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omo ETHICS COMMISSION 

Merom Brachman 
Commission Chair 

David E. Freel 
Executive Director 

Gregory T. Hyland, President 
Contractor's Division 

September 13, 2002 

Greater Cincinnati Electrical Association 

Dear Mr. Hyland: 

8 East Long Street, 10th Floor 
Columbus, Ohio 43215 

Telephone: (614) 466-7090 
Fax: (614) 466-8368 

Web site: http://www.ethics.state.oh.us 

In a letter received by the Ethics Commission, you have asked whether the Ethics Law 
prohibits electrical safety inspectors (ESI's), who are employees of a private company that enters 
into contracts · with local governments in Hamilton County to provide electrical inspection 
services, from receiving compensation from the Greater Cincinnati Electrical Association 
(GCEA), a non-profit trade organization, for teaching continuing education classes to electrical 
contractors and other parties. 

Brief Answer 

As explained more fully below, the Ethics Law does not prohibit an ESI from receiving 
compensation for teaching recertification or continuing education classes that may be attended • 
by electrical contractors within their jurisdiction so long as the following conditions are met: 
( 1) the classes are offered through an independent third party that is not interested in matters 
before, regulated by, or doing or seeking to do business with, the public entity that the ESI 
serves; (2) the ESI is not involved in the registration process; (3) the ESI does not solicit persons 
to enroll in the class; (4) the ESI is paid by the third party rather than the enrollees or attendees; 
(5) the amount of payment to the ESI is not dependent on the number of enrollees or attendees; 
(6) The ESI follows the restrictions that apply to private outside employment as discussed in 
Advisory Opinion No. 96-004; and (7) The ESI is not required to teach these continuing 
education courses as part of the ESI' s public duties. 

In the situation you have described, because, as you have stated, GCEA is an association 
of individual companies involved in the electrical construction industry in the Greater Cincinnati 
area, GCEA is a party that is regulated by and interested in matters before electrical safety 
inspectors who perform inspections for governmental entities in Hamilton County. Therefore, 
electrical safety inspectors who perform inspections for governmental entities in Hamilton 
County are prohibited from soliciting or accepting from GCEA, and GCEA is prohibited from 
providing to these electrical safety inspectors, any thing of substantial value, including 
compensation for teaching courses. 
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In your letter to the Ethics Commission, you explain that GCEA would. like to hire and 
compensate local ESI' s to teach classes to the members of GCEA' s trade organization and 
interested non-members. You state that participants in the class would pay a fee to GCEA to 
cover expenses. You also state that there is no direct compensation link between the members of 
the class and the local ESI. 

You state that GCEA is a group of individual companies involved in the electrical 
construction industry in the Greater Cincinnati area. You further state that GCEA' s members are 
involved in businesses such as electrical supply wholesaling, electrical contracting, manufacturer 
representatives, and utility companies. 

You explain that GCEA offers courses certified for the continuing education 
requirements of the Ohio Construction Industry Examining Board. You state that a provision of 
law requires a statewide license for electrical contractors who engage in electrical work on all 
but one, two, and three family dwellings. You explain that, to maintain a license, the holder 
must complete thirty hours of continuing education in a three-year period. Of the required thirty : 
hours of continuing education, twenty hours must be in the subject area of the National Electrical 
Code. 

You state that instruction to electrical contractors and electricians on the National 
( Electrical Code has traditionally been done by local ESI's. However, you also state that, 

because of a recent advisory opinion issued by the Ohio Ethics Commission, ESI' s believe that 
they are not permitted to teach classes attended by people whose work they may be required to 
inspect. 

You explain that, in Hamilton County, the ESI's are employees of a private company that 
enters into a contract with local governments to provide electrical inspection services. You 
further explain that this company, Inspection Bureau Inc. (IBI), performs electrical inspection 
and plan review services only. You state that IBI has never provided training courses for 
electrical contractors or electricians. 

Based on these facts, you ask whether local ESI's are prohibited from receiving 
compensation from GCEA for providing instruction to electrical contractors and electricians in 
the training programs offered by GCEA. 

Summary-Advisory Opinion No. 98-005 

In Advisory Opinion No. 98-005, the Ethics Commission stated that R.C. 102.03(E) 
prohibits a publicly employed ESI from receiving compensation for teaching a recertification ·· 
class for electrical contractors who work within the inspector's jurisdiction. An ESI is a "public 
official or employee" subject to R.C. Section 102.03 regardless of whether the ESI is employed 
by the political subdivision, or is engaged by an independent contract. Ohio Ethics Commission 

( Advisory Opinion No. 98-005; 1981 Ohio Op. Att'y Gen. No. 81-078. Under the facts addressed 
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( in Advisory Opinion No. 98-005, the ESI's received compensation from the contractor for 
teaching the recertification class. See Adv. Op. No. 98-005 at p. 8 ("because they are regulated· 
by the ESI within that jurisdiction, receipt of compensation, by an ESI, from these electrical 
contractors for teaching a recertification class is of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence upon the ESI with respect to his duties" (emphasis added)). 

The Ethics Commission has consistently held that the Ohio Ethics Law and· related 
statutes do not prohibit public officials from engaging in private outside employment or the 
practice of a profession so long as no conflict of interest exists between the·,public official's 
private interests and public duties. See Adv. Ops. No. 96-004 and 98-005. A conflict of interest 
would exist when a public official solicits, accepts, or uses his public position to secure a 
substantial thing of value of an improper character. See R.C. 102.03(0) and (E); Adv. Ops. No. 
88-004, 89-006, and 89-014. In Advisory Opinion No. 98-005, the Ethics Commission stated 
that the compensation that a. public official' or employee receives from private outside 
employment or business activity would be of: a substantial nature. See also Adv. Op. No. 
96-004. 

In addressing the question of whether a thing of value is of an improper character, the 
Ethics Commission has stated that the relationship between the public official or employee and 
the source of the thing of value determines whether the thing of value received from that party is 
improper for purposes of R.C. 102.03(E). Adv. Ops. No. 86-011 and 92-015. As noted above, 
the Ethics Commission addressed the question of whether R.C. 102.03(E) prohibited ESI's from 

( receiving compensation from contractors for teaching recertification classes in Advisory Opinion 
Op. No. 98-005. 

The question that you have asked is whether the Ethics Law prohibits ESI' s from 
receiving compensation from a third party (GCEA) for teaching continuing education classes to 
electrical contractors. The same conclusions set forth in Advisory Opinion No. 98-005 apply to 
the ESI's who would teach continuing education courses under the situation that you have 
presented. The central question, however, is whether any of these conclusions changes if the 
source of the payment for teaching the courses is a third party organization that offers the 
courses. 

Receiving Compensation for Teaching Contractor Recertification or Continuing Education 
Courses Offered Through a Third Party 

In order to address your question, it is necessary to examine the source of the ESI' s · 
compensation for teaching the classes. In particular, it is necessary to examine whether 
compensation received from a third party offering a class, rather than the attendees of the class, is of 
an improper character for purposes of R.C. 102.03(E). 

( 
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( It is important to recognize that the reason for examining the source of the compensation for 
purposes of R.C. 102.03(E) is to determine whether the compensation would be· of an improper. 
character. While it may be argued that the true source of the compensation received by an ESI from. 
the third party is the attendees, there are circumstances under which an ESI's acceptance of: 
compensation froin a third party would not be improper for purposes of RC. 102.03(E). 

In a situation where the ESI receives compensation from a third party rather thart directly 
from the contractors, the following factors will establish whether the source of:compensation is 
improper: 

(1) It must be clear that the third-party organization is a party completely 
independent of the ESI, and the ESI can take no part in the establishment, 
operation, or ownership of the organization. Further, the third-party 
organization cannot itself be a prohibited source of compensation. For 
example, the third-party organization cannot be composed of parties that 
are regulated by, interested in matters before, or doing or seeking to do 
business with, the public entity that the ESI serves; 

(2) It must be demonstrated' that the ESI is not involved in the registration 
process; 

(3) The ESI does not solicit persons to enroll in the class; 
( 

(4) The ESI does not receive compensation directly from enrollees; 

(5) The ESI is not compensated based on the number of attendees or enrollees 
in the class; 

(6) The ESI complies with the outside employment restrictions set forth in 
Advisory Opinion No. 96-004 (discussed below); and .I 

' 

(7) The ESI is not required to teach certification classes as a part of his public 
duties.1 

Where all of these factors can be demonstrated, the acceptance of compensation from an 
independent third-party organization for teaching recertification and continuing education classes 
would not manifest a substantial and improper influence upon the ESI. Under these 
circumstances, R.C. 102.03(E) does not prohibit the ESI from receiving compensation from third 

1 R.C. 2921.43(A)(l) prohibits an ESI from accepting compensation from any party other than his public employer 
or the public entity he serves, except as provided by law, for the performance of his official duties, for the general 
performance of the duties of his or her office or employment, or as a supplement to his public compensation. If an 
ESI is required, as a part of his public duties, to teach continuing education classes for the governmental entity he 
serves, the ESI would be prohibited from receiving compensation from any other party. including GCEA, to teach 
the same classes. ( 
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( parties for teaching continuing education classes, including those attended by contractors within: 
the ESI's jurisdiction. 

In the situation you have described, because, as you have stated, GCEA is art association 
of individual companies involved in the electrical construction industry in the Greater Cincinnati 
area, GCEA is composed of parties that are regulated by and interested in matters before 
electrical safety inspectors who perform inspections for governmental entities in Hamilton 

. County. Therefore, electrical safety inspectors who perform inspections f9r governmental 
entities in Hamilton County cannot meet the requirements set forth above. The ESI' s are 
prohibited from soliciting or accepting from GCEA, and GCEA is prohibited from providing to 
these electrical safety inspectors, any . thing of substantial value, including compensation for 
teaching courses. This restriction would also apply to a non-profit or other organization created 
by GCEA for the purpose of providing training,> as the organization would not be independent of 
GCEA. 

On the other hand, in situations where each of the seven factors above can be met, an ESI 
is not prohibited from receiving compensation from a third party organization for teaching 
continuing education courses to electrical contractors and others. For example, where the 
.courses are offered and fully administered by an independent entity such as a community 
college, university, or an organization composed of parties who are not interested in matters 
before or regulated by the ESI, and where such an independent entity would compensate an ESI 
a fixed amount for teaching a course, then, provided that the ESI is not required to teach the 

( course as part of his public duties, and further provided that the ESI adheres to the general 
restrictions on outside employment (discussed below), the ESI would not be prohibited from 
accepting compensation from the independent entity for teaching the course. 

Outside Employment Limitations 

In Advisory Opinion No. 96-004, the Ethics Commission identified general restrictions 
that apply to all public officials and employees who engage in private outside employment. The 
Commission held in Advisory Opinion No. 96-004 that R.C. 102.03(D) and (E) prohibit:a public 
official or employee who engages in private outside employment or business activity from: 

(1) using public time, facilities, personnel, or resources in conducting a 
private business or while engaging in private outside employment 
including conducting demonstrations for clients using public equipment; , 

·(2) using his official title or identification on private business cards or other 
written materials or appearing in uniform while soliciting business or 
conducting demonstrations for clients; 

(3) using his relationship with other public· officials and employees to secure a 
favorable decision or action by the other officials or employees regarding 
his private interests; 

( 
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i(4) discussing, deliberating, or voting on any matter involving his private 
business, including recommending his outside employer's or business's 
services to his own public agency; 

(5) receiving fees for providing services rendered on projects that he has 
recommended in his official capacity; 

(6) participating in decisions or recommendations regarding his competitors; 
and, 

, (7) using his public position or authority in- any other way to secure a benefit 
for his outside employer or private business. 

The Commission has established these general limitations on the conduct of a public official or 
employee who wishes to engage in a private business. As long as an ESI · adheres to these· 
limitations, ·· and the limitations discussed above, the ESI is not prohibited from receiving 
compensation from a third party for teaching a continuing education class, even if attendees ofthe 

. class are contractors within the ESI' s jurisdiction. 

Conclusion 

As explained above, the Ethics Law does not prohibit an ESI from rece1vmg 
compensation for teaching recertification or continuing education classes that may be attended, 
by· electrical contractors within their jurisdiction so long as the following conditions are met: 
(1) the classes are offered through an independent third party that is not interested in matters 
before, regulated by, or doing or seeking to do business with, the public entity that ,the ESL 
serves; (2) the ESI is not involved in the registration process; (3) the ESI does not solicitpersons 
to enroll in the class; (4) the ESI is paid by the third party rather than the enrollees or attendees; 
(5) the,amount of payment-to the ESI is not dependent on the number of enrollees or attendees; 
(6) The ESI follows the restrictions that apply to private outside employment as discussed in 
Advisory Opinion No. 96-004; and (7) The ESI is not required to teach these continuing 
education courses as part of the ESI' s public duties. 

In the situation you have described, because, as you have stated, GCEA is an association 
ofindividual companies involved in the electrical construction industry in the Greater Cincinnati 
area, GCEA is a party that. is regulated by and interested in matters before .electrical safety 
inspectors who perform inspections for governmental entities in Hamilton County. Therefore, 
electrical safety inspectors who perform inspections for governmental entities in Hamilton 
County are prohibited from. soliciting or accepting from GCEA, and GCEA is prohibited from 
providing to these electrical safety inspectors, any thing of substantial value, including· 
compensation for teaching courses . 

. The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
September 13, 2002. The Commission commends you for requesting guidance before any 
actions that could be prohibited by law are taken. 
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( The opinion is based on the facts presented and is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
contact this Office again. 

Sincerely, 

-;;4/~ 
Timot" L. Gates 
Staff Attorney 

( 




