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On March 7, 2007, the Ohio Ethics Commission received your letter requesting an 
advisory opinion. In your letter, you explained that you served as Director of the Ohio 
Department of Natural Resources (ODNR) from March 1, 1999, until January 7, 2007. You 
have asked whether the revolving door law, set forth in R.C. 102.03(A)(l), prohibits you from 
testifying before the General Assembly in support of the Great Lakes Compact (Compact). You 
explained that, as Director of ODNR, you served as Chair of the Council of Great Lakes 
Governors' Water Management Working Group, which was assigned the task of developing the 
Compact. 

You have asked six specific questions about your activities, during the first year after you 
left the ODNR Director's position, regarding the Compact. You have asked whether the Ethics 
Law prohibits you, as a private citizen from: (1) testifying before Ohio House and Senate 
Legislative Committees; or (2) speaking to individual legislators. You have also asked whether 
the Ethics Law prohibits you, as an employee of and registered lobbyist for a natural resources 
interest group, from: (1) testifying before the House and Senate Committees; or (2) speaking to 
individual legislators. You have asked whether the application of the law, in either of these 
situations, is affected if you are testifying before legislative committees or meeting with 
legislators at the request of the current ODNR Director or any Committee Chairperson. Finally, 
you have asked whether you are prohibited, either as a private citizen or while employed by an 
interest group, from writing articles or letters to the editor, or making speeches, about the 
Compact. 
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Brief Answer 

As explained more fully below, and in response to your specific questions, you are not 
prohibited, when acting as a private person, from: (1) testifying before legislative committees on 
the Compact; or (2) speaking to individual legislators about the Compact. If you were to testify 
or speak as a private citizen, you would not be "representing" any person on the matter under the 
"revolving door" prohibition of R.C. 102.03(A)(l). If you are engaged, as a representative or 
employee of, or registered lobbyist for, a natural resources interest group, or any other person, 
you are prohibited from: (1) testifying before legislative committees on the Compact; or (2) 
speaking to legislators about the Compact. In that case, testimony or participating in meetings 
would constitute prohibited representation. These conclusions apply regardless of whether you 
are compensated for the engagement and regardless of the source of the request for you to testify. 

You are not prohibited from writing letters to the editor on the Compact, because 
newspapers are not public agencies. You are also not prohibited from speaking on the Compact, 
as a private citizen. However, you would be prohibited from speaking on the Compact as an 
employee of and lobbyist for the natural resources interest group, or any other person, if you are 
speaking before a public agency or an audience primarily composed of public officials and 
employees. 

The Revolving Door Prohibition-R.C. 102.03(A)(l) 

Division (A) of Section 102.03 of the Revised Code, the "Revolving Door" prohibition of 
the Ohio Ethics Law, imposes restrictions upon the ability of former public officials and 
employees to represent a client after leaving public service. R.C. 102.03(A)(l) provides: 

No present or former public official or employee shall, during public employment 
or service or for twelve months thereafter, represent a client or act in a 
representative capacity for any person on any matter in which the public official 
or employee personally participated as a public official or employee through 
decision, approval, disapproval, recommendation, the rendering of advice, 
investigation, or other substantial exercise of administrative discretion. 
(Emphasis added.) 

RC. 102.03(A)(l) is designed to protect the public interest by prohibiting situations from 
arising where a former public official or employee "will engage in a conflict of interest or realize 
personal gain at public expense from the use of 'inside' information." State v. Nipps, 66 Ohio 
App.2d 17, 21 (1979). The Court in State v. Nipps held that the revolving door prohibition was · 
constitutional, and determined: "The state has a substantial and compelling interest to restrict 
unethical practices of its employees and public officials not only for the internal integrity of the 
administration of government, but also for the purpose of maintaining public confidence in state 
and local government." 
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A former Department Director was a "public official" during his service to the state, and 
is subject to the revolving door prohibition for twelve months after he leaves his public position. 
R.C. 102.0l(B) and (C). A "person" includes a governmental agency and a non-profit 
corporation, and would include a natural resources interest group. R.C. l .59(C) and Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinions No. 82-002 and 89-003. 

The term "represent" includes "any formal or informal appearance before, or any written 
or oral communication with, any public agency on behalf of any person." (Emphasis added.) 
Adv. Op. No. 86-001. The prohibition in R.C. 102.03(A)(l) applies to any "matter" in which 
you personally participated as ODNR Director. The term "matter" is defined in R.C. 
102.03(A)(5) to include "any case, proceeding, application, determination, issue, or question," 
and would include the Compact. Adv. Op. No. 99-001. 

RC. 102.03(A)(l) prohibits a public official or employee, during the first year after his 
public service, from representing any person on a matter in which he personally participated, 
before any public agency, and not just before the agency with which he previously served. Adv. 
Ops. No. 86-001, 87-001, and 92-005. A "public agency" would include the General Assembly, 
all state departments and boards and commissions, the Governor's office, and any other public 
agency at the state or local level. "Personal participation" includes "decision, approval, 
disapproval, recommendation, the rendering of advice, investigation, or other substantial exercise 
of administrative discretion," and includes supervision of other public officials and employees, 
including employees of the ODNR. Adv. Op. No. 91-009. 

Application to Facts Presented 

RC. 102.03(A)(l) prohibits you, during the first year after you left your position as 
Director, from representing a new employer or any other "person" before any public agency, on 
any matter in which you personally participated while you served as Director. Testimony at a 
public hearing, on behalf of anyone by whom you have been engaged, including a new employer, 
an organization for which you are a volunteer, or a private client, constitutes representation of 
that person, regardless of whether you are compensated for the engagement. Therefore, you are 
prohibited from testifying about the Compact before a legislative committee, on behalf of any 
person. You are also prohibited from meeting with individual legislators to discuss the Compact, 
on behalf of any person. This prohibition applies regardless of whether you are appearing at the 
request of the organization, a new ODNR Director, a legislator, or any other person. 

However, the law does not prohibit an individual citizen from testifying in a public 
hearing, or meeting with legislators, in his or her private capacity. As long as you are not 
engaged by any person to represent the person's interests, or otherwise perform services related 
to the Compact, you are not prohibited from testifying or meeting with legislators, as a private 
citizen, on the Compact or other matters in which you personally participated as Director. 
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It is important to stress that, if you are engaged by any person or organization to perform 
services related to the Compact, you are prohibited from testifying before the General Assembly, 
meeting with legislators, or having any written or oral communication with any other public 
agency, on the Compact. In such a case, it would be impossible for you to separate your 
personal activities from your professional activities in order to testify or meet on the Compact in 
your private capacity without undertaking prohibited representation. The prohibition applies 
regardless·ofwhether you are paid for the meetings or testimony. 

Your final question is whether you are prohibited from writing letters to the editor or 
speaking on the Compact, either as a private citizen or as an employee of an organization. R.C. 
102.03(A)(l) prohibits representation, which is defined as communication with "any public 
agency." A newspaper is not a public agency. Therefore, you are not prohibited from writing 
articles or letters to the editor, even though these communications are likely to be read by public 
officials or employees. As long as the audience that you are addressing as a speaker is not a 
public agency, or primarily composed of public officials and employees, the Ethics Law also 
does not prohibit you from making speeches about the Compact. 

Disclosure of Confidential Information-RC. 102.03(B) 

Division (B) of Section 102.03 of the Revised Code reads as follows: 

No present or former public official or employee shall disclose or use, without 
appropriate authorization, any information acquired by the public official or 
employee in the course of the public official's or employee's official duties that is 
confidential because of statutory provisions, or that has been clearly designated to 
the public official or employee as confidential when that confidential designation 
is warranted because of the status of the proceedings or the circumstances under 
which the information was received and preserving its confidentiality is necessary 
to the proper conduct of government business. 

Pursuant to this section, the former Director is prohibited from disclosing or using, without 
appropriate authorization, any confidential information that he acquired in the course of his public 
service. No time limitation exists for this prohibition. Adv. Op. No. 88-009. 

Conclusion 

As explained more fully above, and in response to your specific questions, you are not 
prohibited, when acting as a private person, from: (1) testifying before legislative committees on 
the Compact; or (2) speaking to individual legislators about the Compact. If you were to testify 
or speak as a private citizen, you would not be "representing" any person on the matter under the 
"revolving door" prohibition of R.C. 102.03(A)(l). If you are engaged, as a representative or 
employee of, or registered lobbyist for, a natural resources interest group, or any other person, 
you are prohibited from: (1) testifying before legislative committees on the Compact; or (2) 
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speaking to legislators about the Compact. In that case, testimony or participating in meetings 
would constitute prohibited representation. These conclusions apply regardless of whether you 
are compensated for the engagement and regardless of the source of the request for you to testify. 

You are not prohibited froni writing letters to the editor on the Compact, because 
newspapers are not public agencies. You are also not prohibited from speaking on the Compact, 
as a private citizen. However, you would be prohibited from speaking on the Compact as an 
employee of and lobbyist for the natural resources interest group, or any other person, if you are 
speaking before a public agency or an audience primarily composed of public officials and 
employees. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
March 23, 2007. The Commission commends you for requesting guidance before taking any 
actions that could be prohibited by law. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under 
Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to 
interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please 
feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 




