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On October 15, 2004, the Ohio Ethics Commission received your request for an advisory 
opinion. In your letter, you explained that you are writing on behalf of the Pickaway County 
Sheriff, Dwight Radcliff. The sheriff is considering retiring from his position on December 31, 
2004, and filling the newly elected term as sheriff on January 3, 2005. The sheriffs son, Lt. 
Robert Radcliff, is a Pickaway County deputy sheriff. 

Your question is whether the sheriffs retirement affects his son's continued employment 
with the sheriffs office. Specifically, you have explained that, when he assumes his newly 
elected term on January 3, Sheriff Radcliff will have to reappoint all of the deputies within the 
sheriffs office. R.C. 311.04. You have asked whether the Ethics Law prohibits the sheriff from 
reappointing his son if there is a break in the sheriffs service as a result of his retirement. 

Brief Answer 

As explained more fully below, if the sheriff chooses to retire from his position as sheriff 
in December 2004, and assume the newly elected position of sheriff in January 2005, the Ethics 
Law prohibits him from appointing his son to a position as a sheriffs deputy after he assumes 
the new term on January 3, 2005. However, based on the Commission's recommendation when 
it issued its seminal advisory opinion on this topic in 1985, should the sheriff decline to cause a 
clear and definite separation in his service by terminating his current service to accept retirement, 
the Ethics Law would not prohibit his son from continuing as an employee of the sheriffs office. 

You have explained that Sheriff Radcliff has been the Pickaway County Sheriff for 
almost 40 years. The Sheriffs son, Lt. Robert Radcliff, has been employed as a deputy sheriff 
by the Pickaway County sheriffs office for 23 years. 
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Lt. Radcliff was appointed by his father before the Ethics Commission issued Advisory 
Opinion No. 85-015, in which the Commission determined that RC. 2921.42(A)(l) prohibits a 
public sheriff from appointing a family member to be an employee of the sheriffs office. At the 
time the Commission issued its opinion, it also issued a memorandum to county prosecuting 
attorneys in which it noted that the practice of hiring a family member had existed for many 
years and that public officials may have relied on past practice when making those hires. For 
that reason, the Commission recommended prospective application of the opinion to conduct 
arising after the opinion was issued. 

Family Member Hires-R.C. 2921.42(A)(l) 

Your question raises issues under R.C. 2921.42(A)(l), which provides that no public 
official shall knowingly: 

Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure 
authorization of any public contract in which he, a member of his family. or any 
ofhis business associates has an interest. (Emphasis added.) 

For purposes of this section, the term "public official" is defined to include any elected or 
appointed officer of any political subdivision, including a county sheriff. See RC. 2921.0l(A) 
and Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 85-015. In Advisory Opinion No. 85-015, 
the Ethics Commission concluded that the employment of any person by a county sheriffs office 
is a public contract, because it is the purchase or acquisition of services. Subsequent to the 
adoption of Advisory Opinion No. 85-015, and other similar opinions, the definition of public 
contract in the law was specifically amended to include the employment of an individual by any 
political subdivision of the state, indicating that the General Assembly agreed with the 
Commission's definition of the term to include employment. 

Therefore, RC. 2921.42(A)(l) prohibits a county sheriff from authorizing, or using his 
position to secure authorization, of an employment contract if "a member of his family" has an 
interest in the employment contract. The phrase "a member of his family" is not defined for 
purposes of RC. 2921.42(A)(l). In Advisory Opinion No. 97-004, the Commission defined the 
phrase as follows: 

For purposes of RC. 2921.42, a "member of his family" has been defined by the 
Commission as including, but not limited to, the public official's spouse, children 
(whether dependent or not), parents, grandparents, grandchildren, and siblings. 
(Citations omitted.) The Commission has also included in this definition any other 
persons related to the official by blood or marriage who reside in the same 
household as the official. 

The sheriffs son is "a member of [the sheriffs] family," for purposes of the restriction in R.C. 
2921.42(A)(l), regardless ofwhere the son resides. 
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Therefore, R.C. 2921.42(A)(l) prohibits the sheriff from authorizing, or using his 
position to secure authorization, of an employment contract for his son. The restriction in R.C. 
2921.42(A)(l) is a fourth-degree felony. 

Generally, if an official makes the final hiring decisions for the public agency he serves, his 
family members cannot be employed by the public agency. For example, a county sheriff cannot 
hire a family member and cannot delegate the authority to hire his family member to a subordinate 
employee, which means that his family member cannot be hired by the sheriffs office. Adv. Op. 
No. 85-015 and 90-010. 

However, as noted above, Lt. Radcliff was appointed by his father, Sheriff Radcliff, before 
the Ethics Commission issued Advisory Opinion No. 85-015, in which the Commission 
determined that R.C. 2921.42(A)(l) prohibits a public sheriff from appointing a family member to 
be an employee of the sheriff's office. At the time the Commission issued its opinion, it also 
issued a memorandum to county prosecuting attorneys in which it recommended that the restriction 
be applied prospectively to family member hires made after December 2, 1985, the date on which 
the opinion was issued. 

This recommendation for prospective application by the Commission has had the practical 
effect of "grandfathering," or exempting existing family member hires from the restriction in the 
ethics law. For that reason, as long as Mr. Radcliff remained the sheriff, with no-change in his 
status other than re-election, the Ethics Commission's recommendation would have been that the 
county prosecutor in Pickaway County prospectively apply the law, so that the restriction in R.C. 
2921.42(A)(l) would not apply to Sheriff Radcliff regarding the continued employment ofhis son. 

However, if Sheriff Radcliff were to retire from the position of sheriff, he would be 
consciously and intentionally changing his status. In fact, the only permissible manner in which 
the sheriff can legally accept retirement benefits, and then fill his newly elected term, is to first 
officially terminate his lengthy career by resigning. As a result of his resignation, there would be a 
clear and definite separation in the sheriff's service, and the Commission's recommendation for 
prospective application would no longer apply. In that case, R.C. 2921.42(A)(l) would prohibit 
the sheriff from appointing his son to be a deputy sheriff if he resigns as sheriff on December 31, 
2004 and then assumes the position ofnewly elected sheriff on January 3, 2005. 

Conclusion 

As explained more fully above, if the sheriff chooses to retire from his position as sheriff 
in December 2004, and assume the newly elected position of sheriff in January 2005, the Ethics 
Law prohibits him from appointing his son to a position as a sheriffs deputy after he assumes 
the new term on January 3, 2005. However, based on the Commission's recommendation when 
it issued its seminal advisory opinion on this topic in 1985, should the sheriff decline to cause a 
clear and definite separation in his service by terminating his current service to accept retirement, 
the Ethics Law would not prohibit his son from continuing as an employee of the sheriffs office. 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
November 1, 2004. The Commission commends the Sheriff for requesting guidance before 
talcing any actions that could be prohibited by law. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under Chapter 
102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to interpret other 
laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please feel free to contact 
this Office again. 

Sincerely, 

~·{ldk 
nnifer A. Hardin 

Chief Advisory Attorney 




