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In April 2006, the Ohio Ethics Commission received your letters requesting advisory 
opinions. In your letters, each of you asked whether you are a public official subject to the 
Ethics Law as a result of your service on the Ohio 9-1-1 Council. Your specific questions 
involve R.C. 102.04(A), which prohibits a person appointed to an office of a state instrumentality 
from receiving compensation for personal services rendered on any matter before a state agency. 

Brief Answer 

As explained more fully below, members of the Ohio 9-1-1 Council are both "public 
officials" and persons appointed to an office of an instrumentality of the state. As such, they are 
subject to the post-employment, confidentiality, and conflict of interest prohibitions contained in 
R.C. 102.03 and the representation and contract restrictions contained in R.C. 102.04. However, 
members of the Ohio 9-1-1 Council are not requited to file financial disclosure statements with 
the Ohio Ethics Commission. 

The Ohio 9-1-1 Council (Council) was created by the General Assembly in H.B. 361, 
which was effective in May 2005. According to R.C. 4931.68, the Council is composed of 
eleven members. Two members are state employees: the 9-1-1 coordinator (an employee of the 
Public Utilities Commission of Ohio) and a designee of the Department of Public Safety, 
appointed by the Department Director. R.C. 493 l.68(A). 
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The other nine members are appointed by the Governor. RC. 4931.68(A). You are both 
among the members appointed by the Governor. Id. Members of the Council are 
uncompensated and do not receive any reimbursement for expenses. 

RC. 4931.68 sets forth the duties and authority of the Council. RC. 493 l .68(O) 
provides that the duties of the Council shall consist of the following: 

(1) Arbitrating or establishing relative to 9-1-1 systems in this state 
nondiscriminatory, competitively neutral, and uniform technical and 
operational standards consistent with recognized industry standards and 
federal law. Tiris authority does not include authority to prescribe the 
technology that a telephone company or reseller uses to deliver 9-1-1 calls. 

(2) Including for the purpose of the Ohio 9-1-1 coordinator reporting to the 
general assembly, conducting research and making recommendations or 
reports regarding any wireline and wireless 9-1-1 issues, any 
improvements in the provision of service by 9-1-1 systems in this state, or 
any legislation or policies concerning such systems; 

(3) Regarding the position of Ohio 9-1-1 coordinator, submitting names of 
nominees and recommended duties as authorized under section 4931.60 of 
the Revised Code and, at least biennially, conducting and submitting with 
recommendations to the public utilities commission a performance 
evaluation of the coordinator. 

Application of the Ethics Law to Members of the Council-R.C. 102.0l(B) and (C) 

The Ethics Commission is statutorily empowered to administer, interpret, and enforce 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. See RC. 102.02, 102.06, 
and 102.08. The statutes under the jurisdiction of the Ethics Commission include the financial 
disclosure law (RC. 102.02), as well as prohibitions against public officials and employees 
misusing their public positions for their personal benefit or the benefit of their family members 
or business associates (R.C. 102.03, 102.04, 2921.42, and 2921.43). 

RC. 102.0l(B) defines the term "public official" as a person who is elected or appointed 
to an office or is an employee of any "public agency." RC. 102.0l(C) defines the term "public 
agency" as follows: 

"Public agency" means ... any ... board, commission, authority, bureau or other 
instrumentality of the state ... or any other governmental entity. "Public agency" 
does not include a department, division, institution, board, commission, authority, 
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or other instrumentality of the state or ... other governmental entity that functions 
exclusively for cultural, educational, historical, humanitarian, advisory, or 
research purposes; that does not expend more than ten thousand dollars per 
calendar year, excluding salaries and wage of employees; and whose members are 
uncompensated. (Emphasis added.) 

"Public Agency" and Appointed to an "Office" 

The first question is whether the Council is a "public agency" as defined in R.C. 
102.0l(C). The Council is an instrumentality of the state whose members are uncompensated 
and that does not expend more than ten thousand dollars per calendar year. Two aspects of the 
Council's authority are advisory in nature. R.C. 4931.68(D)(2) and (3). However, the Council 
does not function exclusively for advisory purposes. The Council has the authority to arbitrate or 
establish technical and operational standards for the operation of 9-1-1 systems. 
R.C. 4931.68(D)(l). This authority is more than advisory. Therefore, the Council is a public 
agency. 

The second question is whether a member of the Council is appointed to an "office." 
Under Ohio law, a person who holds an "office" is an "officer." Muskingum Co. Democratic 
Exec. Comm. v. Burrier, 31 Ohio Op. 570, 572 (C.P. Muskingum County 1945). See also Ohio 
Ethics Commission Advisory Opinion No. 85-005. The Ethics Commission has established five 
elements that, in combination, will determine whether a person is "appointed to an office." It is 
not necessary that all five are present. The five elements are whether the person: (1) is 
appointed; (2) has a title; (3) exercises a function of government concerning the public; (4) is not 
subject to a contract of employment; and (5) exercises the "sovereign power" of government. 
See Adv. Ops. No. 74-007, 75-004, and 77-004. In Advisory Opinion No. 77-004, the 
Commission held that sovereign power "includes the exercise of a duty entrusted to one by virtue 
of statute or some other public authority, a duty that is not merely clerical, but that involves 
discretionary, decision-making qualities." See Adv. Op. No. 75-004. See also State ex rel. 
Landis v. Butler, 95 Ohio St. 157 (1917). 

A member of the Council is appointed to the position and is not subject to a contract of 
employment. As noted above, the Council has the authority to arbitrate or establish technical 
and operational standards for the operation of 9-1-1 systems. The duties of the Council are 
functions of government concerning the public. The duties are assigned by statute, and involve 
discretionary, decision-making authority. 

Therefore, the members of the Council are appointed to an "office" of a "public agency," 
and are "public official[s]." The members are subject to the revolving door, confidentiality, and 
conflict of interest provisions set forth in R.C. 102.03. 
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Members of the· Council are also "appointed to an office of ... [an] instrumentality ... of 
the state." As such, they are subject to R.C. 102.04(A), which prohibits a person appointed to a 
state office from receiving compensation for personal services rendered on any matter before a 
state agencr Therefore, and in direct response to both of your questions, you are subject to R.C. 
102.04(A). 

Performing Services Before Public Agencies-R.C. 102.04(A) 

R.C. 102.04(A) provides that, unless the exception in R.C. 102.04(D) applies, no person 
appointed to an office of any instrumentality of the state shall: 

[R]eceive or agree to receive directly or indirectly compensation other than from 
the agency with which he serves for any service rendered or to be rendered by 
him personally in any case, proceeding, application, or other matter that is before 
the general assembly or any department, division, institution, instrumentality, 
board, commission, or bureau of the state, excluding the courts. 

Members of state boards and commissions who are legislative agents paid to represent 
clients before the General Assembly, or are executive agency lobbyists paid to represent clients 
before executive agencies such as departments, boards, or commissions, are subject to the 
restrictions in R.C. 102.04(A). Adv. Op. No. 92-006. Therefore, R.C. 102.04(A) prohibits each 
of you from receiving compensation to represent clients on matters before the General Assembly 
or state executive branch agencies unless you can meet the exception in R.C. 102.04(D). 

R.C. 102.04(D) applies to nonelective officials when both of these provisions are met: 

(1) The agency to which the official or employee wants to sell the goods or 
services, or before which the matter that involves the rendering of his 
services is pending, is an agency other than the one with which he serves; 

(2) Prior to rendering the personal services or selling or agreeing to sell the 
goods or services, he files a statement with the appropriate ethics 
commission, with the public agency with which he serves, and with the 
public agency before which the matter is pending. 

1 While it is not directly germane to your question, you should also be aware that, because members of the Council 
are appointed to an office of an instrumentality, or agency, of the State, they are "public officials," subject to R.C. 
2921.42 (public contract restrictions) and "public servants" subject to R.C .2921.43 (supplemental compensation and 
coercion of campaign contributions restrictions). 
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The statement described in R.C. 102.04(D)(2) must contain the official's name and home 
address, the name and mailing addresses of the public agencies with which he or she serves and 
before which the matter is pending, and a brief description of the personal services to be 
rendered. Further, the statement must contain the official's declaration that he or she will 
disqualify himself or herself from any participation as a public official in any matter involving 
any official or employee of the agency before which the matter is pending. The statement must 
be filed with the agency the official serves, the agency before which the matter is pending, and 
the Ethics Commission. 

Both of you have filed the statement described in R.C. 102.04(D), disclosing that you are 
compensated to provide personal services on matters before the General Assembly. Therefore, 
because you are providing personal services on matters pending before an agency other than the 
one you serve, and you have filed the proper disclosure with the Ethics Commission, you can 
meet the exception in R.C. 102.04(D). You will be required to file the statement on an annual 
basis while you serve on the Council. Adv. Op. No. 93-010. 

Of course, you are required to comply with the disqualification provision in R.C. 
102.04(D)(2). See R.C. 102.04(E) (requiring that any person who has filed an R.C. 102.04(D) 
statement shall not fail to disqualify himself or herself from participating as described in the 
statement. If any matter before the Council would involve any official or employee of the 
General Assembly, you are prohibited from participating in that matter. R.C. 102.04(D) does not 
require that you remove yourself from all matters before the Council that involve the General 
Assembly. Adv. Op. No. 89-010. However, you would be required to remove yourselves from 
any matters that affect the interests of any specific officials or employees of the General 
Assembly. Id. 

Financial Disclosure-R.C. 102.02(B) 

R.C. 102.02(B) empowers the Ethics Commission to require: 

[A]ny class of public officials or employees under its jurisdiction and not 
specifically excluded by this section whose positions involve a substantial and 
material exercise of administrative discretion in the formulation of public policy, 
expenditure ofpublic funds, enforcement of laws and rules of the state or a county 
or city, or the execution of other public trusts, to file an annual statement on or 
before the fifteenth day ofApril under division (A) of this section. 

R.C. 102.02(B) states that the Commission may adopt rules to require any class of public 
officials or employees under its jurisdiction and not specifically excluded under Section 102.02 
of the Revised Code, who serve in positions that involve the type of administrative discretion 
described, to file annual financial disclosure statements. Ohio Administrative Rules No. 102-5-



Yvonne Lesicko 
John W. Honabarger 
June 12, 2006 
Page6 

04 and 102-5-05 set forth the Commission's administrative responsibilities related to the 
authority set forth in R.C. 102.02(B). See OAC Rule No. 102-5-05 (board and commission 
members) and No. 102-5-04 (board and commission chief administrative officers). 

While the Council does exercise significant and important authority of the State relative 
to the establishment of 9-1-1 systems, as described above, the nature of its authority is not the 
kind described in R.C. 102.02(B). Therefore, at this time, the Commission concludes that you 
and the other members of the Council who are appointed by the Governor are not required to file 
financial disclosure statements with the Ohio Ethics Commission.2 

Conclusion 

As explained above, members of the Ohio 9-1-1 Council are both "public officials" and 
persons appointed to an office of an instrumentality of the state. As such, they are subject to the 
post-employment, confidentiality, and conflict of interest prohibitions contained in R.C. 102.03 
and the representation and contract restrictions contained in R.C. 102.04. However, members of 
the Ohio 9-1-1 Council are not required to file financial disclosure statements with the Ohio 
Ethics Commission. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
May 25, 2006. The Commission commends you for requesting guidance before taking any actions 
that could be prohibited by law. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

~~!?~
u~i~~~in 
Chief Advisory Attorney 

Enclosure: Advisory Opinion No. 93-010 

2 Regardless of this decision, the 9-1 -1 Coordinator and Public Safety designee who serve on the Council may be 
required to file disclosure statements by virtue of their state employment. 




