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At its meeting on October 8, 2010, the Ohio Ethics Commission considered your letter 
received on June 11, 2010. In your letter, you asked the Commission to reconsider an advisory 
opinion issued to you on November 30, 2009. The Commission also received a letter from 
Sherrie J. Passmore, Executive Director of the State Employment Relations Board (SERB), 
written in support of your request for reconsideration. 

In your original request, dated May 14, 2009, you explained that you planned to retire 
from your position as a SERB mediator and return to work for SERB as an intermittent 
employee. At the same time, you planned to apply to the SERB' s roster of neutrals so that you 
would be eligible to serve as a fact-finder. You asked if the law prohibited you from working as 
a mediator for the Board and simultaneously making your services available to parties interested 
in participating in the fact-finding process administered by SERB. 

In a staff opinion dated November 30, 2009, the Commission concluded, based on the 
facts presented in your original request, that the Ethics Law prohibited you from simultaneously 
serving a fact-finder on SERB's roster of neutrals and as a SERB employee. 

In your request for reconsideration, and Ms. Passmore's letter in support, you included 
information about your service as a fact-finder that had not been provided previously. After 
considering the original advisory opinion in light of the additional information you provided, the 
Commission reiterates the conclusions in the November 30, 2009, staff advisory opinion. 

Brief Answer 

While you are employed by SERB as an intermittent mediator, R.C. 102.04(A) prohibits 
you from being compensated by parties to personally perform fact-finding services in cases or 
other matters that are before SERB. 
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Personally Rendering Services Before a State Entity-R.C. 102.04(A) 

R.C. 102.04(A) provides that no person appointed to an office of any instrumentality of 
the state shall: 

[R]eceive or agree to receive directly or indirectly compensation other than from 
the agency with which he serves for any service rendered or to be rendered by 
him personally in any case, proceeding, application, or other matter that is before 
the general assembly or any department, division, institution, instrumentality, 
board, commission or bureau of the state, excluding the courts. 

R.C. 102.04(A) prohibits you from receiving or agreeing to receive directly or indirectly 
compensation other than from SERB for any service rendered or to be rendered by you 
personally in any matter that is before SERB. 

As a fact-finder on SERB's roster of neutrals, you would be paid by the parties to 
perform services under the fact-finding dispute settlement process administered by SERB. See 
SERB Fact-Finding Guidebook, February 2008 and R.C. 4117.14(C)(5) (the parties share the 
cost of fact-finding). You would be subject to SERB's guidelines and requirements for 
appointment to, and continued service on, its roster. R.C. Chapter 4117 and O.A.C. 4117-9. 
Throughout the fact-finding process, matters may arise that require you to contact SERB officials 
or employees, such as the need to request SERB to issue a subpoena to compel the attendance of 
a witness or the production of a necessary document for an evidential hearing. O.A.C. 4117-9-
0S(H). You would also need to serve documents on, or submit them to, SERB, including written 
findings of fact, written recommendations on the unresolved issues, and a separate summary of 
each recommendation. O.A.C. 4177-9-0S(L). In making your recommendations, you must 
follow guidelines prescribed by SERB. R.C. 4117.14(C)(4)(e). You would also be required to 
request authorization from SERB in order to make written adjustments to the fact-finding report. 
O.A.C. 4117-9-0S(L). 

In your current request, you have stated that SERB's functions in the fact-finding process 
are purely administrative. Additionally, SERB's Executive Director stated that SERB does not 
consider or adjudicate fact-finding matters but merely oversees the process. Toe phrase "before 
a public agency" as used in R.C. 102.04 includes those matters that are "in the presence of' or 
''under the official purview of' a public agency. Adv. Op. No. 92-006. Toe fact that SERB 
administers and oversees this process pursuant to statute is evidence that the process is in the 
presence of and under the official purview of SERB. 

You also stated that, as a fact-finder, you would not be representing or advising the 
parties that have contracted your services, or preparing non-ministerial documents for 
consideration by SERB. As the Commission explained in its earlier opinion, personally 
rendering services includes, but is not limited to, negotiating or discussing matters with agency 
personnel or contractors; appearing at an agency hearing; and preparing pleadings or documents 
to be filed with or submitted to an agency. Adv. Op. No. 87-009. R.C. 102.04(A) prohibits a 
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state employee from personally rendering any services on a matter that is under the official 
purview of any state agency, even if the official does not personally appear before the agency on 
behalf of his client. Adv. Op. No. 92-006. As a fact-finder, you would have contact with SERB 
on issues related to your fact-finding services. You would also be required to prepare and file or 
submit findings of fact and recommendations with SERB. These actions constitute personally 
rendering services on matters that are before SERB. 

You have also asserted that SERB's function in the fact-finding process is ministerial in 
nature. There is an exception to the prohibitions of R.C. 102.04(A) that applies to the performance 
of ministerial functions. R.C. 102.04(F) provides: 

This section shall not be construed to prohibit the performance of ministerial 
functions including, but not limited to, the filing, or amendment of tax returns, 
application for pennits and licenses, incorporation papers, and other documents. 

The Ethics Commission, in Advisory Op. No. 75-017, applied the definition of the term "ministerial 
function," found in Trauger v. Nash, 66 Ohio St. 612 (1902), and held that for purposes of R.C. 
102.04 "ministerial functions" are: 

[F]unctions which are performed in a prescribed manner in obedience to the 
mandate of legal authority, without regard to or the exercise of personal judgment 
upon the propriety of the act being done. 

The Commission has said that the "ministerial function" exception refers to the activity 
performed by a public employee, in his private capacity, with regard to the matter for which he is 
receiving compensation from a private client. Advisory Ops. No. 75-006, 83-001, and 96-002. 
The "ministerial function" exception does not refer to the matter which is pending before the public 
employee's own agency or the agency's duties with regard to the matter. Id. The issue is whether 
the services you are compensated to perform are ministerial. If any of the services you perform as a 
fact-finder require you to exercise your personal judgment, then that action would not be a 
"ministerial function." Adv. Op. No. 96-002. 

It is clear that your responsibilities as a fact-finder, especially preparing and issuing findings 
of fact and recommendations, require you to exercise your personal judgment. See O.A.C. 4417 
and R.C. 4117. The preparation of your fact-finding report that is filed with or submitted to SERB 
is not a 'ministerial function.' Therefore, the "ministerial function" exception does not apply to 
your service as a fact-finder and R.C. 102.04(A) will prohibit you from receiving compensation for 
rendering private fact-finding services in the dispute settlement process administered by SERB 
while you are also employed as an intermittent mediator for SERB. 
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As noted in the Commission's original opinion, your question also raises issues under the 
public contract and conflict of interest prohibitions of the Ethics Law. Specifically, R.C. 
2921.42(A)(4) prohibits you from having an interest in a public contract entered into by or for the 
use ofSERB, unless you can meet an exception to the law. The Commission has said that services 
purchased by a third party, for the use of a public agency, fall with in the definition of the term 
"public contract," even if the public agency does not expend any money for the services. Adv. Op. 
No. 90-003. 

Furthermore, R.C. 102.03(E) prohibits you from accepting compensation from a party 
that is interested in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business with SERB, 
unless you are able to fully withdraw from all matters before SERB that definitely and directly 
affect the party. However, because you are prohibited under R.C. 102.04(A) from providing 
fact-finding services as a member of SERB's roster of neutrals, it is not necessary for this 
opinion to discuss R.C. 2921.42(A)(4) or R.C. 102.03(E) further. 

Conclusion 

As explained above, and in the November 30, 2009, opinion, while you are employed by 
SERB as an intermittent mediator, R.C. 102.04(A) prohibits you from being compensated by 
parties to personally perform fact-finding services in cases or other matters that are before 
SERB. 

The Ohio Ethics Commission approved the conclusions conveyed in this letter at its 
meeting on October 8, 2010. This letter is based on the facts presented. It is limited to questions 
arising under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code and does not 
purport to interpret other laws or rules. If you have any questions or desire additional 
information, please feel free to contact this Office again. 

Sincerely, 

e 
ef Advisory Attorney 

cc: Sherrie J. Passmore 




