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In a letter that the Ethics Commission received on March 8, 2004, you ask whether the 
Ohio Ethics Law and related statutes prohibit the Office of Hispanic/Latino Affairs (Office) from 
soliciting and receiving grants and gifts. You state that the Commission on Hispanic and Latino 
Affairs (Commission) desires to have the Office solicit gifts and grants to raise funds that the 
Commission would use to conduct additional meetings and perform additional services that it 
cannot fund under the current state budget. 

Specifically, the Commission desires to use the additional funds to increase its annual 
number of meetings from six to twelve. In addition, the Commission desires to instruct the 
Office to use the additional funds to· either hire additional employees or contract with outside 
providers to provide additional services. 

Brief Answer 

As explained below, the Commission and Office are not prohibited from soliciting and 
receiving grants and gifts to raise funds that the Commission would use to conduct additional 
meetings and perform additional services that it cannot fund under the current state budget. 

Facts-The Commission and Office on Hispanic and Latino Affairs 

The Commission is a statutorily created state commission consisting of eleven members 
appointed by the Governor with the advice and consent of the Senate. RC. 121.31. 
Generally, the Commission creates awareness of the problems of Spanish-speaking people in the 
state by providing a program of public education. In addition, through a variety of activities, the 
Commission assists public and private agencies in the development and implementation of 
policies, programs, and procedures designed to address the needs of Spanish-speaking people. 
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R.C. 121.31 requires the Commission to meet at least six times a year. Each member of 
- the Commission is authorized to receive reimbursement for expenses incurred in the performance 
of his duties and compensation for each day he is actually engaged in the performance of his 
duties. Id. However, no member can be compensated for more than one day each month. Id. 

The Office is a statutorily created entity that is accountable to the Commission. 
R.C. 121.33. The chief administrator of the Commission is the director of the Office. The 
director appoints employees to perform the tasks that the Commission assigns to it. If assigned 
by the Commission, the Office is authorized to apply for and receive grants and gifts from 
governmental and private sources to be administered by the Office or subcontracted to local 
agencies. R.C. 121.32(H); 121.33(B). 

Receiving Supplemental Compensation-R.C. 2921.43(A)(l) and (2) 

R.C. 2921.43(A)(l) provides that no public servant shall knowingly solicit or accept and 
·no person shall knowingly promise or give to a public servant: 

(1) Any compensation, other than as allowed by divisions (0), (H), and (I) of 
section 102.03 of the Revised Code or other provisions of law, to perform 
his official duties, to perform any other act or service in the public 
servant's public capacity, for the general performance of the duties of the 
public servant's public office or public employment, or as a supplement to 
the public servant's public compensation; 

(2) Additional or greater fees or costs than are allowed by law to perform his 
official duties. 

R.C. 2921.43(A)(l) prohibits a public servant from soliciting or accepting any 
"compensation" other than as allowed by R.C. 102.03(0)-(1) or other provision of law, for: 
(1) performing any duty, act, or service required in his official capacity as a public servant; 
(2) the general performance of his duties; or (3) as a supplement to his public compensation. 
Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 92-014 and 92-015. R.C. 2921.43(A)(2) 
prohibits a public servant from soliciting or accepting additional or greater fees or costs than are 
allowed by law to perform his official duties. 

R.C. 2921.43(A)(l) also prohibits any person from promising or giving to public servants 
"compensation," other than as allowed by R.C. 102.03(0), (H), or (1)1 or other provision of law, 
for: (1) performing any duty, act, or service required in their official capacity as public servants; 
(2) the general performance of their public duties; or (3) as a supplement to their public 

1 The exceptions set forth in R.C. 102.03(0) to (I) concern campaign contributions, honoraria, and travel, meal and 
lodging expenses. Gifts and grants provided to a state commission for the purpose of conducting meetings and 
performing additional services do not fall within these exceptions. 
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compensation. Adv. Op. No. 90-001. R.C. 2921.43(A)(2) prohibits any person from promising 
or giving additional or greater fees or costs to a public servant than are allowed by law for the 
public servant to perform his official duties. 

The term "public servant" is defined for purposes of R.C. 2921.43 to include any 
employee of a political subdivision of the state. R.C. 2921.0l(A) and (B)(l). Thus, a member of 
the Commission and employees of the Office are "public servants" who are subject to the 
prohibitions of R.C. 2921.43. The term "person" includes any individual, corporation, 
partnership, association, or other similar entity and governmental agencies. 

The word "compensation" is not defined for purposes of R.C. Section 2921.43. 
In Advisory Opinion No. 90-014, the Ethics Commission stated: 

A primary rule of statutory construction is that words used in a statute must be 
construed according to rules of grammar and common usage. See R.C. 1.42. 
Furthermore, statutes "must be construed in the light of the mischief they are 
designed to combat." City of Mentor v. Giordano, 9 Ohio St. 2d 140, 144 (1967). 
"Compensation" is defined as "payment for services: esp., wages or 
remuneration." See Webster's New World Dictionary 289 (2nd College Ed. 
1972). The Commission has stated that the term "compensation," as used in R.C. 
2921.43, includes such things as compensation for legal services, "frequent flyer" 
benefits earned through public travel, and travel, meal and lodging expenses. 
See Advisory Opinions No. 89-012, 89-014, and 91-010. 

In Advisory Opinion No. 89-014, the Ethics Commission determined that R.C. 2921.43(A)(l) 
prohibited public officials and employees from accepting travel, meal, and lodging expenses 
from a vendor to view and evaluate the vendor's product. The Ethics Commission explained that 
viewing and evaluating the vendor's product is an act that is within the performance of the 
official's or employee's public duties. Adv. Op. No. 89-014. See also Adv. Op. No. 89-013. 
Therefore, the travel, meal, and lodging expenses provided to view and evaluate the vendor's 
product is prohibited supplemental compensation. The Ethics Commission stated that the 
prohibition imposed by R.C. 2921.43(A)(l) applies regardless of whether the additional 
compensation is paid directly to the public official or employee, or is paid to the public 
employer, and then given by the employer to the official or employee. Adv. Op. No. 89-013, 
89-014, and 92-014. 

R.C. 2921.43 addresses situations where a public servant would receive compensation 
other than as provided by law that is given to him for any one of three reasons. In order to fall 
within the prohibitions of R.C. 2921.43(A)(l), the compensation must be provided to the public 
servant for: (1) performing a duty, act, or service required in his official capacity as a public 
servant; (2) the general performance of his public duties; or (3) as a supplement to his public 
compensation. In order to fall within the prohibitions of R.C. 2921.43(A)(2), fees or costs 
provided to a public servant must be additional or greater than are allowed by law to perform his 
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official duties. Adv. Ops. No. 89-012 (payment for legal services required to be performed by a 
law director), 89-013 (travel, meal, and lodging expenses for travel on state business) and 91-010 
("frequent flyer" benefits earned through travel on state business). But see Adv. Op. No. 92-014 
(a public servant is not prohibited from accepting rideshare incentives purchased with grant 
money provided by a regional planning commission to his public employer because the 
incentives are provided for the public servant's commute to and from work and are not given for 
the performance of his official duties, for the performance of any act or service within his public 
capacity, or for the general performance of the duties of his public employment). 

In the instant situation, as stated above, R.C. 121.33(B) provides the Office of Hispanic 
Affairs with express statutory authority to apply for and accept grants and gifts from 
governmental and private sources to be administered by the Office or subcontracted . to local 
agencies. Under this statutory authority, the grants and gifts are provided by governmental and 
private sources to the Office to be used for purposes as directed by the Commission. 

R.C. 121.31 provides that a member of the Commission is authorized to receive 
reimbursement for expenses incurred in the performance of his duties and compensation for each 
day he is actually engaged in the performance of his duties. Therefore, if the Commission uses a 
portion of the funds it receives from gifts and grants to increase its annual number of meetings 
from six to twelve, the members of the Commission would be statutorily entitled to receive 
additional reimbursement and compensation. However, the maximum amount of.compensation 
that a member of the Commission can receive is statutorily limited by R.C. 121.31, which states 
that no member of the Commission can be compensated for more than one day each month. 

In addition to conducting additional meetings, the Commission desires to instruct the 
Office to use the additional funds derived from the gifts and grants to either hire additional 
employees or contract with outside providers to provide additional services. It must be noted 
that the Office, rather than the person who is providing the gift or grant, has the ultimate 
authority to decide whether to hire additional employees or contract with an outside provider. 

Therefore, because of the express statutory authority provided by R.C. 121.33(B), 
the grants and gifts from governmental and private sources are being provided to the Office and 
Commission to enable the Office and Commission to perform their statutorily mandated duties in 
a manner that is to be determined by the Office and Commission. See generally Adv. Op. No. 
87-007 (R.C. 102.03(E) does not prohibit a public agency from soliciting or accepting travel, 
lodging, and meal expenses, from a regulated party, that the agency is statutorily authorized to 
charge for the cost of inspecting or examining the party). In the instant situation, the grants and 
gifts that are received by the Office under the statutory authority provided by R.C. 121.33(B) are 
not being provided to any specific public servant for: (1) performing any duty, act, or service 
required in his official capacity as a public servant; or (2) the general performance of. his public 
duties; or (3) as a supplement to his public compensation. The grants and gifts are generally 
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provided to the Office and Commission, which may use them to perform any of its statutorily 
assigned duties. 

However, it must be noted that R.C. 121.31 limits the maximum amount of compensation 
a member of the Commission may receive. If a member of the Commission receives 
compensation that exceeds this statutory limitation, it would be both compensation that is not 
authorized by law and additional and greater fees or costs than are allowed by law to perform his 
official duties. In such an instance, it would not matter whether the source of the funds used to 
compensate him are derived from funds appropriated by the state budget or from gifts or grants 
received from outside sources. 

Solicitation or Securing of Anything of Value-R.C. 102.03(D) and (E) 

You should also note R.C. 102.03(D) and (E), which prohibit a public official or 
employee from soliciting or using his position to secure anything of value that is of such a 
character as to manifest a substantial and improper influence on the official or employee with 
respect to the performance of his duties. A member of a state commission is a "public official" 
for purposes of R.C. 102.03(D) and (E). See R.C. 102.0l(B) and (C); Adv. Op. No. 92-009. 

R.C. 102.03(D) and (E) generally prohibit a member or employee of a state commission 
from soliciting or accepting, or using his position to secure, anything of value from a party that is 
doing or seeking to do business with, interested in matters before, or regulated by the 
commission. Therefore, a member of the Commission or employee of the Office is prohibited 
from soliciting or using his position to secure "anything of value" from any of these parties. 
"Anything of value" is defined to include money, goods and chattels, promissory notes, warrants, 
and check, and every other thing of value. R.C. 102.0l(G); 1.03. 

However, in Advisory Opinion No. 89-002, the Ethics Commission concluded that R.C. 
102.03(D) and (E) do not prohibit a state agency from accepting a donation of equipment from a 
party that is regulated by the state agency, as long as the donation is voluntary and no individual 
official or employee would benefit personally. The Ethics Commission stated: 

R.C. 102.03 has been interpreted to apply only to those situations where a public 
official or employee, or someone to whom he is related in his private capacity, 
would receive a thing of value. R.C. 102.03(0) and (E) prohibit individuals -
public officials and employees - from improperly accepting, soliciting, or using 
their position to secure anything of value. The prohibitions of R.C. 102.03(0) 
and (E) do not apply to the receipt of items by the state, or any agency, board, or 
commission thereof. Similarly, R.C. 102.03(F) prohibits donations to individuals 
- public officials and employees - rather than to the state or an agency thereof. 
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The Ethics Commission also stressed that all donations made to the public agency must 
be voluntary. See Adv. Op. No. 86-003. "Private companies are prohibited from promising, 
offering, or giving equipment to the public agency with the purpose of improperly influencing 
officials or employees of the Commission with respect to their duties." Adv. Op .. No._,89-002. 

In the situation you have described, it must be clear that the parties who are making gifts 
or grants to the Commission and Office are doing so voluntarily, without ; the ·purpose of 
improperly influencing officials and employees of the Commission and Office. ·, Th'.e _officials and 
employees of the Commission and Office are prohibited from soliciting or accepting gifts or 
grants that are of such as character as to improperly influence them with respect to the discharge 
of their official duties, and from basing any official decisions, actions, or · instructions on a 
party's contributions or failure to contribute. Adv. Op. No. 89-002. As the Ethics Commission 
explained in Advisory Opinion No. 89-002, such conduct by a private company ·or a public 
official or employee would violate R.C. 102.03, and possibly other statutes-thafare 'outside the 
scope of the Ethics Commission's jurisdiction. 

The Ethics Commission also explained that R.C. 102.03 would prohibit an official or 
employee from deriving any definite and direct personal benefit from the donation. Adv. Op. 
No. 90-002. The gifts and grants in the situation you have described are provided to the Office 
and Commission, which may use them to perform any of their statutorily· assigned duties. 
You have explained that the Office and Commission may use the gifts and grants to conduct 
additional meetings. While the Commission members are entitled to compensation from those 
additional meetings, the purpose of conducting the meetings is to enable the Commission to 
perform duties it cannot perform under its current budget, and not to provide additional 
compensation to its members. Therefore, R.C. 102.03(D) and (E) do not prohibit the 
Commission and Office from soliciting or accepting gifts and grants to the Commission and 
Office, pursuant to its statutory authority, from parties that are doing or seeking to do business 
with, regulated by, or interested in matters before the Commission or Office, in the situation you 
have described. 

Finally, the Ethics Commission has cautioned that there could be specific instances where 
gifts or grants to a public agency would create the appearance of impropriety. Adv. Op. No. 
89-002. For example, parties should refrain from making gifts or grants, and the Commission 
and Office should refrain from soliciting or accepting such gifts or grants, in instances where a 
specific matter is pending before the Commission or Office involving the source of the money, 
or where the Commission or Office could reasonably foresee that an action will come before the 
Commission. The Commission and Office will have to be vigilant in monitoring and controlling 
against the subtle influence that can result from gifts and grants. 
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Conclusion. ' , 

.As ,epq,lained above, the Commission and Office are not prohibited from soliciting and 
receiving grants and -gifts to raise funds that the Commission would use to conduct additional 
meetings and perform additional services that it cannot fund under the current state budget. 

The . Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
May .18;),004;.. The Commission commends you for requesting guidance before taking any actions 
that could be p~ohibited by law. 

T~e opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under 
Chapter 102. -and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interp~e~.o~er laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
feel fre~-,to contact this Office again. - . -

Sincerely, 

J)lM 
JohnRawski 
Staff Attorney 




