
  
 
 

    
   

   
   

    

 

 
 

 
 

 

 
  

  
 

 
 

 
  

  
 

  
 

 
  

 
  

 

 
  

 
  

   
 

 
 

 
 

  
    

__________________________________________________________________________________________ 

OHIO ETHICS COMMISSION 

Santiago Feliciano, Jr. 8 East Long Street, 10th Floor 
Commission Chair Columbus, Ohio  43215 

Telephone: (614) 466-7090 
David E. Freel Fax: (614) 466-8368 
Executive Director Website: http://www.ethics.state.oh.us 

Advisory Opinion Number 2000-01 
January 21, 2000 

Syllabus by the Commission: 

(1) Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code requires that an individual who 
holds a valid treasurer’s license and performs the statutorily created powers or duties of 
treasurer of an educational service center must file a financial disclosure statement with 
the Ohio Ethics Commission, regardless of whether the individual receives compensation 
from the educational service center for performing the statutorily created powers or duties 
of treasurer; 

(2) Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code requires that an individual who 
holds a valid treasurer’s license and performs the statutorily created powers or duties of 
treasurer of an educational service center must file a financial disclosure statement with 
the Ohio Ethics Commission, regardless of the manner in which the individual attains the 
position and regardless of the length of time the individual performs the statutorily 
created duties and powers of treasurer; and 

(3) The conclusions in this opinion apply to any individual who performs, and who holds 
a valid license or certificate to perform, the statutorily created powers or duties of a 
treasurer, business manager, or superintendent of any school district board of education 
or educational service center. 

* * * * * * 

In your letter to the Ethics Commission, you ask whether the individual who filled in for 
you as treasurer of an educational service center (ESC) during 1999 is required to file a financial 
disclosure statement (FDS). You state that the ESC engaged the individual, from a non-profit 
cooperative, to serve as treasurer on a temporary basis. The ESC entered into a contract with the 
cooperative, and paid the cooperative for the time the individual performed the duties of 
treasurer of the ESC. The individual did not receive any compensation directly from the ESC. 

As explained below, Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code requires that 
"every business manager, treasurer, or superintendent of a city, local, exempted village, joint 
vocational, or cooperative education school district or an educational service center . . . shall file" 
an FDS. The filing responsibility imposed by R.C. 102.02 applies to individuals who hold a valid 
treasurer’s license and performs the statutorily created duties and powers of ESC treasurer. The 
responsibility exists regardless of whether such individual receives compensation directly from 
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the ESC for his or her services. Therefore, the fact that the individual who performed the 
statutorily created duties and powers of an ESC treasurer in your question does not receive 
compensation directly from the ESC does not affect the individual’s filing responsibilities under 
R.C. 102.02. In addition, the filing responsibility imposed by R.C. 102.02 is not affected by the 
length of time the individual performs the duties and powers associated with the position of 
treasurer. 

The filing responsibilities of a treasurer of an ESC under R.C. 102.02(A) are the same as 
those of treasurers of a city, local, exempted village, joint vocational, or cooperative education 
school district. In addition, business managers and superintendents of a city, local, exempted 
village, joint vocational, or cooperative education school district or an educational service center 
have the same filing responsibilities under R.C. 102.02(A). Therefore, the conclusions reached 
above apply to similar situations involving any of these school officials. If any individual 
performs the statutory duties of, or assumes the power or authority associated with, any of these 
positions, and holds a valid license or certificate to perform the statutory duties of any of these 
positions, the individual is required to file an FDS with the Ethics Commission. 

FDS Filing Responsibilities of a Treasurer of an ESC—R.C. 102.02(A) 

The filing responsibilities of a treasurer of an ESC are outlined in R.C. 102.02(A), which 
provides, in pertinent part, that "every business manager, treasurer, or superintendent of a city, 
local, exempted village, joint vocational, or cooperative education school district or an 
educational service center . . . shall file" an FDS. In Advisory Opinion No. 95-003, the Ethics 
Commission stated that the statutory language of R.C. 102.02(A), as cited above, requires that 
every business manager must file an FDS if he: (1) holds a valid school district manager’s 
license issued by the Department of Education; and (2) exercises the statutorily created powers 
and duties on behalf of one of the kinds of school districts designated in R.C. 102.02. Ohio 
Ethics Commission Advisory Opinion No. 95-003. The statutory language that outlines the 
financial disclosure requirements of a school district or ESC treasurer is the same language that 
outlines the financial disclosure requirements of a business manager of a school district or ESC. 
Therefore, every individual who holds a valid treasurer’s license issued by the Department of 
Education and performs the statutorily created powers or duties of an ESC treasurer is required 
to file an FDS. Thus, in order to address the question that you have presented to the Commission, 
it is first necessary to examine the statutorily created duties and authority of an ESC treasurer. 

Duties and Authority of an ESC Treasurer 

The powers and duties of a treasurer of a board of education are set forth in several 
sections of the Ohio Revised Code. The treasurer must perform all of these duties and no one 
other than the treasurer, or someone reporting to the treasurer, has the authority to perform them. 
R.C. 3313.22 provides that, with a few narrow exceptions, no person shall be engaged to serve as 
a school district treasurer who does not hold a valid license. See also R.C. 3301.074 
(empowering the state Board of Education to establish standards for, and issue and renew, 
licenses for school district treasurers). 

R.C. 3313.31 provides that the treasurer shall be the chief fiscal officer of the school 
district and shall be responsible for the financial affairs of the district, subject to the direction of 
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the district board of education. As chief fiscal officer, one of the treasurer’s duties is to keep an 
account of all school funds of the district and to receive all vouchers for payments and 
disbursements made to and by the board and preserve such vouchers for a period of ten years. 
R.C. 3313.29. The treasurer is required to render a monthly statement to the board and to the 
superintendent of the school district showing the revenues and receipts from whatever sources 
derived, the various appropriations made by the board, the expenditures and disbursements 
therefrom, the purposes thereof, the balances remaining in each appropriation, and the assets and 
liabilities of the school district. Id. The treasurer is also responsible for executing conveyances 
made by the board, and executing and delivering deeds or other necessary instruments of 
conveyance to complete any sale or trade of real or personal property. R.C. 3313.33 and 3313.41. 

The treasurer also has duties and powers that are administrative in nature. For instance, 
the treasurer is responsible for keeping records of school statistics, educator licenses, and 
internship certificates filed by teachers. R.C. 3319.36. The treasurer is also responsible for 
recording the proceedings of each meeting of the board of education. R.C. 3313.26. 

Effect of Compensation on the FDS Filing Requirement 

The filing responsibility of a treasurer of an ESC, as imposed by R.C. 102.02(A), is not 
dependent on the receipt of compensation by the treasurer. Therefore, the level of compensation 
and the source of the compensation received by a person who performs the duties of treasurer of 
an ESC are not conclusive factors in a determination of a treasurer’s statutorily imposed filing 
responsibilities. In the situation you have described, the individual assumed the position of 
treasurer and performed one or more of the above specified duties and powers of the position. 
The fact that he was not compensated directly by the ESC for his services is not a controlling 
factor in your question. Because he performed the statutory duties and powers of an ESC 
treasurer, the individual in your question is required to file an FDS if he holds a valid treasurer’s 
license. 

Effect of the Temporary Nature of the Position on the FDS Filing Requirement 

R.C. 102.02(A) does not specify that an ESC treasurer must hold the position for a certain 
period of time before the FDS filing requirement becomes effective. Therefore, the filing 
responsibility of an ESC treasurer is not dependent on the duration of his or her service. If an 
individual holds a valid treasurer’s license, and performs the powers or duties of the position of 
treasurer of an ESC, the individual is required, by virtue of R.C. 102.02(A), to file an FDS. This 
filing requirement is imposed by the statute regardless of the duration of time during which he or 
she performs, or assumes, the statutory powers or duties of an ESC treasurer. 

R.C. 102.02(A)(10) requires an individual who holds a treasurer’s license, and performs 
the duties and powers of an ESC treasurer on a temporary basis, to file an FDS within ninety 
days after appointment or employment. In the situation you have described, R.C. 102.02(A)(10) 
would require your temporary replacement to file an FDS within ninety days after he assumed 
the duties and powers associated with the position of ESC treasurer. The individual will also be 
required to file a statement, in 2000, reflecting calendar year 1999, because he served as a school 
district treasurer during 1999. 
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Conclusion 

As explained below, Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code requires that 
"every business manager, treasurer, or superintendent of a city, local, exempted village, joint 
vocational, or cooperative education school district or an educational service center . . . shall file" 
an FDS. The filing responsibility imposed by R.C. 102.02 applies to individuals who hold a valid 
treasurer’s license and performs the statutorily created duties and powers of ESC treasurer. The 
responsibility exists regardless of whether such individual receives compensation directly from 
the ESC for his or her services. Therefore, the fact that the individual who performed the 
statutorily created duties and powers of an ESC treasurer in your question does not receive 
compensation directly from the ESC does not affect the individual’s filing responsibilities under 
R.C. 102.02. In addition, the filing responsibility imposed by R.C. 102.02 is not affected by the 
length of time the individual performs the duties and powers associated with the position of 
treasurer. 

The filing responsibilities of a treasurer of an ESC under R.C. 102.02(A) are the same as 
those of treasurers of a city, local, exempted village, joint vocational, or cooperative education 
school district. In addition, business managers and superintendents of a city, local, exempted 
village, joint vocational, or cooperative education school district or an educational service center 
have the same filing responsibilities under R.C. 102.02(A). Therefore, the conclusions reached 
above apply to similar situations involving any of these school officials. If any individual 
performs the statutory duties of, or assumes the power or authority associated with, any of these 
positions, and holds a valid license or certificate to perform the statutory duties of any of these 
positions, the individual is required to file an FDS with the Ethics Commission. 

This advisory opinion is based on the facts presented. It is limited to questions arising 
under Chapter 102. and Sections 2921.42, 2921.421, and 2921.43 of the Revised Code, and does 
not purport to interpret other laws or rules. Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics 
Commission, and you are so advised, that: (1) Division (A) of Section 102.02 of the Revised 
Code requires that an individual who holds a valid treasurer’s license and performs the statutorily 
created powers or duties of treasurer of an educational service center must file a financial 
disclosure statement with the Ohio Ethics Commission, regardless of whether the individual 
receives compensation from the educational service center for performing the statutorily created 
powers or duties of treasurer; (2) Division (A) of Section 102.02 of the Revised Code requires 
that an individual who holds a valid treasurer’s license and performs the statutorily created 
powers or duties of treasurer of an educational service center must file a financial disclosure 
statement with the Ohio Ethics Commission, regardless of the manner in which the individual 
attains the position and regardless of the length of time the individual performs the statutorily 
created duties and powers of treasurer; and (3) The conclusions in this opinion apply to any 
individual who performs, and who holds a valid license or certificate to perform, the statutorily 
created powers or duties of a treasurer, business manager, or superintendent of any school district 
board of education or educational service center. 


