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In a letter received by the Ethics Commission on November 26, 2001, you ask two 
questions involving a newly elected member of the Cambridge City Schools Board of Education 
(Board) who sued the Board prior to his taking office. 

You state that on October 23, 2001, the Board terminated the administrative contract of a 
school principal who had been suspended since May. You also state that the former school 
principal was elected to the Board in the November 2001 election. You further state that on 
November 13, 2001, the former school principal sued the Board as an entity, and Board members 
and certain school district employees as individuals, for reinstatement, back pay, and other 
monetary damages. 

This Office issued an advisory opinion on January 28, 2002 that was limited to answering 
your first question of whether the Ethics Law and related statutes prohibited the Board member 
from either maintaining a lawsuit against the Board or participating, as a Board member, 
in matters pertaining to his lawsuit. However, you also ask whether the Board member would 
have an unlawful interest in a public contract for purposes of RC. 2921.42(A)(4) if he were to 
prevail in his lawsuit and be reinstated to his position of employment as a school principal. 
This advisory opinion will address that question. 

Brief Answer 

As explained below, the Board member could not simultaneously serve both as a school 
board member and an employee of the same school district. Therefore, if the Board member 
were to prevail in his lawsuit and be reinstated to his position of employment as a school 
principal, he would have to relinquish his Board position. , 
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Having an Interest in a Public Contract-·R.C. 2921.42(A)(4) 

R.C. 2921.42(A)(4) states that no public official shall: 

Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected. 

The term "public official" is defined for purposes of Section 2921.42 in Section 2921.0l(A) 
to include any elected or appointed officer of a political subdivision. A member of a board of 
education is a "public official" for purposes of RC. 2921.42 and subject to its prohibitions. 
Ohio Ethics Connnission Advisory Opinion No. 90-003. 

The term "public contract" is defined in RC. 2921.42(G)(l)(a) for purposes of that 
section to include the employment of an individual by a political subdivision or any of its 
agencies or instrumentalities. The Ethics Commission has consistently explained that an 
"interest" that is prohibited under RC. 2921.42 must be definite and direct, and may be either 
pecuniary or fiduciary in nature. Adv. Op. No. 81-008. 

R.C. 2921.42(A)(4) prohibits a public official from having an interest in a public contract 
entered into by or for the use of the political subdivision that he serves. Adv. Op. No. 78-002. 
Accordingly, the Ethics Co:mmission has determined that RC. 2921.42(A)(4) prohibits 
an elected officer of a political subdivision from having a pecuniary interest in an employment 
contract with his own political subdivision. Adv. Op. No. 91-001 and 91~002. 

In the instant situation, if the Board member were to prevail in his lawsuit and be 
reinstated to his position of employment as a school principal, then he would have a pecuniary 
interest in an employment contract with the school district for purposes of R.C. 2921.42(A)(4). 
The Board member could not simultaneously serve both as a school Board member and an 
employee of the same school district, and would, therefore, have to relinquish his Board position. 

Division (C) of Section 2921.42 sets forth an exception to the prohibition of Division 
(A)(4). As explained below, however, the exception provided by R.C. 2921.42(C) cannot apply 
in the instant situation. 

Other Pertinent Prohibitions-R.C. 3313.33 

Your attention is directed to R.C. 3313.33, which reads in pertinent part "No member of 
the board [of education] shall have, directly or indirectly, any pecuniary interest in any contract 
of the board or be employed in any manner for compensation by the board of which he is a 
member." (Emphasis added.) 
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The Board's legal counsel is the appropriate authority to interpret the statutory language 
of R.C. 3313.33 to determine whether the Board member can simultaneously serve both as a 
school Board member and an employee of the same school district. See R.C. 102.08 (explaining 
the Ethics Commission's advisory authority). As a courtesy,. however, a copy of Attorney 
General Advisory Opinion No. 99-023, which addresses R.C. 3313.33, is enclosed. 

The Ethics Commission in Advisory Opinion No. 93-008, stated that "the exception 
which Division (C) [of R.C. 2921.42] provides to the prohibition of Division (A)(4) [of R.C. 
2921.42] does not apply to R.C. 3313.33." Therefore, unless the Board's legal counsel 
determines that RC. 3313.33 does not prohibit the Board member from simultaneously serving 
both as a school Board member and an employee of the same school district if he were to prevail 

· in his lawsuit, the exception provided by R.C. 2921.42(C) is inapplicable and need not be 
addressed. 

Conclusion 

As explained above, the Board member could not simultaneously serve both as a school 
Board member and an employee of the same school district. Therefore, if the Board member 
were to prevail in his lawsuit and be reinstated to his position of employment as a-· school 
principal, he would have to relinquish his Board position. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
March 1, 2002. The Commission commends the district for requesting guidance before taking 
any actions that could be prohibited by law. 

The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
contact this Office again. 

Sincerely, µ~
JohnRawski 
Staff Attorney 

Enclosure: Attorney General Opinion No. 99-023 




