
 

Merom Brachman, Chairman 
Megan C. Kelley, Vice Chair 
Bruce E. Bailey 
Julie A. Rutter 
Elizabeth E. Tracy 
Mark A. Vander Laan 
 
Paul M. Nick 
     Executive Director 
 

 
 

 

OHIO ETHICS COMMISSION 
William Green Building 

30 West Spring Street, L3 
Columbus, Ohio 43215-2256 

Telephone: (614) 466-7090 
Fax: (614) 466-8368 

 
www.ethics.ohio.gov 

 

Promoting Government Ethics in Ohio since 1974 
 

INFORMATION SHEET:  ADVISORY OPINION NO. 2019-01 
CEREMONIAL GIFTS 

 
 
What is the question in the opinion?         
 
Can a public official or employee accept a ceremonial gift, such as a personalized plaque, picture, 
framed certificate, trophy, or similar item if the gift is from a prohibited source and/or given in 
recognition of his or her public service?      
 
What is the general restriction?   
 
R.C. 102.03(D) and (E) prohibit a public official or employee from soliciting, accepting, or using 
his or her position to secure a gift of substantial value from any party that is doing or seeking to 
do business with, interested in matters before, or regulated by his or her public agency. 
 
R.C. 2921.43(A) prohibits a public servant from soliciting or accepting any compensation, other 
than as allowed by law, to perform his or her official duties, to perform any other act or service in 
his or her public capacity, for the general performance of the duties of his or her public office or 
public employment, or as a supplement to his or her public compensation.   
 
Both R.C. 102.03(D) and (E) and R.C. 2921.43(A) prohibit a public official or employee from 
accepting a ceremonial gift that has significant utilitarian value; is comprised of materials of 
significant monetary value; or could have general desirability or marketability as an artistic or 
collectible item. 

 
What is the exemption?   
 
Neither R.C. 102.03(D) and (E) nor R.C. 2921.43(A) prohibit a public official or employee from 
accepting an unsolicited, purely ceremonial gift that has little intrinsic, marketable, or utilitarian 
value and is intended for presentation purposes, such as a personalized plaque, picture, framed 
certificate, trophy, or similar item.  
 
To whom do the conclusions in this opinion apply? 
 
The conclusions apply to any similarly situated state or local public officials and employees.   
 
When did the conclusions in this opinion become effective? 
 
The opinion became effective upon acceptance by the Commission. 
 
THIS COVER SHEET IS PROVIDED FOR INFORMATION PURPOSES.  IT IS NOT 
AN ETHICS COMMISSION ADVISORY OPINION.  ADVISORY OPINION NO. 2019-
01 IS ATTACHED.
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Number 2019-01 
December 6, 2019  
Ceremonial Gifts  

Syllabus by the Commission:   
 

(1) Divisions (D) and (E) of Section 102.03 of the Revised Code prohibit a 
public official or employee from soliciting, accepting, or using his or her 
position to secure a gift of substantial value, from any party that is interested 
in matters before, regulated by, or doing or seeking to do business with his 
or her public agency. 
 

(2) R.C. 2921.43(A) prohibits a public servant from soliciting or accepting any 
compensation, other than as allowed by law, to perform his or her official 
duties, to perform any other act or service in his or her public capacity, for 
the general performance of the duties of his or her public office or public 
employment, or as a supplement to his or her public compensation.   

 
(3) Both R.C. 102.03(D) and (E) and R.C. 2921.43(A) prohibit a public official 

or employee from accepting a ceremonial gift that has significant utilitarian 
value; is comprised of materials of significant monetary value; or could 
have general desirability or marketability as an artistic or collectible item if 
the gift is from a prohibited source and/or given in recognition of his or her 
public service. 

 
(4) Neither R.C. 102.03(D) and (E) nor R.C. 2921.43(A) prohibit a public 

official or employee from accepting an unsolicited, purely ceremonial gift 
that has little intrinsic, marketable, or utilitarian value and is intended for 
presentation purposes, such as a personalized plaque, picture, framed 
certificate, or trophy, or similar item.  

∗                   *                    * 
 The Ohio Ethics Commission is often asked if it is a conflict of interest for a public official 
or employee to accept a ceremonial gift, such as a personalized plaque, picture, trophy, or framed 
certificate from a person or entity that is doing or seeking to do business with, interested in matters 
before, or regulated by his or her public agency.  For example, a professional organization might 
want to honor a longstanding member, who is also a public official, with a plaque in recognition 
of his or her exceptional voluntary service to the organization.  The award is not related to the 
official’s performance of his or her public duties, but the members of the organization are regulated 
by his or her public agency.  If the public official accepts the plaque, would this be a prohibited 
conflict of interest? 
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The Ohio Ethics Commission also has been asked if such a ceremonial gift is considered 
prohibited supplemental compensation.  For example, a local community association may wish to 
present a public victim advocate with a framed certificate in recognition of the work he or she does 
with victims of crime.  If the public employee accepts the framed certificate, would this be 
considered prohibited supplemental compensation? 

 
Accepting Anything of Value  
 
 Persons who are elected, appointed, or employed by a public agency are subject to R.C. 
102.03(D) and (E), which state:1  

 
(D) No public official or employee shall use or authorize the use of the authority 

or influence of office or employment to secure anything of value or the 
promise or offer of anything of value that is of such a character as to 
manifest a substantial and improper influence upon the public official or 
employee with respect to that person’s duties.  

 
(E) No public official or employee shall solicit or accept anything of value that 

is of such a character as to manifest a substantial and improper influence 
upon the public official or employee with respect to that person’s duties. 

 
 The term “anything of value” is defined, for purposes of R.C. 102.03, to include money, 
goods and chattels, and every other thing of value.2  A gift that is of a substantial nature or value 
is a thing of value for purposes of R.C. 102.03.3   
 

A thing of value is “of such a character as to manifest a substantial and improper influence” 
on a public official or employee if it is “of such a quality, nature or kind that it could have a 
substantial and improper influence on the public official or employee” with respect to that person’s 
duties.4  The Commission has explained that it is unnecessary that the thing of value actually 
influences the official or employee provided that it is of such a character that it could have a 
substantial and improper influence upon him or her.5  The Commission has determined that a 
“thing of value” will have a substantial and improper influence on a public official or employee if 
it could impair his or her objectivity and independence of judgment with respect to the person’s 
duties because:  (1) it is of a substantial nature or value; and (2) it is from a source that is doing or 
seeking to do business with, regulated by, or interested in matters before the agency the official or 
employee serves.6  

 
The Ethics Commission has identified some items that are clearly of substantial value, such 

as a season ticket for a professional sporting event; travel, meal, and lodging expenses; discounts 
on furniture and major appliances; frequent flyer benefits accrued in connection with public travel; 
a month of free parking or free gasoline; and a monthly public transit pass for commuters.7      
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The Commission has also generally found that some items are nominal or de minimis in 
value and will not have a substantial influence on a public official or employee.8  The Commission 
has determined that a public official or employee is usually not prohibited from accepting a thing 
of nominal or de minimis value from an improper source.9  For example, the Commission has 
stated that a public official or employee is not prohibited from soliciting or accepting a basic             
t-shirt or other kind of nominal promotional item provided by a vendor or potential vendor.10  
However, the Commission has cautioned that de minimis or nominal items or expenses could have 
a substantial influence on a public official or employee if they are given repeatedly and reach a 
substantial cumulative value.11   

 
 Ascertaining the Value of a Gift 
 

In Advisory Opinion No. 96-003, the Commission determined that for purposes of the 
financial disclosure reporting requirement of R.C. 102.02(A)(2)(g),12 a public official or employee 
has the burden of determining the value of a gift, and must in good faith value the gift at or above 
its minimum fair market value, which is the lowest price at which he or she could have purchased 
a comparable benefit in the same geographical area within the same period of time.   

 
The application of R.C. 102.03(D) and (E) is dependent upon the facts and circumstances 

of each individual situation.13    
 

 An unsolicited, ceremonial gift given to a public official or employee that has little 
intrinsic, marketable, or utilitarian value and is intended for presentation, such as a personalized 
plaque,  picture, framed certificate, trophy, or similar item is generally not a thing of a substantial 
value.14  While this type of a ceremonial gift can be desirable to a public official or employee for 
its sentimental value, it is not a valuable thing or benefit that is of such a character as to have a 
substantial and improper influence on the official or employee in the performance of his or her 
public duties.15  Therefore, a public official is not prohibited from accepting these types of 
ceremonial gifts. 

 
However, some ceremonial gifts would not come under this exemption even if they are 

unsolicited and personalized.  Examples would include a plaque, picture, or trophy that: has 
general desirability or marketability as a valuable object of art or a collectible item; has significant 
utilitarian value; or incorporates materials of significant value, such as precious metals or gems. 
Under these circumstances, even though the item is intended as a ceremonial gift, it would be a 
valuable thing or benefit that is of such a character as to improperly influence the official or 
employee in the performance of his or her public duties.16   
 

For instance, a public official is not prohibited from accepting a simple, personalized 
plaque in recognition of his or her voluntary service to a professional organization whose members 
are regulated by his or her public agency.  However, the public official would be prohibited from 
accepting the gift if the plaque was itself a valuable sculpture created by a local artist or if it was 
constructed of precious metals. 
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Supplemental Compensation 
 
 R.C. 2921.43(A)(1), provides that no public servant shall knowingly solicit or accept, and 
no person shall give a public servant: 
 

Any compensation, other than as allowed by divisions (G), (H), and (I) of section 
102.03 of the Revised Code or other provisions of law, to perform the public 
servant’s official duties, to perform any other act or service in the public servant’s 
public capacity, for the general performance of the duties of the public servant’s 
public office or public employment, or as a supplement to the public servant’s 
public compensation.17   

 
The term “public servant” is defined to include any elected or appointed officer, employee, or 
agent of the state or any political subdivision.18   
 
 The word “compensation” is not defined in R.C. 2921.43.19  The Ethics Commission has 
explained that “compensation” refers to wages, remuneration, and payment for services provided 
in exchange for an act that is clearly within the performance of the public servant’s official duties.20   
As the Jackson County Court of Common Pleas explained in State v. Livesay (1998), 91 Ohio 
Misc. 2d 208 at 214:  
 

“Compensation” generally means an exchange in return for or to requite                        
some obligation, tit for tat, so to speak.  The legislature could have used the phrase 
“anything of value” or “payment,” but chose the word “compensation” to require            
. . . that there be an exchange, i.e., one person gets something from another.  (Emphasis 
added). 
 

 “Compensation” also includes the payment of a public servant’s expenses incurred in the 
performance of a public servant’s official duties.21  For example, the Ethics Commission has 
explained that a public employee is prohibited from accepting the reimbursement of expenses for 
travel, meals, and lodging from any entity if the expenses are paid in connection with the performance 
of his official duties.22   
 

The Ethics Commission has explained that a public servant cannot solicit or accept, and 
persons cannot give to a public servant, “compensation” that is intended to be given in exchange 
for any of the following purposes:  (1) to perform his or her official duties; (2) to perform any other 
act or service in his or her public capacity; or (3) as a supplement to his or her public compensation.   

 
For example, a victim advocate employed by a county agency is prohibited from accepting 

a monetary award from a local community association for the work he or she does with victims of 
crime because the award would be “compensation” other than as allowed by law for the general 
performance of his or her public duties and as a general supplement to his or her public 
compensation.23      
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However, the community association would not be prohibited from honoring the public 
employee by providing him or her with a personalized framed certificate that will, as described 
above, provide only sentimental value to the recipient.  Under such circumstances, the ceremonial 
gift is not considered “compensation” or payment for his or her services as a public servant.     

 
Conclusion 
 
 Limited to questions arising under Chapter 102 and Sections 2921.42 and 2921.43 of the 
Revised Code, it is the opinion of the Commission and the Commission advises that both R.C. 
102.03(D) and (E) and R.C. 2921.43(A) prohibit a public official or employee from accepting a 
ceremonial gift that has significant utilitarian value; is comprised of materials of significant 
monetary value; or could have general desirability or marketability as an artistic or collectible item 
if the gift is from a prohibited source and/or given in recognition of his or her public service.  
However, neither R.C. 102.03(D) and (E) nor R.C. 2921.43(A) prohibit a public official or 
employee from accepting an unsolicited, purely ceremonial gift that has little intrinsic, marketable, 
or utilitarian value and is intended for presentation purposes, such as a personalized plaque, 
picture, framed certificate, trophy, or similar item.  

 
 
 
       _______________________________ 

Merom Brachman, Chairman 
       Ohio Ethics Commission  
 
The Ohio Ethics Commission Advisory Opinions referenced in this opinion are available on the 
Commission’s Web site: www.ethics.ohio.gov 

 

1 See R.C. 102.01(B) and (C). 
2 R.C. 1.03; 102.01(G).   
3 Ohio Ethics Commission Advisory Opinions No. 2001-03, 2001-04, and 2009-01.   
4 Adv. Op. No. 76-005 (emphasis in original). 
5 Id.   
6 Adv. Ops. No. 2001-03 and 2004-03.  See also Ohio Sup.Ct. Bd of Professional Conduct, CPR Op. 98-10 (1998) 
(acceptance of a thing of value by a judge is improper “in the presence of all three variables: (1) a thing of value, (2) 
substantial influence, and (3) improper influence”). 
7 Adv. Ops. No. 89-014, 91-010, 92-014, 92-015, and 2001-04.  See also Adv. Ops. No. 95-001 (a season ticket for 
the games of a professional sports team) and 2001-03 (golf outings).  Adv. Op. No. 96-003 (in these instances, 
whenever a public official or employee receives such gifts, he or she enjoys a personal benefit in the form of the 
substituted value that he or she would otherwise have had to acquire from another, usually commercial, source by 
paying consideration). 
8  See Adv. Ops. No. 86-003, 89-014, and 92-015. 
9 Id. 
10 Adv. Op. No. 92-014.  See also R.C. 102.03(H) (“Honorarium” does not include ceremonial gifts or awards that 
have insignificant monetary value; unsolicited gifts of nominal value or trivial items of informational value) and JLEC 
Advisory Opinion No. 96-004. 
11 See Adv. Ops. No. 86-003, 89-014, and 92-015.   See also Ohio Sup.Ct. Bd of Professional Conduct, CPR Op. 98-
10 (1998) (“substantial influence is present if the thing of value is more than de minimis”).  
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12 R.C. 102.02(A)(2)(g) states:  “Except as otherwise provided in section 102.022 of the Revised Code, the source of 
each gift of over seventy-five dollars, or of each gift of over twenty-five dollars received by a member of the general 
assembly from a legislative agent, received by the person in the person’s own name or by any other person for the 
person’s use or benefit during the preceding calendar year, except gifts received by will or by virtue of section 2105.06 
of the Revised Code, or received from spouses, parents, grandparents, children, grandchildren, siblings, nephews, 
nieces, uncles, aunts, brothers-in-law, sisters-in-law, sons-in-law, daughters-in-law, fathers-in-law, mothers-in-law, 
or any person to whom the person filing the statement stands in loco parentis, or received by way of distribution from 
any inter vivos or testamentary trust established by a spouse or by an ancestor.” 
13 Adv. Ops. No. 87-008, 89-003, 90-004, and 91-002. 
14 See also 5 C.F.R 2635.203(b)(2). 
15 See Adv. Op. No. 76-005 (The Ohio Supreme Court, in Scott v. State, 107 Ohio St. 475, 486 (1923), defined “thing 
of value” as used in a criminal bribery statute by relying on the Webster’s International Dictionary definition of value: 
“The property or aggregate properties of a thing by which it is rendered useful or desirable.”  In the same case the 
court went on to say that a thing of value need not be generally desirable, but only desirable to the person or persons 
in question.) 
16 See R.C. 102.03(F) (prohibiting a prohibited source from promising or giving anything of substantial value to a 
public official or employee).  See also Adv. Op. No. 90-001.   
17 There are three specific exceptions to this provision, set forth in R.C. 102.03(G), (H), and (I).  The exceptions apply 
to campaign contributions, honoraria, and travel expenses and are not relevant to the issue of ceremonial gifts. 
18 R.C. 2921.01(A) and (B). 
19 See R.C. 102.01(A) for purposes of Chapter 102 compensation is defined as “money, thing of value, or financial 
benefit.”  See also Adv. Ops. No. 92-014 and 2007-03.    
20 See Adv. Op. No. 2008-01.  See also R.C. 1.42 (words and phrases shall be read in context and construed according 
to the rules of grammar and common usage).   
21 Adv. Op. No. 92-018.    
22 Id.  
23 See Adv. Op. No. 92-015.   
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