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On May 25, 2007, the Ohio Ethics Commission received your request for an advisory 
opinion on behalf of Governor and Mrs. Strickland. In your letter, you asked whether there are any 
circumstances under which they could make an arms' length sale of their condominium to the 
condominium unit owners' association or a prospective purchaser who also serves as a State of 
Ohio employee on the First Lady's staff. The employee has known Governor and Mrs. Strickland 
for a dozen years. She reports to the First Lady's Chief of Staff, who reports to the Governor. 

You have stated that the Governor and First Lady recognize and intend to adhere 
scrupulously to Ohio's Ethics Laws. The Governor and First Lady are seeking guidance from the 
Commission after a review of the statutes and prior advisory opinions. If the Commission 
determines that a transaction is not prohibited, you have explained that the Governor and First Lady 
would strictly observe the applicable ethical standards and appreciate any guidance as to any terms 
or conditions necessary to assure compliance. Finally, you have explained that, if the Commission 
determines that conscientious observance by the Governor and First Lady of their ethical 
responsibilities precludes the proposed transaction under any circumstances, they will not proceed 
with the proposed sale. 

Brief Answer 

As explained more fully below, the question you have presented is based on unique facts 
and circumstances. Given those unique facts, the Ethics Law does not prohibit the Governor and 
First Lady from selling their condominium, at arms' length, to either the condominium unit owners' 
association or the state employee, as long as it can be objectively demonstrated that: (1) the property 
is a one-time equitable exchange under standard real estate terms and conditions and at the fair 
market value as determined by a qualified and disinterested real estate appraiser; and (2) the 
employee's continued employment with the state is not dependent upon the sale, and the sale is not 
dependent upon the employee's continued employment with the state. 
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You have explained that, in 2003, the Governor and First Lady purchased a condominium in 
Columbus. The condominium is subject to the covenants and restrictions set forth in the 
Declaration of Condominium Ownership and By-Laws of their Condominium Unit Owners' 
Association. Section 3(k) of the By-Laws requires that, before selling the condominium, an owner 
must: (1) inform the Association of the identity of the offeror; and (2) offer the unit to the 
Association at the same price and upon the same terms and conditions contained in the offer. 
On January 8, 2007, the Governor and First Lady vacated the condominium and moved to the 
executive residence in Bexley. 

You have explained that an individual who is now a state employee has expressed an 
interest in purchasing the condominium. The potential purchaser worked as a Southern Ohio field 
representative for Congressman Strickland from 1996 through January 2007. In January 2007, she 
accepted an unclassified employment position as Project Manager on the staff of the First Lady. 
The state employee reports to the First Lady's Chief of Staff, who reports to the Governor. 

The state employee approached the Governor and First Lady about purchasing their 
condominium. The Governor and First Lady did not ask for or suggest the purchase. The state 
employee, who owns and lives on a horse farm in Scioto County, is relocating to Columbus and 
initiated the purchase proposal for her own convenience. She has indicated that the property is 
appealing because she is familiar with it, she finds the neighborhood and neighbors compatible, and 
she can forego the house hunting process. 

The Governor and First Lady propose to retain, at their own expense, a qualified and 
disinterested real property appraiser to value the property. The appraiser will determine a fair 
market value for the property based on standard valuation factors. The Governor and First Lady 
would be amenable to accepting an offer, at that price, for possession at closing and with other 
standard tenns and conditions associated with condominium transactions, from the state employee. 
If the state employee decides not to offer to buy the condominium at that price, the Governor and 
First Lady plan to retain a realtor and put the condominium on the market at the same price. 

If the potential purchaser or any other outside purchaser were to make a bona fide offer, the 
Governor and First Lady would, as required in the condominium association's by-laws, offer the 
property at the same terms to the condominium association. If the condominium association 
chooses to exercise its right to purchase the condominium at those terms, the Governor and First 
Lady will proceed with a sale to the Association. If the Association chooses to forego its rights, the 
Governor and First Lady will proceed with a sale to the potential purchaser or other outside party. 

You have explained that, at the time of the sale, there will be no ongoing financial 
relationship between purchaser and the Governor and First Lady. Rather, there will be a one-time 
simultaneous equivalent transfer of the ownership of the condominium and the funds representing 
the purchase price. 
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Conflict of Interest Provision-R.C. 102.03(D) and (E) 

Conflict ofinterest restrictions contained in R.C. 102.03(0) and (E) provide: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of office or employment to secure anything of value 
or the promise or offer of anything ofvalue that is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon the public official or 
employee with respect to that person's duties. 

(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 

Ohio's conflict of interest law protects the public by prohibiting a public official from using his 
or her position to secure a benefit, or from accepting a benefit, in situations where it is difficult 
or impossible for the official to exercise the authority of the position he or she holds in an 
unbiased and impartial manner. Whenever a public official is contemplating a private economic 
relationship with a person who is doing or seeking to do business with, regulated by, or 
interested in matters before the public agency the official serves or, as in this case, .is a 
subordinate public employee, the potential for conflict of interest arises. Depending on the facts, 
the Ethics Law will either limit or prohibit the private relationship. Throughout your letter, you 
have indicated that the Governor and First Lady fully intend to abide by the guidelines in the 
law. 

The term "anything of value" is defined to include money and every other thing of value. 
RC. 1.03, 102.0l(G); Ohio · Ethics Commission Advisory Opinions No. 82-002 and 89-003. 
Proceeds from the sale ofproperty would be considered anything ofvalue. Adv. Op. No. 88-003. 

RC. 102.03(0) and (E) prohibit a public official or employee from soliciting, accepting, or 
using his or her position to secure a thing of value if the thing of value is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon the public official with respect to his or her 
duties. A thing ofvalue manifests a substantial influence on a public official or employee if it could 
impair his or her objectivity and independence of judgment in matters affecting the source of the 
thing of value. Adv. Ops. No. 91-010 and 95-001. RC. 102.03(0) prohibits a public official or 
employee from using his or her position to secure these things of value; RC. 102.03(E) prohibits a 
public official from soliciting or merely accepting these things of value even where the official has 
not used his or her authority to secure them. Adv. Op. No. 96-002. 

The application ofRC. 102.03(0) and (E) is dependent upon the facts and circumstances of 
each individual situation. Adv. Ops. No. 86-011 and 87-008. Both the nature and the source of the 
thing of value are examined to determine whether RC. 102.03(0) and (E) prohibit a public official 
or employee from using his or her position to secure or accept it. Adv. Op. No. 2001-04. 
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As noted above, a party that is doing or seeking to do business with, regulated by, or 
interested in matters before the agency with which an official serves is an improper source of 
anything of value to a public official or employee if the thing of value will have a substantial 
influence on the official or employee. Adv. Ops. No. 91-010 and 95-001. In the situation you have 
described, the thing of value is the proceeds the Governor and First Lady would realize from the 
sale of the property. The possibility of conflict arises because the potential purchaser is a state 
employee who serves on the First Lady's staff and is a subordinate to the Governor. As such, the 
potential purchaser is regulated by and interested in matters that will be before the Governor. 
For example, the employee would be subject to the Governor's discretion, and First Lady's 
recommendations, on matters such as raises, promotions, discipline, benefits, performance 
evaluations, and other matters that affect the terms and conditions ofher employment with the State. 

The Governor and First Lady propose that the sale price will be set by an independent real 
estate appraiser who would establish the fair market value of the condominium based on standard 
valuation factors. If the potential purchaser offers the fair market value for the condominium, the 
Governor and First Lady have indicated that they will accept the offer. In such a case, the purchase 
would be an equitable exchange, where the purchaser makes a payment of the fair market value for 
the property and receives a real property interest of the same value. As in other ordinary real estate 
transactions, the sellers will transfer their property interest in the condominium and receive the fair 
market value ofthe property from the purchaser. 

In this situation, the condominium association has the right of first refusal on the property 
before it could be sold to any other purchaser, including the state employee. If the state employee 
chooses not to purchase the property, the Governor and First Lady have proposed to.list it for sale 
on the open market at the same price. If they were to receive an offer from any other purchaser, 
they would once again be required to offer it to the condominium association on the same term_s and 
conditions. 

Based on this combination of facts and circumstances, the money the Governor and ·First 
Lady would receive for the condominium is not of such a character as to manifest a substantial and 
improper influence upon the Governor and First Lady in violation of the Ethics Law. In a limited, 
one-time equitable exchange, the Governor and First Lady would receive an item of equivalent 
value to the property and would not secure any additional benefit. See generally Adv. Op. No. 96-
003. (A public official who pays the "fair market value" for an item provided to him or her has not 
received a "gift" from the person and is not required to disclose the person as the source of a gift on 
his or her :financial disclosure statement.). Therefore, within the parameters you have described, 
R.C. 102.03(E) does not prohibit the Governor and First Lady from selling the property either to the 
condominium association or to the state employee who is the potential purchaser.1 

1 Because be no longer resides in the condominium, the Ethics Law does require that the Governor disclose the 
property as a real estate interest on bis financial disclosure statement for 2007 (to be filed in 2008). R.C. 
102.02(A)(4). If the property is sold in 2007, the Governor will not be required to disclose the condominium as a 
real property interest in any filing made after 2008. Further, if the proceeds of the sale are "gross income" as 
defined in the Internal Revenue Code, the Governor will be required to disclose the purchaser as a source of income. 



, , I 

John J. Kulewicz 
June 22, 2007 
Page5 

By contrast, if the proposed transaction were to be of a continuing nature, such as a land 
contract or lease, where the Governor and First Lady would have an ongoing economic relationship 
with a state employee in a directly subordinate position, the proceeds the officials would realize 
from the transaction could be of such a character as to manifest a substantial and improper influence 
upon them. The employee's ability to meet her obligations to the Governor and First· Lady under a 
long-term contract could be dependent upon or subject to her continued employment with the state. 
It is improbable that the Governor's discretion could be impaired by the one-time equitable 
exchange described in your letter, with safeguards that objectively demonstrate that it is at arms' 
length and unrelated to the purchaser's employment. Any ongoing economic relationship, or other 
circumstances not presented in the request but associated with the sale or with any out-of-the­
ordinary treatment of the employee otherwise related to the transaction, would raise more 
significant issues for the parties under the Ethics Law. 

Again, because the proposed sale you have described is a one-time equitable exchange, R.C. 
102.03(0) will not prohibit it from proceeding. If the Governor, First Lady, and state employee 
were contemplating a more prolonged financial relationship, such as a lease agreement or land 
contract, R.C. 102.03(0) would prohibit the transaction. 

Providing a Thing ofValue-R.C.102.03(F) 

R.C. 102.03(F) is also relevant: 

No person shall promise or give to a public official or employee anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper influence 
upon the public official or employee with respect to that person's duties. 

Both the condominium association and the state employee in your question are "persons" subject to 
the restrictions in R.C. 102.03(F). Adv. Op. No. 90-001. 

R.C. 102.03(F) applies to the giver of a substantial thing of value. You have explained that 
the fair market value of the condominium will be set by an independent real estate appraiser, based 
on standard valuation factors. R.C. 102.03(F) does not prohibit the condominium association or the 
state employee from paying the Governor and First Lady the fair market value of the condominium 
where the buyer will receive real property rights of the same value in return. However, R.C. 
102.03(F) would prohibit the state employee from giving the Governor and First Lady any other 
thing ofsubstantial value. 

Conclusion 

As explained more fully above, the question you have presented is based on unique facts 
and circwnstances. Given those unique facts, the Ethics Law does not prohibit the Governor and 
First Lady from selling their condominium, at arms' length, to either the condominium unit owners' 
association or the state employee, as long as it can be objectively demonstrated that: (1) the property 
is a one-time equitable exchange under standard real estate terms and conditions and at the fair 
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market value as determined by a qualified and disinterested real estate appraiser; and (2) the 
employee's continued employment with the state is not dependent upon the sale, and the sale is riot 
dependent upon the employee's continued employment with the state. 

The Ohio _Ethics Commission issued this informal advisory opinion at its meeting on June 
22, 2007. 

The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising under Chapter 
102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport to interpret other 
laws or rules. If you have any questions or desire additional information, please feel free to contact 
this Office again. 

Sincerely, 

Je · rA.HM9 ~ 
Chief Advisory Attorney 

cc: David E. Freel 
Executive Director 




