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Public Utilities Commission of Ohio 

Dear Mr. Porter: 

On April 28, 2011, the Ohio Ethics Commission received your request for an advisory 
opinion. In your request, you explained that: 

• You have been appointed as a member of the Public Utilities Commission of Ohio 
(PUCO); 

• You serve on the boards of directors of non-profit organizations; 
• The non-profit organizations are members of associations; and 
• The associations have intervened in matters before the PUCO. 

Question and Answer: 

Question: 

Answer: 

If you continue to serve on the organizations' boards, and are not informed 
of or direct the activities of the associations, can you participate in PUCO 
cases on which the associations have intervened? 

Yes. You are not prohibited from participating in the PUCO's 
consideration of or decisions on these cases, provided that: (1) you do not 
hold a fiduciary position with the associations; and (2) the organizations in 
which you do hold a fiduciary position have not taken positions on the 
cases in which the associations have intervened. 

However, if the organizations in which you hold fiduciary positions are 
definitely and directly affected by the PUCO's action in any case, in a 
manner that is differential from the affect on all other individuals, R.C. 
102.03(D) prohibits you from participating in the PUCO's consideration 
of or decisions on the case. 
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Securing Things of Value for an Interested Party-R.C. 102.03{D) 

A member of the PUCO is a public official1 subject to R.C. 102.03(D) which reads: 

No public official or employee shall use or authorize the use of the authority or 
influence of office or employment to secure anything of value or the promise or 
offer of anything of value that is of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence upon the public official or employee with respect to that 
person's duties. 

The term "anything of value" includes money and every other thing of value.2 "Anything 
of value" includes any definite and direct pecuniary benefit, or the avoidance of a detriment, 
resulting from the decisions of a public agency.3 A thing of value is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence on a public official if it could impair the official's 
objectivity and independence ofjudgment.4 

Matters Affecting Nonprofit Organizations 

The Ethics Commission has explained that R.C. 102.03(D) prohibits a public official 
from using the authority or influence of his position to secure anything of value for an 
organization that he serves in a fiduciary capacity.5 In Advisory Opinion No. 90-012, the 
Commission explained that, because of the close fiduciary relationship between a public official 
and an organization he serves as a board member or trustee, any benefit to the organization could 
affect his objectivity and independence of judgment. If an agency's decision on a matter before 
it will definitely and directly affect the interests of the organization, or the organization has taken 
an official position on the matter, R.C. 102.03(D) prohibits the official from participating in the 
matter. 

Therefore, R.C. 102.03(D) prohibits you from participating in any cases before the PUCO 
that definitely and directly affect the interests of the nonprofit organizations that you serve as a 
board member. R.C. 102.03(D) does not prohibit you from participating in matters that affect 
the organization in the same manner as all other individuals, businesses, or organizations in the 
area of the state where the organization is located. 

Specifically, R.C. 102.03(D) would prohibit you from participating in any case before the 
PUCO if an organization of which you are a board member: 

(1) Is a party to the case; 
(2) Has intervened on the case; 
(3) Has taken an official position on the case, even if not a party to or intervenor on 

the case; or 
(4) Is definitely and directly affected by the case, in a manner that is differential to all 

other individuals, businesses, or organizations affected by the case. 
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Matters Affecting Association 

You have explained that the organizations you serve are members of associations. It is 
the associations, rather than the organizations, that have intervened in PUCO cases. You are not 
a member of the boards or an officer of the associations. Further, you are not personally a 
member of the associations. Rather, you serve on the boards of organizations that are members 
of the associations. 

There is an exception to the conflict of interest law, in R.C. 102.03(J), which provides: 

[T]he membership of a public official or employee in an organization shall not be 
considered, in and of itself, to be of such a character as to manifest a substantial 
and improper influence on the public official or employee with respect to that 
person's duties .... This division does not apply to a public official or employee 
who is an employee of an organization, serves as a trustee, director, or officer of 
an organization, or otherwise holds a fiduciary relationship with an organization. 
This division does not allow a public official or employee who is a member of an 
organization to participate, formally or informally, in deliberations, discussions, 
or voting on a matter or to use his official position with regard to the interests of 
the organization on the matter if the public official or employee has assumed a 
particular responsibility in the organization with respect to the matter or if the 
matter would affect that person's personal, pecuniary interests. 

In other words, a public official who is a mere member of an organization will not be 
substantially and improperly influenced if a matter before his public agency affects the interests 
of the organization. If the official is a board member, officer, trustee, or employee of the 
organization, has assumed a particular responsibility in the organization with respect to a matter, 
or will be personally affected by the matter, the conflict of interest law prohibits the official from 
participating in the agency's consideration or decision on the matter. If the official is merely a 
member of the organization, the exception provides that he can participate in matters that affect 
the organization's interests. 

While R.C. 102.03(J) does not apply directly to your situation because you are not 
individually a member of the associations, it does demonstrate that the General Assembly 
observed a difference in influence on an official when the official has a fiduciary role in an 
organization rather than a simple membership. In the situation you have described, you are even 
further removed from the interests of the associations, because you are not an individual member 
of the associations. 

Therefore, R.C. 102.03(D) does not prohibit you from participating in cases before the 
PUCO if the associations you have described have intervened in the cases, provided that: (1) you 
do not hold a fiduciary position with the associations; and (2) the organizations in which you do 
hold a fiduciary position have not taken positions on the cases in which the associations have 
intervened become involved in the cases. 
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As a board member of organizations that are members of the associations, your 
objectivity and independence ofjudgment in matters before the PUCO affecting the associations 
will not be impaired. If, however, the organizations you serve as a trustee have taken a position 
on a case in which the associations have intervened, such as requesting that the associations 
become involved in particular cases, R.C. 102.03(D) prohibits you from participating in the case. 

Finally, as stated above, if the organizations in which you hold fiduciary positions are 
definitely and directly affected by the PUCO's action in any case, in a manner that is differential 
from the affect on all other individuals, R.C. 102.03(D) prohibits you from participating in the 
PUCO's consideration of or decisions on the case. As a member of the organizations' boards, 
you are required to exercise caution and diligence to determine whether you are prohibited from 
participating in cases before the PUCO. 

The Ohio Ethics Commission approved this informal advisory opinion at its meeting on 
July 26, 2011. This opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42 and 2921.43 of the Revised Code. It does not purport 
to interpret other laws or rules. If you have any questions or need additional information, please 
contact the Ethics Commission again. 

Sincerely, 

Chief Advisory Attorney 

The Ohio Ethics Commission Advisory Opinions referenced in this opinion are available 
on the Commission's Web site: www.ethics.ohio.gov. 

1 Ohio Ethics Commission Advisory Opinion No. 93-011 . 

2 R.C. 1.03 and 102.0l(G). 

3 Adv. Ops. No. 88-004 and 92-019. 

4 Adv. Op. No. 2001-03 . 

5 Adv. Ops. No. 85-012 and 90-002. 
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