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In a letter received by the Ohio Ethics Commission on July 26, 2005, you asked if the 
Ethics Law and related statutes prohibit a private foundation, Hope in Heels (the Foundation), 
from granting a monetary award to a public victim advocate and intake worker or investigator in 
recognition of his or her commitment to victims of violent crime. 

Brief Answer 

As explained more fully below, R.C. 2921.43(A)(l) prohibits the Foundation from 
promising or giving a monetary award to a public victim advocate and intake worker or 
investigator, in recognition for the performance of the individual's public duties or as a 
supplement to his or her public compensation. 

In your letter, you explained that five women in your family, including yourself, have 
formed the Foundation. The five of you will sit on the Foundation's board of directors. 
Each December, the Foundation will recognize a prosecutor, a victim advocate, and an intake 
worker or investigator from a County Department of Job and Family Services for his or her 
excellence, consistency, sensitivity, and determination in working with victims of violent crime. 
You explained that the Foundation's selection committee will choose the three honorees from 
nominations solicited from various non-profit organizations and local agencies, including law 
enforcement and prosecutors' offices, and hospitals. 

You indicated that each honoree, with the exception of the prosecutor, will receive 
recognition including a monetary award of approximately $1,000. You asked if the Ethics Law 
and related statutes prohibit the Foundation from providing a monetary award to a victim 
advocate and intake worker or investigator in recognition of his or her service to victims of 
crime, in light of the fact that one or both of the recipients may work for a county agency. 
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Supplemental Compensation 

RC. 2921.43(A) applies to the question you have raised. RC. 2921.43(A)(l) provides: 

(A) No public servant shall knowingly solicit or accept and no person shall 
knowingly promise or give to a public servant either of the following: 

(1) Any compensation, other than as allowed by divisions (G), (H), and (I) of 
section 102.03 of the Revised Code or other provisions oflaw, to perform 
the public servant's official duties, to perform any other act or service in 
the public servant's public capacity, for the general performance of the 
duties of the public servant's public office or public employment. or as a 
supplement to the public servant's public compensation. 
(Emphasis added.) 

The term "public servant" is defined in RC. 2921.0l(B) to include "any public official." 
A "public official" is defined, in RC. 102.0l(B), as any person elected or appointed to any office 
with, or employed by, any public agency. Therefore, victim advocates, intake workers, and 
investigators employed by public agencies are public servants for purposes of RC. 2921.43(A). 

RC. 2921.43(A)(l) prohibits any person from promising or giving to public servants 
"compensation," other than as allowed by R.C. 102.03(0) through (1)1 or other provision of law, 
for: (1) performing any duty, act, or service required in their official capacity as public servants; 
(2) the general performance of their public duties; or (3) as a supplement to their public 
compensation. Adv. Op. No. 90-001. The term "person" is defined to include any individual, 
corporation, partnership, association, or other similar entity. See RC. 1.59. The Foundation, 
and its board members, are "persons" for purposes of this restriction. 

The word "compensation" is not defined for purposes of RC. Section 2921.43. 
In Advisory Opinion No. 92-014, the Ethics Commission held: 

A primary rule of statutory construction is that words used in a statute must be 
construed according to rules of grammar and common usage. See RC. 1.42. 
Furthermore, statutes "must be construed in the light of the mischief they are 
designed to combat." City of Mentor v. Giordano, 9 Ohio St. 2d 140, 144 (1967). 
"Compensation" is defined as "payment for services: esp., wages or 
remuneration." See Webster's New World Dictionary 289 (2nd College Ed. 
1972). 

Prior to the time that the Ohio Ethics Commission was empowered to interpret R.C. 2921.43, the 
Attorney General, in Opinion No. 84-019, addressed the prohibition of RC. 2921.43(A)(l). 
In the opinion, the Attorney General stated: 

1 The exceptions set forth in R.C. 102.03(G) through (I) concern campaign contributions, and under certain 
circumstances, honoraria and travel, meal, and lodging expenses incurred in connection with a personal appearance 
or speech, or attendance at conferences, seminars, and similar events, and are not applicable to your question. 
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R.C. 2921.43(A) is a codification of the common law rule that a public officer 
may not receive remuneration other than that allowed by law for the performance 
of his official duties. (Citations omitted.) Public officials and employees are not 
permitted to receive payment other than that provided by law for performing those 
duties for which they are responsible in their official capacity. See generally State 
v. McKelvey, 12 Ohio St. 2d 92; 95, 232 N.E.2d 391, 393 (1967) ("a public 
official cannot use his position for private profit"). See also State v. Livesay. 91 
Ohio Misc. 208 (Jackson County February 19, 1988). 

It is apparent that the use of the word "compensation" is R.C. 2921.43 addresses 
situations where a public servant would realize a pecuniary gain or benefit, other than as allowed 
by law, which is provided to the public servant for performing any duty, act, or service in his or 
her official capacity as a public servant, for the general performance of his or her public duties, 
or as a supplement to his or her public compensation. See Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinions No. 89-012 (payment for legal services required to be performed by a law director), 
89-013 (travel, meal, and lodging expenses for travel on state business), 91-010 ("frequent flyer" 
benefits earned through travel on state business). The prohibition against a public official 
receiving compensation for the performance of his or her public duties prevents the public 
official from being in a position of serving two masters and helps to ensure his or her objectivity. 
Adv. Op. No. 89-013. See generally Somerset Bank v. Edmund, 76 Ohio St. 396 (1907); 1918 
Ohio Op. Att'y Gen., Vol. II, No. 1569, p. 1428. 

In Advisory Opinion No. 92-015, the Commission concluded that discounts provided by 
a city retailer to members of the city police department, as a community service 
acknowledgement and in recognition of the members of the police department was 
"supplemental compensation," because it was provided for the general performance of the public 
duties rendered by members of the city police department and as a supplement to their public 
compensation. Therefore, the Commission concluded that R.C. 2921.43(A) prohibited a member 
of a city police department from receiving a discount provided to the employee in 
acknowledgment and recognition of the work performed by the public employee. Adv. Op. No. 
92-015. (The Commission concluded that the discount was also prohibited by R.C. 102.03(0) 
and (E) because it was a substantial thing of value provided to the police officers by a business 
whose owner was regulated by and interested in matters before the city.) 

In the instant situation, the Foundation proposes to offer a monetary award to a victim 
advocate and intake worker or investigator in recognition of his or her "excellence, consistency, 
sensitivity, and determination in working with victims of violent crime." You noted in your 
letter that there is a "chance" that one or both of the award recipients may work for a county 
agency. Also, in explaining why the Foundation chose the month of December to distribute the 
award, you noted that the award recipients are "extremely underpaid" and the Foundation wants 
to "give them a little extra money to help them get through the holidays." Based on the 
information you provided, it does not appear that the award is intended to be given for the 
performance of a particular duty, act, or service. However, it is apparent that a public victim 
advocate, intake worker, or investigator that receives a monetary award in recognition of the 
work he or she does with victims of crime would receive "compensation" other than as allowed 
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by law for the general performance of his or her public duties and as a general supplement to his 
or her public compensation. See Adv. Op. No. 92-015. Therefore, R.C. 2921.43(A)(l) prohibits 
the Foundation from promising or giving, and prohibits a public servant from accepting, such an 
award. 2 

Although R.C. 2921.43(A)(l) prohibits the Foundation from giving an award of the type 
you have described, the Foundation may recognize a public servant in a manner that would not 
be prohibited by the Ethics Law. For instance, the Foundation would not be prohibited from 
honoring a county victim advocate, intake worker, or investigator with a certificate or other 
recognition of appreciation, provided that the items are of nominal or de minimis value and do 
not result in a personal pecuniary benefit to the recipient and the total cost incurred by the 
Foundation to make the recognition of appreciation is not substantial in nature. See Adv. Op. 
No. 92-015. 

Conclusion 

As explained more fully above, R.C. 2921.43(A)(l) prohibits the Foundation from 
promising or giving a monetary award to a public victim advocate and intake worker or 
investigator, in recognition for the performance of the individual's public duties or as a 
supplement to his or her public compensation. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
February 17, 2006. The Commission commends you for requesting guidance before taking any 
actions that could be prohibited by law. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

I/. OU' 
n~/\. T )~ 
Karen R. King 

Staff Advisory Attorney 

2 Your question also raises issues under R.C. 102.03(E) and (F) which prohibit a public official or employee from 
accepting, and any person from promising or giving, anything of value that is of such a character as to manifest a 
substantial and improper influence upon the public official or employee with respect to that person's duties. 
However, because the Commission has determined that the award is prohibited under R.C. 2921.43(A)(l), it is not 
necessary for this opinion to discuss R.C. 102.03(E) and (F) further. 




