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On June 17, 2010, the Ohio Ethics Commission received your letter requesting an 
advisory opinion. In your letter, you explained that you are a Medina County ( county) 
Commissioner and a part-time Community Services Coordinator for the Wadsworth Municipal 
Court (court). Your term as Commissioner will end in December 2010 and you are not running 
for reelection. You indicated that your position with the court is currently a volunteer, 
uncompensated position. 

You stated that the county contributes two-fifths of the compensation for the court's 
judge, clerk, and bailiff from the county's annual operating budget. You explained that this 
allocation is required by statute and that the commissioners have no discretion in matter. 

You asked if the county commissioner and court services coordinator positions would be 
compatible if you accepted compensation from the court for your services. 

Brief Answer 

As explained more fully below, if the appropriate authority determines that the positions 
are compatible, the Ohio Ethics Law and related statutes will not prohibit you from 
simultaneously serving as a county commissioner and a compensated court employee. If you 
become a compensated court employee, the law does not prohibit you from voting to approve the 
general court appropriation that you described. However, you are prohibited from participating, 
as a county commissioner, in matters where the court has a definite and direct interest. You are 
also prohibited from being paid to perform services for the court on matters that are pending 
before any county department and from representing the court during, and for one year after you 
leave, your county office, on any matter in which you participated as a county commissioner. 
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Matters Outside of the Commission Jurisdiction 

Compatibility ofPositions 

You asked if the two positions you described are compatible. The issue of compatibility 
is not within the jurisdiction of the Ohio Ethics Commission. Seven criteria are used to 
determine "compatibility." 1979 Ohio Op. Att'y Gen. No. 79-111. While one of the seven 
criteria is whether there is a conflict of interest between the two public positions in question that 
would preclude service in both public positions, such a determination is not the same as an 
application of the Ohio Ethics Law and related statutes. Ohio Ethics Commission Advisory 
Opinion No. 91-002. See also 1990 Ohio Op. Att'y Gen. No. 90-037. You may be able to seek 
guidance regarding the compatibility of the two positions you have described from the county 
prosecutor who can consult with the Attorney General's Office. The Attorney General's Office 
has a guide for compatibility of public op1mons at this Web address: 
www.ohioattorneygeneral.gov/Legal/Opinions/Compatibility-of-Public-Offices-or-Positions. 

As explained below, even in situations where the positions are compatible, several of the 
statutes over which the Ethics Commission has jurisdiction will determine whether there are 
additional restrictions upon the official's or employee's actions in both public positions. See 
Adv. Op. No. 91-006. (In some instances, the existence of such a contractual relationship-even 
if the positions are otherwise "compatible"- may create an insurmountable obstacle that will 
preclude an individual from serving both public agencies.) 

Judicial Officers and Employees 

The Ohio Ethics Commission can only examine the application of the Ohio Ethics Law 
within the scope of its statutory authority and can render advisory opinions only with respect to 
individuals for whom it is the appropriate ethics commission. The Ohio Ethics Law designates 
three state agencies with authority over Chapter 102. and R.C. 2921.42 and 2921.43. While the 
Ohio Ethics Commission is the appropriate ethics commission for matters related to most state 
and local officials and employees, including county commissioners, the Board of Commissioners 
on Grievances and Discipline of the Ohio Supreme Court is the appropriate ethics commission 
for matters relating to judicial officers and employees. R.C. 102.0l(F). This opinion will consider 
the Ethics Law as it applies to you as a county commissioner. You should contact the Supreme 
Court for guidance on how the Ethics Law applies to your service as a court employee. 

Conflict of Interest Prohibitions 

As a county commissioner, you are subject to the restrictions ofR.C. 102.03(D) and (E), 
which provide: 

(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the 
authority or influence of his office to secure anything of value that is of 
such a character as to manifest a substantial and improper influence upon 
the public official or employee with respect to that person's duties. 

www.ohioattorneygeneral.gov/Legal/Opinions/Compatibility-of-Public-Offices-or-Positions
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(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value 
that is of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 

R.C. 102.0l(B) and (C). Adv. Op. No. 99-002. The term "anything of value" includes money 
and every other thing of value. See R.C. 102.0l(G); R.C. 1.03. Compensation that a public 
official receives from public employment is within the definition of "anything of value," as is 
any beneficial or detrimental economic impact of a decision made by a public governing board. 
R.C. 1.03, 102.0l(G). Adv. Ops. No. 89-003 and 90-012. 

A thing of value is "of such a character as to manifest a substantial and improper 
influence" on a public official or employee if it could impair the official's objectivity and 
independence ofjudgment with respect to her public duties. Adv. Ops. No. 91-010 and 95-001. 
It is unnecessary that the thing of value actually has a substantial and improper influence on the 
official provided that it is of such a character that it could have an influence. Id. 

Outside Employment 

The prohibitions of the Ethics Law and related statutes apply to any public official who is 
also engaged in outside employment. The restrictions serve the public interest in effective, 
objective, and impartial government by preventing the creation of a conflict of interest that may 
impair the employee's objectivity and impartiality, and therefore, the effectiveness of the public 
agency with which she serves. Adv. Ops. No. 89-014, 90-012, and 90-002. However, in most 
cases, the Ethics Law and related statutes do not absolutely prohibit a public official from 
engaging in outside employment provided that she can comply with the restrictions in the Ethics 
Law. 

The Ethics Law does not prohibit you from accepting compensation from the court for 
your services as Community Services Coordinator. However, the law will prohibit you from 
participating in some matters affecting the court should they come before the county 
comm1ss10n. 

Participating in Matters Affecting Employer 

R.C. 102.03(D) prohibits a public official from using her position to secure a definite and 
direct benefit or avoid a definite and direct detriment for her employer's organization, business, 
or governmental entity if such a benefit or detriment could have a substantial and improper 
influence upon the official by impairing her objectivity or independence of judgment in the 
performance ofher public duties. Adv. Op. No. 2007-01 and 96-004. R.C. 102.03(E) prohibits a 
public official from soliciting or accepting anything of value for her employer. The purpose of 
these restrictions is to ensure that, when making a decision in her public role, a public official is 
not substantially and improperly influenced by the impact of the decision on the interests of her 
employer. Id. 
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An employer holds a position of power and authority over the hiring, compensation, 
discipline, and termination of its employees. Adv. Ops. No. 89-008 and 91-006. As a result, the 
relationship between a public official and her outside employer is such that the official could be 
substantially and improperly influenced if a decision on a matter before the official's agency 
resulted in a definite and direct thing of value for her employer. A public employer has the 
same, or essentially the same, power and authority over its employees as a private employer. 
Adv. Op. No. 2007-01 and 91-006. Therefore, R.C. 102.03(0) and (E) prohibit a public official 
from soliciting, or using her position to secure, a definite and direct benefit for any public or 
private employer. Id. 

As applied to your situation, whenever the court will receive a definite and direct benefit 
or suffer a definite and direct detriment as a result of the board of commissioners' decisions, you 
are prohibited from using your county position in any improper way, including lobbying other 
county official and employees, to secure a particular outcome on the matter. Adv. Op. No. 97-
002. For example, you are prohibited from participating in the board's consideration of: land­
use or development matters that definitely and directly affect court-owned property, grants or 
contracts awarded to the court; legislation that would definitely and directly affect the court's 
services or programs; and regulatory matters affecting the court, such as code enforcement 
inspections conducted by county. 

However, the Commission has explained that there are some circumstances where a 
benefit or detriment that results from a public agency's decision or action is not of "such a 
character as to manifest a substantial and improper influence" on the official because it is not 
of a nature or value that could impair the official's objectivity and independence of judgment. 
Adv. Op. No. 2001-03. 

For example, in Advisory Opinion No. 2007-01, the Ethics Commission stated that R.C. 
102.03(0) does not prohibit a public official from participating in matters from which the 
official's employer has some indirect or indefinite interest, such as matters involving general 
legislation that provides a uniform benefit or detriment to all citizens in the jurisdiction, like 
sewer or water rates. In Advisory Opinions No. 91-002 and 2001-01, the Commission explained 
that a governing board member who serves as an uncompensated volunteer firefighter is not 
prohibited from participating in matters before the governing board that affect the fire 
department as a whole, or that affect its personnel in a uniform manner, such as decisions 
involving appropriations, equipment, facilities, and training. 

You have explained that, as part of its annual operating budget, the county makes an 
appropriation to the court for two-fifths of the compensation of the judge, clerk, and bailiff R.C. 
1901.1 l(C); 1901.31(C)(3); and 1901.32(A)(l). It is apparent that the court receives a definite 
and direct pecuniary benefit from the receipt of the appropriation from the county. However, as 
you stated, this appropriation is required by statute and the county commissioners have no 
discretion in the decision of how much funding to provide to the court. Because the 
appropriation and the share payable by the county is statutorily established and the board of 
commissioners has no discretionary authority regarding this appropriation, the appropriation is 
not of such as character as to manifest a substantial and improper influence on you or impair 
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your objectivity and independence of judgment. Therefore, you are not prohibited from 
participating, as a county commissioner, in matters regarding this particular appropriation to the 
court. 

Revolving Door Restriction 

R.C. 102.03(A)(l) prohibits a public official from representing any person on any matter 
in which the official has personally participated. The restriction applies regardless of whether 
the official is paid to represent the person and is in effect both during, and for one year after she 
leaves her public position. A "person" includes an individual, corporation, partnership, 
association, public agency, or similar entity. R.C. 1.59; Adv. Ops. No. 89-003 and 99-001. 

An official is "representing" a person when the official makes any formal or informal 
appearance before, or has any kind or written or oral communication with, any public agency, on 
behalf of that person. R.C. 102.03(A)(5). R.C. 102.03(A)(l) prohibits an official who occupies 
more than one public position, from representing one public agency before the other public 
agency or any other public agency on any matter in which the official has personally participated 
in her position with the other public agency. 

An official has "personally participated" in a matter if she has engaged in the substantial 
exercise of administrative discretion regarding the matter such as decision, approval, 
disapproval, recommendation, or the rendering of advice. A "matter" includes any case, 
proceeding, application, determination, issue, or question. R.C. 102.03(A)(5). A matter can 
include concrete items, like an application or a problem. It can also include more abstract items, 
like a dispute or a policy decision. A matter is the underlying issue or question, regardless of 
whether it involves the same parties. Matter does not mean the same thing as subject matter. 
Adv. Op. No. 99-001. 

Therefore, R.C. 102.03(A)(l) prohibits you from representing any person, including the 
court, before the county or any other public agency, on any matter in which you participated as a 
county commissioner. For example, you would be prohibited from contacting a county 
department, or any other state of local public agency, on behalf of the court, regarding matters 
related to a resolution that you voted on while you were a county commissioner. As stated 
above, this restriction applies while you are a county commissioner and for one year after your 
term ends. I have attached a copy of the Commission's information sheet on the revolving door 
law, which will provide you with additional information on these restrictions. 

Compensation for Rendering Services before a Public Agency 

R.C. 102.04(C) prohibits a local official who is employed by or serves another public 
agency from receiving compensation from one agency for any services rendered personally in 
any case, proceeding, application, or other matter before any agency, department, board, or 
commission of the other agency, excluding the courts. 



Sharon A. Ray 
September 8, 2010 
Page6 

R.C. 102.04(C) would prohibit you from receiving compensation for personally rendering 
services on behalf of the court on any matter pending before the county. Adv. Op. No. 91-006. 
For example, you would be prohibited from being paid by the court to meet with county officials 
regarding community service opportunities with county agencies for the individuals sentenced to 
community service by the court. There is an exception to this prohibition but it does not apply to 
elected officials. See R.C. 102.04(D). 

Conclusion 

As explained more fully above, if the appropriate authority determines that the positions 
are compatible, the Ohio Ethics Law and related statutes will not prohibit you from 
simultaneously serving as a county commissioner and a compensated court employee. If you 
become a compensated court employee, the law does not prohibit you from voting to approve the 
general court appropriation that you described. However, you are prohibited from participating, 
as a county commissioner, in matters where the court has a definite and direct interest. You are 
also prohibited from being paid to perform services for the court on matters that are pending 
before any county department and from representing the court during, and for one year after you 
leave your county office, on any matter in which you participated as a county commissioner. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
September 8, 2010. The opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not purport 
to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional information, 
please feel free to contact this Office again. 

· er A ardin 
Chief Advisory Attorney 
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