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In a letter received by the Ohio Ethics Commission on January 16, 2007, you explained 
that you were the chief of staff for former Governor Bob Taft. You have asked for an advisory 
opinion regarding the application of the post-employment restrictions of the Ohio Ethics Law 
and related statutes to your contract to provide government and public affairs consulting services 
for the University of Akron (University). Specifically, you asked if you are prohibited from 
representing the University in matters involving the state budget, grant and regulatory requests, 
the North East Ohio Universities Collaboration and Innovation Study Commission (NEO 
Commission), and constitutional statewide offices. 

You have explained that you resigned from your position with the Governor's Office 
effective December 29, 2006. On November 6, 2006, you sent a formal notice to former 
Governor Taft and Legal Counsel, Betsy Schuster, recusing yourself from any matters involving 
the University. 

Brief Answer 

As explained more fully below, the Ethics Law does not prohibit you from providing 
government consulting services for the University and representing it before any state agency on 
matters in which you did not personally participate, including new matters. However, the 
"Revolving Door" provisions contained in R.C. 102.03(A)(l) prohibit you, for one year from the 
date you left your position with the Governor's Office, from representing the University, or any 
other person, before any public agency, on any matter in which you personally participated as the 
Governor's chief of staff or as a member of any board or commission. This restriction applies to 
representation before any public agency, including, but not limited to, the Governor's Office 
where you were formerly employed. 
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The Revolving Door Prohibition-R.C. 102.03(A)(l) 

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code, the "Revolving Door" prohibition of 
the Ohio Ethics Law, imposes restrictions on the ability of former public officials and employees 
to represent clients after leaving public service. RC. 102.03(A)(l) provides: 

No present or former public official or employee shall, during public employment 
or service or for twelve months thereafter, represent a client or act in a 
representative capacity for any person on any matter in which the public official 
or employee personally participated as a public official or employee through 
decision, approval, disapproval, recommendation, the rendering of advice, 
investigation, or other substantial exercise of administrative discretion. 
(Emphasis added.) 

R.C. 102.03(A)(l) is designed to protect the public interest by prohibiting situations from arising 
where a former public official or employee "will engage in a conflict of interest or realize 
personal gain at public expense from the use of 'inside' information." State v. Nipps, 66 Ohio 
App.2d 17, 21 (1979). The Court in State v. Nipps held that the Revolving Door prohibition was 
constitutional, and determined: "The state has a substantial and compelling interest to restrict 
unethical practices of its employees and public officials not only for the internal integrity of the 
administration of government, but also for the purpose of maintaining public confidence in state 
and local government." 

As the former chief of staff for the former Governor, you are a "public official" subject to 
the revolving door prohibition for twelve months after you left the Governor's Office. 
R.C. 102.0l(B) and (C). A "person," for purposes of RC. 102.03(A)(l), includes the University 
of Akron. RC. l.59(C). See Ohio Ethics Commis~ion Advisory Opinions No. 82-002, 89-003, 
and 93-011 ( depending upon the level and extent of personal participation of the individual 
PUCO commissioner or employee, it is likely that RC. 102.03(A) would prohibit a former 
PUCO commissioner or employee from serving as Consumers' Counsel.) 

The term "represent" is defined in R.C. 102.03(A)(5) to include "any formal or informal 
appearance before, or any written or oral communication with, any public agency on behalf of 
any person." (Emphasis added.) Adv. Op. No. 86-001. The prohibition in R.C. 102.03(A)(l) 
applies to any "matter" in which you personally participated in your position with the Governor's 
Office. 

The term "matter" is defined, in R.C. 102.03(A)(5), to include "any case, proceeding, 
application, determination, issue, or question." "Matter" includes such concrete items as a · 
specific occurrence or problem requiring discussion, decision, research, or investigation, a legal 
proceeding, an application, and a settlement of a dispute or question. Adv. Op. No. 99-001. 
"Matter" also includes such items as a dispute of special or public importance and a controversy 
submitted for consideration. Id. 
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However, "matter" is not so broadly applied as to include a general subject matter. Id. 
The law also does not prohibit a former public official or employee from representing an 
employer or client on new matters or matters in which he had not participated as a public official 
or employee. Adv. Op. No. 84-005. 

Notably, R.C. 102.03(A) prohibits a public official or employee, for one year after public 
employment, from representing any person on a matter in which he personally participated, 
before any public agency, and not just before the agency with which he was previously 
employed. Adv. Ops. No. 86-001, 87-001, and 92-005. This would include the Governor's 
Office, the general assembly, the courts, and all state departments, boards, and commissions, and 
any other public agency at the state or local level. 

"Personal participation" includes "decision, approval, disapproval, recommendation, the 
rendering of advice, investigation, or other substantial exercise of administrative discretion," and 
includes the direct supervision of other public officials and employees, including employees of 
the Governor's Office. Adv. Op. No. 91-009. Where your role, as chief of staff, in any 
particular matter was to implement the policies and decisions of the Governor's Office, your 
activities would involve the substantial exercise of administrative discretion. Those activities 
would be "personal participation" in the matter. Where your role, as chief of staff, in any matter 
was merely to communicate or provide information about the Office's policies and decisions, 
without any exercise of your administrative discretion, that activity would not be considered 
personal participation. 

Application of the Restriction-Budget Matters 

In your letter, you asked about restrictions that apply to you regarding the biennial budget 
for Fiscal Years 2008 and 2009. You explained that you were a part of a group within the former 
Governor's Office that consulted with the Office of Budget and Management (OBM) and set the 
parameters of OBM's "Operating Budget and Guidance for Fiscal Years 2008 and 2009." 
You explained that this document provided each state agency with the general parameters under 
which it could submit its proposed budget to the Taft OBM for each year of the coming 
biennium. After agencies made submissions, there was an appeals process administered by 
OBM in which you stated that you had limited personal involvement in Department of 
Development and Ethics Commission appeals of budget limits. You indicated that your 
participation with the FY08-09 budget was limited to consultation on guidance to agencies 
during the Taft Administration. You also noted that the new Administration has the discretion to 
accept or reject agency submissions and you have not played any role in assisting this 
Administration with its budget proposal. 

R.C. 102.03(A)(l) prohibits you, within one year of the date you left your position with 
the Governor's Office, from representing the University, or any other person, on any matter in 
which you personally participated, through substantial exercise of administrative discretion, 
while you were employed with the Governor's Office. In this situation, you participated in the 
preparation of a document that provides details about the process and parameters of the general 
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budget request process to be used by all state agencies. However, based upon your description, 
where you did not participate in individual or specific budgetary issues or questions directly 
pertaining to the University within the FY08-09 budget, you are not prohibited from representing 
the University regarding the FY08-09 biennial budget. 

Situations that could give rise to revolving door restrictions would include, e.g., if you 
were asked to represent the University before the Controlling Board on a capital improvement 
project, or a project to be funded, in which you had personally participated as chief of staff, you 
would be prohibited from engaging in representation on those matters. If you were asked to 
represent the University in seeking emergency legislation, and you had personally participated as 
chiefof staff in any matter directly related to the request, you would be prohibited from engaging 
in the representation. 

In contrast, each biennial budget is a separate matter. The fact that you personally 
participated in one biennial budget does not mean that you have personally participated in future 
budgets. 

Application of the Restriction-Other Matters 

You also asked if you are prohibited from interacting with the work of the NEO 
Commission. The NEO Commission was created under HB 699 to recommend collaborations 
among certain state universities, including the University of Akron, and develop a more 
coordinated approach to the delivery of higher education in Northeast Ohio while maintaining 
the separate identities of the institutions. You stated that, because you had recused yourself from 
matters involving the University, you did not participate in the creation of the NEO Commission 
or the selection of the NEO Commission members. Where you did not personally participate in 
any matters regarding the NEO Commission, you are not prohibited from representing a party on 
matters involving the NEO Commission. 

Additionally, you asked what restrictions apply to you with respect to representing the 
University before constitutional statewide offices that you interacted with while employed by the 
Governor's Office, specifically, the Attorney General, Auditor of State, Treasurer of State, and 
Secretary of State's Office. You are not prohibited from representing the University before these 
agencies on matters in which you did not personally participate. However, R.C. 102.03(A)(l) 
prohibits you from representing the University, before any public office including these agencies, 
on matters in which you personally participated as the Governor's chief of staff. 

Finally, you asked if you are prohibited from representing the University or any other 
client on state grant or regulatory matters in which you did not participate or that are new matters 
that were not pending during the Taft Administration. The law also does not prohibit you from 
representing any person on new matters or matters in which you had not participated as a public 
official or employee. 
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Profiting From a Public Contract-R.C. 2921.42(A)(3) 

The prohibition of R.C. 2921.42(A)(3) is pertinent whenever a former public official 
seeks employment, consulting contracts, or business opportunities with a party that has received 
funding from his former public agency. R.C. 2921.42(A)(3) provides that no public official shall 
knowingly: 

During his term of office or within one year thereafter, occupy any position of 
profit in the prosecution of a public contract authorized by him or by a legislative 
body, commission, or board of which he was a member at the time of 
authorization, unless the contract was let by competitive bidding to the lowest and 
best bidder. 

As the former chief of staff of the Governor's Office, you are a "public official" for purposes of 
R.C. 2921.42 and subject to the prohibitions ofR.C. 2921.42(A)(3). See R.C. 2921.0l(A). 

The term "public contract" is defined for purposes of R.C. 2921.42(G)(l)(a) to include 
the purchase or acquisition, or a contract for the purchase or acquisition, of property or services 
by or for a political subdivision of the state. Although it does not appear that you participated in 
the authorization of any related public contracts in your position with the Governor's Office, you 
should note that if there were situations in which you participated in the authorization of public 
contracts, the restrictions in R.C. 2921.42(A)(3) would apply. 

The term "profit" as used in R.C. 2921.42(A)(3) connotes a financial gain or benefit. 
Adv. Ops. No. 92-013 and 92-017. For example, you would profit from a contract awarded to an 
entity with which you are a consultant or by which you are employed: (1) the establishment or 
operation of the entity is dependent upon receipt of the contract; (2) the creation or continuation 
of your position with the entity is dependent upon the award of the contract; (3) the entity would 
use funds from the contract to compensate you or as a basis for your compensation; or (4) you 
would otherwise profit from the award of the contract to the entity. See Adv. Ops. No. 87-004, 
88-008, and 89-006. 

For purposes of this prohibition, the Ethics Commission has stated that a public official 
or board "authorizes" a contract where the contract could not have been awarded without the 
approval of the official, or the office or position in which the public official serves, or the board 
on which he sits. See Adv. Ops. No. 88-008, 91-009, and 92-017. This prohibition applies even 
if the public official does not take any action with respect to the award of the contract. Adv. Op. 
No. 2000-02. 

Disclosure of Confidential Information-RC. 102.03@) 

Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code reads as follows: 
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No present or former public official or employee shall disclose or use, without 
appropriate authorization, any information acquired by the public official or 
employee in the course of the public official's or employee's official duties that is 
confidential because of statutory provisions, or that has been clearly designated to 
the public official or employee as confidential when that confidential designation 
is warranted because of the status of the proceedings or the circumstances under 
which the information was received and preserving its confidentiality is necessary 
to the proper conduct of government business. 

Pursuant to this section, you are prohibited from disclosing or using, without appropriate 
authorization, any confidential information that you acquired in the course of your official duties. 
No time limitation exists for this prohibition. Adv. Op. No. 88-009. It is effective while you 
serve in the public position and after you leave public employment. Id. 

You should also be aware that Ohio law requires former state elected officials and 
specified staff members to disclose to the Joint Legislative Ethics Committee (JLEC) certain 
information for a 24-month period after leaving public service or public office. You should 
contact JLEC for more information on this requirement. 

Conclusion 

As explained more fully above, the Ethics Law does not prohibit you from providing 
government consulting services for the University and representing it before any state agency on 
matters in which you did not personally participate, including new matters. However, the 
"Revolving Door" provisions contained in R.C. 102.03(A)(l) prohibit you, for one year from the 
date you left your position with the Governor's Office, from representing the University, or any 
other person, before any public agency, on any matter in which you personally participated as the 
Governor's chief of staff or as a member of any board or commission. This restriction applies to 
representation before any public agency, including, but not limited to, the Governor's Office 
where you were formerly employed. 

Therefore, as long as you did not personally participate in matters pertaining to the NEO 
Commission, the regulatory and grant requests you described, or the matters pending before the 
constitutional statewide offices that you listed, you would not be prohibited from representing 
the University on those matters. Furthermore, as long as you did not participate in individual or 
specific budgetary issues pertaining to the University, you are not prohibited from representing 
the University regarding the new biennial budget. 

However, you should be aware that R.C. 2921.42(A)(3) prohibits you from profiting, 
within one year from the date you left your public position, from any public contracts authorized 
by you, or by a board or committee of which you were a member. Additionally, R.C. 102.03(B) 
prohibits you from using or disclosing confidential information that you acquired while in your 
public position. There is no time limit on this prohibition. 
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The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
February 23, 2007. The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport 
to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, 
please feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

t<' ~ . 
, )~(<. fi~ 
Karen R. King 
Staff Advisory Attorney 

Cc: Jennifer A. Hardin 
Chief Advisory Attorney 

David E. Freel 
Executive Director 




