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In a letter received by the Ohio Ethics Corn.mission on September 7~. 2005, you ask 
several questions concerning the post-employment restrictions that the Ohio Ethics Law and 
related statutes impose upon you as a former state employee. You state that yQu were employed 
at the Department of Taxation (Taxation) from mid-June through September 30, 2005. Prior to 
being employed at Taxation, you were employed by the Office of the Governor as an Executive 
Assistant. You were involuntarily separated from that position on June 17, 2005. 

Brief Answer 

As explained below, for one year from June 17, 2005, the date on which you were 
involuntarily separated from your position with the Governor's Office, you are prohibited from 
representing any person, before any public agency, on any matter in which you personally 
participated during your service in that position, regardless of when during your service you 
participated in the matter. 

Further, for one year from September 30, 2005, the date on which you left your position 
with Taxation, you are prohibited from representing a client or any other person on any matter in 
which you personally participated as an employee of Taxation regardless of when, during that 
employment, you personally participated in the matter. 

In addition to these restrictions, you are prohibited from disclosing or using, without 
appropriate authorization, any confidential information that you acquired in the course of your 
public employment. 

-As noted above, you state that you were employed at Taxation from mid-June through 
September 30, 2005. Prior to being employed at Taxation, you were employed by the Office of 
the Governor as the Executive Assistant of Business & Industry (Executive Assistant). 
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During your employment as Executive Assistant, you rendered policy advice to the 
Governor, the Governor's Chief of Staff, and the Chief Policy Advisors for ten state agencies, 
including the Bureau of Workers' Compensation (BWC), the Industrial Commission, the Ohio 
Department of Transportation, and the Public Utilities Commission of Ohio. You state the Chief 
Policy Advisors reported to the appropriate cabinet member or agency director, and that you 
were not vested with the authority to direct the actions of the state agencies. You were 
involuntarily separated from your employment with the Governor's Office on June 17, 2005. 

The Revolving Door Prohibition-RC. 102.03(A) 

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code, the "Revolving Door" prohibition of 
the Ohio Ethics Law, prohibits former public officials and employees from representing clients 
or other persons before public agencies after leaving public service. R.C. 102.03(A)(l) provides: 

No present or former public official or employee shall, during public employment 
or service or for twelve months thereafter, represent a client or act in a 
representative capacity for any person on any matter in which the public official 
or employee personally participated as a public official or employee through 
decision, approval, disapproval, recommendation, the rendering of advice, 
investigation, or other substantial exercise of administrative discretion. 

The pertinent elements of this provision are: (1) a present or former public official or employee; 
(2) is prohibited from representing a client or acting in a representative capacity for any person; 
(3) before any public agency; (4) on any matter in which he personally participated as a public 
official or employee; (5) during government service and for one year thereafter. Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinions. No. 89-009, 91-009, and 92-005. 

The term "represent" is defined in R.C. 102.03(A)(5) to include "any formal or informal 
appearance before, or any written or oral communication with, any public agency on behalf of 
any person." (Emphasis added.) Examples of the types of activities that would fall within the 
definition of the term "represent" range from appearances in formal proceedings or meetings to 
informal "lobbying" of agency personnel by telephone or in person. Also included within the 
definition of "represent" is the preparation of any written communication that is submitted to a 
public agency, including formal documents, filings, informal letters, notes, and e-mails, 
regardless of whether the former employee signs the communication. Adv. Ops. No. 86-001, 
87-001, 92-005, and 2004-04. 

A "person," for purposes of R.C. 102.03(A)(l), has been interpreted by the Ethics 
Commission to include governmental agencies, individuals, corporations, business trusts, estates, 
trusts, partnerships, and associations. See R.C. l.59(C) and Adv. Ops. No. 82-002 and 89-003. 
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R.C. 102.03(A)(l) prohibits a former public official or employee from "representing" a 
client, or any other party, on a matter in which he personally participated, before any public 
agency, and not just before the agency with which he was previously employed. Adv. Ops. No. 
86-001, 87-001, and 92-005. R.C. 102.0l(C) defines the term "public agency" to include "the 
general assembly, all courts, any department, division, institution, commission, authority, bureau 
or other instrumentality of the state, a county, city, village, township, and the five state 
retirement systems, or any other governmental entity." 

The prohibition in R.C. 102.03(A) applies to any "matter" in which a former public 
official or employee personally participated. The term "matter" is defined in R.C. 102.03(A)(5) 
to include "any case, proceeding, application, determination, issue, or question." However, 
"matter" has not been interpreted so broadly as to include a general subject matter. The term 
"matter" includes concrete items such as a specific occurrence or problem requiring discussion, 
decision, research, or investigation, a legal proceeding, an application, and a settlement of a 
dispute or question. Adv. Op. No. 99-001. "Matter" also includes such items as a dispute of 
special or public importance and a controversy submitted for consideration. Id. A "matter" can 
also include a policy decision. 

R.C. 102.03(A)(l) defines the term "personal participation" to include "decision, 
approval, disapproval, recommendation, the rendering of advice, investigation, or other 
substantial exercise of administrative discretion." In Advisory Opinion No. 91-009, the Ethics 
Commission held that "personal participation" in a matter also includes the exercise of 
"supervision or general oversight" over other personnel in their work on a matter, because 
supervision of a public official's or employee's activities involves decision-making, approval or 
disapproval, recommendation or advice, and other exercises of administrative discretion, by the 
supervisor, regarding that matter. Adv. Op. No. 92-005. In the situation you have described, 
matters on which you rendered policy advice to the Governor, the Governor's Chief of Staff, or 
the Chief Policy Advisors for ten state agencies would be matters in which you personally 
participated. 

Application to Specific Questions 

You first ask whether the post-employment restrictions of R.C. 102.03(A)(l) apply to 
you with regard to matters in which you participated as Executive Assistant at the Office of the 
Governor in light of the fact that you were involuntarily separated from this position. You also 
ask whether the one-year restriction that is imposed upon you regarding the matters in which you 
participated as Executive Assistant commences on the date your formal relationship with the 
agencies ended or on the date your left your employment at Taxation. 

These questions must be addressed by examining both the language and intent of R.C. 
102.03(A). R.C. Chapter 102., the Ohio Ethics Law, establishes a standard of conduct for all 
public officers and employees within the State and prohibits them from using their official 
positions to benefit their private interests or the interests of others with whom they hold certain 
business or personal relationships. Adv. Op. No. 93-004. See also Adv. Op. No. 89-014. 
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In State v. Nipps (1979), 66 Ohio App. 2d 17, 20-21, when upholding R.C. 102.03(A)(l) against 
a constitutional challenge, the Franklin County Court of Appeals addressed the legislative 
purpose of the revolving door statute, holding: "R.C. 102.03(A), when read in context with the 
other subdivisions of R.C. 102.03, clearly indicate a legislative purpose to ensure that no public 
official or employee will engage in a conflict of interest or realize personal gain at public 
expense from the use of 'inside' information." 

Involuntary Separation 

The General Assembly intended, based on the language used in R.C. 102.03(A)(l), that 
the one-year Revolving Door restrictions apply to a "former public official or employee." 
The manner in which an individual may become a "former public official or employee," whether 
by retirement, voluntary resignation, or involuntary separation is not pertinent, in that 
R.C. 102.03(A)(l) does not distinguish any manner by which a public official or employee 
becomes a member of the class of individuals who are subject to its one-year post-employment 
restriction. The basis of separation does not affect the potential influence resulting from the 
representation by the former official. Bernardini v. Bd. of Educ. (1969), 58 Ohio St.2d 1, 5 (it is 
well established that words not used in a statute may not be inserted in construing that statute). 

Therefore, the one-year post-employment restriction of R.C. 102.03(A)(l) applies to a 
former public official or employee, regardless of whether he left his public position of his own 
accord or was involuntary separated from the position. 

Commencement of the One-year Time Period 

R.C. 102.03(A)(l) states, in plain language, that the restrictions it imposes are effective 
"during public employment or service or for twelve months thereafter." In past advisory 
opinions, the Commission has considered the application of this restriction when a public official 
or employee leaves one public position to take a position with another public agency. 
The Commission has concluded that R.C. 102.03(A)(l) prohibits the official or employee, for the 
first year after leaving one public position to take another, from representing any person, 
including his new public employer, on any matters in which the official or employee personally 
participated in his former public position. See Adv. Op. No. 82-002 (R.C. 102.03(A) prohibits a 
former state examiner, who is employed by a city, from representing the city on any matters in 
which he personally participated as state examiner. The prohibition is in effect for one year after 
the former state examiner left his position with the auditor's office.) 

If the Commission were to construe the words "during public employment or service or 
for twelve months thereafter" such that the one-year post-employment restriction commenced 
only after all successive public service ended, a person who left one public position to accept 
another would be barred, during the whole of his public service, from representing a new public 
employer before a former public employer or any other public agency on matters in which he 
personally participated during the entirety of his preceding public employment. This would not 
give effect to the intent of the General Assembly, which was to impose a specific and defined 
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one-year time limit on post-employment activity. See Ohio State University v. Kinkaid, 48 Ohio 
St. 3d 78, 80 (1990) (the object of interpreting a statute is to ascertain and give effect to the 
intent of the General Assembly). 

In the situation you have set forth, the one-year time period for the post-employment 
restriction, as it applies to you regarding your service with the Governor's Office, began when 
you left that position, on June 17, 2005, even though you were employed by another public 
agency after that date. Therefore, you are prohibited, for one year from June 17, 2005, from 
representing a client or any other person before any public agency on any matter in which you 
personally participated as an employee of the Governor's Office·, regardless of when, during that 
employment, you personally participated in the matter. Adv. Op. No. 89-003 and 89-009. 
You should note, even though you state that you stopped participating in matters affecting the 
Bureau of Workers' Compensation and Industrial Commission on May 27, 2005, the one-year 
period for all matters in which you personally participated as an employee at the Governor's 
Office begins on the date you left that position, not on the date in which you participated in a 
particular matter. 

The one-year time period for the post-employment restriction, as it applies to you 
regarding your service with the Department of Taxation, began when you ended your public 
employment with Taxation on September 30, 2005. You are prohibited for one year from 
September 30, 2005, from representing a client or any other person before any public agency on 
any matter in which you personally participated while an employee of Taxation, regardless of 
when you personally participated in the matter. Adv. Op. No. 89-003 and 89-009. 

Pursuant to the statute, you are not prohibited from representing a client or any other 
person before any public agency, including Taxation, the Office of the Governor, and the ten 
state agencies to which you rendered policy advice, on new matters or matters in which you did 
not personally participate. Adv. Ops. No. 92-005 and 99-001. 

Disclosure of Confidential lnformation-R.C. 102.03(B) 

Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code reads as follows: 

No present or former public official or employee shall disclose or use, without 
appropriate authorization, any information acquired by the public official or 
employee in the course of the public official's or employee's official duties that is 
confidential because of statutory provisions, or that has been clearly designated to 
the public official or employee as confidential when that confidential designation 
is warranted because of the status of the proceedings or the circumstances under 
which the information was received and preserving its confidentiality is necessary 
to the proper conduct of government business. 
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Pursuant to this section, you are prohibited from disclosing or using, without appropriate 
authorization, any confidential information that you acquired in the course of your public 
employment. No time limitation exists for this prohibition. Adv. Op. No. 88-009. 

Profiting From a Public Contract-R.C. 2921.42(A)(3) 

The prohibition ofR.C. 2921.42(A)(3) is pertinent whenever a former public official who 
had authorized public contracts seeks employment or business opportunities with a party that has 
done business with his former public agency. If, in either of your former public positions, you 
had any authority related to public contracts, R.C. 2921.42(A)(3) would apply to you. You have 
not provided any facts about authorization of public contracts. If you did have any authority 
related to contracts, please contact this Office for further guidance. 

Conclusion 

As explained above, for one year from June 17, 2005, the date on which you were 
involuntarily separated from your position with the Governor's Office, you are prohibited from 
representing any person, before any public agency, on any matter in which you personally 
participated during your service in that position, regardless of when during your service you 
participated in the matter. 

Further, for one year from September 30, 2005, the date on which you left your position 
with Taxation, you are prohibited from representing a client or any other person on any matter in 
which you personally participated as an employee of Taxation regardless of when, during that 
employment, you personally participated in the matter. 

In addition to these restrictions, you are prohibited from disclosing or using, without 
appropriate authorization, any confidential information that you acquired in the course of your 
public employment. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
November 28, 2005. The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions 
arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional 
information, please feel free to contact this Office again. 

~-u 
JohnRawski 
Staff Attorney 




