their public duties). 

R.C. 2921.43(A)(1) also prohibits any person from promising or giving to public servants 
"compensation," other than as allowed by R.C. 102.03(G)-(I) or other provision of law, for: 
(1) performing any duty, act, or service required in their official capacity as public servants; 
(2) the general performance of their public duties; or (3) as a supplement to their public 
compensation. Adv. Op. No. 90-001. The term "person" is defined to include any individual, 
corporation, partnership, association, or other similar entity. R.C. 1.59. The exceptions set forth 
in R.C. 102.03(G) to (I) are not applicable to the question you have raised. 

It must be stressed that, unlike the prohibition imposed by R.C. 102.03(D), 
the prohibitions imposed by R.C. 2921.43(A)(1) are not qualified or limited by either the source 
or the nature of the prohibited compensation. In addition, unlike R.C. 102.03(D), R.C. 
2921.43(A)(1) prohibits a public servant from accepting improper compensation even if the 
public servant did not use the authority or influence of his public position to secure it. In fact, 
it is possible, as the instant situation illustrates, for a public servant to be unaware that he has 
been selected to receive compensation that he is prohibited from accepting under R.C. 
2921.43(A)(1). 

The word "compensation" is not defined for purposes of R.C. 2921.43. In Advisory 
Opinion No. 92-014, the Ethics Commission held: 

A primary rule of statutory construction is that words used in a statute must be 
construed according to rules of grammar and common usage. See R.C. 1.42. 
Furthermore, statutes "must be construed in the light of the mischief they are 
designed to combat." City of Mentor v. Giordano, 9 Ohio St. 2d 140, 144 (1967). 
"Compensation" is defined as "payment for services: esp., wages or 
remuneration." See Webster's New World Dictionary 289 (2d College Ed. 1972). 

See also State v. Livesay, 91 Ohio Misc. 2d 208 (C.P. Jackson County February 19, 1998) 
(the use of the word "compensation" in R.C. 2921.43(A) requires an exchange of a thing in 
return for some obligation). 

Prior to the Ohio Ethics Commission being granted the authority to interpret R.C. 
2921.43, the Attorney General, in Att'y Gen. Op. No. 84-019, addressed the prohibition of R.C. 
2921.43(A)(1) holding, in pertinent part: 

R.C. 2921.43 (A) is a codification of the common law rule that a public officer 
may not receive remuneration other than that allowed by law for the performance 
of his official duties. See Somerset Bank v. Edmund, 76 Ohio St. 396, 81 N.E. 
641 (1907); Debolt v. Trustees of Cincinnati Township, 7 Ohio St. 237 (1857); 
Gilmore v. Lewis, 12 Ohio 281 (1843); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-013. . . . 
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Public officials and employees are not permitted to receive payment other than 
that provided by law for performing those duties for which they are responsible in 
their official capacity. See generally State v. McKelvey, 12 Ohio St. 2d 92, 95, 
232 N.E. 2d 391, 393 (1967) ("a public official cannot use his position for private 
profit"). 

See also State v. Capko, Cuyahoga App. No. 56814, unreported, 1990 LEXIS 1287 
(March 28, 1990). 

Under the facts that you have provided, the City employee provided no special services to 
the elderly resident as consideration for receiving the bequest. Therefore, the bequest is not 
intended to be provided to the employee in exchange for the performance of a particular duty, 
act, or service which is required to be performed by the employee in the course of her duties as 
social worker/ombudsman. It is, however, apparent that, absent evidence of the existence of a 
longstanding personal friendship with the elderly resident that predates the employee’s 
performance of her public duties of rendering assistance, the bequest is being provided to the 
employee, as you have stated, as “an expression of gratitude” for the general performance of the 
employee’s public duties. 

Therefore, a City employee who receives a bequest from the estate of a resident whom 
she had aided in the performance of her public duties would realize a personal pecuniary benefit 
or gain from the bequest and thus, would receive "compensation" other than as allowed by law 
for the general performance of her public duties and as a general supplement to her public 
compensation. Accordingly, R.C. 2921.43(A)(1) prohibits the City employee from accepting a 
bequest from the estate of an elderly resident that she had assisted as part of her public duties. 

Directing the Bequest to a Charity 

You also asked if the Ethics Law and related statutes prohibit the employee from accepting the 
bequest, whether the employee may instruct the administrator of the estate to give the bequest to 
her favorite charity. If the City employee were to instruct the administrator of the estate to give 
the bequest to her favorite charity, then she would be exercising ownership rights over the 
bequest in violation of R.C. 2921.43(A)(1). Provisions of the Ohio Revised Code that are 
outside the Commission’s jurisdiction, concerning the disclaimer of an interest in the distribution 
of a decedent’s estate, may also be implicated in this situation. See R.C. 1339.68. 

Conclusion 

As explained above, absent evidence of the existence of a longstanding personal 
friendship with the elderly resident that predates the employee’s performance of her public duties 
of rendering assistance, R.C. 2921.43(A)(1) prohibits the City employee from accepting a 
bequest from the estate of an elderly resident that she had, as part of her public duties, assisted 
for a period of years. If the City employee were to instruct the administrator of the estate to give 
the bequest to her favorite charity, then she would be exercising ownership rights over the 
bequest in violation of R.C. 2921.43(A)(1). 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
December 14, 2001. The Commission commends the City employee for requesting guidance 
before taking any actions that could be prohibited by the Ethics Law. 

The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
contact this Office again. 

Sincerely, 

John Rawski 
Staff Attorney 


