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In a letter received by the Ohio Ethics Commission on March 10, 2004, you have asked 
whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit an individual from simultaneously 
serving in the positions of county administrator and member of the county transit board of the 
same county. 

Brief Answer 

As explained more fully below, R.C. 2921.42(A)(4) and (A)(l) prohibit an individual 
from simultaneously serving in the positions of county administrator and member of the county 
transit board of the same county. Further, several sections of R.C. Chapter 306. appear to be 
applicable to your question and to prohibit a county officer from serving on the county transit 
board. As the county prosecuting attorney, you are the appropriate person to interpret these 

provisions. 

You state that the Huron County Board of Commissioners (County Commissioners) have 

created a county transit system and have appointed individuals to a county transit board. 
The County Commissioners appointed the County Administrator to the county transit board as a 

member and chair of the transit board. 
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You explain that the salary of the county administrator is fixed by the County 
Commissioners pursuant to R.C. 305.30. You also explain that the compensation of the 
members of the county transit board is also fixed by the County Commissioners, and that the 
commissioners may fix the salary of the chair of the transit board above the salary of the other 
board members pursuant to R.C. 306.02. 

You ask whether an individual is prohibited from serving simultaneously in the positions 
of County Administrator and member of the county transit board of the same county. You have 
asked whether the application of the law differs if the board members are not compensated. 

Ohio Ethics Commission Advisory Opinions 

Your question involves actions that have already been taken. The purpose of an Ethics 
Commission advisory opinion is to provide guidance upon which a public official or employee can 
rely before he or she engages in an action that may be prohibited by the Ethics law. 
The Commission can render an advisory opinion only in response to a hypothetical question or a 
question that involves the prospective conduct of the person who requests the opinion. Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinions No. 75-037 and 94-002. 

The Commission has explained that its function in rendering an advisory opinion is not a 
fact-finding process. Adv. Op. No. 94-002. While the Commission cannot provide you with an 
advisory opinion, it can provide you with general information about the Ohio Ethics Law and 
related statutes that apply to this kind of question. 

Having an Interest in a County Contract-R.C. 2921.42(A)(4) 

Several provisions in the Ethics Law and related statutes are applicable to your question, 
including R.C. 2921.42. R.C. 2921.42(A)(4) provides that no public official or employee shall 
knowingly: 

Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or 
for the use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality 
with which he is connected. 

A county administrator is a "public official" subject to the prohibition of R.C. 2921.42(A)(4). 
R.C. 102.0l(B) and (C); R.C. 305.29. 

A public contract is defined as the acquisition of property or services by or on behalf of a 
political subdivision. R.C. 2921.42(G)(l). R.C. 2921.42(G)(l)(a) expressly includes "the 
employment of an individual by the state, any of its political subdivisions, or any agency or 
instrumentality of either" within its definition of a "public contract." Therefore, the county's 
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acquisition of the services of its employees is a public contract. In addition, the acquisition of 
the services of a county board through the distribution of county funds is a public contract. 

R.C. 2921.42(A)(4) prohibits a public official from having a financial or fiduciary 
interest in a public contract. An individual who receives payment from a public contract would 
have a financial interest in that contract. An individual who is compensated to serve on a county 
board that operates through the use or distribution of county funds has both a pecuniary and a 
fiduciary interest in a public contract. 

R.C. 2921.42(A)(4) prohibits a county administrator from having a financial or fiduciary 
interest in a public contract with the county. The county administrator would have a financial 
interest in a public contract if the county administrator would receive payment for services as a 
member of the transit board of the same county that the county administrator serves. The county 
administrator would have a fiduciary interest a public contract (the distribution of county funds 
to the transit board) even if the county administrator does not receive payment for his services as 
a member of the county transit board. 

Therefore, R.C. 2921.42(A)(4) prohibits an individual from simultaneously serving as a 
county administrator and member of the county transit board of the same county, regardless of 
whether he is compensated for his services on the board.1 

Exception to the Prohibition of R.C. 2921.42(A)(4)-R.C. 2921.42(C) 

R.C. 2921.42(C) provides that R.C. 2921.42(A)(4) does not apply to a public contract in 
which a public official has an interest, when four requirements are met. Each of the provisions 
in Division (C) is a question of fact which, when applied to the circumstances of the individual 
situation, will determine whether a particular transaction fits within the exception. Adv. Ops. 
No. 80-003 and 88-008. The criteria of Division (C) are strictly construed against the public 
official, who must show that he meets all four requirements. Adv. Ops. No. 84-011 and 88-008. 

One of the requirements is that the services provided by the official are either furnished 
as part of a continuing course of dealing established before the official became associated with 
the governmental agency or are "unobtainable elsewhere" for the same or lower cost. 
R.C. 2921.42(C)(2). Where a person is already county administrator at the time he is considered 
for appointment to the transit board, the continuing course of dealing requirement cannot be met. 

1 Where there is some statutory provision therefor, a public official can be assigned by his public agency to serve on 
the board of another public agency in his "official capacity," as a representative of first public agency, without any 
violation of the Ethics Law. For example, R.C. 3311.19 provides that the board of a joint vocational school district 
shall be composed of members of the school districts that are members of the joint vocational district. See Adv. 
Op. No. 99-004. However, in the situation you have set forth, there is no statutory provision that allows for a county 
official or employee to serve on the board of a county transit authority. 
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In order to meet the "unobtainable elsewhere" prong of the exception, it must be 
demonstrated by some objective standard that the services provided by the county administrator 
to the county transit board are unobtainable elsewhere for the same or lower cost. Because the 
compensation for the position is set, there must be a showing that there is no one else having the 
qualifications necessary for the position. In most situations, this would be very difficult to 
demonstrate. Therefore, it appears that a county administrator would be unable to meet the 
exception in R.C. 2921.42(C), because (C)(2) cannot be met. 

Securing a Contract in Which Transit Board Member Has an Interest-R.C. 2921.42(A)(l) 

R.C. 2921.42(A)(l) is also applicable to the situation you have described. 
R.C. 2921.42(A)(l) provides that no public official shall knowingly: 

Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his family, or any 
of his business associates has an interest. 

As stated above, a county administrator is subject to the prohibitions of R.C. 2921.42. 
Therefore, R.C. 2921.42(A)(l) prohibits a county administrator from using his position to secure 
a county contract in which he has an interest. As stated above, the county's distribution of funds 
to the county transit board is a public contract. 

R.C. 2921.42(A)(l) prohibits a county administrator who serves on a county transit board 
from taking any action, formally or informally, to use his position as county administrator to 
secure funds for the county transit board. This prohibition would place onerous restrictions on 
an individual attempting to serve simultaneously as county administrator and member of a 
county transit board. 

Therefore, the application of both R.C. 2921.42(A)(4) and (A)(l) would prohibit an 
individual from serving simultaneously in the positions of county administrator and member of a 
county transit board in the same county. 

Applicable Provisions of Chapter 306. 

In addition to these provisions of the Ethics Law, there are several provisions of R.C. 
Chapter 306., related to the operation of a county transit system, that are applicable to your 
question. While these provisions are significant to your question, the Commission does not have 
the authority to interpret them. As the County Prosecutor, you are the proper person to interpret 
these statutes and determine how they apply to the question you have raised, or to refer the 
question to the Attorney General. 
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R.C. 306.01 provides that, in counties where the commissioners have decided to establish 
a county transit system, the commissioners shall either appoint a county transit board to govern 
the transit system and exercise the powers and duties specified by R.C. 306.01 to 306.13 and 
306.99, or the board of county commissioners shall operate the county transit system itself. 

R.C. 306.11 provides that, where the county commissioners have established a county 
transit board, the transit board shall have exclusive control over the county transit system's 
budgets, appropriations, collections, custody, and application of its revenues or other funds 
received by it and shall have jurisdiction over all purchases and contracts entered into in 
connection with the county transit system. Further, R.C. 306.11 provides: "[T]he officers and 
employees of the county transit system shall be under the sole control of the county transit board 
and are not subject to supervision of other county officers." (Emphasis added.) In R.C. 305.29, 
the county administrator's position is described as an "office" of the county. 

Finally, R.C. 306.02 sets forth conflict of interest guidelines for members of a county 
transit board. R.C. 306.02 provides that "members of the [county transit] board shall not be 
interested financially in any contract, work, or service for the county." 

While you or the Attorney General have final authority to apply these provisions to the 
situation at issue, it appears that R.C. 306.02 prohibits a member of the county transit board from 
holding any paid position with the county. Further, R.C. 306.01 and 306.11, in concert, appear 
to provide that no county officer shall be in a supervisory position regarding a county transit 
system. There does not appear to be an exception to these prohibitions. The combined impact of 
R.C. 306.02 and 306.11 would appear to prohibit a county officer, such as the county 
administrator, from serving in a supervisory position regarding the county transit system. 

Compatibility of Public Positions 

County prosecuting attorneys and the Ohio Attorney General have authority to issue 
opinions on the compatibility of public positions. However, the Attorney General's Office has 
stated that, where R.C. 2921.42 prohibits one individual from serving simultaneously in two 
public positions, there is no need for a compatibility determination. If the Ohio Attorney 
General were to look at this compatibility issue, the Attorney General would apply a seven-factor 
test to determine whether the positions are compatible. One of the factors deals with conflict of 
interest. For instance, the potential for a county administrator to fail to serve the broad interests 
of the county due to his other position as member of the county transit board may be viewed as a 
conflict of interest under the Attorney General's analysis. 

Conclusion 

As explained more fully above, R.C. 2921.42(A)(4) and (A)(l) prohibit an individual 
from simultaneously serving in the positions of county administrator and member of the county 
transit board of the same county. Further, several sections of R.C. Chapter 306. appear to be 
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applicable to your question and to prohibit a county officer from serving on the county transit 
board. As the county prosecuting attorney, you are the appropriate person to interpret these 
provisions. 

The letter was approved by the Ohio Ethics Commission at its meeting on July 1, 2004. 
It provides general information about the application of the Ethics Law if a county administrator 
is asked to serve as a member of the county transit board. It is based on the facts presented, is 
limited to questions arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised 
Code, and does not purport to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire 
additional information, please feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

Jennifer A. Hardin 
Chief Advisory Attorney 




